БРОНЗОВ МЕДАЛ ЗА СТЕЛИАН СТРАХИЛОВ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО БОКС

Добричлията Стелиан Страхилов спечели бронзов медал на Европейското първенство по бокс за юноши и девойки до 16 години в София. На полуфиналите възпитаникът на добричкото Спортно училище „Георги Ст. Раковски” загуби с 0:5 съдийски гласа при 75-килограмовите от руснака Исмаил Магомадов. Добруджанецът стартира колебливо и беше пратен в нокдаун след точно ляво кроше на съперника, преди да са изтекли 30 секунди от началото на срещата. Впоследствие Страхилов опита да бъде активен, но това не беше достатъчно.

Българинът Кирил Борисов се класира за финала при най-тежките. Той нокаутира Николай Бурдюя от Молдова в края на първия рунд в последната среща от програмата на полуфиналите. Бурдюя започна по-активно мача, но 30-ина секунди преди сирената на първата част Борисов успя да вкара прецизно дясно кроше и прати съперника в нокдаун. Последва нова силна акция на българина със серия от точни леви и десни крошета, която прати разклатения молдовец на пода. Нокаутираният Бурдюя все пак успя да се изправи след кратка лекарска намеса. Така Кирил Борисов стана четвъртият български юноша, който ще се боксира за континенталната титла в зала “София” – след Кристиян Стоянов (48 кг), Тони Сотиров (60 кг) и Серги Владояну (75 кг). При девойките единствено Румяна Александрова (50 кг) стигна до мача за златото.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА В ГАБРОВО

Отборът на Добруджа записа поредна загуба в мъжката „А” хандбална група. В мач от деветия кръг на първенството момчетата на Георги Андреев отстъпиха при гостуването си на Чардафон в Габрово 30:14 (17:9). След успеха си над подмладения състав на Добруджа тимът от Града на хумора и сатирата се утвърди на петото място със 7 точки. Добричлии, шампиони на България през 2012 и 2013 година и медалисти в пет от предишните шест сезона, допуснаха шеста загуба в седем срещи и заемат осмата позиция.

В друг мач от кръга Осъм надделя над АСТИ-91 в Хасково с 33:28 (16:14). Така ловчанлии запазиха лидерската си позиция с пълен актив от 14 точки от седем изиграни мача. Двубоят беше равностоен в големи периоди, а резултатът се движеше с минимален аванс от гол-два за гостите, но те все пак не допуснаха обрат и в края заслужиха победата.

  • „А” ХАНДБАЛНА ГРУПА – МЪЖЕ

РЕЗУЛТАТИ – ДЕВЕТИ КРЪГ

Добруджа (Добрич) – Чардафон (Габрово) 14:30 (9:17)

АСТИ-91 (Хасково) – Осъм (Ловеч)      28:33 (14:16)

Шумен-61 – Локомотив (Мездра)  40:25 (21:5)

Локомотив (Г. Оряховица) – Спартак (Варна)     38:31 (16:14)

Левски (Левски) – почива

Пирин-64 (Гоце Делчев) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Осъм 7 7      0      0      234:193   14 точки
  2. Шумен-61 7 6      0      1      219:160   12
  3. Пирин-64 6 5      0      1      205:142   10
  4. Локо (ГО) 6 5      0      1      200:155   10
  5. Чардафон 7 3      1      3      200:195   7
  6. АСТИ-91 7 3      0      4      176:22
  7. Спартак 6 2      1      3      179:186   5
  8. Добруджа 7 1      0      6      168:209   2
  9. Локо (Мез) 8 1      0      7      217:282   2
  10. Левски 7 0      0      7      184:246 0        0

БОТЕВ ПРЕД РАЗДЯЛА С АТАНАС ИЛИЕВ

Ботев (Пловдив) ще продаде голмайстора си -добричлията Атанас Илиев, твърди “Тема спорт”. Той бе привлечен в отбора през лятото от Монтана. С екипа на “жълто-черните” добруджанецът направи много силни мачове и е привлякъл вниманието на родни и чужди клубове. Ако пристигне оферта за правата му, то тя ще бъде приета. Ботев се намира в много трудно финансово положение и се нуждае от средства.

Подобно е положението и с другата звезда в отбора – Тодор Неделев. Интерес към халфа има от ЦСКА-София, Лудогорец и чуждестранни клубове.

До момента през сезона Атанас Илиев вкара 8 гола в 10 мача. Неделев има на сметката си три попадения.

