ЛЕТЯЩ СТАРТ ЗА БОКСЬОРКИТЕ ОТ ДОБРИЧ НА КУПА “СТРАНДЖА”

С участието на състезатели от около 30 държави в столичната зала „София” се провежда 75-ото издание на най-стария международен боксов турнир в Европа Купа „Странджа“.

Турнирът започна по възможно най-добрия начин за боксьорките от Добрич.

Станимира Петрова, която е носителката на трофея от миналата година и шампионка от Европейските игри, се наложи над представителката на Украйна Светлана Уманска.

Родната звезда, която спечели анкетата за Спортист №1 на Добрич за 2023 г., се класира за 1/4-финалите в категория до 54 килограма, след като показа майсторство срещу съперничката си, която често прибягваше до нечисти прийоми. Българката обаче не се притесни и с много умна и прецизна игра взе успеха с 5:0 гласа. За място на полуфинал и минимум бронзов медал Станимира ще срещне Енхжаргал Мунгунцецег (Монголия). Двубоят ще се проведе на 8 февруари.

С красива и разнообразна игра Светлана Каменова също си проправи път към 1/4-финалите на Купа „Странджа“. Добричлийката, която е европейска вицешампионка и трета в света, не остави шанс на представителката на Монголия Номин-Ердене Тугсяргал в категория до 57 кг. Българката доминираше в хода и на трите рунда в зала „София“ по пътя към категорична победа с 5:0 гласа. В следващия кръг Светлана ще срещне на 8 февруари Андела Бранкович (Сърбия).

Напред продължава и Аслъхан Мехмедова, след като ликува при 60-килограмовите. Асото, както е известна българката, взе успех с 4:1 гласа над представителката на Алжир – Хаджила Хелиф. Мехмедова бе убедителна по време на целия мач и напълно заслужено продължава към 1/4-финалите. На 8 февруари тя ще боксира с Ана Старовойтова (Литва).

Златислава Чуканова пък стартира с категорична победа след само един рунд. Националката ни отказа представителката на Гърция Атина Аврамиду в първия си мач при 50-килограмовите в зала „София“. Злати доминира тотално над съперничката си и продължава към четвъртфиналите. На 8 февруари тя ще се изправи срещу Айлин Гонсалес (Гватемала).

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) С КАТЕГОРИЧЕН УСПЕХ

Отборът на Септември (Тервел), който се подготвя за втория дял от първенството на Североизточната трета футболна лига, надигра едноименния тим на Карнобат с 3:0 в приятелска среща, проведена в Руен. Селекцията на Георги Иванов-Геша установи игрово надмощие от самото начало на двубоя и можеше да се поздрави с още по-изразителна победа, но нападателите направиха доста пропуски. Георги Георгиев откри резултата половин час след началото на двубоя, а Димитър Михалев удвои в средата на втората част. Крайния резултат оформи Даниел Димов, който се разписа в 72-ата минута.

Даниел Димов е ново име в състава на Септември (Тервел). Атакуващият футболист беше част от състава на Черноморец (Балчик) през есенния дял на Втора лига. Роденият през 2000 година футболист е юноша на Черно море (Варна). С екипа на „моряците“ спечели приза за голмайстор на Елитната юношеска група  до 19 години.

ПОРЕДНО ПРИЗНАНИЕ ЗА АЛЕКС НИКОЛОВ В ИТАЛИЯ

Националът ни Александър Николов и вицешампионът Кучине Лубе (Чивитанова) записаха трета поредна и общо 12-а победа в италианската Суперлига. Отборът, воден от Джанлоренцо Бленджини, който трябва да поеме националния тим на България, надигра Валза Груп Модена с 3:0 (25:21, 27:25, 25:23) в мач от 17-и кръг, изигран в “Еуросуоле Форум” пред 3330 зрители. Лубе игра в двубоя без звездата си Иван Зайцев, който имаше мускулни проблеми. Дебют начело на Модена направи бившият старши треньор на Хебър (Пазарджик) Алберто Джулиани.

