ЗЛАТИСЛАВА ЧУКАНОВА ЗАГУБИ В ПЪРВИЯ КРЪГ НА „СТРАНДЖАТА”

 

Състезателката на Добруджа Златислава Чуканова загуби в първия кръг на международния турнир по бокс за Купа „Странджа”. Тя бе победена вчера от Кристина Круз (САЩ) в категория до 51 кг.

Европейската шампионка от София 2016 Деница Елисеева и бронзовата медалистка от Европейските игри в Минск 2019 Габриела Димитрова започнаха с победи. В категория до 60 килограма Елисеева се справи с Дите Фростхолм (Дания) с 5-0 съдийски гласа. Така на четвъртфиналите днес тя ще срещне американската боксьорка Амелиа Мур. Димитрова (до 51 кг) пък не срещна трудности с Урсула Готлоб (Германия), като също победи с единодушно съдийско решение – 5-0. На четвъртфиналите Габриела ще се изправи срещу украинката Тетяна Коб, като мачът е днес следобед.

Загуба в първия кръг претърпя и Севда Асенова в категория до 51 кг. Тя се отказа в първия рунд срещу Зареен Михат (Индия), след като получи контузия в коляното.

71-вото издание на Купа „Странджа“ се провежда в столичната зала „София” с участието на около 300 състезатели от 30 държави.

КАТЕГОРИЧНА ПОБЕДА НА ДАНИЕЛ АСЕНОВ

Двукратният европейски шампион Даниел Асенов започна с категорична победа на турнира по бокс за Купа “Странджа”. Пред погледите на министъра на спорта Красен Кралев и на президента на федерацията по бокс Красимир Инински Тайсъна се справи с Якуб Сломински (Полша) с 5:0 съдийски гласа.

Асенов определено беше по-добрият боксьор, като през целия мач засипваше опонента си с удари. Във втория рунд обаче Асенов стресна треньори и фенове, след като при сблъсък на главите със съперника му се отвори лека аркада. От щаба обаче увериха, че раната не е тежка и Тайсъна ще може да продължи участието си в турнира.

В следващия кръг Даниел Асенов ще се изправи срещу Байоку Башким от Косово в четвъртфинален мач, който е в следобедната програма днес.

ГРИГОР ДИМИТРОВ НЕ МОЖА ДА ОСЪЩЕСТВИ ПЪРВИ ОБРАТ ОТ 0:2 СЕТА

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се присъедини към изненадващо отпадналите поставени играчи във втория кръг на Australian Open. Гришо бе болезнено близо до това да осъществи първия в кариерата си обрат от 0:2 сета, но все пак трябваше да отстъпи пред 22-годишния американски талант Томи Пол след 4 часа и 25 минути битка – 4:6, 6:7(6), 6:3, 7:6(3), 6:7(3).

Един слаб сервис-гейм в първия сет доведе до пробив в полза на противника и изоставане 4:6, след което се стигна до тайбрек във втората част. Там Гришо имаше аванс от 4-0, но загуби предимството си в мини пробивите и се озова в беда при 0:2 сета. Той три пъти спечели подаването на противника си в третия сет, за да запази интригата, а след това наложи доминация в тайбрека на четвъртата част.

Два брейка в решителния сет не се оказаха достатъчни, защото пасивното поведение на Димитров, когато сервираше за мача при 5:4, бе наказано с прекомерно рискованите и агресивни удари на 22-годишния американец. Шампионският тайбрек бе белязан от непредизвикани грешки на Гришо и така той остана на крачка от обрат от 0:2 до 3:2.

Тъй като миналата година стигна осминафиналите, Димитров ще загуби 135 точки за световната ранглиста и ще се смъкне с една позиция до 21-ата, а пък Томи Пол оправда предварителните прогнози, че ще блесне в Мелбърн. Следващият му противник ще бъде Мартон Фучович.

Григор направи 21 аса и 8 непредивикани грешки срещу 11-5 съответно за противника му. Процентът му на вкаран първи сервис бе 68% (58% за американеца), като двамата сравнително еднакво успешно взимаха точките след разиграно първо подаване – 66% и 70%, а на второ – 56% срещу 48%. Димитров реализира 67 уинъра срещу 60 на опонента му, като двамата направиха по 63 непредизвикани грешки, а дори българинът спечели общо повече точки – 202:199.

ФЕДЕРЕР ПОМЕТЕ СЪРБИН, СЛЕДВА МАЧ С КОВАРЕН СЪПЕРНИК

Шесткратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Поставеният под номер 3 в схемата швейцарец постигна лесна победа срещу сърбина Филип Крайнович с 6:1, 6:4, 6:1 за 92 минути. 38-годишният Федерер направи по два пробива в първите два сета и три в третата част, за да стигне до успеха. Крайнович поиска медицинско прекъсването заради травма на дясната ръка при 2:1 в третия сет, след което загуби четири поредни гейма.

