НАГРАДИХА НАЙ-ДОБРИТЕ СПОРТИСТИ И ОТБОРИ НА ДОБРИЧ ЗА 2019 ГОДИНА
На официална церемония, проведена вчера в Комплекс „Резиденция”, кметът Йордан Йорданов награди с почетни плакети и парични премии най-добрите спортисти и отбори на Добрич. Спортист №1 за 2019 г. е талантливият състезател от клуба по вдигане на тежести „Добруджа” Юндер Бейтула. Той се класира на първите места на републиканското отборно първенство и на личния шампионат на страната. През септември тази година завоюва медал за България на световното първенство по вдигане на тежести в Патая, Тайланд. Там той се окичи с бронзово отличие в изтласкването в категория до 81 кг. Спортистът отсъства от церемонията, тъй като ще участва в състезание в Доха, Катар.
На второ място в престижната класация е Пеньо Пенев от Карате клуб „Самурай”, а на трето – лекоатлетът Георги Иванов от СКЛА „Добрич”. В десетката влизат още Кристиян Димитров (борба), Момчил Петков (шахмат), Илиян Илиев (хандбал), Златислава Чуканова (бокс), Радосвета Симеонова (лека атлетика), Никола Михов (лека атлетика) и Николай Тодоров (волейбол).
При отборите има две първи места. С равен брой точки – по 53, са мъжете на Волейболен клуб „Добруджа 07” и на Хандбален клуб „Добруджа”. След тях се нарежда карате клуб „Самурай“. Най–добрите млади спортисти са гюлетласкачът на СКЛА „Добрич“ Тодор Петров, който постави рекорд на България в дисциплината при момчета под 16 г., боксьорката Дилек Демирова и каратистът Тулчан Мехмед.
Плакет и грамота получиха Димитър Цонков и Антония Михова. Димитър Цонков получава награда за големия международен успех на Супер финала на Световната купа по уличен фитнес, на който той спечели трето място. За първи път бе връчена награда за спортист ветеран. Тя се присъжда на Антония Михова, която през 2019 година спечели два медала на Световното мастърс първенство по плувни спортове в Куанджу, Южна Корея.
В класацията на спортистите с увреждания на първо място е Мирослав Николов от СК „Хищник“. На второ място е Захари Стоянов, също от СК „Хищник”, а на трето – Олег Темелков от СК ,,Фаворит 2013”.
ИЗВЕСТНИ СА ПРИЗЬОРИТЕ ОТ ТУРНИРИТЕ “ЗИМНА АЛБЕНА”
При отлична организация в Албена се проведоха традиционните турнири “Зимна Албена”. В турнирите по тенис на маса Стефан Лъвчиев от „Дунав” (Русе) спечели три титли от държавния отборен шампион. Той триумфира в майсторския турнир при мъжете, в своята възрастова категория 30-39 години при ветераните и на двойки мъже заедно с Иван Радкев от “Комфорт” (Варна). Ето и другите шампиони в турнирите по тенис на маса:
– ветерани 40-49 г. – Станислав Валяров (Бургас)
– ветерани 50-59 г. – Ливиу Петреску (Румъния)
– ветерани 60-68 г. – Красимир Михайлов (Балчик)
– ветерани 69+ год. – Мирон Дмитриев (Русия), следван от балчишките майстори с малката топка  Борис Червенков и Георги Михайлов.
При двойките на ветераните шампиони станаха Александру Енчу и Мирча Нягу (Румъния) в категория 30 до 50 год. и Росен Рачев (Шумен) и Тихомир Мичев (Варна) в категория 50+ год.
При бриджорите в двойковия турнир победители станаха едни от най-добрите състезатели на България – Радослав Радев (Варна) и Станислав Недков (Добрич), следвани от Тончо Чобанов (Варна) и Янко Янков (Разград) и Цветан Ников и Ивелин Иванов (Добрич).