Александър Николов игра цял двубоя за тима от Чивитанова и реализира 13 точки (1 ас, 2 блока, 40% ефективност в атака, 33% перфектно и 50% позитивно посрещане), бе втори по резултатност и бе избран за MVP. Най-резултатен за домакините стана турският диагонал Адис Лагумджия с 14 точки (2 аса, 3 блока, 45% ефективност в атака). За Модена Османи Хуанторена се отчете с 12 точки, а Томазо Риналди добави 11 точки.

Лубе е четвърти във временното класиране с актив от 32 точки (12 победи, 5 загуби), Модена е осми с 19 точки (8 победи, 9 загуби).

В следващия кръг Лубе среща Джойела Призма (Таранто) на 11 февруари. Модена и Алберто Джулиани пък срещат Чистерна с бившия разпределител на Хебър Микеле Баранович. sportal.bg

ДЕЯ СПОРТ С НОВ СТРАХОТЕН ОБРАТ СРЕЩУ ЦСКА

Отборът на Дея спорт (Бургас) продължава да е еднолично начело в Efbet Супер Волей. Както в полуфинала за Купата на България, играчите на Франческо Кадеду направиха страхотен пълен обрат от 0:2 до крайното 3:2 (20:25, 22:25, 25:17, 25:20, 15:11) като гости на ЦСКА в най-интересния мач от междинния 15-и кръг на първенството, игран в зала “Васил Симов” в столицата. Така бургазлии остават на първото място във временното класиране с 14 победи, 1 загуба и 40 точки. ЦСКА пък е 4-ти с 10 победи, 5 загуби и 29 точки. В следващия кръг Дея спорт приема Марек Юнион Ивкони (Дупница), докато “червените” гостуват в Бургас, но на шампиона Нефтохимик. Двубоите са съответно в събота (10 февруари) от 18,30 часа и в петък (11 февруари) от 19,00 часа.

Най-полезен за Дея спорт стана влезлият като резерва Лукаш Мадалос с 24 точки (3 блока, 1 ас и 71% ефективност в атака) за победата и напълно заслужено бе обявен за MVP на мача. Валентин Братоев, Николай Николов и Димитър Василев добавиха съответно още 12, 11 и 10 точки за успеха. За тима на ЦСКА Тодор Вълчев и Страхиня Бързакович реализираха 17 и 16 точки.

САЛИМОВА: МОЯТА ГЛАВНА ЦЕЛ Е ДА СТАНА ГРОСМАЙСТОР ЗА МЪЖЕ

Нургюл Салимова започна подготовката си за Турнира на претендентките за шахматната корона при жените, която ще се проведе през април в Торонто. 20-годишната българка ще мери сили със седем от най-добрите шахматистки в света за възможността да спори за световната титла през 2025 година. “Турнирът на претендентките ще е най-голямото предизвикателство за мен, участват осем от най-добрите жени в целия свят. Подготовката върви тежко, моите противнички са на много високо ниво, всички са големи професионалисти. Не е лесно да си на това ниво, работя всеки ден. Вече си имам екип, който съм сформирала. От понеделник започна тренировъчният ми лагер със съдействието на Фондация “Спорт в България”, за което им благодаря. Има още два месеца до самия турнир, имам време, имам идеи какво искам точно да подобря в играта си. Мисля, че всичко върви по план, но ще видим резултата по време на самия турнир”, заяви тя в интервю за БГНЕС.

Турнирът на претендентките ще се проведе в периода 2-25 април в Торонто, Канада.

“Аз съм най-младата и тази с най-нисък рейтинг. Това не ме притеснява, тъй като аз винаги съм си мислела, че да си фаворит, е по-притеснително. Аз се класирах за този турнир от Световната купа в Баку, където също не бях от фаворитите, бях под номер 27-28 в стартовия лист от 100 човека, но стигнах финала. Не мисля, че рейтингът е водещото нещо. Разчитам на това, че съм по-млада от тях, тъй като това е плюс по време на изчисленията, за енергията и за амбицията като цяло. Не знам кой е фаворит или кой какво ще направи, тъй като в шаха всичко е непредсказуемо, особено при жените, много други фактори влияят. Ще дам най-доброто от себе си и каквото стане… Не мога да кажа, че ще спечеля турнира, тъй като е много труден турнир с много силни съпернички, но за мен е важно да знам, че съм била в добра кондиция и че съм дала всичко от себе си. Вярвам също така, че този турнир е част от процеса, моята главна цел е да стана гросмайстор за мъже, така че това е просто стъпка към тази цел”, допълни Салимова.

