СПОРТНА ПАНОРАМА

0
894

 

ТОДОР ПЕТРОВ ВЛЕЗЕ В ТОП 20 НА СВЕТА ПРИ ЮНОШИТЕ ПОД 18 ГОДИНИ

Тодор Петров от СКЛА „Добрич” спечели националната титла на гюле при юношите под 18 години с висок резултат. 15-годишният добричлия постигна 17.49 с 5-килограмовия уред в зала „Асикс арена“ в София. Резултатът е в топ 20 за тази възраст в света и покрит норматив за европейското първенство за юноши и девойки под 18 години в Риети, Италия, в средата на юли 2020 (изискването на БФЛА е нормативите да се постигнат или потвърдят след 1 април 2020), информира atletikabg.com.

Подгласниците на Петров останаха на повече от 2 метра след него. Владислав Димитров („Лудогорец”, Разград) е сребърният медалист с 15.27, а Венко Павлов („Тракия 96”, Пловдив) е трети с 14.07 м.

Шампионът Петров постави национален рекорд при момчетата под 16 години през 2019-а с 4-килограмовия уред с постижение 18.05.

През 2020 година целта на таланта и неговия треньор е постижение над 18 метра с по-тежкия уред и финал на еврошампионата в Риети.

ГРИГОР СЕ СПРАВИ С ПЪРВИЯ СИ СЪПЕРНИК В МЕЛБЪРН

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров загуби първия сет, но след това изигра три отлични части и надигра аржентинеца Хуан Игнасио Лондеро с 4:6, 6:2, 6:0, 6:4 в първия кръг на първия за годината турнир от “Големия шлем” – Australian Open. Двубоят на поставения под №18 българин беше на третия по-големина корт на турнира “Мелбърн Арина” и се игра при спуснат покрив заради дъжд. Хасковлията никога не бе играл досега срещу Лондеро, който е 51-и в световната ранглиста и направи своя дебют в основната схема на Australian Open.

Срещата започна с колеблив откриващ сервис-гейм за Григор, който отрази две точки за пробив, но все пак се пребори за подаването си и не допусна ранно изоставане в резултата. След това двамата си размениха по един светкавичен гейм на нула и като цяло с лекота се справяха при собствен начален удар. Лондеро за първи път от началото на мача имаше известни проблеми на свой сервис в шестия гейм, но изравни резултата за 3:3, без да се стига до точки за пробив. Веднага след това обаче Димитров с пореден убедителен сервис-гейм отново излезе напред – 4:3. В осмия гейм Григор взе първите две точки в подаването на съперника си, но аржентинецът направи серия от четири поредни и изравни резултата, а после притисна българина при 4:4. Димитров изигра слаб сервис-гейм, в който изпадна в неизгодна ситуация при 15:40 и след поредната грешка на хасковлията още първата възможност за брейк беше реализирана от южноамериканеца – 5:4. С лесно спечелен гейм 26-годишният аржентинец затвори първия сет.

Втората част започна оптимистично за Димитров, който спечели лесно първото си подаване, а във втория гейм двойна грешка на Лондеро донесе първа точка за пробив на 28-годишния хасковлия в срещата. В следващото разиграване Григор бе в добра позиция и пробивът изглеждаше съвсем близо, но малко очаквана грешка на мрежата на българина помогна на Лондеро да се измъкне. Аржентинецът в крайна сметка се пребори за 1:1, а в третия гейм не бе далеч от пробив. Димитров все пак се спаси от 30:40, като отрази точката за брейк след сбъркан ретур на противника си. Григор оцеля в този гейм и при 2:1 се оттегли на първата почивка в сета с аванс в резултата. При 2:2 Григор бе напът да оплете сериозно конците, след като от 40:0 се стигна до 40:40, но българинът все пак взе подаването си за 3:2. Веднага след това Димитров се сдоби с два поредни брейкпойнта при 15:40 и още първият шанс бе реализиран. Григор дочака грешка на пробвалия къса топка Лондеро и най-сетне проби, а след това с експресен гейм на нула затвърди преднината си и поведе с 5:2. В осмия гейм Григор стигна до нова точка за пробив, която вече бе и с цената на сетбол. Тя бе реализирана от най-силния ни тенисист и резултатът в сетовете бе изравнен.

