МАРЕК НАДИГРА ДОБРУДЖА 07 В ЗАЛА „ДОБРОТИЦА”

Волейболистите на Добруджа 07 допуснаха пета загуба в първенството. Момчетата на Данаил Милушев отстъпиха в пет гейма на Марек Юнион Ивкони (Дупница) в среща от осмия кръг на Efbet Супер Волей. Воденият от Найден Найденов тим надделя трудно и драматично в зала „Добротица” с 3:2 гейма (22:25, 25:20, 25:20, 16:25, 15:12).

Въпреки успеха си дупничани остават на предпоследното 11-о място във временното класиране с едва 2 победи, 6 загуби и 5 точки. Тимът на Добруджа пък е 10-и с 2 победи, 5 загуби и 8 точки, но и с мач по-малко. В следващия кръг Марек приема Берое 2016 (Стара Загора), докато добричлии са гости на Левски. И двата двубоя са в петък (8 декември), съответно от 18,00 и 18,30 часа.

Изключително много върху представянето на домакините от Добруджа повлия това, че опитният посрещач Димитър Маринков се контузи тежко в средата на първия гейм и бе заменен от юношата Даниел Павлов. В четвъртия гейм пък принудително напусна и центърът Виктор Бодуров, който също получи травма.

Над всички за Марек бе Димитър Дулчев с 27 точки. Иван Тасев и Цветелин Цветанов добавиха съответно 13 и 12 точки за успеха. За тима на Добруджа естонският диагонал Маркус Уускари и Николай Иванов реализираха съответно 22 и 21 точки.

Съставът на Добруджа 07: Стефан Георгиев 2, Маркус Уускари 22, Николай Иванов 21, Димитър Маринков 2, Светослав Арнаудов 6, Виктор Бодуров 8 – Николай Тодоров-либеро (Даниел Павлов 7, Филип Херман 1, Иво Деянов 1, Георги Иванов).

ЛИТЕКС ИЗНЕНАДА ДОБРУДЖА В ДОБРИЧ И ЗАПИСА ТРЕТИ ПОРЕДЕН УСПЕХ

Литекс постигна минимален успех с 1:0 при гостуването си на Добруджа в двубой от 19-ия кръг на Втора футболна лига. Единственото попадение, което се оказа и с цената на победата, бе реализирано от Иван Иванов в средата на първото полувреме. Това е трети пореден шампионатен успех за ловчалии с този резултат. Със спечелените три точки “оранжевите” се изкачиха до 9-ото място във временното класиране. Добруджа, който е един от сериозните претенденти за промоция в елита, пък остава на пета позиция.

Домакините заложиха на офанзивен футбол и наложиха бързо темпо в началото на мача. В седмата минута Стефан Статев изпълни добре пряк свободен удар, но вратарят на Литекс изби топката. Гостите от Ловеч откриха резултата в 23-ата минута. След изпълнение на ъглов удар последва неразбирателство в защитата на Добруджа и Иван Иванов се възползва от ситуацията. Веднага след гола Преслав Йорданов се озова на върха на атаката, но шутира над вратата, пазена от Алекс Божев. До края на полувремето Добруджа бе по-активният отбор на терена, но изравнителен гол не падна.

И след почивката добричлии продължиха да търсят гола. В 58-ата минута Литекс имаше добра възможност да увеличи преднината си, но удар на техен нападател разтресе напречната греда на Георги Аргилашки. Веднага след това Добруджа организира бърза атака, Славчо Шоколаров бе в добра позиция, но стреля неточно. Емануил Манев вкара топката в мрежата на ловчалии в 67-ата минута, но бе маркирана засада. Най-чистото положение дойде в 72-ата минута, когато след поредна атака за Добруджа Стефан Статев промуши топката между краката на защитник от Литекс, центрира към Преслав Йорданов, който пропусна да изравни на празна врата.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ИЗПУСНА ПОБЕДАТА В РАДОМИР

Струмска слава и Черноморец (Балчик) завършиха наравно 2:2 в двубой от 19-ия кръг на Втора лига, игран на градския стадион в Радомир. Гостите от крайморския град бяха много близо до победата, но допуснаха изравняване в последните минути на срещата. Бразилецът Касиано Бузон осигури на своя отбор преднина от два гола, след като се разписа в 45-ата и 55-ата минута. В 84-ата Слави Косов върна едно попадение за Славата, а в добавеното време Антонио Ласков бе точен от бялата точка, с което оформи крайния резултат.

