СТАНИМИРА ПЕТРОВА И СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ОТ ДОБРИЧ СЪС ЗЛАТНИ МЕДАЛА ОТ БОК

Българските боксьори получиха поредно признание за постиженията си през тази година. Станимира Петрова и Светлана Каменова от Добрич, Хавиер Ибаниес и Йордан Морехон, заедно с треньорите Борислав Георгиев и Жоел Арате бяха отличени за успехите от Европейските игри в Краков. Те бяха наградени с медал „100 години БОК“ по време на традиционната церемония, която се състои редом със „Спортните Икари“.

В Полша Станимира Петрова и Хавиер Ибаниес спечелиха златни медали, а Светлана Каменова се окичи със сребро. Тримата си извоюваха и правото да боксират на Олимпийските игри в Париж догодина. Йордан Морехон пък се поздрави с бронзово отличие.

По време на церемонията Радослав Росенов също бе отличен. 6-кратният европейски шампион получи „Спортен Икар“ за заслуги.

 

ИЛИЯ ПЕТКОВ: ГОЛЯМА ЧЕСТ Е, АКО ТАКЪВ ТИТУЛУВАН ОТБОР КАТО СКРА (БЕЛХАТОВ) ВИ ПРЕДЛОЖИ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИТЕ КЪМ НЕГО

Добричлията Илия Петков вече се присъедини към новия си отбор – полския гранд СКРА (Белхатов). Пред клубния сайт той сподели първите си впечатления от престоя си в Белхатов, разказа за причините да се присъедини към отбора и отправи няколко думи към феновете на тима. Ето какво каза Петков: “Условията в клуба са отлични – както спортната база, така и организацията. Не мога да се оплача от атмосферата в отбора. От самото начало харесах съотборниците си и щаба и мисля, че бързо ме приеха в отбора… Има много фактори, които ме накараха да реша да се присъединя към СКРА (Белхатов). На първо място, Плюс Лигата е едно от най-добрите, ако не и най-доброто първенство в света. Голяма чест е, ако такъв титулуван отбор като СКРА (Белхатов) ви предложи да се присъедините към него. Решението да се присъединя към СКРА, не беше трудно за мен… Нямам търпение да изпитам усещането да играя пред феновете на СКРА (Белхатов).” sportal.bg

ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ МОНТАНА С 0:3

Волейболистите на Добруджа 07 записаха нова загуба в efbet Супер Волей. В мач от десетия кръг на първенството те отстъпиха в своята зала „Добротица” на Монтана с 0:3 (26:28, 22:25, 12:25). Така монтанчани записаха седми успех и са четвърти в таблицата с 19 точки (7 победи, 2 загуби), а добричлии са 11-и с 8 точки (2 победи, 7 загуби). В следващия си двубой (отложен от осми кръг) състезателите на Даниел Пеев ще срещнат Нефтохимик 2010 (Бургас) – на 19 декември (вторник), а Добруджа ще се изправи срещу Дея спорт в Бургас в отложен мач от втория кръг на 21 декември (четвъртък).

Двубоят стартира с преднина за монтанчани – 4:0 и 7:2, след което домакините набраха инерция и изравниха. Постепенно се стигна и до обрат, но впоследствие резултатът отново бе изравнен (13:13). Играта се завърза и бе много оспорвана. След дълга битка гостите наложиха волята си и спечелиха първия гейм с 28:26.

Състезателите на Даниел Пеев доминираха през по-голямата част от времето във втория гейм и поведоха с 2:0. В третата част монтанчани започнаха с ударното 11:1, като диктуваха изцяло положението и оставиха съперника на едва 12 точки.

Най-резултатен за гостите бе полякът  Кристиян Валчак с 14 точки, а по 10 точки записаха Фахри Септиан Путратама (1 ас) и Бруно Рубо (3 аса, 3 блокади). За добруджанци Николай Иванов завърши с 14 точки (2 аса), а 13 добави Маркус Уускари (1 ас).

ФРАТРИЯ ЗАВЪРШИ ГОДИНАТА С ПОБЕДА НАД УСТРЕМ (ДОНЧЕВО)

Фратрия (Варна) спечели гостуването си на Устрем (Дончево) с 1:0 в отложена среща от 15-ия кръг на Североизточната трета лига. Успехът осигури на новака място в подножието на върха в класирането след първата половина на първенството. Капитанът Васил Андони реализира единственото попадение в 37-ата минута, когато наказа грешка на противника. Стана равностоен мач с малко положения пред вратите. В края домакините опитаха натиск, който обаче не доведе до нищо.

В друг отложен мач Лудогорец III (Разград) спечели с 6:0 гостуването си на Доростол (Силистра). Изразителният успех изкачи селекцията на Захари Сираков на първото място в класирането. Футболистите му взеха инициативата още от самото начало. В 5-ата минута Александър Маринов откри резултата след асистенция на Никола Тодоров. Около половин час по-късно Петър Кирев подаде и Кристиян Николов удвои. Секунди преди края на първата част Антонио Попов пропусна да вкара, озовал се сам срещу силистренския страж. Кристиян Николов пък уцели гредата. Попов все пак се реабилитира, реализирайки четвърт час след почивката, когато получи топката от Ерен Юсеин. Само 180 секунди по-късно Кирев подаде и Никола Георгиев покачи на 4:0. Симеон Шишков пък разтресе мрежата от фаул в 70-ата минута. Капитанът Георги Караиванов фиксира окончателното 6:0 в последните секунди.