В отборния сблъсък убедително шампиони станаха състезателите на отбора ”Море” – Илко Попов (Варна) – капитан, Ивайло Манов (Варна), Паскал Паскалев (Добрич) и Йордан Щерев (Добрич). Вицешампион е отбор “Happy star” (Варна) с капитан Тончо Чобанов, трети е отборът “Tomis” от Констанца (Румъния), а четвърти – отбор “Албена” в състав: Стефан Георгиев и Драганка Георгиева (Добрич), Милко Славов и Иван Александров (Варна).
ЕЛИ ВАСИЛЕВА С 16 ТОЧКИ, НОВАРА С ВТОРА ПОБЕДА В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА
Капитанът на националния отбор на България Елица Василева и нейният италиански клуб Игор Горгонзола (Новара) записаха втора победа в Шампионската лига. Волейболистките на Масимо Барболини надделяха над първенеца на Полша ЛКС Комерсекон (Лодз) с 3:2 (22:25, 25:15, 25:9, 19:25, 15:10) в двубой от Група „С”, който се игра пред 1600 зрители в “Лодз Спорт Арена”.
Елица Василева изигра поредния си силен мач и записа 16 точки (2 блока, 32% ефективност в атака, 30% перфектно и 48% позитивно посрещане) и бе втора по резултатност. Сръбският диагонал Йована Бракочевич се отличи със 17 точки (3 аса, 2 блока, 32% ефективност в атака) и бе най-резултатна. Кристина Кирикела добави 14 точки (4 блока, 42% ефективност в атака). За водения от Марек Соларевич отбор Катарина Лазович се отчете с 15 точки (1 блок), Александра Войчик добави 13 точки.
Така Новара заема втората позиция във временното класиране с 5 точки (2 победи, 1 загуба), Лодз е трети със същия актив и баланс, но с по-лошо геймово съотношение.
В следващия си двубой Новара среща немския Алианц (Щутгарт), а Комерсекон – украинския Химик (Южни). Двубоите са на 23 януари (четвъртък).
СЕСТРИ СТОЕВИ АМБИЦИРАНИ ДА ЗАЩИТЯТ ЕВРОПЕЙСКАТА СИ ТИТЛА
Габриела и Стефани Стоеви говориха пред официалния сайт на европейската федерация по бадминтон, след като спечелиха в неделя титлата на двойки от турнира в Милано. Това беше тяхното последно състезание за сезона. Сестрите, които са еврошампионки от 2018-а, разкриха какви са плановете им за 2020 година. „На първо време ще си вземем малко ментална почивка, за да сме готови за новия сезон. Главната ни цел догодина е европейското първенство през април в Киев. Трябва да се борим да защитим нашата титла. Ще се опитаме да дадем най-доброто и се надяваме да я спечелим отново. Другата ни цел са Олимпийските игри“, заяви Габриела Стоева.
Българките ще започнат новия сезон най-вероятно на туринра в Куала Лумпур, който е от 7 до 12 януари 2020 г. и е от високата категория Супер 500. БНР
МАТЕЙ КАЗИЙСКИ И ДЖЕЙТЕКТ С НОВИ ДВЕ ПОБЕДИ В ЯПОНИЯ
Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият отбор ДжейТЕКТ Стингс (Кария) записаха нови две победи в японската V-Лига за мъже през уикенда. “Жилата” се наложиха първо над коравия тим на Сънтори Сънбърдс (Осака) с 3:2 (25:14, 25:20, 11:25, 20:25, 17:15) в мач, игран пред близо 4000 зрители в Токушима. Матей Казийски игра цял мач за своя тим и завърши с 8 точки (1 блок, 1 ас, 26% ефективност в атака и 52% позитивно посрещане) за успеха. Над всички за ДжейТЕКТ отново бе Такеши Нишида със страхотните 33 точки (2 блока, 4 аса и 59% ефективност в атака). За отбора на Сънтори руската звезда Дмитрий Мусерский заби фантастичните 39 точки (6 блока!, 2 аса и 55% ефективност в атака), но и неговите усилия не бяха достатъчни за победа.
