ДОБРУДЖА ПОБЕДИ ДУНАВ В ПЪРВАТА СИ КОНТРОЛА

В контролна среща, проведена в Русе, футболистите на Добруджа, които се стягат за новия сезон във Втора професионална лига, се наложиха с 2:0 над Дунав. „Жълто-зелените” поведоха с гол на Емануил Манев в 22-ата минута и удвоиха преднината си през втората част с попадение в 74-ата минута, реализирано от Лъчезар Йорданов. Най-чистото положение за Дунав пропусна Симеон Вешев в 68-ата минута.

Двата отбора използваха различни състави във всяко полувреме. В първата си контрола от лятната подготовка Добруджа игра в състав: Георги Аргилашки, Стелиян Николов, Здравко Серафимов, Кристиян Върбанов, Иван Жечков, Осман Шериф, Борис Иванов, Славчо Шоколаров, Емануил Манев, Стефан Статев и Преслав Йорданов. Резерви бяха Христо Ковачев, Ибрям Ибрям, Димитър Пиргов, Ивайло Минчев, Янчо Андреев, Милен Гамаков, Петко Цанков, Стефан Митев, Лъчезар Йорданов, Абдул Рахман, Преслав Славков.
Първенството във Втора лига започва на 15 юли, когато на стадион „Дружба” ще гостува новакът във Втора лига Черноморец (Балчик).

Дотогава избраниците на новия старши треньор на „жълто-зелените” Диян Божилов ще проведат още четири контролни срещи.

Завръщането на Божилов начело на Добруджа се прие много ентусиазирано от феновете. Пред Sportal.bg един от най-изявените играчи в клубната история на добричлии говори за целите на отбора през настоящата кампания във Втора лига. “Винаги е хубаво да се завърнеш в родното гнездо. А особено когато в отбора има стабилни играчи, на които може да се разчита, това е радващо. С някои от играчите се познаваме от престоя ми в Ботев (Пловдив). И поради тази причина новите ни в отбора Димитър Пиргов и Славчо Шоколаров са ми добре познати като качества. С всички останали ще намерим общ език. Важното е, че ядрото е запазено, и мисля, че отборът ни е стабилен. Адмирации за изпълнителния директор Наско Атанасов, който по мое мнение е свършил много добра работа за този кратък период. Аз не съм човек, който казва клиширано, че примерно преследваме нещо и това трябва да стане на всяка цена. С течение на времето ще дойде и денят, когато ще обявим и основните приоритети на клуба. Искаме да изградим в тренировките първо отбора, който да радва публиката, и отново стадионът ни да е препълнен. Ние сме футболен град и го заслужаваме. Със сигурност се очертава една добра конкуренция в лицето на Спартак (Варна), Септември, Монтана, Спортист (Своге). Но за нас преди всичко е важно да стартираме добре и да върнем отново всички наши почитатели на трибуните”, каза още Диян Божилов.

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ПОДЧИНИ ФРАТРИЯ В ГОЛОВ ЕКШЪН

Новакът във Втора лига Черноморец (Балчик) започна контролите със зрелищна победа – 4:3 над Фратрия (Варна), дебютант в Североизточната трета футболна лига. Отборът на Мартин Христов откри резултата чрез Марин Петков четвърт час след началото, а Никита удвои в 35-ата минута. В 40-ата обаче третодивизионният тим върна едно попадение и съперниците се оттеглиха на почивка при 2:1. Четвърт час след нея Дани Бонев вкара третия гол за черноморци. Мачът отиваше на приключване, когато футболистите на Фратрия достигнаха до равенство 3:3 с попадения в 81-ата и 88-ата минута. Секунди по-късно обаче Никита опъна за втори път мрежата им за окончателното 4:3.

До 15 юли, когато започва новото първенство, тимът от Белия град ще проведе още четири контроли, като някои от тях вече са договорени – на 1 юли е проверката с Добруджа (Добрич), а на 8 юли с Черно море (Варна).