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ ЗА ПЪРВИЯ ПОЛУСЕЗОН

  1. Лудогорец III (Разград) 13    10    2      1      36:9 32
  2. Черно море II (Варна) 13    10    2      1      32:9 32
  3. Фратрия (Бенковски) 13    10    1      2      28:11       31
  4. Септември 98 (Тервел) 13    9      1      3      26:14       28
  5. Черноломец (Попово) 13    9      1      3      19:12       28
  6. Спартак 1918 II (Варна) 13    8      0      5      37:17       24
  7. Доростол (Силистра) 13    6      1      6      17:26       19
  8. Бенковски (Исперих) 13    5      1      7      19:22       16
  9. Устрем (Дончево) 13    4      0      9      17:28       12
  10. Рилци (Добрич) 13 3      3      7      20:20       12
  11. Светкавица (Търговище) 13 2      6      5      14:25       12
  12. Дунав от Русе II (Русе) 13 2      1      10    8:31 7
  13. Локомотив 2022 (Русе) 13 1      3      9      12:34       6
  14. Кубрат 2016 (Кубрат) 13 1      0      12    6:33 3

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРИЧ СЕ КЛАСИРАХА ЗА ЧЕТВЪРТФИНАЛИТЕ ЗА КУПАТА

Отборът на Добруджа се класира за четвъртфиналите в турнира за Купата на България по хандбал за мъже. В мач от първия кръг на надпреварата момчетата на Георги Андреев се наложиха убедително над състава на Калиакра. Срещата се проведе в Каварна и протече под диктовката на добричкия тим. На почивката гостите имаха солидна преднина от 13 гола – 27:14, а двубоят завърши при 47:22.

Втородивизионният Беласица (Петрич) победи елитния Спартак (Варна) с 32:31 (16:12)  и също се класира за четвъртфиналите на турнира. Още един отбор от първа дивизия отпадна на старта на надпреварата, след като габровският Чардафон елиминира гостуващия Фрегата (Бургас) с 35:29 (15:13) в мача между двата отбора от “А” РХГ.

За четвъртфиналите се класира ловешкият Осъм след победа над Пирин 64 в Гоце Делчев с 34:20 (19:12). НСА пък се справи с Кубрат като гост с 33:20 (17:8) и записа първа победа за полусезона, след като не успя да спечели дори точка в осем изиграни мача в елита. Левски надделя над Мартен 67 като гост с 46:37 (21:8) и също продължава напред.

Носителят на трофея Шумен 61 и миналогодишният финалист Локомотив (Горна Оряховица) стартират директно от четвъртфиналите.

АЛКАРАС ИЗПРЕВАРИ ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗА НАГРАДАТА ЗА ФЕЪРПЛЕЙ

Карлос Алкарас изпревари Григор Димитров в традиционната класация за феърплей на АТР, с която всяка година професионалните тенисисти излъчват фигурата с най-много принос към честната игра през сезона. Алкарас печели наградата “Стефан Едберг” и става четвъртият испанец с нея след Рафаел Надал (2010, 2018-21), Алекс Кореча (1996 и 1998) и Хосе Игерас (1983).

Гришо беше сред номинираните заедно с Хуберт Хуркач и Яник Синер. Сайтът на АТР посочва някои от най-вероятните причини за отличаването на Алакрас: той винаги праща съобщения с пожелание за бързо възстановяване на контузени играчи, споделя чадъра и хавлията си с подавачите на топки и се втурна да помогне на Фабио Фонини да се изправи след падане в Рио де Жанейро.

СКИ ЛЕГЕНДИТЕ ДЕБОРА КОМПАНЬОНИ И МАРК ЖИРАРДЕЛИ ПОСТАВИХА НАЧАЛОТО НА ЗИМНИЯ СЕЗОН В БАНСКО

Със спускане по писта „Томба“ ски легендите Дебора Компаньони и Марк Жирардели, заедно с децата от ски училище „ЮЛЕН“, поставиха началото на зимния сезон в Банско. Трикратната олимпийска шампионка Дебора Компаньони каза пред журналисти, че е за първи път в България благодарение на поканата на своя приятел – петкратния носител на световната купа Марк Жирардели. Италианската скиорка определи пистата, която по думите ѝ носи името на неин много скъп приятел – Алберто Томба, като „невероятна“. Компаньони посочи, че много нейни колеги италианци са били в Банско през минали години, заемайки първо, второ и трето място на подиума след състезания.

