СПОРТНА ПАНОРАМА

0
448

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ВКАРА ЧЕТИРИ ГОЛА В РУСЕ

Лидерът в Североизточната трета футболна лига Черноморец (Балчик) победи втория отбор на Дунав (Русе) с 4:0. Срещата бе от 17-ия кръг на първенството и се проведе в Белия град. Домакините започнаха силно и до 10-ата минута вече водеха с 2:0 с попадения на Почи. Той откри резултата още в началните секунди след центриране отдясно, а девет минути по-късно стреля неспасяемо по диагонала. В 15-ата минута домакините останаха без голмайстора си Джорджио Димитров. Съдията го отстрани с червен картон за нарушение. Интригата изчезна малко преди почивката, когато Габриел Вулкано беше изведен в наказателното поле, обърна се и шутира в мрежата. В 75-ата минута русенският бранител Преслав Банков извърши нарушение и реферът го отстрани с втори жълт и червен картон. Георги Георгиев реализира четвъртото попадение от фаул десетина минути преди края.

В друг двубой от кръга в третия ешелон Рилци (Добрич) победи у дома Ботев (Нови пазар) също с 4:0. В герой на мача се превърна Мартин Кирилов, който отбеляза хеттрик. Той откри резултата след четвърт час игра, а в 21-ата минута удвои аванса. След десетина минути се разписа и Дейвид Внциславов, а Мартин Кирилов опъна мрежата и в 41-ата минута и така оформи крайния резултат в срещата.

 

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

 

РЕЗУЛТАТИ – XVII КРЪГ

Рилци (Добрич) – Ботев (Нови пазар) 4:0

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Волов (Шумен)                   3:2

Септември 98 (Тервел) – Устрем (Дончево)                   2:1

Лудогорец III (Разград) – Локомотив (Русе)                   6:2

Черно море II (Варна) – Доростол (Силистра)      отложен

Черноморец (Балчик) – Дунав от Русе II (Русе)        4:0

Спартак 1918 II (Варна) – Черноломец (Попово)    1:3

Светкавица (Търговище) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Черноморец 16    15    1      0      47:6 46
  2. Септември 16 14    2      0      50:11       44
  3. Светкавица 15    11    2      2      21:7 35
  4. Черноломец 15    10    1      4      37:19                   31
  5. Лудогорец III 16    10    1      5      46:22                   31
  6. Спартак II 16    9      1      6      28:21       28
  7. Черно море II 15    9      0      6      34:15                   27
  8. Рилци (Дч) 16 7      2      7      26:29       23
  9. Доростол 15    7      0      8      17:27       21
  10. Дунав 16 5 2      9      21:29       17
  11. Волов 16 4 0      12    17:25       12
  12. Устрем 16 3 1 12    16:43       10
  13. Спортист 16 3      0      13    20:64       9
  14. Ботев (НП) 16 3      0      13    12:43                   9
  15. Локомотив 16 0      3      13    13:44                   3

 

ПРОГРАМА ЗА XVIII КРЪГ

4 март 2023 г., събота, 15:00 ч.

Волов (Шумен) – Рилци (Добрич)

Дунав от Русе II (Русе) – Черно море II (Варна)

Доростол (Силистра) – Септември 98 (Тервел)

5 март 2023 г., неделя, 15:00 ч.

Черноломец (Попово) – Спортист 2011 (Г. Тошево)

Ботев (Нови пазар) – Черноморец (Балчик)

Устрем (Дончево) – Лудогорец III (Разград)

Локомотив (Русе) – Светкавица (Търговище)

Спартак 1918 II (Варна) – почива

АТАНАС ИЛИЕВ С ПОБЕДЕН ГОЛ ЗА ЧЕРНО МОРЕ В БЛАГОЕВГРАД

Отборът на Черно море победи с 1:0 Пирин (Благоевград) в мач от 21-ия кръг на efbet Лига. Единственото попадение отбеляза добричлията Атанас Илиев от дузпа в началото на срещата.Двубоят бе равностоен в голяма част от играта си, но гостите успяха да вземат три точки, с което да продължат борбата си за първата шестица. Домакините пък са във все по-тежка позиция и мястото им в елита става под все по-голяма въпросителна.

Гостите започнаха по-активно срещата и в 11-ата минута резултатът бе открит. Алекс Фернандес стреля от границата на наказателното поле, а топката се отби в ръката на Вячеслав Велев. След консултация с ВАР главният съдия Валентин Железов посочи бялата точка. Зад топката застана Атанас Илиев и реализира в полза на варненци. До края на полувремето Черно море продължи да е по-настъпателният тим и можеше да удвои резултата, но удар на Алекс Фернандес мина малко над гредата.