ШИФРИН ОТНОВО НА ПИСТАТА В СРЕДАТА НА ДЕКЕМВРИ

Петкратната световна шампионка Микаела Шифрин ще пропусне стартовете за Световната купа този уикенд, но планира да участва в двата гигантски слалома във френския курорт Куршавел на 12-13 декември. 25-годишната американка се завърна на пистата в Леви по-рано през ноември след 300 дни отсъствие от състезанията, но пропусна паралелните слаломи в Лех/Цюрс, Австрия, миналата седмица.

Шифрин отново ще се съсредоточи върху техничните дисциплини и ще пропусне супергигантския слалом в Санкт Мориц на 5-6 декември, за да бъде напълно готова за стартовете в Куршавел, съобщиха от Американската ски федерация. Шифрин, трикратна носителка на Световната купа, изостава с 235 точки в генералното класиране от лидерката Петра Влъхова след първите четири старта за сезона. По всичко изглежда, че американката все още не е напълно готова да се фокусира изцяло върху изявите си по белите писти след смъртта на баща си в началото на февруари.

МАЙК ТАЙСЪН: СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ СЕ СПРАВЯ ПО-ДОБРЕ

Майк Тайсън няма намерение завръщането му на ринга да бъде еднократно действие и е готов за още мачове. След равенството с Рой Джоунс-младши през уикенда, Железният Майк се закани да се справи по-добре в следващия си двубой, като призна, че много звезди са готови да се качат на ринга срещу него. “Следващия път ще се справя по-добре. Можех още. Всичко, което направих, мога да го направя по-добре. С Божията помощ на следващия мач ще съм по-добър. Много се радвам, че го направих. Искам пак. Небето ми е граница. Има много страхотни легенди, които проявяват интерес да се включат”, заяви Тайсън.

Той повдигна въпроса и за евентуален нов мач срещу Ивендър Холифийлд, от когото има две загуби в средата на 90-те години на миналия век. “Може би Ивендър иска да поговори с мен, защото всеки път, когато моите бизнес партньори говорят с неговите, нещата не се получават добре. Не знам. Ако видите това, което сътворихме, ако на тези хора наистина им пука за доброто на Ивендър, щяха да направят така, че мачът ми да е срещу него. Може да направим друг, но с когото и да работи, прецака нещата. Всичко е възможно. Счупихме всякакви рекорди. Сритахме задници, искам да продължа от чисто хуманитарна перспектива”. boec.bg

НОВА ТРАВМА ОТЛАГА ЗАВРЪЩАНЕТО НА ГЪЛЪБИНОВ

Завръщането в игра на българския нападател Андрей Гълъбинов се отлага, тъй като деветката на Специя е получил нова травма, съобщава Fantacalcio.it. От октомври насам Гълъбинов страдаше от контузия в сухожилните мускули на проксималния квадрицепс на десния крак. Сега той отново е почувствал болки и ще бъде извън строя до януари. Очаква се 32-годишният футболист да пропусне следващите 6 срещи на новака в Серия “А”.

192-сантиметровият таран започна много силно сезона. Той реализира 3 попадения в първите 2 мача на Специя за сезона в Серия “А”, като бе автор и на двата гола за тима си при успеха с 2:0 срещу Удинезе, носейки историческа първа победа на отбора в италианския елит. Още в третия кръг срещу Милан обаче Гълъбинов се контузи и бе сменен през първото полувреме, а “росонерите” спечелиха с 3:0 с три гола след почивката.

 

ДУПЛАНТИС БЕШЕ ИЗБРАН ЗА “СПОРТИСТ НА ШВЕЦИЯ” ЗА 2020 Г.

Световният рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис спечели наградата за “Спортист на Швеция”, която се присъжда ежегодно от местния вестник “Свенска Дагбладет”. “Наградата се присъжда за серия от постижения на исторически висоти”, обяснява журито решението си. “Чувствам се чудесно. Страхотно е”, каза Дуплантис от Луизиана, където се подготвя в момента. “През 2018 година също бях номиниран, но не успях да спечеля наградата. Да успея сега, е чест за мен. През годината скачах много добре и много високо”, посочи още лекоатлетът.

Освен световните рекорди на открито и закрито, Дуплантис успя да премине магическата граница от 6 метра на 10 състезания през тази година, което е правено единствено от легендата Сергей Бубка. През февруари Дуплантис постави световен рекорд в зала от 6,17 метра, а осем дни по-късно го подобри с един сантиметър. През септември той преодоля 6,15 метра на открито в Рим, като така подобри постижението от 1999 година на Бубка.

Освен Дуплантис за златния медал на “Свенска Дагбладет” тази година бяха номинирани хокеистът Виктор Хедман, футболистът Златан Ибрахимович, както и състезателките по ски бягане Фрида Карлсон и Лин Сван.