СПОРТНА ПАНОРАМА

0
949

 

ЦВЕТАН СОКОЛОВ: ОСТАНАХ В РУСИЯ, ЗА ДА СПЕЧЕЛЯ ТИТЛАТА В НОРМАЛЕН СЕЗОН

Руският гранд Динамо (Москва) представи официално голямата звезда на българския волейбол Цветан Соколов за свое ново попълнение. Този трансфер беше известен, но вече е потвърден и от национала ни, и от новия му тим. „Той е в Топ 10 на най-добрите диагонали в света“, заяви треньорът на Динамо Константин Брянский. И има основание да го заяви. На 30 години 206-сантиметровият бомбардировач от дупнишкото село Ресилово има зад гърба си титли с два тима в Италия – Тренто и Чивитанова, а е ставал и шампион на Турция с Халкбанк. През миналия сезон в Русия, който бе прекратен, остана втори с гранда Зенит (Казан) за сметка на водения от Пламен Константинов Локомотив (Новосибирск). Точно в тима на Соколов пък имаше случай на коронавирус – хвана го именитият френски съотборник на нашия – Ървин Нгапет.

В РУСИЯ ПРИЗНАХА ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ ЗА ТРЕНЬОР №1 НА СЕЗОНА

Пламен Константинов изведе Локомотив (Новосибирск) до първа историческа титла на Русия. Това стана, след като възпитаниците на българския специалист спечелиха безапелационно редовния сезон и получиха правото да са домакини на турнира от “Финалната шестица” от 30 март до 6 април. Малко преди това от Всерусийската федерация по волейбол прекратиха сезона заради световната пандемия с коронавирус и обявиха Локомотив за шампион.

Дори едни от най-големите съперници на Локомотив от Динамо (Москва) признаха, че Пламен Константинов е бил треньор №1 на сезона, и го избраха за наставник на Идеалния отбор на сезона в Суперлигата на Русия. “Пламен Константинов реши да не прави големи промени след не най-успешния минал сезон и продължи системното развитие на отбора. Той не правеше резки промени, намери подход към всеки играч и създаде колектив, в който всеки е готов да помогне на всекиго. В същото време Локомотив стана най-силният и най-стабилен отбор, който не блестеше, но бе смъртоносно ефективен. Във всички елементи “железничарите” показаха много високо ниво. Локомотив заслужено спечели редовния сезон в Суперлигата и почти достигна до финала в турнира за Купата на CEV, което също е отличен резултат”, се казва в материала в сайта на новия клуб на Цветан Соколов – Динамо (Москва).

ОБМИСЛЯТ ВАРИАНТ US OPEN ДА Е БЕЗ ПУБЛИКА

Организаторите на Откритото първенство на САЩ по тенис обмислят вариант за провеждане на турнира без публика, съобщава “Дейли Телеграф”. Двуседмичната надпревара от Големия шлем по програма трябва да стартира в края на август, но е застрашена заради пандемията от коронавирус.

Домакинът на надпреварата Ню Йорк е най-засегнат от инфекцията в страната, като заразените в града са около 150 хиляди. Местните власти дори трансформираха във временна болница част от Националния тенис център “Флашинг медоус”, който приема срещите от турнира.

Всяка година общо над 700 хиляди души посещават срещите от Откритото първенство на САЩ, което е сериозен приход за организаторите от продажбата на билети. Ако пандемията не бъде овладяна до края на август, идеята на домакините от Ню Йорк е с провеждането на мачове при закрити врати поне да бъдат запазени приходите от телевизионни права и от реклама.

Заради заразата Откритото първенство на Великобритания беше отменено за първи път след Втората световна война, а друг от турнирите от Големия шлем – “Ролан Гарос” в Париж, беше пренасрочен за втората половина на септември.

