Аоияма остана трети в Осака, Хакухо триумфира с Купата на Императора

Даниел Иванов-Аоияма завърши със загуба на пролетния турнир по сумо в Осака (Япония), който за първи път в своята история се проведе пред празни трибуни поради пандемията от коронавирус в света. Българинът, който е ранг “маегашира-13”, допусна поражение от Ишиура в последния 15-и кръг на надпреварата.

Аоияма имаше шансове за титлата, но регистрира три поредни загуби в последните три дни и раздели третото място в крайното класиране с актив от 11 успеха и 4 поражения. Въпреки това представянето на българина е повече от забележително и той спечели приза за най-добра техника на турнира. “В средата на турнира дори започнах да мисля за Купата, но тогава очакванията към мен се увеличиха и това създаде напрежение”, коментира 33-годишният българин.

Купата на Императора спечели йокодзуна Хакухо, който в директен сблъсък за трофея в последния кръг надделя над друг монголец – Какурю, с техниката “йорикири”. Купата е рекордна 44-а за Хакухо.

 

Първенството няма да спира

Родното футболно първенство няма да бъде прекратявано, научи Sportal.bg след срещата в Бояна. Шампионатът ще бъде доигран и ще се поднови на 1 или 15 май. Очаква се официална информация и от страна на БФС.

Това решение, разбира се, е към днешна дата и с оглед на интензивната обстановка може да има допълнителни решения в една или друга посока.

Важната среща в БФС между Съюза, ПФЛ, АФЛ, притежателите на ТВ-правата, както и представителите на родните клубове, която трябва обсъди бъдещето на настоящия шампионат, започна около 11:00 часа. В централата на родния футбол в Бояна пристигнаха изпълняващият длъжността президент Михаил Касабов, вицепрезидентът Емил Костадинов, Неделчо Михайлов, Атанас Караиванов, Венцеслав Стефанов и други. Голяма част от представителите на клубовете и останалите организации се включиха с конферентна връзка, тъй като някои от тях нямат възможност да пристигнат в София заради извънредното положение.

Барса няма да се разделя с Дембеле

Ръководството на Барселона няма намерение да изслушва оферти за Усман Дембеле, твърди Diario Sport. От “Камп Ноу” смятат, че би било некоректно да не се подкрепи футболист, който се лекува от тежка контузия. Френското острие претърпя операция през февруари, която се очаква да го извади извън сметките за около шест месеца.

Също така шефовете на каталунския клуб и наставникът Кике Сетиен възприемат Дембеле като важна част от състава и вярват, че има качествата да носи много радост на привържениците. Те са уверени, че притежава потенциала да се превърне в много важен играч за тима.

Това е трети сезон за Усман на “Камп Ноу”, но многобройните му (и тежки) контузии за момента не му позволяват да покаже постоянство. Барселона осъзнава, че разполага с футболист със страхотна скорост, за когото са необходими по-специфични упражнения.

 

Юнайтед пак ще се пробва за Годин

След като на два пъти в последните две години Манчестър Юнайтед удари на камък в опита да привлече Диего Годин, сега “червените дяволи” отново са се прицелили във ветерана. Според  Corriere dello Sport Оле Гунар Солскяер иска да вземе 34-годишния централен бранител, който да помогне с опита си на останалите по-млади играчи в дефанзивния вал на отбора.

През миналото лято Годин премина в Интер, но адаптацията му към схемата на Антонио Конте и италианския футбол не върви особено успешно и на Апенините твърдят, че уругваецът ще бъде пуснат да си ходи през това лято, въпреки че има договор за още един сезон.

Валенсия също проявява интерес към бившия ас на Атлетико (Мадрид) и ще се опита да върне Годин в Ла Лига.

 

Тоти: Още имам сили да играя по 30 минути на топниво

Легендата на Рома Франческо Тоти увери, че на 43 години все още може да играе на топниво. Принца на Рим счита, че има сили да издържи около половин час на терена и да решава мачове. “Все още имам сили да играя по половин час и да имам тежката дума на терена”, заяви Тоти по време на участието си в риалити предаване.

Тоти прекрати състезателната си кариера през 2017 година, след което за кратко заемаше ръководен пост в Рома, но напусна заради разногласия с президента Джеймс Палота. Емблематичният футболист е категоричен, че не би се отказал от футбола, ако ръководството на “вълците” му бе предложило нов договор. “Можеше да играя още, мачовете ми липсват много. След спирането с футбола трябваше да започна отначало. Коренно различно е да си футболист и директор”, каза още Тоти в разговор с друг бивш футболист – Марко Ди Вайо, който също участва в тв шоуто.

 

Георги Петров изведе отбора си до трета титла при младежите в Русия

Отборът на Локомотив (Новосибирск), помощник-треньор в който е българският треньор Георги Петров, спечели за трета поредна година шампионската титла в Младежката лига по волейбол на Русия.

Състезателите на Вячеслав Кургузов записаха осем победи от десет мача във финалните два турнира, на втория от които бяха домакини. В последната среща Локомотив надигра Кузбасс-2 (Кемерово) с 3:0 (25:22, 25:13, 25:14) и спечели златото с чист успех. В първия финален турнир Локо спечели с 3:1 гейма.

В историята това е петият медал за отбора – през 2013 г. завършва с бронз, през 2017 г. – със сребро, през 2018 г. и 2019 г. – със злато.