Григор определено се разигра в тези минути, бекхендът по правата функционираше отлично и ранен пробив, съпътстван от стабилна игра на собствен сервис, позволи на българина да си осигури аванс от 3:0 в началото на третия сет, като най-добрият ни играч вече бе в серия от 7 поредни спечелени гейма. Димитров продължаваше да играе много прецизно и спечели сета на нула.

Четвъртата част вървеше гейм за гейм без пробиви, което продължи до 5:4 за българина. Сервирайки за оставане в мача в десетия гейм, Лондеро не издържа. При 0:40 Димитров се сдоби с три поредни мачбола, като реализира втория. Следващият съперник на Григор отново може да бъде аржентинец – Леонардо Майер или Томи Пол (САЩ).

ФЕДЕРЕР С ЕКСПРЕСНА ПОБЕДА НА СТАРТА И С РЕКОРД

Роджър Федерер стартира с убедителна победа участието си на Откритото първенство на Австралия. Швейцарецът се наложи в три сета над американеца Стив Джонсън с 6:3, 6:2, 6:2 за 1:27 часа игра. Маестрото, който е шесткратен шампион в Мелбърн, пласира 11 аса и осъществи пет пробива от девет възможности.

Той спечели първите три гейма в двубоя, което беше достатъчно да затвори частта след 6:3. Във втория сет швейцарският ветеран реализира два поредни пробива за 4:0, а малко по-късно резултатът бе вече 6:2 в негова полза. По идентичен начин се разви и третата част, в която Федерер осъществи два поредни пробива за 4:1, а след това спечели и срещата след 6:2. “Много съм щастлив – бяха първите думи на Федерер след успеха. – Тренирах много здраво по време на паузата, точно както го правя всяка година. Най-добрата новина за мен беше, че нямах никакви спънки по време на подготовката. Тренирах добре, чувствах се добре и се радвам, че днес това се видя и на корта.”

Роджър установи рекорд по брой участия на Откритото първенство на Австралия – 21. До този момент той делеше първото място в своеобразната класация с Лейтън Хюит (20). “Първите три кръга ще бъдат ключови за мен за плана ми да вляза във форма. Днес всичко се получи отлично. Рано правех пробиви във всеки сет и играх освободено. Най-важно сега е да остана спокоен”, коментира Федерер.

38-годишният швейцарец ще опита да стане първият тенисист на тази възраст с трофей на турнир от Големия шлем. Той е в една четвъртина на схемата с Григор Димитров, като дуел между двамата е възможен на осминафиналите. Във втория кръг Федерер ще срещне победителя от двубоя Кентен Алис (Франция) – Филип Крайнович (Сърбия).

КУБРАТ ПУЛЕВ: МАЧЪТ С АНТЪНИ ДЖОШУА Е ДОГОВОРЕН НА 90%

Кубрат Пулев се надява мачът с Антъни Джошуа за световните титли по бокс в тежка категория да се проведе в Истанбул, като уточни, че все още се водят преговори с представителите на британеца. По-рано тази седмица се появи информация, че двубоят ще е на стадиона на “Бешикташ” – “Водафон Парк”, през май. “Надяваме се да се случат нещата в Истанбул и да се проведе мачът на стадиона там, защото е най-близкият вариант до България и ще бъде горе-долу все едно сме в България. Мачът почти е договорен, аз се подготвям, предполагам, че и той се подготвя. Смятам, че е въпрос на време мачът да се състои. Договорите не са подписани, но има срок до края на месеца, в който трябва това да се случи”, заяви пред БНТ Пулев. Той призна, че преговорите се водят от мениджъра му Ивайло Гоцев, промоутъра му Боб Аръм и адвоката Джон Уърт. Според Пулев промоутъра на Джошуа – Еди Хърн, е съгласен мачът да е в Турция. Другият вариант за срещата е Саудитска Арабия. “Говорили сме с Еди Хърн, той каза, че е ок с Турция, с Истанбул. Естествено, нещата трябва да се договорят и ще стане факт. Ако случайно не се получат нещата в Истанбул и има някаква спънка, смятам, че може да бъде и в Саудитска Арабия”, допълни боксьорът.