На Европейското първенство за жени през ноември българките спечелиха историческа първа титла, а Салимова не загуби нито една партия и бе обявена за най-добра на своята дъска. sportal.bg

В БАРСЕЛОНА ВЕЧЕ МИСЛЯТ ЗА БЪДЕЩИЯ ТРЕНЬОР И СЕЛЕКЦИЯТА

В Барселона вече планират бъдещето си без Чави Ернандес и лятната селекция на отбора, както и кои играчи ще напуснат, пише каталунският “Спорт”. Както каза и спортният директор Деко, решението на наставника на каталунците да напусне, е изненадало всички. Разбира се, ключово за развитието на клуба ще бъде кой ще бъде наследникът на Чави. Мечтаният вариант за президента Жоан Лапорта е Юрген Клоп, който обяви че напуска Ливърпул в края на сезона. Предвид обаче изявлението на германския мениджър, че иска да си почине от напрежението в треньорската професия, не изглежда особено вероятно той да поеме Барселона още през това лято.

Желанието на клуба е новият треньор да бъде или вече доказал се специалист с опит, или наставникът на втория отбор на Барселона Рафа Маркес да поеме мъжкия тим. Според “Спорт” на този етап опции като наставниците на Болоня и Жирона Тиаго Мота и Мичел не се разглеждат. Друг германски треньор, който се спряга за наследник на Чави, е бившият наставник на Байерн Ханзи Флик.

Идеята на Барселона е да се задържат за постоянно двамата португалци под наем – Жоао Феликс и Жоао Кансело. Силен физически дефанзивен полузащитник, както и ляво крило са сред потенциалните постове, на които ще се търсят нови футболисти. Ще се продължи и с налагането на талантливите юноши на клуба от легендарната школа “Ла Масия”.

В Барселона са наясно, че заради тежкото финансово състояние на тима някой от важните играчи ще напусне през лятото. Очаква се поне петима футболисти да си тръгнат, като договорите на двама изтичат на 30 юни – Сержи Роберто и Маркос Алонсо. Чави настояваше за подновяване на контракта на първия, но решението на наставника да напусне през лятото, в крайна сметка ще улесни напускането и на футболиста. Що се отнася до бившия играч на Челси Алонсо, той почти не играе и е измъчван от контузии, така че изходът за него от клуба на практика е сигурен.

Малко вероятно е и Ориол Ромеу да остане в състава. Той също редовно е на пейката и не е доволен от този факт. Наред с тези играчи Барселона може да се раздели и с някой от футболистите си, за които може да вземе добри пари и да попълни бюджета си. Едно от спряганите имена е това на Рафиня, който все по-често остава резерва за сметка на изключително талантливия Ламин Ямал. Възможно е от Барселона да си тръгне и някой от централните защитници. Не е тайна, че Роналд Араухо е силно желан от наставника на Байерн (Мюнхен) Томас Тухел, като баварците със сигурност биха извадили сериозна сума за привличането на 23-годишния уругваец. Не е изключено клубът да се раздели и с Андреас Кристенсен. Големи надежди в отбрана се възлагат на друг юноша – 17-годишният Пау Кубарси, който се включи добре в последните няколко мача на тима. Същото важи и за младия десен бек Ектор Форт.

СВЕТОВНАТА КУПА ПО СКИ В БАНСКО ЧУПИ РЕКОРДИ ПО УЧАСТНИЦИ

Стартовете от Световната купа в алпийските ски в Банско (10-11 февруари) чупят рекорди по участници за сезона и в двете дисциплини. Само за гигантския слалом в събота са потвърдени вече 85 състезатели от 20 нации. Досега през сезона най-много алпийци в тази дисциплина – 71, е имало във Вал д’Изер, Алта Бадиа и Аделбоден. В слалома ситуацията е идентична. За Банско са заявени 95 състезатели от 21 държави. Най-много до момента участници в най-техничната дисциплина при мъжете тази зима имаше за нощния слалом в Шладминг – 74. С най-много спортисти и в двете дисциплини – по 14, е Австрия, а след това се нареждат Италия и Швейцария, съответно с 12 в слалома и 11 в гигантския слалом.

