ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ПОДЧИНИ ЛУДОГОРЕЦ III В РАЗГРАД

Лидерът в Североизточната трета футболна лига Черноморец (Балчик) победи Лудогорец III с 3:1 в Разград и направи още една крачка към изкачване в професионалния футбол. Двубоят бе от 27-ия кръг на първенството. Стана качествен двуостър мач на перфектен терен. Селекцията на Мартин Христов беше с една идея по-напред и заслужено спечели, информира sportal.bg.

В 34-ата минута гостите сгрешиха при изнасянето на топката, разградският капитан Димитър Иванов я отне, подаде към Йоан Йорданов, който откри резултата – 1:0. Много скоро обаче равенството беше възстановено от Габриел Вулкано, изведен от Мирослав Начев в 38-ата минута. По няколко възможности имаше пред двете врати до почивката. След нея също имаше критични моменти пред двамата вратари. Вулкано направи обрата факт с глава в 58-ата минута. Пак с глава Джорджио Димитров оформи окончателното 1:3 в последните секунди на срещата.

В следващия кръг Черноморец (Балчик) ще се изправи срещу Светкавица. Отборът на Мартин Христов е в серия от пет поредни шампионатни победи и при нова такава ще направи голяма крачка към промоция в по-горното ниво.

Тимът от Балчик има преднина от 3 точки пред втория в класирането Септември (Тервел), а и мач по-малко от основния си съперник. Светкавица заема третата позиция в таблицата, но няма успех в последните си четири срещи – две загуби и две равенства.

 

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXVII КРЪГ

 

Лудогорец III (Разград) – Черноморец (Балчик) 1:3

Доростол (Силистра) – Черноломец (Попово)        0:0

Светкавица (Търговище) – Рилци (Добрич)        0:0

Септември 98 (Тервел) – Черно море II (Варна)   2:1

Дунав от Русе II (Русе) – Волов (Шумен)        0:1

Устрем (Дончево) – Спартак 1918 II (Варна)        1:2

Локомотив (Русе) – Спортист 2011 (Г. Тошево)  4:0

Ботев (Нови пазар) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

 

  1. Черноморец 24    22    1      1      74:10        67
  2. Септември 25 20    4      1      65:15       64
  3. Светкавица 25    16    4      5      37:15        52
  4. Лудогорец III 26    16    3      7      76:29        51
  5. Черноломец 24    14    3      7      48:24        45
  6. Черно море II 23    14    1      8      55:22        43
  7. Рилци (Дч) 25 11    6      8      39:39       39
  8. Спартак II 25    11    4      10    35:32       37
  9. Доростол 24    10    3      11    21:35       33
  10. Дунав II (Рс) 25 6      4      15    26:49        22
  11. Устрем (Дон) 25 6      2      17    25:59        20
  12. Локомотив 25 5      5      15    31:49        20
  13. Волов (Шн) 26 6      1      19    23:52        19
  14. Спортист 25 3      3      19    24:93       12
  15. Ботев (НП) 25 4      0      21    17:73        12

 

ПРОГРАМА ЗА XXVIII КРЪГ

20 май 2023 г., събота, 17:00 ч.

Черноморец (Балчик) – Светкавица (Търговище)

Рилци (Добрич) – Локомотив 2022 (Русе)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Устрем (Дончево)

Волов (Шумен) – Ботев (Нови пазар)

21 май 2023 г., неделя, 17:00 ч.

Черно море II (Варна) – Лудогорец III (Разград)

Спартак 1918 II (Варна) – Доростол (Силистра)

Черноломец (Попово) – Дунав от Русе II (Русе)

Септември 98 (Тервел) – почива

ПРИЗНАНИЕ ЗА ВЕЗЕНКОВ И ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ

Журналистите от престижното баскетболно издание Еurohoops.net определиха баскетболиста на Олимпиакос Александър Везенков за “Най-полезен играч” за сезон 2022/23 в Евролигата. Жури от 24-ма журналисти от Гърция, Турция, Испания, Великобритания и Русия определя българина за най-добрия баскетболист в Европа, като Везенков получава 23 гласа. Единственият вот, който не е за българина, отива за плеймейкъра на Монако Майк Джеймс.

28-годишният Везенков завърши сезона в Евролигата като лидер по точки със 17,2 средно на мач, втори по борби с 6,8 средно на мач и първи по коефициент на полезно действие с 21,2. Този уикенд в Каунас, Литва, предстои да се проведе Финалната четворка в Евролигата, като преди нейното начало ще бъде обявен и носителят на наградата за “Най-полезен играч”. Всички индикации сочат, че това ще бъде Везенков.

В полуфиналите на турнира Олимпиакос, който завърши редовния сезон на първо място, ще играе с френския Монако, докато другият полуфинал противопоставя испанските грандове Барселона и Реал (Мадрид).