Според британските медии желанието на Джошуа е срещата да е в Лондон, но Пулев смята, че това е “най-краен вариант”: “Това е най-краен вариант, който не смятам, че ще се реализира. На първо място е Истанбул, ако не се получат нещата там или стадионът е зает за датата, която искаме, може и да е в Саудитска Арабия. Управляващите в Саудитска Арабия наистина много настояват и искат този мач да бъде там. Не е изключено да бъде там.”

Пулев не се притеснява от това, че Джошуа и Хърн публикуваха снимки от среща с представителя на другия задължителен претендент – Александър Красюк. “Самият Усик има договор за още един мач с Хърн, не мога да кажа какви са им плановете и какво им е в главите, но доколкото знам, ще играя с Джошуа, въпрос на време е мачът да се случи. Смятам, че началото на май или краят на април е идеално време този мач да се случи. По мои изчисления, 90% това е вече факт”, каза още боксьорът.

Боксьорът е на подготовка в Белмекен, а след това вероятно ще продължи да се готви в Германия. “Ще намерим правилните спаринг партньори, за да може да съм на необходимото ниво и да съм подготвен. Когато съм подготвен и съм уверен в себе си, не може никой да ме спре. Подготовката е най-важна, преговорите ще си протекат, всичко ще се случи. Преди две години, когато трябваше пак да играя с Джошуа, всички хора казаха, че съм се уплашил. Още тогава казах, че е въпрос на време да има такъв мач и че това, че съм се контузил, не трябва да бъде тълкувано по никакъв друг начин. Контузията беше реална и тежка, нямаше как да играя с нея. Не отивам да се боксирам за парите, отивам за титлата, отивам да победя. С такава травма нямаше как да съм конкурентен. Тогава всички казваха, че ме е страх, ето че 1-2 години по-късно всичко си идва на мястото и отиваме да мачкаме”, допълни Пулев.

ЛЪВИЦАТА НЕ УСПЯ ДА СПЕЧЕЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА ТИТЛА

Иванка Иванова – Лъвицата не успя да спечели европейската титла по бокс за професионалисти в категория суперпетел. Тя загуби със съдийско решение от Мари Ромеро (Испания) на галавечер в Пуерто Лумбрерас (Испания). 10-рундовата битка беше основният мач на шоуто. „Шашнах се на ринга. Не играх, както си знам – каза след срещата Лъвицата. – Съперничката игра мръсно. Буташе и влизаше с глава. Момичето си взе мача. В последния рунд тя падна във въжетата.“

Ромеро спечели втора поредна титла. През миналата година тя завоюва интерконтиненталния пояс след успех с нокаут над непобедената Билгенур Арас в Германия.

Още отсега Иванка Иванова планира ново участие през април. Тя иска да зарадва феновете в родния си град Гълъбово. Очаква се точно там да се проведе четвъртото издание на галавечерта „Боксов сблъсък“.

АМЕРИКАНЕЦ ЩЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ПО ФИГУРНО ПЪРЗАЛЯНЕ

Шампионът на България Лари Луполоувър спечели правото да участва на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал (Канада), което ще се проведе от 16 до 22 март. Той спечели златния медал при мъжете на международния турнир по фигурно пързаляне в Отопени (Румъния) със сбор от 202.98 точки, с което придоби право на участие на Световно първенство при мъжете.

Лари Луполоувър е американски гражданин и тренира при главния треньор на кънки клуб “Албена Денкова/Максим Стависки” Андрей Лутай от една година. Състезава се от името на България с разрешение на Международната федерация по кънки.

Така в Монреал България ще бъде представена от Александра Фейгин при жените и Лари Луполоувър при мъжете. В последните 10 години България нямаше представител на Световно първенство при мъжете, тъй като никой не беше успял да покрие техническия минимум за участие.

За последно на шампионат на планетата участва Георги Кенчадзе – в Торино (Италия) през 2010 година. Тогава той се нареди на 40-о място от 46 участници в кратната програма и отпадна от надпреварата, тъй като според регламента за волната се класират само първите 24 фигуристи.

Лари Луполоувър, Александра Фейгин и танцовата двойка Мина Здравкова и Кристофър Дейвис ще стартират на шампионата на Европа по фигурно пързаляне от 22 до 26 януари в Грац (Австрия). sportal.bg