Първи за тренировки в Банско пристигнаха състезателите от САЩ. Всички актуални звезди начело с лидера за Световната купа и малката в гигантския Марко Одермат (Швейцария) ще участват в събота. За слалома в неделя в Банско участие е потвърдил водачът в класирането за трофея Мануел Фелер (Австрия), както и другите двама победители през сезона Даниел Юл (Швейцария) и Линус Щрасер (Германия). Четвъртият с успех на слалом тази зима Марко Шварц (Австрия) е контузен. България ще бъде представена в слалома от аса ни Алберт Попов и от втория ни по сила състезател Калин Златков.

Световната купа в Банско е най-голямото спортно събитие в България за 2024 г. и е водещо от проявите на организатора на събитието – Българската федерация по ски, която тази година чества своята 100-годишнина. sportal.bg

СОФИЯ ГОДЖА ПРЕТЪРПЯ ОПЕРАЦИЯ И СЛОЖИ КРАЙ НА СЕЗОНА СИ

Олимпийската шампионка в спускането от Пьончан 2018 София Годжа претърпя операция заради фрактура на крака след тежко падане по време на тренировка и сложи край на сезона си преждевременно. Годжа, която има множество сериозни наранявания през цялата си кариера, загуби контрол върху ските по време на тренировъчен гигантски слалом в Северна Италия. Италианската федерация по зимни спортове обяви, че Годжа е претърпяла операция в болница в Милано, по време на която е поставен пирон в крака й, прикрепен със седем винта, за да възстанови костите на тибията и малеола (близо до глезена). Годжа е поредният алпиец, който падна тежко в последните дни след Микаела Шифрин, Александър Омод Килде, Петра Влъхова, Алекси Пентюро, Корин Зутер и други.

Влъхова, олимпийската шампионка в слалома, която падна по време на домашното си състезание в Ясна (Словакия) миналия месец, претърпя операция в Швейцария заради скъсани връзки на дясното коляно. “Операцията беше успешна”, каза треньорът на Влъхова – Мауро Пини, добавяйки, че “възстановяването върви според плана”.

31-годишната Годжа води в класирането за малката световна купа в спускането с 89 точки пред Щефани Фениер (Австрия). Тя е четвърта в класирането на супергигантския слалом и пета в общото класиране за Световната купа.

ХЕТТРИК НА ФИЛ ФОУДЪН И ПЕТА ПОРЕДНА ПОБЕДА НА “ГРАЖДАНИТЕ”

Отборът на Манчестър Сити изигра най-трудното си първо полувреме от началото на астрономическата година, но успя да стигне до скъпоценни три точки срещу закъсалия Брентфорд. “Пчеличките” се възползваха от грешка в центъра на отбраната на “гражданите” в средата на първата част и откриха резултата благодарение на светкавичната реакция на Нийл Мопе (21′). Домакините задържаха водачеството си до самия край на полувремето, но се пречупиха дълбоко в добавеното време и равенството бе възстановено от Фил Фоудън (45’+3′). Британецът продължи фантастичното си представяне и през втората част, когато се озова на правилното място и в правилното време, за да вкара още два гола (53′, 70′) и да оформи своя хеттрик.

Успехът бе от изключително значение за възпитаниците на Джосеп Гуардиола, които започнаха да дишат изключително упорито във врата на лидера Ливърпул, който продължава да води в класирането въпреки фиаското срещу Арсенал, но има и мач повече спрямо “гражданите”.

“Пчеличките” от своя страна водят люта битка за оцеляването си и се намират само на три пункта над “опасната зона”, като имат мач в запас, но той отново е срещу Манчестър Сити, и то в гостуване на “Етихад”.