През втората част играта бе като цяло равностойна, като на моменти дори домакините имаха инициативата. Велев и Тасев бяха близо до изравняване, но не съумяха да отбележат. Най-чистото положение дойде малко преди края на двубоя, когато Преслав Йорданов засече центриране от корнер, но вратарят Иван Дюлгеров изби в ъглов удар. Така или иначе домакините не успяха да стигнат поне до точката, а гостите си тръгнаха доволни от Благоевград.

В класирането Черно море вече е на пета позиция с 36 точки, докато Пирин остава на предпоследно място с 13 точки – само на една над последния Спартак (Варна).

ФИФА ИЗБРА МЕСИ ЗА НОМЕР 1 В СВЕТА

Лионел Меси за втори път в кариерата си спечели наградата FIFA Тhe Best за най-добър футболист в света. Аржентинецът беше отличен на бляскава церемония в Париж. Той заслужи приза за 2022 година в конкуренцията на съотборника си в Пари Сен Жермен Килиан Мбапе и голмайстора на Реал (Мадрид) Карим Бензема. Последният не присъства на награждаването.

В ролята на водещ на церемонията влезе бившият английски национал Джърмейн Джинас. Вечерта започна с реч на президента на ФИФА Джани Инфантино, който определи Световното първенство в Катар за най-доброто в историята. Той не пропусна да почете паметта на починалия в края на миналата година Пеле, както и на други две звезди на футбола, които ни напуснаха наскоро – Синиша Михайлович и Джанлука Виали.

Първата индивидуална награда получи Мери Ърбс. Англичанката взе приза за най-добър вратар при жените. При мъжете за номер 1 беше избран Емилиано Мартинес. Аржентинецът, който имаше огромна заслуга за спечелването на световната титла от “гаучосите”, остави след себе си Тибо Куртоа и Ясин Буну.

Следващата категория беше за най-красив гол. Наградата “Пушкаш” стана притежание на поляка Марчин Олекси, който отбеляза изумително попадение на турнир за хора с ампутирани крака в родината си. Голът на Олекси стана популярен благодарение на сънародника му Роберт Левандовски, който го разпространи в социалните мрежи.

Наградата за най-добър треньор при жените заслужи нидерландката Сарина Вигман, която изведе Англия до европейската титла. Тя получи приза от българската легенда Христо Стоичков. При мъжете съвсем очаквано победител стана Лионел Скалони. Бившият защитник донесе световната титла на Аржентина и спечели наградата в конкуренцията на Карло Анчелоти и Джосеп Гуардиола.

Грузинецът Лука Лочошвили стана носител на специалната награда за феърплей. Защитникът на Кремонезе спаси живота на противников футболист, който си беше глътнал езика по време на мач от австрийското първенство през миналата година. По това време Локошвили все още носеше екипа на Волфсбергер.

Идеалният състав на годината при мъжете включва: Тибо Куртоа, Ашраф Хакими, Жоао Кансело, Вирджил ван Дайк, Кевин де Бройне, Лука Модрич, Каземиро, Лионел Меси, Килиан Мбапе, Карим Бензема и Ерлинг Холанд.

За най-добра футболистка в света беше провъзгласена Алексия Путейяс. Звездата на Барселона триумфира и през миналата година. Тя пропусна Евро 2022 заради контузия, но въпреки това впечатли с изявите си за “блаугранас”.

Кулминацията настъпи с връчването на наградата за най-добър футболист при мъжете. Тя очаквано отиде при Лионел Меси, който я спечели за втори път след 2019 година. “Невероятно удоволствие е да съм тук. Да спечеля тази награда, означава много. Не мога да не благодаря на съотборниците си, на Лионел Скалони. Всеки от аржентинския отбор заслужава приза. Да, световната титла беше най-голямата ми цел. Радвам се, че най-после я постигнах. Благодаря и на семейството си и на хората в Аржентина, които не спряха да ни подкрепят и да вярват в нас. Благодаря много”, каза щастливият Меси от сцената.

 

ВЕЗЕНКОВ ПОКОРИ ЕВРОЛИГАТА ЗА ВТОРИ ПЪТ ПРЕЗ СЕЗОНА

Българският баскетболист Александър Везенков стана най-полезен играч на месеца в Евролигата за втори път през сезона и за трети в кариерата си, съобщиха от престижната надпревара. Везенков изведе Олимпиакос до четири победи в четири мача през февруари. Българинът надмина всички играчи в Евролигата както по индекс на представяне, така и по борби, като същевременно се нареди на второ място по отбелязани точки през месеца. Гръцкият тим удължи победната си серия до седем мача и e на върха в класирането с баланс 18-7. Везенков завърши месеца като лидер в лигата в трите основни статистически категории – 18.5 точки, 7.4 борби и общ коефицент 23.5 на мач.