КОБРАТА: ПРЕДЛОЖИХМЕ НА ДЖОШУА МАЧЪТ ДА Е БЕЗ ПУБЛИКА

Претендентът за световната титла в тежка категория на Международната боксова федрация Кубрат Пулев коментира пред БНТ живота под карантина и предстоящия сблъсък с шампиона Антъни Джошуа. “Спортът винаги е бил част от живота на хората и присъства във всички хубави моменти. Тренирам аварийно, малко по-асоциално се държа. Тренирам по друг начин, защото мача го отмениха и новата дата 25 юли не е сигурна. Отменят се всякакви събития, всяка дата е несигурна. Определят се нови дати, но как точно ще се проведе… Направихме предложение на Еди Хърн да направим аварийно мача без публика. Хората ще са си по къщите, такъв мач в това време би бил страшно интересен. Очакваме отговора им, да видим какво мислят по въпроса, все пак и двете страни трябва да са доволни. Както ние се съгласихме мачът да е в Лондон. Стадионът си е същият, ще видим как точно ще организираме срещата. Няма как да пропадне мачът. Тайсън Фюри е с моят промоутър и сме говорили с Боб Аръм. Тайсън си играе с Уайлдър. Имам достатъчно време да разучавам Джошуа, гледам му движенията и имам време да се подготвя. Сега съм на топ ниво, в перфектни години и опит, а и физика. Всичко е перфектно – мисленето също. Хората са зад мен и ще е голямо удоволствие да зарадвам народа. Обявих, че ще даря половината хонорар, при условие че победя Джошуа. Ако стана световен шампион, с удоволствие ще го даря. За мен не са водещи парите. Когато има желание, има начин да се тренира и вкъщи – на тавана, в мазето, в двора. Готов съм да бия Джошуа и на електронна игра”, каза Кобрата пред БНТ.

NEW YORK, NEW YORK – JUNE 01: Andy Ruiz Jr punches Anthony Joshua after their IBF/WBA/WBO heavyweight title fight at Madison Square Garden on June 01, 2019 in New York City. (Photo by Al Bello/Getty Images)

БОБ АРЪМ: ПУЛЕВ Е В ПЪТИ ПО-ДОБЪР ОТ РУИС

Известният боксов промоутър Боб Аръм продължава да счита, че Кубрат Пулев има големи шансове да нокаутира световния шампион Антъни Джошуа (Великобритания) в предстоящия мач между двамата в тежка категория.

Пулев е задължителен претендент на Международната боксова федерация (IBF), а Джошуа трябваше да защитава титлата си срещу българина на 20 юни в Лондон, но срещата беше отложена заради пандемията от коронавирус. “Продължавам да казвам на хората и го мисля, че Джошуа не може да се справи с Пулев”, заяви за “Boxing Scene” Аръм. “Джошуа ми е много съмнителен. Забравете за победата му над Руис в Саудитска Арабия. Руис сам се опозори заради физическото състояние, в което се появи на ринга. Той (Руис) нямаше необходимата сила да нокаутира обикновен боксьор от тежка категория. А Пулев е в пъти по-силен и по-добър боец от Анди Руис. Затова мисля, че Пулев има огромни шансове да нокаутира Джошуа”, каза още американецът, който направи подобно изказване и през миналия месец.

Аръм е президент на агенция “Тор Ранк”, която представлява Пулев и световния шампион в тежка категория във версия Световен боксов съвет (WBC) Тайсън Фюри (Великобритания).

ВЛАДО СТОЯНОВ ПОДПИСВА НОВ ДОГОВОР С ЛУДОГОРЕЦ

Вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов ще подпише нов договор с клуба. Настоящият контракт на стража е до края на сезона. През пролетта бившият национал се завърна под рамката на първия състав след три години отсъствие. Той се контузи тежко през март 2017-а преди мач на България срещу Нидерландия. Последваха серия от операции и дълъг период на възстановяване. Имаше опасност Стоянов повече да не играе. През есента обаче той се появи на терена първо за дубъла във Втора лига, за да си върне увереността.

Стражът вече е получил предложение от ръководството за нов контракт. Според запознати финансовите параметри в него са занижени, но Стоянов е склонен да преподпише, след като ръководството бе лоялно към него в периода на възстановяване. С оглед кризата, която неминуемо ще се отрази и на Лудогорец, Ренан почти сигурно ще бъде продаден. Така старши треньорът Павел Върба ще остане с двама български вратари – Владо Стоянов и Пламен Илиев, на които ще плаща по-малко. “Има време, ще говорим и за договора, който е до 30 юни. Сега има по-важни неща. Както каза един приятел, ти си един от най-големите каръци – тъкмо се върна на терена, а първенството спря. Дай Боже, да имам шанс и здравето да поиграя още 4-5 години. До 37-38 години мисля, че мога да пазя с лекота. До момента Лудогорец е отборът, който показа най-голямо постоянство и добри игри, за да бъде шампион”, сподели пред БНТ Владислав Стоянов. “Всички бяхме доста притеснени, когато излезе новината, че господин Домусчиев е заразен, но знаехме, че той е боец и не се предава”, добави стражът. “Тема Спорт”

АМБИЦИОЗНИЯТ ПЛАН НА РЕАЛ (МАДРИД) ЗА ХОЛАНД И МБАПЕ

Ерлинг Холанд тази година и Килиан Мбапе през следващата. “Трудно, но не и невъзможно”, смятат в Реал (Мадрид). Така твърди “Марка” на първата си страницата вчера, определяйки този план като амбициозен.

