СВЕТЛАНА КАМЕНОВА И ЗЛАТИСЛАВА ЧУКАНОВА СЕ КЛАСИРАХА ЗА 1/8-ФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНОТО ПО БОКС

Добричлийката Светлана Каменова започна по впечатляващ начин участието си на Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи, Индия. Европейската вицешампионка от миналата година не остави никакви съмнения за разликата в класите и тотално надигра Ея Чиауи от Тунис. Под наставленията на Борислав Георгиев и Роман Цветков националката ни бе категорична по пътя към победата, която дойде с отстраняване на съперничката ѝ 30 секунди преди края на третия рунд. Така Каменова се класира за 1/8-финалите в категория до 57 килограма.

Състезателката на боксов клуб Добруджа Златислава Чуканова също се изстреля към 1/8-финалите на Световното първенство в Ню Делхи. В категория до 50 килограма българката проведе много зрелищна битка с представителката на Филипините – Айра Вийегас. Злати се хвърли смело в битката и още от началото на срещата постави много високо темпо, с желание да диктува събитията и да притиска съперничката си. Националката ни продължи с отличното си представяне в хода на целия мач и напълно заслужено ликува след 5:0 съдийски гласа.

Следващите мачове на двете добруджанки са днес. Светлана Каменова ще се изправи срещу Нилаван Течасеуп (Тайланд), като срещата им ще се проведе в първата сесия. По същото време на ринга отново ще се качи и Златислава Чуканова. Тя ще боксира за място на 1/4-финалите срещу световната вицешампионка от миналата година – Ингрит Валенсия от Колумбия. Днес своя втори мач ще проведе и Севда Асенова (48 кг). Бронзовата медалистка на планетата и европейска шампионка от 2022-а ще се изправи срещу Ингрид Гомес от Мексико.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИХА С 0:3 ОТ ДЕЯ СПОРТ

Отборът на Дея спорт (Бургас) постигна трета поредна и общо 14-а победа в първенството на Efbet Супер Волей. Воденият от Франческо Кадеду тим се наложи чисто у дома над Добруджа 07 с 3:0 (25:20, 26:24, 25:17) в среща от 20-ия кръг, играна пред около 300 зрители в зала “Младост” в Бургас, информира sportal.bg. По този начин бургазлии се изкачиха на 4-о място във временното класиране с 42 точки след 14 победи и 6 загуби, с колкото е и 5-ият ЦСКА, но с 41 точки. Добруджа пък остава на 10-а позиция с 5 победи, 15 загуби и 17 точки. В предпоследния 21-и кръг Дея спорт гостува на Черно море (Варна), докато добричлии са домакини на лидера Нефтохимик 2010. И двата мача са в събота (25 март) от 18,00 часа.

Единствено вторият гейм се оказа изключително оспорван, но след игра на нерви домакините от Дея спорт все пак показаха повече характер и го взеха с 26:24, с което пречупиха Добруджа.

Най-полезен за Дея спорт стана Николай Учиков с 15 точки (1 ас и 64% успеваемост в атака) за победата. Валентин Братоев добави още 12 точки (60% успеваемост в атака и 25% позитивно посрещане). За гостите от Добруджа Жулиен Георгиев (1 ас и 34% успеваемост в атака) и Леон Тончев (1 ас, 50% успеваемост в атака и 40% позитивно посрещане) завършиха съответно с 12 и 10 точки.

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ОТСТЪПИХА НА ЛИТЕКС И ПРЕКЪСНАХА УСПЕШНАТА СИ СЕРИЯ

Отборът на Литекс прекъсна негативната си серия от девет поредни мача без успех във Втора футболна лига и се върна към победите. “Оранжевите” се наложиха с минималното 1:0 над Добруджа у дома в среща от 23-ия кръг на първенството. В същото време „жълто-зелените” прекъснаха успешната си серия от 7 поредни срещи без загуба във втория ешелон. За последно те допуснаха поражение на 29 октомври, а след това постигнаха 4 победи и 3 равенства.

В герой на мача се превърна 17-годишният Мерт Дурмуш, който преди време изкара пробен период в италианския гранд Милан. Младокът реализира единственото попадение на Градския стадион в Ловеч в 80-ата минута. Гостите от Добрич завършиха двубоя с 10 души на терена, след като в началото на второто полувреме Осман Шериф получи втори жълт и съответно червен картон.

