ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ОБЯВИ ФАЛИТ

Втородивизионният Черноморец (Балчик) обяви фалит. Отборът е разпуснат, след като играчите и треньорът Георги Иванов-Геша са били удевомени от шефовете чрез есемеси, че са свободни да си търсят нова работа, пише “Блиц”. Община Балчик не може да си позволи да продължи да финансира клуба, който спира участието си във Втора лига и няма да бъде част от втория ешелон през нови сезон. Така Черноморец (Балчик) става поредният фалирал професионален клуб. Преди това подобна съдба сполетя Ботев (Гълъбово), Поморие и Верея.

След като стана ясно, че Черноморец (Балчик) се отказва от участие в първенството на Втора лига, треньорът Георги Иванов-Геша обяви, че напуска поста. Той ръководи балчиклии в последните 6 сезона, през периода 2014/2020. ”Тръгвам си с гордост, заедно с футболистите. Можем само да се гордеем с работата си и вече търсим нови предизвикателства. Наистина много се задържах в Балчик. Много хора ме съветваха отдавна да напусна, но бях много емоционално свързан с отбора, който в тежките моменти не беше изоставен от играчите. Аз бях задължен заради тях да остана. Но при това положение се разделяме, като оставяме страхотни приятели в Балчик. Искам да благодаря на кмета Николай Ангелов, на Емил Тодоров-Зелето и на Симеон Симеонов, които бяха част от един страхотен отбор и колектив на Черноморец”, заяви за „Петел” Георги Иванов.

Ето шестгодишната равносметка на Геша: „Когато дойдох в Балчик, още се събличахме в старите съблекални, тенекиините на стадиона. Нямаше къде да тренираме, тренирахме в Оброчище. Но с помощта на кмета Николай Ангелов и Емил Тодоров бяхме катализатор нещата да тръгнат в правилната посока и клубът да има успешно развитие. Тук искам да спомена ролята на кмета, който плътно застана зад нас и ни помогна във всеки един аспект. Изгради се терен, направиха се съблекални, монтира се осветление. Отборът всяка година ставаше стабилен и все по-стабилен. Даде се шанс на много млади момчета от варненската школа да продължат футболната си кариера в Балчик. Отборът беше изграден предимно от футболисти от Варна и се радвам, че успяваше всяка година да си постига целите. През първата година във „В” група целта беше тройката. Дунав атакуваше „Б” група, Каварна бяха изпаднали и искаха да се върнат. Ние се преборихме с тях и завършихме втори след Русе, което беше само по себе си успех. Следващата година станахме първи, но не влязохме в професионалния футбол, защото не бяхме готови. Отборът обаче продължи да се развива по възходяща линия. През следващата година отново финиширахме първи и спечелихме Купата на Аматьорската лига, след като победихме с 3:0 на финала ЦСКА 1948. Предната година също играхме финал, но го загубихме от Несебър. Но тази победа над ЦСКА 1948 отприщи емоциите в кмета, който даде зелена светлина на тима за втория ешелон. Следващите три години в „Б” група изпълнявахме целите си, като миналата година записахме най-дорото класиране в историята на Балчик – разделихме 6-о/7-о място с Радомир. Мисля, че оставихме следа в балчишкия футбол и футболистите, които взеха участие в отбора на Балчик, могат да се гордеят с постигнатите резултати и свършената работа. Отбори с далеч по-голям бюджет от нашия например харчеха за половин сезон пари, колкото ние за цял сезон, но изпадаха, а ние се задържахме в групата…”

ЦСКА-СОФИЯ И ЛОКО (ПЛОВДИВ) ЗАВЪРШИХА 1:1 В ДЕРБИТО НА ПЪРВА ЛИГА

ЦСКА-София завърши на трето място редовния сезон в efbet Лига, след като завърши 1:1 с втория Локомотив (Пловдив) на “Армията”. След 26-ия кръг двата тима са с равен брой точки (50 т.), но Локо е с по-добри показатели от „червените”, които изостават на 12 точки от лидера Лудогорец. Левски пък е на четвъртото място с точка зад „смърфовете” и ЦСКА-София, а в следващия кръг предстои сблъсък между „червени” и „сини”.

Срещата започна по най-добрия начин за гостите, които откриха резултата още в 4-ата минута. Карагарен свали с глава към Лукас Салинас центриране отляво, който бе изпуснат от бранителите в червено и с техничен удар под краката на Бусато реализира. Домакините имаха шанс да изравнят в 8-ата минута, когато Кери центрира от фаул към Валентин Антов, но сантиметри не достигнаха на младия футболист да засече с глава от 5-6 метра пред вратата. В 11-ата минута Локомотив поиска дузпа за игра с ръка на Антов след пробив и подаване на Томашевич, но главният съдия Станислав Тодоров прецени, че тя е неволна и остана безмълвен. Пет минути по-късно Али Соу стреля фронтално с глава от границата на малкото наказателно поле след центриране от корнер, топката тупна в земята, прехвърли Луков и се отби в напречната греда. В 26-ата минута и Едвин Джеси нацели напречната греда след шут от 23 метра.

