СТАНИМИРА ПЕТРОВА Е ШАМПИОНКА В КРАКОВ

Станимира Петрова, която е Спортист №1 на Добрич за 2022 г., донесе първи златен медал за България от Европейските игри в Краков. Състезателката на боксов клуб Добруджа победи във финала в категория до 54 килограма при жените румънката Ленуца Перижок с 5:0 (30:27, 29:28, 30:27, 30:27, 30:27) съдийски гласа. 32-годишната Петрова, световна шампионка за 2014 година, изигра мача изключително спокойно и  уверено и не се поддаде на опитите на румънката да се играе по-агресивно от позволеното. Българката спечели всеки един от трите рунда на мача, като четирима от петимата съдии край ринга дадоха всяка една от частите в нейна полза.

За Петрова успехът на Европейските игри е по-специален по две причини. През 2019 година тя също спечели златото, но тогава го направи в категория до 57 килограма. Освен това българката взе своеобразен реванш пред себе си, след като по-рано тази година не успя да участва на световното първенство в Индия заради бъбречна криза, която получи часове преди старта на шампионата.

СРЕБРО ЗА СВЕТЛАНА КАМЕНОВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ

Добричлийката Светлана Каменова донесе сребърен медал за България от Европейските игри в Краков. Националката ни по бокс в категория до 57 килограма загуби с 4:1 гласа от Амина Зидани във финалния сблъсък.

Първата минута беше равностойна. Каменова избра тактиката да играе със свален гард и разчиташе предимно на силни удари с лявата си ръка. Обратният гард на българката определено затрудняваше французойката, но Зидани се адаптира и вкара няколко силни крошета. Във втората част медалистката ни от световно първенство изглеждаше още по-уверена и започна да диктува темпото на битката и да държи центъра на ринга, но все пак допускаше повече удари. Боксьорката ни пртитисна съперничката си на няколко пъти в ъглите на ринга и нанесе силни крошета право в брадата й.

Каменова беше изключително свежа и в третата част. Тя започна агресивно последните три минути, като в опитите си да скъси дистанцията, влизаше все по-често в клинч. В последните 40 секунди българката отбеляза няколко силни попадения, но това не беше достатъчно да промени съдийското решение, информира sportal.bg

В същата категория при мъжете Хавиер Ибаниес завоюва златен медал за България от Европейските игри. Националът ни надигра с 4:1 гласа испанеца Хосе Килес във финална битка на ринга в Краков.

СЕСТРИ СТОЕВИ СА ЗЛАТНИ МЕДАЛИСТКИ

Tрикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева спечелиха златните медали на турнира по бадминтон на Европейските игри в Краков (Полша). Българките постигнаха лесен успех над дебютантките Дебора Жиле и Черил Зайнен (Нидерландия) с 21:7, 21:17 за 38 минути.

Стефани Стоева и Габриела Стоева доминираха изцяло в първия гейм, в който поведоха с 14:3 и го спечелиха с 21:7. Втората част беше малко по-оспорвана до средата, след което българките взеха аванс от 15:11, 19:14 и без проблеми затвориха мача.

Така сестрите постигнаха шеста поредна победа в шест мача от турнира и завоюваха втора титла от Европейски игри в кариерата си след Баку 2015.

АЛЕКСАНДЪР ВЕЗЕНКОВ Е НОВИЯТ ИГРАЧ НА САКРАМЕНТО КИНГС

Александър Везенков се е договорил със Сакраменто Кингс, съобщава водещият журналист за НБА Ейдриън Войнаровски. Българският национал вече ще играе за “кралете” с договор за три години.

MVP на последния сезон от Евролигата подписа контракт за три години, като за услугите му от Сакраменто ще платят 20 милиона долара. Това слага край на сагата, която през последните седмици разтърси баскетболния свят – дали родната суперзвезда ще остане в своя Олимпиакос, където бе на крачка да вдигне трофея от Евролигата, или пък ще замине отвъд океана в търсене на най-големите успехи.

Изглежда собствениците на пирейския гранд – братята Панайотис и Йоргос Ангелопулос, не са успели да впечатлят достатъчно Везенков, въпреки че се говореше, че те са склонни да вложат солидни финанси за оставането на Саша в червено-белия екип. Така започва новата приказка на крилото в НБА с екипа на Сакраменто Кингс. Бившият играч на Арис, Барселона и Олимпиакос е първият българин в “лигата на извънземните” от сезон 1985/1986, когато Георги Глушков се състезаваше за Финикс Сънс.

Според Войнаровски също така Везенков ще играе огромна роля в новия си отбор, като той не пропусна и да похвали уменията на родния талант на паркета.

ГЕОРГИ МИЛАНОВ СЕ РАЗБРА С ЛЕВСКИ

Георги Миланов ще стане отново играч на Левски, съобщава „Мач Телеграф“. Новият треньор на „сините“ Николай Костов каза в прав текст, че 31-годишният халф ще реши проблемите в средата на терена, където Левски действа мудно в момента. Костов призна след контролата с Етър (2:1), че ще се преговаря с футболиста.

Самият Миланов пък се превърна в постоянно присъствие на трибуните в последните срещи на отбора в последното първенство, а и в летните контроли с новия треньор. Сега всичко между „сините“ и Георги Миланов вече е уточнено.