18-годишният разпределител Слави Костадинов, който е син на бившия баскетболист на Балкан (Ботевград), Спартак (Плевен) и Фикосота (Шумен) Мариян Костадинов, се разписа с 5 точки за победата. Костадинов бе резерва в първия гейм, след което остана на терена като титуляр. Най-резултатен бе Роман Мурашко с 19 точки (4 аса, 4 блокади) и бе отличен за Най-полезен състезател (MVP).

Българският състезател, който е и капитан на отбора, бе обявен за най-добър разпределител на финалната шестица. Съотборникът му Юрий Бражнюк пък бе обявен за най-добър център.

Пламен Константинов и Локомотив (Новосибирск) може да бъдат обявени за шампиони на Русия

Отборът на Локомотив (Новосибирск), който спечели редовния сезон в Суперлигата на Русия под ръководството на Пламен Константинов, може да бъдат обявен за шампион, ако сезонът не се доиграе. Първенството на Русия бе спряно, преди да се изиграят срещите реванш от 1/4-финалните плейофи.

По информация на авторитетния руски сайт “БИЗНЕС Online” , повечето клубове от Суперлигата за мъже са склонни сезонът да приключи, а за крайното класиране да се вземат резултатите от редовния сезон. Така воденият от Пламен Константинов Локомотив (Новосибирск) най-вероятно ще бъде обявен за шампион на Русия за 2020 година.

Вариантът с дълга пауза (минимум до 10 април) и очакване на подобрение с епидемичната ситуация в страната не се ползва с голяма популярност. В Германия, Иран, Белгия, Швейцария и редица други страни завършиха, без да се определи шампион, но в тях дори не бе завършен и редовният сезон.

Така Локомотив може да бъде лишен от организирането на турнира от “Финалната шестица”, но пък може за първи път в своята история да стане шампион. Това ще стане при форсмажорни обстоятелства, но събитията ще се забравят, а титлата ще остане.

Отборът на Пламен Константинов изигра прекрасно редовния сезон (16 победи – 3 загуби), има положителен баланс с всички клубове от Топ 6, с изключение на Зенит (Казан) – (2:3). За тима, воден от Алексей Вербов, за който през този сезон играе и Цветан Соколов, среброто би бил нелош вариант – медал и участие в Шампионската лига – от това едва ли Зенит би се отказал. По информация на “БИЗНЕС Online”, за предсрочно завършване на сезона са и Кузбас (Кемерово) – 3-о място, и московското Динамо (4-о място).

 

Мирела Демирева забранила на треньора си да я подготвя

Спортист №1 на България за 2016-а Мирела Демирева е забранила на треньора си Рини ван Леуин да я подготвя лично. Сребърната медалистка от Рио е предприела тази мярка с цел да предпази специалиста от евентуално заразяване с коронавирус. Вместо това нидерландецът и атлетката комуникират през интернет, като тя не е спирала да прави физически упражнения в Ниската земя с мисълта, че все пак може да участва на Игрите в Токио през лятото. “Аз взех решение, което балансира чисто човешките отговорности – това да се самоизолирам, и професионалните – да поддържам форма. Както знаем, олимпиадата не е отменена. Много по-спокойно ми е, че в момента Рини не е до мен. Все пак поддържаме връзка всеки ден и ми пише тренировките. Ако ме питате дали искам отново да скачам на олимпиада – да, искам. Чувствам се готова, работила съм много за това. Но никога не съм спортувала на всяка цена, а това ме прави много свободна. Въпросът е дали може да се даде равен шанс на всички спортисти да се класират за олимпиадата”, сподели пред Нова тв Демирева. Тя отправи и призив към хората в България: “Да не се страхуват, нека не изпадаме в паника, да се доверим на експертите, които се грижат за нас. Да си дадем шанс да забавим малко времето, да правим нещата, които обичаме, да прекарваме време със семейството си. Малко повече любов, разбиране и въображение. Сега имаме време да правим неща, за които то никога не стига.”

Себастиан Коу поиска от МОК отлагане на Олимпийските игри в Токио

Президентът на Световната атлетика Себастиан Коу се обърна с молба към шефа на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах за отлагане на Летните олимпийски игри в Токио 2020 заради пандемията от коронавируса. Писмото на Коу до МОК беше публикувано в канадския сайт CBС.

Преди два дни Бах заяви, че до четири седмици МОК ще вземе решение дали е възможно провеждането на Олимпиадата в планирания срок заради глобалната пандемия. До момента МОК и властите в Япония са на мнение, че Игрите може да се състоят от 24 юли до 9 август. “Проведох конференция с представители на националните федерации, на която обсъдихме ситуацията. Поради факта, че САЩ претърпяха много щети от разпространението на коронавируса, стигнахме до единодушно мнение, че провеждането на Олимпийските игри в планираните дати е невъзможно поради неспазване на принципа на лоялната конкуренция”, казва Коу. Той добави, че във връзка с разпространението на вируса спортистите изпитват трудности в организацията на тренировъчния процес поради ограничения, произтичащи от мерките за борба с разпространението на болестта. Освен това спортистите ще трябва да ускорят подготовката си, което ще увеличи риска от контузии.

Световната атлетика е първата световна централа, която призова МОК да отложи олимпийските игри. Преди това същото искане имаше от страна на националните олимпийски комитети на Бразилия, Колумбия, Норвегия, Словения и Хърватия, както и от федерациите по лека атлетика на САЩ и Испания.