 

16  ОТБОРА ЩЕ ИГРАЯТ В СЕВЕРОИЗТОЧНАТА ТРЕТА ЛИГА

Новото първенство в Североизточната трета футболна лига ще започне на 12-13 август, когато ще се проведат всички мачове от първия кръг, съобщи Sportal.bg. Новите отбори в групата са Фратрия (Бенковски) – шампион на варненската областна група, Бенковски (Исперих) – първенец на ОГ Разград, и съперникът му в същото първенство ОФК Кубрат 2016 (Кубрат). В битката влизат и познатите вече 13 тима от последната кампания – Волов (Шумен), Доростол (Силистра), Дунав II (Русе), Локомотив (Русе), Лудогорец III (Разград), Рилци (Добрич), Светкавица (Търговище), Септември (Тервел), Спартак II (Варна), Спортист (Генерал Тошево), Устрем (Дончево), Черно море II (Варна) и Черноломец (Попово).

Прави впечатление, че отборите от Добричка област в третия ешелон са четири – с един по-малко от миналия сезон, тъй като Черноморец (Балчик) влезе във Втора професионална лига, а неговото място не бе заето от друг тим от областта.

БУСКЕТС СЕ СЪБРА С МЕСИ В ИНТЕР МАЯМИ

Бившият полузащитник на Барселона Серхио Бускетс ще се присъедини към американския Интер Маями в Мейджър Лийг Сокър, обявиха от клуба. 34-годишният испански футболист ще се събере в един тим с бившия си съотборник при каталунците Лионел Меси. Интер Маями съобщи за новото си попълнение, публикувайки видео в профилите си в социалните мрежи с цитати от личности като Пеп Гуардиола, Шави Ернандес, Лука Модрич и самия Меси, които се изказват ласкаво за Бускетс.

Испанецът прекрати кариерата си в националния отбор на родината си през миналата година. Той има 700 мача за Барселона в кариерата си, спечели девет титли в Ла Лига, седем трофея от турнира за Купата на краля в Испания, три от Шампионската лига и три от Световното клубно първенство.

Серхио Бускетс бе свързван и с евентуален трансфер в отбор от Саудитска Арабия, тъй като интерес към него проявяваха Ал Хилал и Ал Насър.

Американският футболен клуб иска да привлече още един бивш играч на Барселона – Жорди Алба, който подобно на Бускетс се раздели с испанския гранд след края на миналия сезон. БТА

ГРИЗМАН Е НОВАТА ГОЛЯМА ЦЕЛ НА КЛУБОВЕТЕ ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ

Клубовете от Саудитска Арабия изкушиха няколко от звездите в Европа да заиграят в местното първенство. През зимата това стори Кристиано Роналдо, който подписа с Ал Насър. Шампионът от последното първенство Ал Итихад привлече Карим Бензема и Нголо Канте. Рубен Невеш и Калиду Кулибали преминаха в Ал Хилал, а Ал Ахли уреди Едуар Менди.

Ал Насър е близо до привличането на Хаким Зиеш и Марсело Брозович, но изглежда, че няма да се задоволи само с тях. Грандът от Рияд иска да се подсили и със звездата на Атлетико (Мадрид) Антоан Гризман, твърди журналистът Санти Ауна от Footmercato. Нападателят има откупна клауза в размер на 25 млн. евро, които няма да са проблем за арабския клуб. Информацията гласи още, че част от ръководството на Ал Насър е провело среща с представители на Гризман в Лондон, за да проучи при какви условия може да привлече французина. Атлетико (Мадрид) изпитва сериозни икономически затруднения и освобождаване от голямата заплата на Гризман би било добра новина за шефовете на “дюшекчиите”.

32-годишният нападател направи страхотен сезон с екипа на Атлетико. В 38 мача в Ла Лига той вкара 15 гола и направи 17 асистенции. За да се стигне до трансфер, от Ал Насър ще трябва да го убедят да стегне куфарите за Саудитска Арабия.

