СПОРТНА ПАНОРАМА:

0
1282

ЛЕКОАТЛЕТИТЕ НА „ДОБРУДЖА-99” ЩЕ ГОНЯТ МЕДАЛИТЕ НА ШОСЕЙНИЯ ПРОБЕГ В КОЙНАРЕ

От една седмица най-добрите състезатели на СКЛА „Добруджа-99”, част от които са възпитаници на Спортно училище „Георги Ст. Раковски” в Добрич,  са на лагер в Хисаря, където се подготвят за предстоящите стартове. В групата е и Радосвета Симеонова – многократна шампионка на България в бягането на средни и дълги разстояния, в това число и на маратон. От треньора Николай Янков научихме, че в петък те ще са отправят за Койнаре, където ще се проведе 27-ото издание на пробега „Димитър Върбанов – Митето“. Предстоящото състезание е етап от подготовката на Радосвета Симеонова за държавното първенство по полумаратон, което ще се проведе на 31 март в Стара Загора.

Преди да тръгнат за Хисаря, състезателите на СКЛА „Добруджа-99” се представиха отлично в 17-ото издание на Републиканския шосеен пробег “Трети март” в Мездра. В надпреварата взеха участие над 30 клуба от цялата страна, а състезателите на Николай Янков спечелиха много отличия. При девойките до 14 години Карина Димитрова завърши на второ място и се окичи със сребърен  медал. При момчета в същата възрастова група Ашкън Али финишира втори на 1000 метра. Анджела Георгиева участва при девойките младша възраст и след много здрава битка на 1000 метра завоюва златен медал. В последния старт участие взе и Радосвета Симеонова на 3000 м. Най-добрата лекоатлетка на Добрич, която вече навлиза успешно и в треньорската професия, се справи с конкуренцията и триумфира с първото място.

ЦЕЦО СОКОЛОВ ИЗБУХНА С 23 ТОЧКИ, ЛУБЕ СЪС СТРАХОТЕН ОБРАТ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Волейболният ни национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) започнаха с драматична победа в елиминациите на най-престижния европейски клубен турнир Шампионската лига. Соколов и компания направиха страхотен обрат и се наложиха като гости над руския гранд Динамо (Москва) с 3:2 (25:10, 23:25, 23:25, 25:18, 15:13) в първия мач от 1/4-финалите на турнира, игран пред около 3700 зрители в залата на Спортния дворец “Динамо”.

Така Лубе направи сериозна крачка към класиране за полуфиналите на Шампионската лига. Срещата реванш между двата тима е следващия четвъртък (21 март) от 21,30 часа българско време в Италия, а втори съдия ще бъде българинът Добромир Добрев. Вицешампионите на Италия се нуждаят от каквато и да е победа, за да се класират за полуфинали, където ще ги очаква победителят от 1/4-финала между полския гранд СКРА (Белхатов) и друг руски тим – Зенит (Санкт Петербург).

Цецо Соколов изигра нов страхотен мач за Лубе и стана втори по резултатност с 23 точки (3 блока и 51% ефективност в атака). Османи Хуанторена добави още 24 точки (2 блока, 2 аса, 49% ефективност в атака и 46% позитивно посрещане).

За домакините от Динамо Юрий Бережко (3 блока, 52% ефективност в атака и 33% позитивно посрещане) и Романас Шкулявичус (5 блока, 1 ас и 32% ефективност в атака) реализираха по 17 точки, но и това не бе достатъчно за победа.

РАДО СТОЙЧЕВ: ШАНСОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ КВАЛИФИЦИИ СА РЕАЛНИ

Бившият селекционер на националния ни волейболен отбор Радостин Стойчев беше специален гост на Мача на звездите на Любителската волейболна лига Volley Mania, в който се включиха и деца от школата “Стойчев-Казийски”. Радо Стойчев даде ексклузивно интервю за Sportal.bg и Sportal TV, в което коментира и шансовете на България на предстоящата олимпийска квалификация във Варна през август. “Шансовете са реални. Шансовете са добри. Отборът на Бразилия не е това, което беше в последните 15-20 години, и е абсолютно победим. Тоест, като качества е съразмерим с нашия. Другите два отбора са далеч под нашето ниво, така че с добра подготовка нашите могат да имат успех. Не само Пранди трябва да изстиска потенциала. Пранди е важен, но това е сбор от работата от много хора, така че всички трябва да работят здраво, но потенциала и възможностите ги имат”, сподели Стойчев.

ИААФ ОСТАВИ В СИЛА САНКЦИИТЕ НА РУСИЯ

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) остави в сила санкцията за руските състезатели до изпълнението на определени условия от Московската антидопингова лаборатория и изплащането на финансова компенсация. Руската атлетическа централа (ВФЛА) е със спрени права от ноември 2015 година след разкритията за манипулиране на допинг проби в страната.

Организацията има задължения към ИААФ в общ размер от малко над 3,22 милиона долара, 460 хиляди от които са от втората половина на 2018 година, като в тях са включени разходите за специално назначената работна група по случая от ИААФ с председател Руне Андерсен и за водените дела на руски спортисти в Спортния арбитражен съд в Лозана. “Искам да подчертая, че разбрахме за точния размер на сумата преди седмица. Търсим източници за покриване на задълженията ни, защото за възможностите на ВФЛА сумата е доста сериозна. Финансовото ни положение не е розово, тъй като заради скандалите с допинга загубихме доста от спонсорите си”, коментира президентът на ВФЛА Дмитрий Шляхтин. Шляхтин и Андерсен ще се срещнат в края на март, за да обсъдят възможностите са постигане на споразумение за частично разсрочване на задълженията.