Федерер, който е носител на рекордните 20 титли от “Големия шлем”, записа 42 печеливши удара в мача. В третия кръг швейцарецът ще играе срещу представителя на домакините Джон Милман. Австралиецът надигра поляка Хуберт Хуркач (№31 в схемата) с 6:4, 7:5, 6:3. Швейцарецът има 2 победи от 3 мача срещу Милман, но претърпя сензационно поражение от австралиеца на US Open през 2018 година.

Федерер вече има 41 победи и 0 поражения в първите два кръга на Australian Open в кариерата си, като записа победа №99 в Мелбърн, при общо 14 загуби. 38-годишният швейцарец е първият тенисист със 100 или повече победи в някой от турнирите от “Големия шлем”. Той има 101 успеха на “Уимбълдън”.

ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ЗАПОЧНА С ПОБЕДА НА ШАХМАТНИЯ ФЕСТИВАЛ НА ГИБРАЛТАР

Българският гросмайстор Веселин Топалов започна с победа участието си в 18-ото издание на шахматния фестивал на Гибралтар. Надпреварата е с награден фонд 200 хиляди лири и ще се състои от десет кръга по швейцарската система. Топалов, който е бивш световен шампион, игра с белите фигури и се нуждаеше само от 25 хода, за да победи младия индиец Санкалп Гупта.

Състезаващият се за Грузия българин Иван Чепаринов също стартира с успех. Той надделя с черните фигури над Евгениос Йоанидис от Гърция.

Победителят в Оупън турнира ще заработи 30 хиляди лири, като първите 15 ще получат парични премии. Предвижда се и отделно класиране за жените, като най-добрата при дамите ще вземе 20 хиляди лири, а първите 15 също ще заработят парични бонуси.

Гросмайстор Антоанета Стефанова също стартира с победа в шахматния фестивал на Гибралтар. Тя спечели с белите фигури срещу испанеца Енрике Осуна Вега. Мартин Петров също започна с успех срещу бразилката Джулия Алборедо. Три ремите записаха други трима българи в турнира. Владимир Петров с белите фигури постигна реми срещу 18-годишния румънец Богдан-Даниел Дяк, Габриела Антова направи реми с Хайме Сантос-Латаса от Испания, а Нургюл Салимова постигна реми с черните фигури срещу Гауин Джоунс (Великобритания).

ГОРЯЧКИНА ЗАПАЗИ ШАНСОВЕ ЗА СВЕТОВНАТА ТИТЛА

Световната шампионка по шахмат при жентие Цзю Вънцзюн от Китай е само на половин точка от това да защити титлата си. В партия номер 11 от мача за короната при дамите Вънцзюн направи реми на 40-ия ход с претендентката Александра Горячкина от Русия и води с 6:5 точки в резултата. Това означава, че днес в последната 12-а партия по класически шахмат Горячкина, която ще бъде с белите фигури, ще се нуждае от задължителна победа, с която да форсира изиграването на тайбрек. Реми или победа ще бъде достатъчно на Вънцзюн за краен успех.

Мачът за световната титла по шахмат се провежда в Шанхай и Владивосток, а наградният му фонд е 500 000 долара.

ЛЕГЕНДАРНАТА ИРИНА КИРИЛОВА СЕ ЗАВРЪЩА В ИГРА НА 54 ГОДИНИ

Легендарната руска разпределителка Ирина Кирилова се завръща в игра на 54-годишна възраст, съобщи известният италиански журналист Джан Лука Пазини в своя блог в La Gazzetta dello Sport. Разпределителката е омъжена за известния италиански треньор Джовани Капрара. Звездата, която получи място в Международната зала на славата през 2017 година, прекъсва “пенсионирането си”, което обяви преди 9 години. Кирилова ще играе в тима от регионалната лига на Италия Серия В2 Асикар (Новара), който остана без резервен играч на поста.

Ирина Кирилова е олимпийска шампионка с тима на СССР от Сеул 1988, световна шампионка със “Сборная” през 1990 година, където получава и отличието за MVP, и двукратна европейска шампионка (1989 и 1991). През 1993 година, докато играе за Динамо (Загреб), получава хърватско гражданство и защитава цветовете на отбора до 1998-а, като печели два сребърни медала от европейски първенства (1995 и 1997). На клубно ниво последният й отбор през 2012 година бе този, в който и започна професионалната й кариера – Уралочка-НТМК (Екатеринбург). sportal.bg