Целта на Реал за предстоящата кампания е да си намери “убиец”. Затова най-подходящото попълнение за тази цел е Холанд. Така той ще бъде предпочетен пред Мбапе, който ще бъде оставен за догодина. Причината за това е, че в момента изглежда невъзможно световният шампион да напусне Пари Сен Жермен. Другото лято обаче ситуацията ще е съвсем различна, тъй като договорът му изтича през юни 2022 г. Дотогава обаче голмайсторът ще трябва да устои на петролните долари от Катар, като за момента успява да го стори.

За да бъде привлечен норвежецът от Борусия (Дортмунд), ще бъдат достатъчни 75 млн. евро, докато Мбапе е склонен да изчака още една година за трансфера си на “Сантиаго Бернабеу”, добавят от изданието.

МОУРИНЬО ЩЕ ОПИТА ДА ОТМЪКНЕ ГОДИН ПОД НОСА НА МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Все по-вероятно изглежда Диего Годин да напусне Интер след само един сезон на “Джузепе Меаца”. Уругваецът пристигна в тима миналото лято като свободен агент, но не се приспособи към системата с трима защитници на Антонио Конте. В много от двубоите титуляр вместо него беше младокът Алесандро Бастони и това подсказа, че Годин ще трябва да си търси нов отбор.

Според Tuttosport следващата дестинация в кариерата на 34-годишния бранител ще е Англия. Най-голям интерес към него проявява Манчестър Юнайтед. “Червените дяволи” искаха да го привлекат още преди няколко сезона, когато Годин беше стълб в защитата на Атлетико (Мадрид).

Жозе Моуриньо обаче също следи ситуацията около уругваеца. Мениджърът на Тотнъм смята да подсили дефанзивния вал на своя отбор и е на мнение, че опитният Годин може да му свърши отлична работа.

Основните централни защитници на Тотнъм са с неясно бъдеще. Договорът на Ян Вертонген изтича това лято, а този на Тоби Алдервейрелд е до 2021 година.

ДОРИ ДА ИСКА, ХАРИ КЕЙН НЯМА ДА ПРЕМИНЕ ПРИ “ЧЕРВЕНИТЕ ДЯВОЛИ”

Звездата на Тотнъм Хари Кейн може да има нов отбор от лятото, но това няма да е Манчестър Юнайтед, твърди Sky Sports. Все по-упорито се говори, че президентът на “шпорите” Даниел Леви е готов да се раздели с най-скъпия си футболист, за да компенсира загубите, причинени от спирането на сезона. Леви обаче е категоричен в позицията си, че би се съгласил да продаде 26-годишния нападател единствено в чужбина, защото не иска да подсилва пряк конкурент на Тотнъм, независимо дали Юнайтед, или друг от грандовете в Премиър лийг.

Самият нападател неотдавна заяви в разговор с бившия английски национал Джейми Реднап, че е амбициран да печели трофеи и ако види, че няма как да го постигне с Тотнъм, едва ли ще завърши кариерата си в клуба.

Според Daily Mail Кейн на драго сърце би се съгласил да премине при “червените дяволи”. Изданието припомня, че през годините неведнъж най-добрите футболисти на Тотнъм са се озовавали на “Олд Трафорд”. Такъв беше случаят и с Димитър Бербатов през 2008 година. Сега обаче подобна сделка е малко вероятна. “Шпорите” дължат 637 милиона паунда от заема, взет за построяването на ултрамодерния нов стадион, на който играят от миналата година. Клубът има и други задължения и това може да принуди Леви да изслуша евентуални оферти за Кейн. Президентът на Тотнъм обаче ще иска 200 млн. паунда за капитана на Англия, което би било най-скъп трансфер в историята на футбола. А предвид ситуацията, предизвикана от пандемията от коронавирус, едва ли ще има клуб, готов да извади тази сума.

В медиите като кандидати за подписа на Кейн се споменават и Манчестър Сити, Ювентус и Реал (Мадрид), но най-сериозен е интересът на Манчестър Юнайтед.

През настоящия сезон стрелецът има 20 мача и 11 гола в Премиър лийг. Той обаче не е играл от януари насам, когато се контузи.