ФЕДЕРЕР И НАДАЛ ПРОДЪЛЖАВАТ В ИНДИЪН УЕЛС, ДЖОКОВИЧ ОТПАДНА

Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович изненадващо отпадна в третия кръг на турнира от сериите “Мастърс” в Индиън Уелс с награден фонд 8.359 милиона долара. Петкратният шампион Джокович загуби с 4:6, 4:6 от германеца Филип Колшрайбер, който за първи път в кариерата си победи действащ номер 1 в света след 11 поредни поражения. Двубоят между двамата беше отложен с ден заради дъжд, а при доиграването Колшрайбер проби в седмия гейм по пътя си към успеха в първия сет, а след това дръпна с 5:2 във втората част и това се оказа решаващо. “Тази победа е много специална за мен. Имах страхотна стратегия и всичко ми се получи. Много е специално да победиш номер 1 в света. За съжаление, с този мач турнирът не свършва. Трябва да изляза на корта утре със същата настройка. Но сега ще се порадвам на успеха с моя треньор. Вече получих много поздравителни съобщения”, коментира Колшрайбер, който ще срещне номер 18 Гаел Монфис (Франция) за място на четвъртфиналите.

Трикратният шампион в Индиън Уелс и втори в схемата Рафаел Надал (Испания) нямаше никакви проблеми и елиминира аржентинеца Диего Шварцман с 6:3, 6:1. В четвъртия кръг Надал ще играе срещу сърбина Филип Крайнович, който изненада номер 14 Данийл Медведев с 6:3, 6:2.

Петкратният победител Роджър Федерер (Швейцария) спечели повторението на финала от 2017 година срещу сънародника си Стан Вавринка с 6:3, 6:4. Четвъртият в схемата Федерер поведе с 5:2 в първия сет, а във втората част с ранен пробив дръпна с 3:1 гейма по пътя си към 17-ия успех в 17 мача на твърди кортове срещу Вавринка. 37-годишният швейцарец ще срещне Кайл Едмънд (Великобритания) за място на четвъртфиналите. Номер 22 Едмънд спечели срещу Раду Албот (Молдова) с 6:3, 6:3.

ВИКТОРИЯ ТОМОВА С УСПЕХ НА СТАРТА В КАЗАН

Първата ракета на България Виктория Томова се класира за втория кръг на турнира по тенис на твърди кортове в зала в руския град Казан с награден фонд от 25 хиляди долара. Водачката в схемата Томова победи италианката Стефания Рубини с 6:4, 6:3 за 81 минути. 24-годишната софиянка пропиля ранен аванс от 4:0, но все пак стигна до успеха в първия сет с решителен пробив в десетия гейм. Във втората част тя направи нова серия от четири поредни гейма, за да триумфира. С успеха Виктория Томова си осигури 6 точки за световната ранглиста и 408 долара.

ТЕРЕЗА МАРИНОВА МОТИВИРА ПЛЕВЕНСКИТЕ УЧЕНИЦИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС СПОРТ

Олимпийската шампионка по лека атлетика Тереза Маринова, която е преподавател и лице на кандидатстудентската кампания на Национална спортна академия “Васил Левски”, посети няколко училища в град Плевен. Срещите в спортно училище “Георги Бенковски”, Държавната финансово-стопанска гимназия “Интелект”, Езиковата гимназия и Начално училище “Христо Ботев” предизвикаха огромен интерес.

Тереза Маринова отговори на многобройните въпроси, свързани с нейния професионален път като елитен спортист, треньор и преподавател. Тя разказа какво е за нея леката атлетика, колко е важно да се спортува, за да има всеки здрав дух и здраво тяло, сподели за своите успехи, за трудния път, който е изминала, и жертвите, които е направила, за да ги постигне. „Спортът възпитава и за него се изисква сериозна подготовка, дисциплина, желязна воля. Този опит те научава, че в живота нищо не е лесно, че има успехи, но има и спадове, а най-важното е човек да не се предава и да продължава да се бори, за да постига целите си.” Това посъветва младежите олимпийската шампионка и ги мотивира да продължат своето образование.

Дванадесетокласниците бяха въведени в атмосферата на НСА с кратък видеоматериал, представящ уникалната учебно-спортна база на Академията и широкия спектър от специалности. Учениците се убедиха, че това, което прави НСА предпочитана от много зрелостници, е не само отличното оборудване и големият избор от специалности, но и признатата в цял свят диплома, както и най-квалифицираните преподаватели във всички сфери на физическото възпитание и спорта.

ПОБЕДНАТА СЕРИЯ НА АОИЯМА В ОСАКА ПРОДЪЛЖАВА

Българинът Даниел Иванов-Аоияма постигна трета поредна победа на Големия мартенски турнир по сумо в Осака (Япония). В двубой от третия кръг “маегашира-7” той се наложи над “маегашира-5” Оношо, след като използва техниката “хатакикоми”.

Съперник на българина в четвъртия кръг е “маегашира-5” Чийотайрю, срещу когото Аоияма има 7 победи в 10 мача.