След този успех Литекс отново се изкачи над опасната зона, но със своите 27 точки е само на две от 15-ия в класирането Миньор. Добруджа също има 27 точки и заема 13-а позиция в таблицата.

В следващия кръг ловчалии ще гостуват в Крумовград, а добруджанци ще премерят сили със състава на Дунав (Русе) в Добрич.

НЕВАКСИНИРАНИЯТ ДЖОКОВИЧ ПРОПУСКА И МАСТЪРСА В МАЯМИ

Новак Джокович няма да участва на турнира от сериите Мастърс в Маями, защото все още не може да пътува до САЩ като чужд гражданин заради липсата на поставена ваксина срещу КОВИД-19. Сърбинът пропуска турнира, който започва тази седмица, потвърди говорител на турнира. 35-годишният Джокович спечели това събитие шест пъти, последно през 2016 година.

Поради същата причина Джокович не участва и на Мастърса в Индиън Уелс, Калифорния, който приключи в неделя. През 2022 година Джокович пропусна турнирите в Индиън Уелс и Маями, както и Откритото първенство на САЩ. sportal.bg

РАДОСЛАВ ЯНКОВ ЗАВЪРШИ СЕДМИ В ПОСЛЕДНИЯ СТАРТ ЗА СЕЗОНА

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков завърши на седмо място в паралелния слалом от Световната купа в германския зимен център Берхтесгаден – последното индивидуално състезание за сезон 2022/23. На финала на кампанията българският ас записа едно от най-добрите си постижения през нея, след като даде 11-о време в квалификациите, а в същинската част на състезанието се добра до четвъртфиналите.

В първия елиминационен кръг Янков надделя над словенеца Тим Мастнак, а на четвъртфиналите отстъпи с нищожните 0.03 секунди пред австриеца Арвид Аунер. След това Аунер достигна до финала на състезанието, но в него загуби с 0.05 секунди от сънародника си Фабиан Обман, който се поздрави с първи успех в кариерата си.

В спора за третото място словенецът Рок Маргуч победи американеца Коди Уинтърс, който допусна грешка и не успя да финишира.

В крайното класиране за Световната купа в паралелните дисциплини шампион се оказа Обман, който въпреки липсата на победи досега, показа най-голямо постоянство през сезона. Австриецът приключва с актив от 485 точки. Втори с 481 точки е италианецът Маурицио Бормолини, който отпадна на осминафиналите от Аунер. Трети с 465 точки приключва австриецът Андреас Промегер. Янков е 16-и с 212 точки.

В дисциплината паралелен слалом шампион с 297 точки отново е Обман. Бормолини е втори с 295 точки, а трети с 251 точки остава Аунер. Със 114 точки Радослав Янков завършва на 12-о място.

ГОЛОВ РЕЦИТАЛ НА МАН СИТИ, ХОЛАНД ОТНОВО С ХЕТТРИК

Манчестър Сити изнесе втори голов рецитал за миналата седмица и разби с 6:0 Бърнли в 1/4-финален сблъсък за Купата на Англия. Това бе второ изключително представяне на “гражданите”, които само преди няколко дни разбиха със 7:0 РБ Лайпциг в реванша от 1/8-финалите в Шампионската лига. Освен това над всички отново бе Ерлинг Холанд (32’, 35’, 59’), който срещу германците записа пет гола, а сега се отличи с хеттрик. Две попадения добави Хулиан Алварес (62’, 73’), а появилият се като резерва Коул Палмър (68’) се разписа с първото си докосване по кълбото след появяването си на терена.

Възпитаниците на Джосеп Гуардиола изиграха сравнително спокойна първа част, в която обаче вдигаха оборотите в определени моменти, за да се оттеглят с две попадения преднина, но през второто полувреме бяха еднолични господари на случващото се на терена срещу лидера в Чемпиъншип.

Това бе изключително емоционален двубой и за мениджъра на гостите Венсан Компани, който прекара на “Етихад” цели 11 години от своята кариера и в това време спечели четири шампионски титли с „гражданите”.

Така Манчестър Сити продължава към 1/2-финалите за Купата на Англия, които ще бъдат изиграни на “Уембли”.

МИКАЕЛА ШИФРИН СЧУПИ ОЩЕ ДВА РЕКОРДА

Американката Микаела Шифрин вече е абсолютна рекордьорка по победи в гигантски слаломи от Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като спечели последното състезание за сезона при дамите в Солдеу. Тя вече има 21 първи места в кариерата си и едно повече от доскорошната лидерка в класацията Френи Шнайдер от Швейцария.