С това реми Черноморец (Балчик) прекъсна серията си от три поредни шампионатни загуби, но остава на предпоследното място в класирането с актив от 16 точки. Последният в подреждането Бдин (Видин) е с 14 пункта. Струмска слава пък вече пети последователен двубой не познава вкуса на поражението. Тимът на Владимир Димитров заема 5-а позиция в таблицата, а в следващия кръг гостува на Литекс в Ловеч. За Черноморец предстои домакинство на Монтана.

МИЛИЦА МИРЧЕВА ЩЕ БЯГА ЗА БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО КРОС КЪНТРИ

България ще бъде представена от четирима състезатели на Европейското първенство по крос кънтри в Брюксел на 10 декември, стана ясно след публикуването на окончателния списък с участници в сайта на европейската централа. При жените на старт се очаква да застанат две българки – втората от Балканския шампионат в Пирдоп по-рано тази година Девора Аврамова и националната рекордьорка в маратона – добричлийката Милица Мирчева, която пропусна надпреварата в Пирдоп заради болест, но вече е възстановена. При мъжете честта на страната ни ще защитава балканският шампион за 2023-а Иво Балабанов.

Четвъртият български участник в Брюксел ще е Ясна Петрова, която ще се включи в надпреварата при девойките под 23 години.

ВЕЗЕНКОВ И САКРАМЕНТО СЕ НАЛОЖИХА НАД ШАМПИОНИТЕ

Александър Везенков и съотборниците му от Сакраменто Кингс продължават да се радват на успешно представяне на свой терен, след като записаха шестата си победа като домакини от началото на сезона в НБА. Възпитаниците на Майк Браун се наложиха над Денвър Нъгетс със 123:117 (25:30, 39:20, 24:28, 35:39) в “Голдън 1 Сентър” в Калифорния.

Везенков прекара 14 минути на паркета, като за този период от време записа 4 точки и 3 борби при 1/3 стрелба от игра, включително 1/1 от тройката и 1/3 от наказателната линия. Тук трябва да отбележим, че българинът отново бе сред хората с най-голямо положително влияние в състава на “кралете”, влизайки от резервната скамейка.

Везенков се появи на терена за първи път при оставащи около три минути до края на първата четвърт, като в началото на втория период единствената му тройка в мача помогна на Кингс да изравнят резултата при 32:32. Веднага след това най-полезният играч в Евролигата си спечели нарушение от зоната за три точки, но отбеляза само един от трите си наказателни изстрела. Все пак втората петица на Сакраменто си свърши добре работата и тимът на Майк Браун дръпна напред с 48:40, преди титулярите да направят преднината на калифорнийците двуцифрена при 64:50 на полувремето.

Везенков отново влезе на паркета при оставащи две минути от третата четвърт, когато Денвър се бе хвърлил на яростен щурм и благодарение на Никола Йокич разликата бе съкратена до пет точки – 81:76. Българският национал не успя да увеличи точковия си актив, като бе заменен от Харисън Барнс в началото на финалния период при 94:87 в полза на Сакраменто. В крайна сметка двубоят се превърна в доста драматичен в последните минути, тъй като Йокич продължи акцията си и направи разликата само две точки при 112:110, преди ключови тройки на Малик Монк и Кевин Хъртър да задържат преднината на Кингс и да подпечатат успеха на своя тим.