ТИЕРИ АНРИ: НЕ МЕСИ Е ПРОБЛЕМЪТ НА ПСЖ

Популярният бивш национал на Франция Тиери Анри не смята, че Лионел Меси е конфликтна личност, и го защити покрай проблемите му в Пари Сен Жермен наскоро. Аржентинецът беше изваден от отбора заради пътуване до Саудитска Арабия, за което се оказа, че не е бил получил разрешение от клуба. Това провокира фенове да го освиркват.

“Никой не може да не се съобразява с правилата – заяви Анри. – Когато си пропуснал тренировка, каквото може да се случи на всекиго, е ясно – ще те накажат. Няма съмнение за това… Според мен обаче истинският разрив в клуба е между феновете и катарските ръководители – продължи бившият нападател на Барселона. – Понякога Лео е на мушката, друг път това е Неймар, та дори и Мбапе беше освиркван. Но за мен не Меси е проблемът. Играл съм с него и той никога не е създавал проблеми, а обратното – винаги е намирал решение на проблемите. Видяхте какво направи в националния отбор на Аржентина. Няма как за два месеца да се е променил”.

Междувременно Меси се извини и беше върнат в тима.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ПОЛУЧИ “УАЙЛД КАРД” ЗА УЧАСТИЕ В ЖЕНЕВА

Най-добрият български тенисист Григор Димитров получи “уайлд кард” за основната схема на турнира в Женева от сериите АТР 250 с награден фонд от 562 815 евро, съобщиха организаторите. Надпреварата на червени кортове започва на 20 май и приключва на 27 май.

За Димитров, който във вторник празнува 32-ри рожден ден, това ще бъде трето участие в швейцарския град, като той дебютира там през 2019 година, а през 2021-ва стигна до четвъртфинал. Поставен под номер 1 в схемата в Женева ще бъде четвъртият в света Каспер Рууд (Норвегия), който е и победител в турнира в последните два сезона. В състезанието ще се включат общо 12 тенисисти от Топ 50, като от челната десетка е още и американецът Тайлър Фриц.

Надпреварата е последна подготовка преди началото на “Ролан Гарос”. Sportal.bg

ДЖОКОВИЧ: НАДАЛ Е ЧАСТ ОТ ЖИВОТА МИ

 

Новак Джокович даде обширно интервю за “Кориере дела Сера”, в което говори за съперничеството си с Роджър Федерер и Рафаел Надал. Той разказа интересна история от детството си и коментира критиките към него, след като отказа да се ваксинира срещу коронавируса. По-рано във вторник носителят на 22 титли от Големия шлем се класира за четвъртфиналите на “Мастърс”-а в Рим, след като победи британеца Камерън Нори с 6:3, 6:4.

По отношение на Федерер Джокович заяви: “Никога не сме били приятели. Между съперници това е невъзможно. Но не сме били и врагове. Винаги съм имал уважение към Федерер, той един от най-великите в историята. Има изключителен принос, но никога не сме били близки”.

35-годишният сърбин говори и за Надал: “Той е само година по-възрастен от мен. В началото ходехме на вечери заедно, но дори с него приятелство е невъзможно. Винаги съм го уважавал и съм му се възхищавал. Благодарение на него и Федерер израснах и се превърнах в това, което съм. Това вечно ще ни свързва и съм им благодарен. Надал е част от живота ми. През последните 15 години съм го виждал по-често от майка ми”.

Новак сподели и история от детството си, когато се изправя срещу вълк, за която е споменавал и преди. “Един ден бях сам в гората и срещнах вълк. Уплаших се много. Бяха ми казвали, че в подобен случай трябва да отстъпваш бавно назад, без да го губиш от поглед. Гледахме се около десет секунди, най-дългите в живота ми. След това той си тръгна. Почувствах нещо много силно, което не ме напусна – връзка на душата, на духа. Беше кратка среща, но много важна, защото вълкът символизира характера ми”, разказа той.

Джокович разкри как се е почувствал, когато към него бяха отправени големи критики, след като отказа да се ваксинира срещу коронавируса:“Почувствах всичко дълбоко. Много хора оцениха това, че бях постоянен в решението си. 95 процента от написаното и казаното за мен по телевизията през последните три години е напълно невярно”.

Сърбинът разказа и за престоя си в Австралия, когато визата му за влизане в страната бе отменена: “Беше затвор, не можех да отворя прозорец. Бях там по-малко от седмица, но намерих млади хора, военни бежанци, които бяха там от дълго време. Моят случай беше използван, за да помогне на тях и почти всички бяха освободени, което ми дава утеха. Един млад мъж на име Сирио беше прекарал девет години там. Сега е в Америка. Искам да го видя отново и да го поканя да ме гледа на US Open”.