БРОНЗОВ МЕДАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ В СПОРТНАТА СТРЕЛБА ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ

Антоанета Костадинова и Самуил Донков спечелиха бронзов медал в микса на 10 метра пистолет на Европейските игри в Полша. В спора за 3-4-о място българският тандем се наложи над италианците Мария Варикио и Нило Малдини с 16:2. В квалификациите Костадинова и Донков дадоха четвърти резултат със сбор от 576 точки и се намесиха в битката за медалите.

Първото място спечели другият италиански състав – Сара Костантино и Паоло Мона, който победи във финала Армения със 17:7.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НИ ЗАГУБИХА С 2:3 ОТ КУБА

Националният отбор на България по волейбол загуби от Куба с 2:3 (24:23, 19:25, 20:25, 25:16, 16:18), след като не успя да реализира 4 мачбола в тайбрека на мача от Лигата на нациите. Срещата се игра във френския град Орлеан, като българският отбор остава само с една победа от 8 мача, постигната над Словения в началото. Отборът вече е на предпоследното 15-о място с 6 точки и геймово отношение 10:21. .

Българският тим имаше предимство при блокадите – 13 срещу 8 за Куба, както и при непредизвиканите грешки. Кубинците обаче бяха по-добри на сервис и атака.

Най-резултатен за България бе Александър Николов с 23 точки, 12 точки добави Мартин Атанасов. Най-много точки в мача отбеляза кубинецът Хесус Ерера – 26 точки.

Съставът на България: Георги Сеганов, Димитър Димитров 6, Александър Николов 23, Мартин Атанасов 12, Николай Колев 10, Алекс Грозданов 12 – Теодор Салпаров-либеро (Илия Петков, Делчо Раев, Аспарух Аспарухов 7).

КАРЛОС АЛКАРАС ЗАСЛУЖИ ТИТЛАТА В “КУИНС” И СЕ ВЪРНА НА ВЪРХА

Карлос Алкарас спечели титлата в “Куинс” и се завърна на първо място в световната ранглиста седмица преди началото на “Уимбълдън”. В едва третия си турнир на трева (и първи различен от Откритото първенство на Великобритания) той вече е шампион и може да се похвали с пет трофея през 2023 година и общо 11 в кариерата си до момента. Алкарас се наложи с 6:4, 6:4 за 96 минути игра срещу Алекс де Минор във финала в “Куинс”, като му беше нужен по един пробив в средата на всеки от сетовете и само един мачбол.

Карлитос направи 15 уинъра (7 аса) и само 11 непредизвикани грешки, докато съперникът отговори със съотношение 15/14 при само една директна точка от начален удар.

За да заслужи триумфа си, Алкарас елиминира последователно Артур Риндеркнеш (от когото единствен загуби сет), Ижи Лехечка, Григор Димитров, Себастиан Корда и Алекс де Минор.

Освен че вече е първи в световната ранглиста, той ще бъде и номер 1 поставен на “Уимбълдън”. Де Минор пък ще се изкачи с четири позиции до 14-ата, което е с едно място по-високо от досегашния му личен рекорд. Той остава със седем АТР титли и вече има пет поражения във финалите.

Алкарас се превърна в 17-ия активен тенисист (сред тях е и Григор Димитров) с титли на всички настилки – 7 на клей, 3 на твърди кортове, включително US Open 2022, а сега вече и на трева. На 20-годишна възраст той е и петият най-млад шампион в “Куинс” в историята и най-младият от 2000 година насам, когато Лейтън Хюит спечели купата още като тийнейджър. “Не започнах добре турнира, трябваше да прецизирам движенията си в следващите мачове. Но пък завърших с титла и това е най-добрият начин, за да отида на Уимбълдън. Тенисът е моят живот, всичко за мене. Затова, когато излизам на корта, се усмихвам и се наслаждавам на всяка секунда. И се опитвам да правя хората щастливи, като гледат тенис на най-високо ниво”, заяви след края на мача Алкарас в интервюто от корта.