ГРИГОР ДИМИТРОВ ОСИГУРИ НОВА ПОБЕДА НА БЪЛГАРИЯ НА ATP CUP

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров надделя над първата ракета на Молдова Раду Албот с 6:2, 6:3 за 84 минути игра на централния корт в Сидни във втори кръг от ATP Cup. Така съставът на България постигна победа над Молдова, защото по-рано през деня Димитър Кузманов се наложи над Александър Козбинов с 6:1, 7:5.

Капитанът ни се възползва от перфектен начин от колебанията в първия сет на Албот, а и сервираше достатъчно убедително, за да не губи никакво време в налагане на превъзходството си на корта. Втората част започна отлично с нов пробив на Гришо, но той впоследствие направи две двойни грешки и загуби предимството си. Димитров намали нивото на сервиса си във втория сет, но не спря да прави невероятни отигравания и постигна втори брейк, след което успешно сервира за мача.

Тандемът Григор Димитров/Александър Лазаров допусна загуба на двойки от Раду Албот и Александър Козбинов с 4:6, 6:7 (4) и така България не успя да запише чиста победа над Молдова в двубоя от втория кръг на ATP Cup в Сидни. Нашите записаха втори успех с 2-1 победи, след като в първия ден надиграха Великобритания. Този път мачът на двойки нямаше решителен характер. Очакванията, че Григор няма да играе на двойки не се оправдаха. Първата ни ракета излезе на корта с идеята да помогне да постигнем чиста победа, която можеше да се окаже важна за продължаването ни напред в турнира. Българите можеха да изравнят резултата в сетовете, но във втората част молдовците на три пъти се измъкваха с решаваща точка, отразявайки четири точки за пробив.

Така мачът с Белгия във вторник сутринта придобива решителен характер за амбициите на Димитров и компания да продължат напред в турнира.

ТОМОВА ОТСТЪПИ ОЩЕ В ПЪРВИЯ КРЪГ НА КВАЛИФИКАЦИИТЕ В БРИСБЪН

Първата ракета на България Виктория Томова приключи участието си на турнира по тенис в Брисбън още в първия кръг на квалификациите. Томова, която е на 148-о място в Световната ранглиста, отстъпи на словашката тенисистка Анна Каролина Шмиедлова с 6:0, 4:6, 4:6 за 2 часа и 15 минути. Шмиедлова отива във втория кръг на пресяванията срещу Марта Костюк (Украйна).

24-годишната Томова направи три пробива в първия сет и набързо поведе с 6:0. Във втората част мачът вървеше равностойно, но при 3:3 българката трябваше да спасява три точки за пробив. След това в 8-ия гейм вече дойде и първият пробив, а макар българката да го върна веднага след това, допусна нов такъв за крайното 4:6.

В третата част Томова отново не се даде без бой и мачът вървеше равностойно, като всяка си вземаше подаването до 5:4. В решителния 10-и гейм Вики спаси две точки за пробив, но при третата възможност словачката триумфира.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НИ ИЗЛИЗАТ ДНЕС СРЕЩУ ФРАНЦИЯ

Капитанът на националния ни волейболен отбор Виктор Йосифов заяви на среща с медиите преди старта на олимпийската квалификация в Берлин (5-10 януари), че ще бъде тежко, но са в добро състояние и ще дадат най-доброто от себе си. “Това е последният ни шанс да сме в Токио. Със сигурност ще бъде много силен турнир, с някои от най-добрите европейски отбори. Всички тимове са тук само с една цел – класиране на Олимпийските игри. Ще бъде тежко, но сме в добро състояние. Ще дадем най-доброто от себе си и ще се насладим на времето тук”, сподели Йосифов.

България е в Група „В” на турнира в Берлин заедно с европейския шампион Сърбия, Франция и Холандия. В другата Група „А” са домакините от Германия, Чехия, Белгия и Словения. Само победителят от квалификацията ще вземе квота за Токио 2020. “Лъвовете” почиваха в първия ден на турнира. Те започват участието си днес с мач срещу Франция. Срещата е от 18,00 часа българско време.

Солидна агитка се очаква да подкрепи националите ни по време на континенталната олимпийска квалификация в Берлин. Наши сънародници, учещи и работещи в Германия, се организират да посетят мачовете в “Макс Шмелинг хале”. По традиция стабилно присъствие ще има и Националният фенклуб на нашия отбор.

ТОМАС БАХ: РЕШИТЕЛНО СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ НА НАРАСТВАЩАТА ПОЛИТИЗАЦИЯ В СПОРТА

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че смята политизацията на спорта за недопустима. “Ние можем да изпълним нашата мисия за обединение на света само в случай, че Олимпиадата бъде над всякакви политически разногласия. Ние можем да постигнем тази цел само в случай, че Игрите бъдат политически неутрални. Олимпийските игри са глобална платформа за спортистите. Игрите не са и никога не трябва да бъдат място за прокарване на политически или всякакви други потенциално противоречиви цели. Ние решително се противопоставяме на нарастващата политизация на спорта, защото в противен случай не можем да изпълним нашата мисия за обединението на света. Както ни показва историята, такава политизация на спорта не дава никакъв резултат и в крайна сметка само задълбочава съществуващите разногласия“, написа Бах в своето новогодишно обръщение.