След това Казийски и съотборниците му биха без особени проблеми другия отбор от Осака – Сакай Блейзърс, с 3:0 (25:20, 26:24, 25:19). Матей Казийски отново игра цял мач за ДжейТЕКТ и се отчете с 9 точки (1 ас, 50% ефективност в атака и 85% позитивно посрещане). Най-полезен за пореден път беше Такеши Нишида с 27 точки (4 блока, 1 ас и 61% ефективност в атака) за успеха. За тима на Сакай пуерториканският национал Морис Торес бе над всички с 22 точки.
Така Матей Казийски и компания отново излязоха начело във временното класиране с 40 точки след 14 победи и 1 загуба, но и с мач по-малко от шампиона Панасоник Пантърс (Хираката), който е с 38 точки след 13 победи и 1 загуба. Следващия уикенд ДжейТЕКТ има само един мач срещу силния отбор на ДжейТи Тъндърс (Хирошима). Срещата е в събота (21 декември) от 06,00 часа българско време.
СУПЕРЛАТИВИ ЗА РОЗАЛИН ПЕНЧЕВ В РУСИЯ
Българският волейболен национал Розалин Пенчев получи похвалите на руските медии след силната си игра за Белогорие в мача с Нова (Новокуйбишевск), спечелен с 3:0 (25:21, 25:18, 26:24), от 11-ия кръг. Пенчев бе обявен за МВП на кръга и имаше основна заслуга за успеха на Белогорие, като отбеляза 17 точки, а ефективността му в атака бе 76%. Особено добър за Пенчев бе третият гейм, в който посрещачът реализира две важни точки за успеха с 26:24.
Ако Розалин Пенчев продължи по същия начин, то Белогорие ще може да се състезава в плейофите, пишат още в Русия.
ПОВЕТКИН ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЕ ЗА СВЕТОВНАТА ТИТЛА
Руската боксова звезда в тежка категория Александър Поветкин все още не се е отказал от мечтата да стане отново световен шампион. Любимецът на феновете се боксира за последно срещу Майкъл Хънтър на галавечер в Саудитска Арабия. Срещата завърши наравно. “Искам да спечеля истинска световна титла”, обясни Поветкин. Той беше носител на един от поясите, даван от Световната боксова асоциация, между 2011-а и 2013-а, но се препъна в най-важните си мачове. Руснакът загуби от Антъни Джошуа и Владимир Кличко.
epa07392624 Federica Brignone of Italy in action during the women’s Alpine Combined Slalom race at the FIS Alpine Skiing World Cup event in Crans-Montana, Switzerland, 24 February 2019. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
ТРИУМФ ЗА БРИНЬОНЕ В ГИГАНТСКИЯ СЛАЛОМ В КУРШЕВЕЛ
Федерика Бриньоне влезе в историята с триумф в гигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини във френския зимен център Куршевел. Миналата седмица в Килингтън в същата дисциплина италианката остана подгласничка на сънародничката си Марта Басино, но сега бе над всички с общо време 2:12.59 минути.
Само на четири стотни от първата позиция остана норвежката Мина Фюрст Холтман, която бе водачка след първия манш, но не можа да защити аванса си във второто спускане. Швейцарката Уенди Холденер събра общо време с 0.44 секунди по-бавно от това на победителката и заслужи да се изкачи на последното място на подиума.
Бриньоне вече има шест победи за Световната купа, като това я нарежда на втора позиция във вечната класация на италианките, изравнявайки я с Денис Карбон. Дебора Компаньони е лидерка по този показател с 13 успеха. Досега в Куршевел пък единствено Мануела Мьолг (трета) се бе класирала на почетната стълбичка на 19 декември 2017 година от представителките на “Скуадра адзура”.
Част от фаворитките допълниха топ 10 – Петра Влъхова, Виктория Ребенсбург, Сара Хектор, Марта Басино, Мария Терезе Твиберг, Марлене Шмоц (с 39-и стартов номер) и Алис Робинсън, докато Теса Уорли остана 11-а.