През тази година Шифрин е шампионка в световната купа, слалома и гигантския слалом. В неделя тя записа и 88-а победа, с която подобри личното си постижение по точки до 2206 и две повече от сезон 2018/2019.

Шифрин влезе в състезанието с победи в шест от последните седем старта и бе категоричен фаворит в Солдеу. Носителката на кристалния глобус оправда високите очаквания и бе далеч над всички в първия манш, записвайки време 56.60 секунди. Втора зад Шифрин се нареди канадката Валери Грение с 0.62 секунди изоставане, а с още една стотна назад се класира италианката Марта Басино. Петра Влъхова от Словакия, която до този момент бе втора в класирането в дисциплината зад Шифрин, отпадна от състезанието, а третата в подреждането Лара Гут-Бехрами даде едва шесто време.

Във второто състезание дълго време водеше изненадващо Теа Луиз Стернезунд, но всичко това се промени на последния стартов номер и Шифрин. Американката направи премерено спускане и завърши с 0.06 секунди пред норвежката, печелейки състезанието и подобрявайки рекордите по точки и победи в гигантски слаломи.

Грение остана трета с 0.20 секунди зад Шифрин, а Лара Гут-Бехрами завърши четвърта и спечели второто място в дисциплината за сезона с 268 точки зад Шифрин. sportal.bg

ЗЛАТО ЗА СТИЛИЯНА НИКОЛОВА В АТИНА

Стилияна Николова спечели златен медал на финала на топка на Световната купа по художествена гимнастика в гръцката столица Атина. Българката изигра страхотно съчетанието си и получи оценка от 34.450 точки. Втора се нареди София Рафаели (Италия) с 31.600 точки, а трета е Евита Грискенас (САЩ) с 31.550 точки. Боряна Калейн имаше неточности и завърши на шесто място на топка с 28.950 точки.

На финала на обръч и двете българки допуснаха грешки. Калейн се класира четвърта с 30.650 точки, а Николова е шеста с 29.800 точки. Шампионка на обръч стана София Рафаели с 33.000 точки.

Ансамбълът на България за жени остана на шесто място на финала на пет обръча в Атина. Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова допуснаха груби грешки в началото на съчетанието и бяха оценени с 30.800 точки. Титлата спечели Израел с 34.900 точки, пред Италия с 32.650 и Полша с 31.900 точки.

В многобоя Стилияна Николова спечели сребърен медал, а Боряна Калейн взе бронз. Николова натрупа общ сбор от 129.550 точки, след като беше оценена с 33.600 на обръч, 33.450 на топка, 29.950 на бухалки и 32.550 на лента. Боряна Калейн се окичи с бронзовото отличие, след като събра 127.600 точки (32.750, 33.400, 29.450, 32.000). Златото в многобоя завоюва представителката на Италия София Рафаели със 131.750 точки (34.850 на обръч, 32.650 на топка, 33.250 на бухалки и 31.000 на лента).

ШАМПИОНСКА ПОБЕДА ЗА БАРСЕЛОНА В ЕЛ КЛАСИКО

Отборът на Барселона спечели по инфарктен начин с 2:1 голямото дерби на Испания срещу Реал (Мадрид) и може да се счита за почти сигурен шампион, защото има преднина от 12 точки при оставащи 12 кръга в Ла Лига. Попадение на Франк Кесие в добавеното време “взриви” “Спотифай Камп Ноу” в момент, в който гостите атакуваха с всички сили и не бяха далеч от победен гол.

Преди това Роналд Араухо си беше отбелязал автогол в 9-ата минута и така столичани поведоха. “Блаугранас” изравниха в последната минута на първото полувреме чрез Сержи Роберто.

Дербито оправда очакванията за интересна среща с куп положения. Към края на мача “лос бланкос” рискуваха и заиграха с четирима нападатели, но имаха малшанса гол на Марко Асенсио в 81-ата да не бъде зачетен заради засада.

Това беше четвъртото Ел Класико през сезона, след като двата тима се срещнаха и във финала за Суперкупата, а отделно са съперници и на полуфиналите в Купата на краля. Там предстои реванш, който ще е на 5 април, отново в каталунската столица, като Барса има аванс от 1:0.

Сега предстои пауза в Ла Лига, а първенството се подновява в уикенда на 1/2 април.