ДЖОШУА Е ГОТОВ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ЕДИН ОТ ШАМПИОНСКИТЕ СИ ПОЯСИ

Световният шампион по бокс за професионалисти в тежка категория Антъни Джошуа (Великобритания) заяви, че е готов да се откаже от една от титлите си при необходимост. 30-годишният Джошуа си върна шампионските колани на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова федерация (IBF) в началото на декември след победа по точки над мексиканеца Анди Руис. “Винаги съм казвал, че не шампионските пояси ме правят този, който съм. Аз си оставам шампион дори да се наложи да овакантя един от поясите. Това ще ми даде възможност да се срещна с други шампиони. Вече съм побеждавал четирима от световните шампиони. Ако се наложи да се откажа от някой от поясите, ще бъде дори по-интересно. Ще го направя, ако трябва. Но след това ще си го върна”, коментира Джошуа.

До лятото на тази година британецът трябва да направи задължителни защити на световните си титли във версиите IBF и на WBO, чиито претенденти са съответно Кубрат Пулев (България) и Олександър Усик (Украйна). Твърде възможно е обаче, ако не бъде постигната допълнителна договорка с федерациите, Джошуа да оваканти една от титлите, тъй като няма достатъчно време за организиране на два мача.

КУП ПОЛСКИ ЗВЕЗДИ ЩЕ СТАРТИРАТ В ЛОДЗ

Седмина от полските водещи атлети вече са потвърдили участие на Orlen Cup в Лодз (Полша) на 11 февруари. Сред тях е спринтьорката Ева Свобода, която миналата зима спечели 14 от 15-те си състезания на 60 метра в зала, включително и на Европейското първенство в Глазгоу. Тя се надява на своята четвърта победа в Лодз, като ще се появи на пистата за пети път. През 2016 г. тя спечели със 7.15 сек., през 2017 г. със 7.20 сек., а през 2019 г. със 7.13 сек.

Сред гвоздеите на програмата ще бъде и битката в овчарския скок между действащия европейски шампион в зала Павел Войчеховски и световния бронзов медалист на открито Пьотр Лисек. В тласкането на гюле също ще има битка между двама поляци – Михал Харатик и Конрад Буковиецки.

Европейската шампионка в тласкането на гюле на открито Паулина Губа  и световната шампионка в зала в скока на височина от 2014 г. Камила Личвинко също ще участват на турнира в Лодз.

ЙОХАНЕС КЛАЕБО СПЕЧЕЛИ МЪЖКИЯ СПРИНТ ВЪВ ВАЛ ДИ ФИЕМЕ

Норвегия триумфира в мъжкия спринт от веригата в ски-бягането “Тур дьо Ски” във Вал Ди Фиеме, след като Йоханес Клаебо беше категоричен във финала с 3:03.78 минути. След него в люта битка за 2-ото място спореха руснаците Сергей Устюгов и лидерът в класирането Александър Болшунов.

За разлика от женското състезание, тук Клаебо не остави кой знае колко шансове на противниците си. Болшунов излезе рано от битката, което му попречи да се бори за първото място. Пал Голберг (Норвегия) се нареди на 4-о място, а топ 6 допълниха още двама руснаци: Глеб Ретивих и Андрей Мелниченко.

В класирането за веригата Клаебо е начело с 2:26.59 часа, пред Болшунов на 0.01. Трети е другият руснак – Устюгов, на 15 секунди.

В класирането за Световната купа Клаебо остава начело със 756 точки, пред Александър Болшунов с 638 и още един норвежец- Емил Иверсен с 495. Устюгов е на 4-о място с 488 точки.

ЛИНДВИК С ВТОРА ПОРЕДНА ПОБЕДА В “ЧЕТИРИТЕ ШАНЦИ”

Норвежецът Мариус Линдвик спечели състезанието по ски-скок от 68-ото издание на “Четирите шанци” в Инсбрук (Австрия). 21-годишният Линдвик записа втори пореден успех, след като събра 253.3 точки в предпоследния трети старт от тазгодишното издание на престижната верига. Той беше лидер след първите опити със 133.0 метра, като запази първото си място със 120.5 метра във втория, а с това постигна и втори успех за Световната купа в кариерата си. Втори на 1.3 точки завърши Давид Кубацки (Полша) също със опити от 133.0 и 120.5 метра. Даниел Андре Танде от Норвегия се нареди трети с изоставане от 4.0 точки зад Линдвик. Той беше 12-и след първите скокове със 126.0 метра, но с отличен втори опит от 131.0 метра си осигури място на подиума.

Българинът Владимир Зографски не участва, след като беше дисквалифициран по време на квалификациите заради екипировката. Кубацки води в генералното класиране за “Четирите шанци” преди последното състезание с 830.7 точки, следван от Линдвик с 821.6 точки и от Карл Гайгер (Германия) с 817.4 точки.

Миналогодишният шампион Рьою Кобаяши (Япония) е четвърти с 817.0 и все още има шансове да защити титлата си във веригата от миналия сезон. В подреждането за Световната купа Кобаяши е лидер с 608 точки след 11 от 31 състезания, следван от Гайгер с 539 точки и от Щефан Крафт (Австрия) с 489 точки.