ИСТИНСКИЯТ СПОРТ СЕ ЗАВРЪЩА В АЛБЕНА

Всяка година, в началото на юни, в България се провежда едно спортно събитие с неповторим дух и атмосфера. В него не участват големи звезди, които гледаме по телевизията. Няма световни медии, които да излъчват пряко състезанията и да взимат ексклузивни интервюта от победителите. Няма сметки или така модерните в наши дни „коефициенти” и „залози”… Но има нещо друго – истинска спортна битка, борба до последен дъх за победата, сълзи на радост или мъка след последния съдийски сигнал. Защото в зали, писти и терени са най-обикновени хора, служители на различни компании. Хора, които се готвят цяла година за големия празник. Е, няма да ви държим в напрежение, става дума за традиционния Работнически спортен фестивал с международно участие, организиран от Българската работническа федерация „Спорт и здраве”, пише novsport.com.

Тази година в Албена предстои 17-ото издание на това събитие, което говори за устойчивост, традиции и авторитет. От 9 до 14 юни в черноморския ни курорт отново ще си дадат среща аматьори спортисти от почти всички континенти, а целта им ще бъде само една – победа за отбора, победа за фирмата или компанията, за страната, която представляват. Преживяванията и спомените остават за дълго, а чувството, че си помогнал на колегата в труден момент, е направо безценно.

Друга полза, която не бива да се подценява, е възможността за контакти с много аматьори спортисти от чужбина. По традиция на Работническия спортен фестивал в Албена идват отбори от поне десетина страни, някои от които провеждат специални квалификации, за да пътуват до България. В миналите години имаше много случаи, в които съперничеството на терена после прерастваше в приятелство, делови контакти и дори бизнес партньорства. Защото е доказано, че спортът сближава и това е една от най-добрите му функции.

И не на последно място, каква по-добра възможност да отдъхнеш в началото на юни от забързаното трудово ежедневие в една от перлите на Черноморието ни – КК „Албена”. При това на изключително атрактивни цени, възползвайки се максимално от прекрасните условия и инфраструктура.

Тази година организаторите дават възможност за участие в 20 спорта: минифутбол, волейбол, маманет, боулинг, лека атлетика (крос), баскетбол (стрийтбол), плуване, тенис, тенис на маса, шахмат, бридж, дартс, петанк, спортна табла, вдигане на пудовка, плажен футбол, плажен волейбол, плажен тенис, плажна борба, теглене на въже.

Важно е да се знае, че записването за участие трябва да стане най-късно до 24 април. Това е необходимо на организаторите от Българската работническа федерация „Спорт и здраве”, за да направят необходимото за обезпечаване на мероприятието. Освен това гаранция за равнопоставеност на участниците е забраната за спортисти-професионалисти, ученици и редовни студенти. Това гарантира, че на спортния терен наистина ще си дадат среща служители аматьори, които да изпитат тръпката от честното и спортсменско съперничество.

ДЖОШУА И КОБРАТА ПОИСКАХА НОВА ОТСРОЧКА ЗА ПРЕГОВОРИТЕ

Антъни Джошуа и Кубрат Пулев са отправили ново искане до Международната федерация по бокс (IBF) за удължаване на срока за преговорите между двамата за задължителната защита на титлата в тежка категория, съобщи ESPN. Преди седмица за краен срок бе обявена датата 31 януари, но сега двете страни са поискали двуседмична отстрочка – до 14 февруари. Кобрата и Ей Джей се надяват да се разберат, за да не се стига до насрочване на търг за двубоя. Засега обаче отговор от IBF няма.

За битка между двамата се заговори веднага след победата на Джошуа (23-1, 21КО) в реванша с Анди Руис-младши (33-2, 22КО) миналия декември в Рияд (Саудитска Арабия). Тогава британецът си отмъсти за единствената загуба в кариерата си, която изненадващо претърпя в 7-ия рунд на първия мач с Руис миналия юни в Ню Йорк.