 

ДИАМАНТЕНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ МАГУЧИХ И ЧЕХ ЩЕ УЧАСТВАТ В РАБАТ

Действащите шампиони в Диамантената лига Ярослава Магучих и Кристиян Чех потвърдиха участие на турнира от веригата в Рабат (Мароко) на 28 май. Световният шампион в мятането на диск Чех е в серия от шест поредни победи в Диамантената лига, като през 2022 г. спечели и петте старта от веригата, а по-рано този месец продължи с рекорд на турнира в Доха. В Рабат Чех ще се изправи срещу други двама победители в Диамантената лига – Даниел Стол и Андриус Гудзиус.

Носителката на диамантения трофей в скока на височина за миналата година Ярослава Магучих, която е също действащата европейска и световна шампионка  в зала, наскоро откри сезона в Найроби, оглавявайки планетарната ранглиста за сезона с 2.00 м. В Рабат тя ще премери сили със сънародничката си Ирина Герасченко и с италианката Елена Валортигара.

Украинско присъствие ще има и в тройния скок при жените, където ще участват световната медалистка в зала Марина Бек-Романчук и световната медалистка на открито Шаника Рикетс.

 

МАНЧЕСТЪР СИТИ ВДИГА ТИТЛАТА ОЩЕ ТОЗИ УИКЕНД

Манчестър Сити ще получи шампионската купа на Премиър лийг още този уикенд, стига, разбира се, условията за официализиране на тяхната титла да бъдат изпълнени. Това ще се случи при всички положения, ако тимът на Пеп Гуардиола победи Челси на “Етихад Стейдиъм” в неделя. Ако пък ден по-рано Арсенал направи равенство с Нотингам Форест като гост, то петата титла в последните шест години за “гражданите” ще стане факт и при реми с Челси. В случай че “топчиите” загубят на “Сити Граунд”, то тогава “небесносините” официално ще бъдат шампион още в събота и в неделя изходът от двубоя с Челси няма да има никакво значение.

Сблъсъкът с лондончани обаче е последното домакинство на Манчестър Сити в Премиър лийг, тъй като в оставащите си два мача в първенството до края на сезона “гражданите” ще гостуват на Брайтън и Брентфорд. Поради тази причина водещи фигури от администрацията на Висшата лига ще присъстват на “Етихад” в неделя и след последния съдийски сигнал ще връчат титлата на тима на Джосеп Гуардиола, в случай че споменатите по-горе условия са изпълнени. topsport.bg

ИНТЕР НАНЕСЕ НОВ УДАР ПО МИЛАН И СТИГНА ДО ЖАДУВАНИЯ ФИНАЛ

Отборът на Интер се класира за финала в Шампионската лига, след като спечели и реванша от полуфиналите. Този път отборът в черно-синьо се наложи с 1:0, а преди седмица беше спечелил с 2:0, с което заслужено продължава напред. В мача за трофея, който ще е на 10 юни в Истанбул, съперник ще бъде Манчестър Сити или Реал (Мадрид) – 1:1 в първата среща. Капитанът Лаутаро Мартинес вкара единствения гол в 74-ата минута след подаване на Ромелу Лукаку. За “нерадзурите” това ще е шести финал в клубната им история, като досега те имат три трофея – през 1964, 1965 и 2010 г. Последният от тях е и последният случай, в който италиански тим триумфира в надпреварата.

На трибуните имаше 75 000 тифози, като само 8000 от тях бяха фенове на Милан.

Наставникът на Интер Симоне Индзаги заложи на същите 11, с които започна и в първия мач. Така отново Един Джеко беше предпочетен в атака вместо Ромелу Лукаку за партньор на Лаутаро Мартинес.

Тео Ернандес създаде първата опасност в двубоя, след като в 5-ата минута шутира от поне 30 метра и изненада Андре Онана, но топката мина над гредата. Противникът отговори с шанс пред Николо Барела две минути по-късно, но и той не уцели вратата. Центриране към Оливие Жиру и неразчетена реакция на Онана създаде напрежение в наказателното поле на Интер в 10-ата минута. Секунди по-късно Браим Диас вече получи шанс да отбележи от много добра ситуация, но стражът на символичните домакини отрази.

Следващата чиста възможност дойде чак в 38-ата, когато Леао се пребори с Дармиан и стигна опасно близо до Онана, но не уцели вратата. В ответната атака се стигна и до изключително спасяване на Менян на другата врата. Там Джеко леко отклони остро центриране, но френският вратар беше на мястото си.

Втората част започна с активна игра от страна и на двата състава, без обаче да се стига до кой знае колко чисти ситуации. В 65-ата Индзаги заложи на намиращия се в силна форма Лукаку. Милан притесни съперника чак в 69-ата, когато с глава Леао опита да изведе Месиас в наказателното поле на Интер, но пасът не беше точен. Интер стигна до важния гол в 74-ата минута, когато капитанът Лаутаро Мартинес прониза Менян след асистенция на Лукаку. Веднага след това аржентинецът имаше още едно положение за гол. Същевременно миланистите се изнервиха и единоборствата станаха още по-остри.

 

 

 

 

 

—-