Неговият тим Ал Дафра от ОАЕ изпадна в по-долното ниво, като бившият национал реши да не задейства опцията да остане там. Той дори приел предложението да се ангажира с Левски с далеч по-ниска заплата от възнаграждението си преди трансфера в клуба от ОАЕ, като вече е постигнато принципно съгласие между него и клуба по всички въпроси.

АЛБА И РАМОС ОТИВАТ ПРИ МЕСИ И БУСКЕТС В ИНТЕР МАЯМИ

Американският Интер Маями продължава с мащабната си селекция, изградена предимно от бивши звезди от Ла Лига. След като вече си осигури подписите на Лионел Меси и Серхио Бускетс, клубът е много близо до привличането на Жорди Алба и Серхио Рамос, съобщава каталунският “Спорт”.

Както е известно, и двамата са свободни агенти, след като наскоро напуснаха съответно Барселона и Пари Сен Жермен. В Маями са във финалната фаза на преговорите с Алба, който разтрогна договора си с “блаугранас” и се отказа от голяма част от дължимите заплати. Левият бек беше свързван с Атлетико (Мадрид), Интер, Бенфика и Севиля, както и с преминаване в Саудитска Арабия, но в крайна сметка е предпочел да се събере отново с бившите си съотборници в Барса – Меси и Бускетс.

“Чаплите” водят преговори и с Рамос, който не постигна споразумение с ПСЖ за нов договор и така трябваше да си тръгне като свободен агент. Централният защитник е играл заедно с Бускетс и Алба в националния отбор на Испания, а доскоро беше съотборник на Меси именно на “Парк де Пренс”.

ИЗБРАХА ХОЛАНД ЗА НАЙ-ДОБЪР ФУТБОЛИСТ НА ИЗМИНАЛИЯ СЕЗОН В ЕВРОПА

Испанското издание “Марка” избра най-добрите футболисти за изминалия сезон в Европа. В гласуването участваха журналисти, бивши футболисти, треньори и други. Ерлинг Холанд от английския Манчестър Сити е играч на годината. В челната тройка влизат Лионел Меси (Пари Сен Жермен/Интер Маями) и Винисиус Жуниор (Реал, Мадрид). Четвърти в класацията е Килиан Мбапе (Пари Сен Жермен), следван от Кевин Де Бройне (Манчестър Сити).

Холанд премина в Манчестър Сити от Борусия (Дортмунд) миналото лято. 22-годишният норвежец изигра 53 мача за отбора през изминалата кампания, като отбеляза 52 гола и направи 9 асистенции. Английският тим спечели Шампионската лига миналия сезон за първи път в историята си. На финала отборът на Пеп Гуардиола победи Интер с 1:0, а Холанд стана голмайстор на турнира. Освен това Сити завоюва още Висшата лига и Купата на Англия през сезон 2022/2023.

КИЙС ОТНОВО Е ШАМПИОНКА В ИЙСТБОРН

Американката Мадисън Кийс спечели за втори път в кариерата си титлата на турнира по тенис на трева в Ийстбърн (Великобритания) с награден фонд 780 637 долара. Кийс, която е шампионка също от 2014 година, победи на финала деветата поставена Даря Касаткина (Русия) с 6:2, 7:6(13) за 1:42 часа.

Така американката завоюва седма титла в кариерата си и трета на тревни кортове. Тя се нуждаеше от пет мачбола, за да затвори двубоя и да постигне девети успех в 11 срещи срещу Касаткина.

Кийс доминираше изцяло в началото, спечели първата част с 6:2 и поведе с 4:1 във втората за по-малко от час на корта. След това обаче тя намали оборотите и трябваше доста да се потруди, за да спечели втория сет след 70 минути игра. Най-драматичен се оказа тайбрекът с общо 28 точки. Кийс поведе с 3:0 и 5:2, но не успя да спечели мача при 6:5, 7:6 и 8:7, тъй като силните пориви на вятъра започнаха да влияят на играта. Касаткина от своя страна имаше четири сетбола при 9:8, 10:9, 11:10 и 12:11, преди Кийс в крайна сметка да вземе четири от последните пет точки и да стигне до крайния успех. sportal.bg

БЪЛГАРИЯ ОСТАВА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ И ПРЕЗ 2024 ГОДИНА

Волейболистките от националния отбор на България запазиха мястото си в най-комерсиалния турнир – Лигата на нациите (VNL), и за следващата 2024 година.

Това стана, след като Турция победи Хърватия с 3:0 (25:14, 25:23, 25:18) в мач от последния кръг на Група 6 в Банкок на VNL.

Така Хърватия остана на 15-а позиция в крайното класиране и е последният тим от “Чалъндж” тимовете. Хърватия ще трябва да мине през световния “Чалъндж” турнир във Франция в края на юли и да го спечели, за да съхрани и мястото си в Лигата на нациите догодина.

България завърши на 13-о място в крайното класиране и през следващия сезон отново ще играе сред най-добрите отбори в Лигата на нациите. По-рано нашият тим „се озъби” на световните шампионки от Сърбия, взе два гейма, но загуби с 2:3 гейма.

“Плавите” обаче останаха извън финалната осмица.

Сега треньорът Лоренцо Мичели ще насочи изцяло подготовката на отбора си за европейското първенство и олимпийската квалификация.