„Много съм горд, че Дебора дойде тук, тя е най-великата италианска скиорка и благодаря, че прие поканата ми да дойде в Банско.” – каза Марк Жирардели. „За разлика от предни години виждаме едно начало на сезона с перфектна зимна покривка”, коментира Жирардели. Той посочи, че снегът идва точно за коледните празници и за откриването на сезона в Банско, в който се очакват спускания за световната купа през февруари.

Гост на откриването бе министърът на туризма Зарица Динкова, която коментира, че зимният сезон има индикации да бъде много успешен. Тя посочи, че се полагат усилия да се пристъпи към действие във връзка с идея за изработване на пътна карта за развитие на устойчив зимен туризъм за по-успешно развитие на зимните ни курортни по отношение на иновации, технологии и опазване на околната среда. Във връзка с тази идея се очаква още през януари да се пристъпи към действие. sportal.bg

ДЖОКОВИЧ И САБАЛЕНКА БЯХА ОБЯВЕНИ ЗА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ НА ITF

Международната федерация по тенис (ITF) провъзгласи Новак Джокович (Сърбия) и Арина Сабаленка (Беларус) за своите “световни шампиони” за 2023 година след техните представяния на тазгодишните турнири от Големия шлем. Джокович получи наградата при мъжете за рекорден осми път, след като спечели три от четирите надпревари в Големия шлем, съобщиха от ръководството на ITF. 36-годишният сърбин увеличи спечелените си трофеи от Шлема на 24, изравнявайки Маргарет Корт за най-много титли и триумфира във Финалите на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) за рекорден седми път, завършвайки годината като водач в световната ранглиста.

Сабаленка ликува с първия ти трофей от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия, игра финал на Откритото първенство на САЩ и достигна до полуфиналите на “Уимбълдън” и “Ролан Гарос”. Тенисистката от Беларус, която беше изпреварена на първото място в ранглистата при жените от полякинята Ига Швьонтек след Финалите на Женската тенис асоциация (WTA), заяви, че 2023-та е била “невероятна” и за нея е удоволствие да бъде обявена за световен шампион. “Нямам търпение да се върна на корта за новия сезон през януари”, коментира Арина Сабаленка.

Раджийв Рам (САЩ) и Джо Солсбъри (Великобритания) спечелиха приза при мъжките двойки след третия си пореден успех на Откритото първенство на САЩ, а финалистките от “Уимбълдън” Сторм Хънтър (Австралия) и Елизе Мертенс (Белгия) заслужиха отличието при женските двойки.

КРИСТЪЛ ПАЛАС ШОКИРА МАНЧЕСТЪР СИТИ С ДВА ГОЛА В КРАЯ

Кристъл Палас измъкна точка от гостуването си на Манчестър Сити, като срещата завърши 2:2. Отборът на Пеп Гуардиола имаше огромно предимство през целия мач, но не го оползотвори. Джак Грийлиш откри резултата в 24-ата минута, а Рико Люис удвои аванса на домакините в 54-ата минута. Жан-Филип Матета намали в 76-ата минута, а дълбоко в добавеното време Майкъл Олисе изравни от дузпа.

“Гражданите” имат само една победа в последните си шест мача във Висшата лига и изостават на три точки от лидера Ливърпул. Сега играчите на Гуардиола заминават за Саудитска Арабия за участието си в Световното клубно първенство и следващият им мач за първенство е чак на 27 декември.

Очаквано отборът на Пеп Гуардиола започна да контролира събитията на терена от самото начало. В петата минута домакините бяха близо до откриване на резултата. Прекрасно центриране на Кайл Уокър бе засечено с глава от Алварес, но вратарят на лондончани се намеси отлично. Сити стигна до първия гол в 24-ата минута, когато Фоудън изведе Грийлиш и неговият прецизен удар завърши в мрежата. “Гражданите” продължиха да имат тотално превъзходството и Гвардиол на два пъти пробва удари, но се размина с целта. В единствената ситуация през първата част, в която гостите успяха да направят добро разиграване, Матета се откъсна и се наложи Едерсон да го фаулира извън наказателното поле.

Гостите направиха опит да заиграят по-агресивно в началото на второто полувреме, но Манчестър Сити бързо нанесе втори удар. В 52-ата минута Алварес стреля от фал, а Родри, който се намираше пред вратаря, се наведе и топката се озова в мрежата. Страничният съдия вдигна засада, а главният прецени, че испанецът пречи на вратаря, и попадението не бе зачетено. Секунди по-късно Рико Люис отбеляза първия си гол във Висшата лига. 19-годишният талант се възползва от рикошет, след който топката му дойде много удобно в наказателното поле. Ман Сити сякаш реши, че ще доиграе мача спокойно, но гостите имаха други планове. При една от редките си атаки в 76-ата минута Шлуп получи топката от Гуехи и я пусна успоредно на голлинията, където Матета я засече към мрежата. Тимът на Гуардиола бе леко притеснен от попадение и реши да пази преднината си, като държи топката до края. Домакините го правеха много добре и почти не я даваха на съперника, но това се оказа грешна стратегия. В добавеното време Фоудън изрита Матета в наказателното поле и съдията посочи бялата точка, а Олисе реализира дузпата и донесе на Палас изненадваща точка.