Антъни получи правото на реванш само при условие, че победителят ще се изправи срещу Пулев (28-1, 14КО) не по-късно от 31 май 2020 г. Това беше уговорка, с която българите и неговата мениджърска агенция “Епик Спорт” в крайна сметка се съгласиха, въпреки че първоначално поискаха съдията Кевин Кастел, който отговаря за южния район на Ню Йорк, да отвори договора между Джошуа и Руис заради неправомерна клауза, която задължава да има реванш между двамата и която е в разрез с правилника на Международната боксова федерация. Става въпрос за правило 3в на организацията, което гласи: “Нито един договор за титла не може да включва клауза или друг член, какъвто и да е, който гарантира или по какъвто и да е друг начин уверява или обещава на съперниците реванш. Подобна клауза или член нарушава правата на задължителния претендент.”

Пулев придоби този статут след победата си над Хюи Фюри през октомври 2018 година. След това той постигна още два успеха – над Богдан Дину и Райдъл Букър през 2019 г. Между тези два мача Кобрата бе временно със спрени права заради своеволието си да целуне по устата американската репортерка Дженифър Равало пред камерите. Впоследствие Спортната комисия на Калифорния отмени наказанието му, след като Кубрат мина курс срещу сексуалното посегателство и насилие.

МИЛЕНА ТОДОРОВА СЪС СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БИАТЛОН

Българката Милена Тодорова спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплина на 12.5 км за девойки на световното юношеско първенство по биатлон в Ленцерхайде (Швейцария). 22-годишната Тодорова направи силно състезание и въпреки че допусна три грешки в четирите си стрелби, завоюва сребърното отличие. Българката финишира на 1:07.9 минута зад победителката Анастасия Халиулина от Русия.

Рускинята измина трасето за 41:32.6 минути и повали всичките 20 мишени. Трета завърши представителката на домакините Еми Басерга с две грешки в стрелбата и пасив от 1:16.0 минута. Още две българки участваха в надпреварата. Мария Здравкова се класира на 24-о място с две пропуснати мишени и изоставане от 3:45.3 минути, а Любомира Пехливанска допусна пет грешки в първите си две стрелби и не завърши състезанието.

При младежите в индивидуалната дисциплина на 15 км световен шампион стана Макс Бархевитц (Германия). Той преодоля трасето за 40:15.8 минути и повали всичките 20 мишени. Българите Петър Велчев и Николай Тодоров са съответно 90-и и 96-и в класирането. Велчев направи шест грешки и остана на 10:21.3 минути след победителя, а Тодоров пропусна девет мишени и финишира с пасив от 13:47.1 минути.

ПЪРВИ ПОЛУФИНАЛ В “ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ” ЗА ЗВЕРЕВ

Александър Зверев загуби първия сет срещу Стан Вавринка, но след обрат успя да се класира за своя първи полуфинал в турнир от Големия шлем. Поставеният под номер 7 германец победи 15-ия в основната схема швейцарец с 1:6, 6:3, 6:4, 6:2 и намери място във финалното каре на Откритото първенство на Австралия.

Мачът продължи 2:22 часа, а шампионът през 2014 година Вавринка не успя да издържи на темпото, въпреки че спечели убедително първия сет с 6:1. 34-годишният швейцарец, трикратен победител в турнири от Големия шлем, започна много силно и втората част, но при резултат 3:4 за Зверев допусна пробив и така се стигна до изравняване.

Германецът получи импулс в играта си и стигна до успех и в третата част. Зверев направи два брейка и ликува с 6:4. В четвъртия сет силите на Вавринка бяха на приключване и той отстъпи с 2:6.

Александър Зверев ще срещне на полуфиналите петия в  схемата Доминик Тийм (Австрия).

ТИЙМ ИЗХВЪРЛИ НАДАЛ ОТ AUSTRALIAN OPEN

Доминик Тийм сложи край на участието на Рафаел Надал на тазгодишното издание на Australian Open. Поставеният под №5 австриец надви след страхотна битка световния №1 в последния 1/4-финал със 7:6 (3), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (6).

С тази голяма победа Тийм за първи път в кариерата си се класира на 1/2-финалите на Откритото първенство на Австралия. 26-годишният австриец се поздрави с петата си победа над носителя на 19 титли от “Големия шлем” в мач №14 между двамата. Това е и първа победа на Тийм срещу Надал на турнир от “Големия шлем”.