Ди’Аарън Фокс поведе Сакраменто със страхотен дабъл-дабъл от 26 точки и 16 асистенции. Малик Монк също наниза 26 точки, Домантас Сабонис се отличи със 17 точки, 15 борби и 7 асистенции, Кевин Хъртър прибави 16 точки и 6 овладени топки, а Харисън Барнс отбеляза 11 точки. Никола Йокич бе неудържим от другата страна с 36 точки, 13 борби и 14 асистенции. sportal.bg

СЕСТРИ СТОЕВИ СПЕЧЕЛИХА ТИТЛАТА В КАРДИФ

Стефани Стоева и Габриела Стоева спечелиха титлата на двойки жени на международния турнир по бадминтон в Кардиф (Уелс) с награден фонд 15 хиляди долара, който е олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024. Трикратните европейски шампиони, които бяха поставени под номер 1, победиха седмите в схемата Наташа Антонисен (Дания) и Алиса Тиртосентоно (Нидерландия) с 24:22, 21:11 за 35 минути.

Единствено първият гейм беше оспорван. В края му сестрите отстъпваха с 21:22, но направиха серия от три поредни точки за обрат и с 24:22 поведоха в резултата. Във втората част те взеха аванс от 11:3 и до края нямаха проблеми, за да стигнат до крайния успех.

Това беше трети пореден финал за Стефани Стоева и Габриела Стоева след Дъблин (Ирландия) и Манама (Бахрейн). Тази година сестрите са спечели четири титли, включително от Европейските игри в Краков, в Глазгоу и в Бахрейн. sportal.bg

ФЕДЕРИКА БРИНЬОНЕ СПЕЧЕЛИ ГИГАНТСКИЯ СЛАЛОМ ОТ СВЕТОВНАТА КУПА

33-годишната Федерика Бриньоне от Италия спечели гигантския слалом при жените, пореден кръг от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в курорта Мон Тремблан в Канада. Тя грабна девети успех в дисциплината и общо 22-ри в кариерата си. Италианката стана и най-възрастната победителка в гигантски слалом при дамите в Световната купа, а освен това се изравни по победи със сънародничката си София Годжа.

Бриньоне даде общо време в двата манша 2:14.95 минути. По-рано италианката оглави класирането и в първия манш с 1:06:50 минути, изпреварвайки шведката Сара Хектор с 0.11 секунди и Лара Гут-Бехрами (Швейцария) с 0.35 секунди.

Втора в гигантския слалом на канадска земя се нареди словачката Петра Влъхова, която направи добър втори манш и бе по-бавна с 0.21 секунди от времето на Федерика Бриньоне. Носителката на Световната купа Микаела Шифрин (САЩ), която бе пета след първия манш, се пребори за третото място в състезанието, изоставайки на 0.29 секунди от победителката.

Бриньоне се изкачи до петото място в генералното класиране за Световната купа по ски-алпийски дисциплини с 220 точки. Лидер е Микаела Шифрин с 410 точки, следвана от Влъхова с 346 и Сара Хектор с 274 точки.

В подреждането за малката Световна купа в дисциплината води Лара Гут-Бехрами с 245 точки. Бриньоне е втора с 220, а на трето място се намира Петра Влъхова със 166, на 6 точки пред четвъртата Шифрин.

НАДАЛ ОБЯВИ КОГА ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ НА КОРТА

Носителят на 22 титли от “Големия шлем” Рафаел Надал потвърди, че ще се завърне на корта в началото на следващата година още в първия турнир от календара – този в Бризбън. Надпреварата, която традиционно е сред най-силните от категория АТР 250, започва още на 31 декември и ще се проведе в първата седмица на новата година.

Както е известно, Надал игра последно именно на Australian Open тази година, а завръщането му се очаква с огромен интерес от всички фенове на тениса. “Здравейте на всички. След година без участие в турнири е време да се завърна. Ще бъда в Бризбън в първата седмица на януари. Ще се видим там”, заяви Надал в специален клип, разпространен в социалните му мрежи.