Втората част започна с две добри положения за „смърфовете”. В 47-ата минута Анте Аралица се откъсна отдясно, но се забави с удара и топката му бе избита в корнер. В 66-ата минута гостите останаха с човек по-малко след втори жълт и респективно червен картон за Милош Петрович, който препъна Малинов малко след центъра на терена. В 83-ата минута ЦСКА-София успя да изравни след гол на резервата Тиаго. Португалецът се възползва от пас на Енрике и след шут с външен фалц извън наказателното поле възстанови равенството. Три минути по-късно Луков спаси опасен удар на Кери, който стреля от двайсетина метра. До края на двубоя домакините натиснаха своя съперник, но така и не успяха да създадат някакво по-сериозно положение пред противниковата врата и дербито на 26-ия кръг завърши 1:1.

 

* ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

Етър ВТ (Велико Търново) – Дунав (Русе)    5:3

Ботев (Враца) – Царско село 2015 (София)  0:1

Черно море (Варна) – Витоша (Бистрица)     2:0

Славия (София) – Берое (Стара Загора)      2:4

Арда 1924 (Кърджали) – Левски (София)     1:3

Лудогорец (Разград) – Ботев (Пловдив)       2:1

ЦСКА (София) – Локомотив 1926 (Пловдив)  1:1

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец 26     18     8      0      46:12        62
  2. Локо (Пд) 26     14     8      4      49:23        50
  3. ЦСКА-София 26 14     8      4      41:17        50
  4. Левски 26 14     7      5      43:19        49
  5. Славия 26 13     6      7      36:28        45
  6. Берое 26     14     1      11     44:34        43

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Черно море 26     10     10     6      32:24        40
  2. Арда 26     7      10     9      27:33        31
  3. Ботев (Пд) 26     8      6      12     26:30        30
  4. Етър 26 6      9      11     31:45        27
  5. Царско село 26 7 4      15     24:42        25
  6. Ботев (Вр) 26 5      7      14     21:46        22
  7. Дунав (Рс) 26 4      7      15     21:49        19
  8. Витоша 26 1      3      22     15:54        6

ДЕСПОДОВ ИЗБУХНА С ДВА ГОЛА ОТ ФАУЛ

Националът на България Кирил Десподов избухна с две попадение от пряк свободен удар и донесе победата с 2:1 на Щурм (Грац) срещу Харберг. Българинът бе избран за играч на мача в гостуването от 26-ия кръг на австрийската Бундеслига, след като беше точен в 85-ата и 89-ата минута. Преди това, в самото начало на мача, Тобийс Кайнц бе дал аванс на петия във временното класиране, разписвайки се в 9-ата минута.

Благодарение на бившата звезда на ЦСКА-София, тимът от Грац прекъсна серията си от шест мача без успех, както и негативната серия от четири поредни поражения. Десподов беше титуляр и демонстрира класата си, изигравайки пълни 90 минути, след като бе оставен на пейката срещу шампиона Ред Бул (Залцбург).

Най-добрият футболист на България за 2018 година вече има осем гола в шампионата на Австрия от 14 мача, което го прави голмайстор №1 на Щурм през сезона. Той има още едно попадение и за Купата на Австрия от два мача.

Щурм има вече 19 точки, като заема последното шесто място в шампионския плейоф, където “черно-белите” стартираха с три поражения, но Десподов върна усмивките в състава на Нестор Ел Маестро, който пък изтърпява наказание. Харберг остана на пето място с 20 точки. Лидер е Ред Бул с 33 точки, но и мач по-малко.

ДОМИНИК ТИЙМ ТРИУМФИРА В БЕЛГРАД

Световният №3 Доминик Тийм спечели турнира Adria Tour на тенис комплекса на Новак Джокович в Белград. На финала на демонстративната надпревара в Сърбия австриецът надви с 4:3 (2), 2:4, 4:2 представителя на домакините Филип Крайнович. В самия край на мача Тийм сътвори страхотна точка с “хотдог” (удар между краката), с който вдигна на крака публиката.

Финалистът на “Ролан Гарос” и Australian Open Тийм по-рано прекърши след два оспорвани сета и Григор Димитров, а срещу Крайнович спечели трети пореден тайбрек за деня. След като в първия сет нямаше пробиви, в тайбрека Тийм доминираше и със 7:2 не остави шансове на съперника си. Във втората част 32-ият в света Крайнович проби за 3:1, Тийм веднага направи рибрейк, но след това австриецът загуби второ поредно свое подаване и така шампионът трябваше да бъде определен в трети сет. В него Тийм реализира пробив за 3:1 и без особени трудности затвори мача в своя полза, с което се поздрави и с крайната победа.

ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА СЕ ЗАВЪРНА

Диамантената лига най-накрая се завърна след пандемията от коронавирус. Веригата стартира в Осло с “Невъзможните игри”, които се провеждат без публика и при съвсем различни условия от обикновено. Състезанието в Осло започна с национален рекорд на Филип Ингебрицен на 2000 метра. Норвежецът спря хронометрите на 2:16.46 минути, което е още негов личен рекорд и най-добър резултат в света за сезона. Световният рекорд на 2000 метра е 2:12.18 минути на Себастиан Коу от 1981 г.

Във втората дисциплина от официалната програма също имаше национален рекорд на Норвегия. Постави го Лине Клостер на 200 метра с препятствия – 26.11 секунди.

Бившият европейски рекордьор в маратона Сондре Норстад Моен избяга 25 000 метра на стадион “Бислет” в Осло за 1:12:46.5 часа. Този резултат е по-добър от евроепйския рекорд в дисциплината на германеца Стефан Франке от 1:13:57.6 часа от 1999 г.

 

РЕАЛ (МАДРИД) СЕ РАЗХОДИ ЗА ПЪРВА ПОБЕДА НА “ДИ СТЕФАНО”

Отборът на Реал (Мадрид) отново се доближи на две точки от лидера Барселона след успех с 3:1 над гостуващия Ейбар в мач от 28-ия кръг на Ла Лига. Двубоят се игра без публика на стадион “Алфредо ди Стефано” в спортния център на “лос меренгес”. “Белите” решиха спора с голове до почивката на Тони Кроос (4), Серхио Рамос (30) и Марсело (37). За гостите от “Ипуруа” точен беше Педро Бигас в 60-ата минута.

Зинедин Зидан подреди схема 4-3-3, като до обичайния титуляр Карим Бензема се появиха Родриго Гоеш и възстановеният Еден Азар. Белгиецът стъпи на терена за първи път от месец януари насам. В халфовата линия стартираха доказаните бойци Лука Модрич, Каземиро и Тони Кроос.

В четвъртата минута топката влезе в мрежата на гостите по зрелищен начин след брилянтен удар на Тони Кроос. Бензема сякаш беше в засада, получи топката, задържа я в наказателното поле и я подаде назад към германския халф, който шутира превъзходно към далечния горен ъгъл. Очакванията бяха, че след намеса на ВАР ще има засада, но съдията потвърди попадението – 1:0. Домакините не натискаха на всяка цена и изчакваха своя момент. Така в 30-ата минута те изградиха мълниеносна контра. Серхио Рамос се включи в атака, Бензема подаде към Еден Азар, който беше избягал от засадата. Белгиецът насочи встрани за самотния Рамос, който вкара на празна врата за 2:0. С този гол капитанът на Реал изравни Роналд Куман като най-резултатния защитник в историята на Ла Лига – с 67 попадения. В 37-ата “лос меренгес” нанесоха трети удар в тила на своя съперник. Бензема изведе Азар, чийто изстрел беше избит от вратаря Марко Дмитрович. Гостите обаче не се справиха с изчистването и Марсело нанесе топовен удар по диагонала за 3:0.

Второто полувреме започна с шанс за “синьо-червените”. В 49-ата минута гостите получиха подарък и Еду Еспосито стреля опасно от дъгата. Тибо Куртоа плонжира и изби. В 59-ата Серхи Енрике нацели гредата с удар, който изненада Куртоа. Минута по-късно топката беше в мрежата на домакините – 3:1. В 69-ата Педро Леон пропусна да засили интригата в последните минути.

РОБЕН ОБЯВИ ГУАРДИОЛА ЗА СВОЯ НАЙ-ДОБЪР ТРЕНЬОР

Бившият нидерландски нападател на Байерн (Мюнхен) Ариен Робен заяви, че Джосеп Гуардиола е бил най-добрият треньор, с когото е работил в кариерата си. “Голям почитател съм му. Аз обичам атакуващия футбол, а Пеп е майстор в това. Той е фокусиран върху атаката и пълното владеене на топката. На всяка тренировка имахме работа с топка. Това много ми харесваше, защото бяхме на една футболна вълна с него. Обидно е, че не спечелихме Шампионската лига с него. Травми, наказания и грешни съдийски решения ни спираха неизменно на полуфинал. Бях на 30 години, когато той дойде в Байерн и не допусках, че на такава възраст мога да прогресирам, но това се случи. Пеп ме научи да “чета” играта още по-добре. Трите години с него в Мюнхен бяха много поучителни за мен”, казва Робен пред Socrates.

sportal.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ ОТ ПОЛИТИКА
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  13. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