Австриецът заложи на агресивна и смела игра срещу Надал, което в крайна сметка му донесе успех. Всеки от четирите сета бе изпълнен с напрегнати и драматични моменти, но и в трите тайбрека, които двамата изиграха вчера, Тийм успя да надделее. Така той достигна до фазата на последните четирима, като за място на финала ще спори с поставения под №7 Александър Зверев. Германецът по-рано надигра в четири сета шампиона от 2014 година Стан Вавринка (Швейцария).

Австриецът заби 14 аса – с 3 повече от Надал. 33-годишният испанец направи 49 уинъра – точно колкото непредизвикани грешки допусна Тийм. Надал направи 33 непредизвикани грешки, но рискуващият Тийм пласира 65 печеливши удара в полето на противника си по пътя към победата, дошла след 4 часа и 10 минути битка на “Род Лейвър Арина”.

ЛУБЕ СРАЗИ ТРЕНТО В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Шампионът на Италия Кучине Лубе (Чивитанова) продължава непобеден в Шампионската лига. Волейболистите на Фердинандо Де Джорджи спечелиха италианското дерби в надпреварата, след като надиграха категорично Итас Трентино (Тренто) с 3:0 (25:21, 25:18, 25:15) в отложен двубой от I кръг на Група „А”, който се игра пред 3639 зрители в зала “Eurosuole Forum” в Чивитанова Марке.

Срещата трябваше да се изиграе през декември, но бе преместена поради участието на Лубе в световното клубно първенство. Първенецът на Апенините и победител в Шампионската лига през 2019 година е лидер в класирането с 9 точки (3 победи), Тренто е втори с 5 точки (2 успеха, 1 загуба). Наставникът на Тренто Анджело Лоринцети даде почивка на трима от своите титуляри – Урош Ковачевич, Лука Ветори и Аарън Ръсел, което наклони везните в полза на домакините. На техните места в игра се появиха Алесандро Микелето, Митар Джурич и Клемен Чебул.

Османи Хуанторена заби 19 точки, а Йоанди Леал и Матеуш Биениек завършиха с по 10 точки. За Тренто Митар Джурич записа 11 точки.

В следващия кръг, на 28 януари, Лубе среща Ижхострой (Чешке Будейовице) с Мартин Мечкаров в състава.

ИСПАНИЯ СПЕЧЕЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА ТИТЛА ПО ХАНДБАЛ

Испания спечели европейската титла по хандбал за мъже, след като на финала се наложи с 22:20 (12:11) над Хърватия. Така испанците защитиха титлата си от предишното първенство и вече имат две европейски титли в историята си. Целта на Хърватия беше да вземе първа европейска титла, която да прибави към двете си олимпийски шампионски от Атланта 1996 и Атина 2004.

Алеиш Гомес вкара 5 гола за испанците, също 5 за Хърватия отбеляза Домагой Дувняк. Сред като се срещнаха във втората групова фаза и завършиха 22:22, сега двата отбора трябваше да си дадат среща в мач с доста по-висока стойност. Хърватите бяха подкрепяни от 10 хиляди свои фенове. Началото на мача беше равностойно и всеки отбор дръпна с по два гола, но този аванс беше заличаван. Хърватите поведоха с 10:7 в 18-ата минута с попадение на Марино Марич, но след това не успяха да отбележат в продължение на 6 минути и испанците изравниха. В края на частта испанският отбор дръпна с 12:11. Испания поведе 16:12 в 35-ата минута с голове на Жоан Канеяс и Ентериос. След 38-ата минута Испания имаше период от 7 минути без отбелязан гол, като героят за хърватите Дувняк изравни за 18:18. Хърватия дори обърна мача за 19:18, но три минути преди края резултатът беше 20:20. В последните три минути с точни изстрели на Гомес и Хорхе Македа ЛА Фурия триумфира с европейската титла.

Норвегия спечели бронзовите медали след победа над Словения с 28:20. sportal.bg