В момента Рафа е на незавидната 663-та позиция в световната ранглиста, но може да използва защитен ранкинг.

 

ГЕРМАНИЯ И ШОТЛАНДИЯ ОТКРИВАТ ЕВРО 2024 (ПЪЛЕН ЖРЕБИЙ НА ГРУПИТЕ)

В Хамбург се проведе церемонията по тегленето на жребия за груповата фаза на Евро 2024. Испания – Хърватия и Нидерландия – Франция са две от големите дербита, а на 14 юни мачът на откриването ще бъде Германия – Шотландия.

Турнирът ще се проведе между 14 юни и 14 юли. Мачовете ще се играят в 10 града – Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Щутгарт, Гелзенкирхен, Франкфурт, Хамбург, Дюселдорф, Кьолн и Лайпциг. Откриването ще бъде на „Алианц Арена“ в Мюнхен, е финалът – на „Олимпиащадион“ в Берлин.

Първенството ще бъде открито в Мюнхен в 22:00 часа на 14 юни на “Алианц Арена” с мач между Германия и Шотландия. 

Груповата фаза ще се играе в 16, 19 и 22:00 часа, а финалът на Европейското първенство е на 14 юли в Берлин.

Ето и всички стадиони:

Олимпиащадион (Берлин) – 70 000 места
Fußball Arena (Мюнхен) – 67 000
BVB Stadium (Дортмунд) – 66 000
Щутгарт Арена (Щутгарт) – 54 000
Арена Ауф Шалке (Гелзенкирхен) – 50 000
Volksparkstadion (Хамбург) – 50 000
Стадион Кьолн (Кьолн) – 47 000
Дюселдорф Арена (Дюселдорф) – 47 000
Франкфурт Арена (Франкфурт) – 46 000
Стадион Лайпциг (Лайпциг) – 42 000

Дати на мачовете:

14 юни-26 юни – групова фаза
29 юни – 2 юли – осминафинали
5 юли-6 юли – четвъртфинали
9 юли-10 юли – полуфинали
14 юли – финал

Официалната топка е Adidas.
„Fussballliebe“, „Футболна любов“, е името й, а тя беше представена от УЕФА и Adidas на 15 ноември 2023 г. Изработена от устойчиви материали, това е първата топка за Европейско първенство, която съдържа високопрецизни сензори за движение и помага в реално време за определяне на засадата. Тази технология присъства и на Мондиала в Катар.

Рекорди на европейски първенства:
Най-много титли (3) – Германия (1972, 1980, 1996) и Испания (1964, 2008, 2012)
Най-много титли като играч (2) – 13: Райнер Бонхоф (1972, 1980) и 12 испански футболисти, спечелили трофея през 2008 и 2012 г.
Най-много мачове (53) – Германия
Най-много мачове като играч (25) – Кристиано Роналдо (Португалия)
Най-много отбелязани голове (14) – Кристиано Роналдо (Португалия)
Най-много отбелязани голове в един турнир (9) – Мишел Платини (Франция, 1984)

ПЪЛЕН ЖРЕБИЙ НА ГРУПИТЕ ЗА ЕВРО 2024

ГРУПА “А”
1. Германия
2. Шотландия
3. Унгария
4. Швейцария

ГРУПА “B”
1. Испания
2. Хърватия
3. Италия
​4. Албания

ГРУПА “C”
1. Словения
2. Дания
3. Сърбия
​4. Англия

ГРУПА “D”
1. Полша, Естония, Уелс или Финландия
2. Нидерландия
3. Австрия
​4. Франция

ГРУПА “E”
1. Белгия
2. Словакия
3. Румъния
​4. Босна и Херцеговина, Украйна, Израел или Исландия

ГРУПА “F”
1. Турция
2. Грузия, Люксембург, Гърция или Казахстан
3. Португалия
​4. Чехия