Той ще получи трофея в следващия домакински мач на Олимпиакос на 7 март срещу Барселона.

Българският национал става МВП за втори път този сезон и общо трети за последните 13 месеца, най-краткият период за три трофея досега в надпреварата.

През февруари Олимпиакос победи като гост Фенербахче с 93:73 след 12 точки и 12 борби на Везенков, надделя у дома над Анадолу Ефес със 76:70 с 23 точки на българина, спечели срещу АЛБА Берлин като гост с 93:60 след 28 точки и 13 борби на национала, а след това той вкара 20 точки при успеха като гост над Валенсия с 92:85. sportal.bg

КУЗМАНОВ СПАСИ ШЕСТ МАЧБОЛА И ОЦЕЛЯ В ДРАМА НА СТАРТА В ПУНЕ

Националът на България за Купа “Дейвис” Димитър Кузманов се класира за втория кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите “Чалънджър” в Пуне (Индия) с награден фонд 130 хиляди долара.

Кузманов спаси шест мачбола и елиминира квалификанта Макото Очи (Япония) с 5:7, 7:6(1), 6:2 след 3:17 часа игра.

29-годишният пловдивчанин, който заема 204-о място в световната ранглиста в момента, пропиля аванс от 5:3 в първия сет, в който левичарят Очи реализира обрат със серия от четири поредни гейма. Кузманов допусна ранен брейк пасив във втората част, а при 3:5 навакса изоставане от 15:40 при собствен сервис, като отрази общо шест мачбола. Той успя да пробие за 5:5, а след това спечели категорично тайбрека, за да изравни резултата.

В третия сет българинът направи серия от пет поредни гейма, за да триумфира.

С успеха Кузманов си осигури 2105 долара и 9 точки за световната ранглиста, а за място на четвъртфиналите той ще играе срещу победителя от двубоя между поставения под номер 3 Макс Пърсел (Австралия) и участващия с “уайлд кард” индиец Мукунд Сасикумар. sportal.bg

 

ТОДОР НЕДЕЛЕВ ЩЕ ИГРАЕ В ЛУДОГОРЕЦ

 Тодор Неделев е футболист на Лудогорец. Новината бе официално обявена от сайта на разградчани, който нарича трансфера “сензационен”. Бившата звезда на Ботев (Пловдив) ще бъде представен официално от “орлите” на пресконференция в четвъртък. “Във вторник шампионите и Ботев (Пловдив) финализираха с успех преговорите по сделката. Българският национал започва тренировки с новия си отбор веднага, като ще бъде на разположение на Анте Шимунджа за предстоящите мачове в efbet Лига и турнира за Купата на България. Неделев ще бъде представен официално като футболист на Лудогорец в четвъртък (2 март) на специална пресконференция в Разград. В кариерата си Неделев е играл само в два отбора – Ботев (Пд) и германския Майнц 05. С екипа на “жълто-черните” има 190 мача в елита, като е отбелязал 62 гола и е записал впечатляващите 57 асистенции. На националния отбор на България Неделев е изиграл 44 мача с 5 гола и 9 асистенции”, пише сайтът на Лудогорец.

 

МНОГО БИТКА МЕЖДУ ЛЕВСКИ И ЛУДОГОРЕЦ, НО НИКОЙ НЕ ЛИКУВА НА “ГЕРЕНА”

 Отборите на Левски и Лудогорец завършиха наравно 0:0 в мача помежду си от 21-ия кръг на efbet Лига. Въпреки нулите на таблото срещата бе на доста добро ниво за родните стандарти и предложи интересни моменти за публиката на стадион “Георги Аспарухов”. И двата отбора могат да съжаляват, че не стигнаха до победата, като домакините имаха инициативата в по-голяма част от двубоя, но пък по-чистите положения бяха на сметката на гостите. Левски записа 11-и пореден двубой без победа в шампионата, което е негативен рекорд за клуба. “Сините” не са побеждавали Лудогорец за шампионат вече почти седем години, като последният успех бе на 31 август 2016 година.

Срещата започна в добро темпо и равностойно. Първият точен удар бе в полза на домакините, след като Сундберг стреля с глава при едно центриране от корнер, но без големи проблеми за Падт.

В 19-ата минута Андриан Краев стреля опасно от дистанция, но шутът му мина на сантиметри над гредата на вратата на Лудогорец. В средата на полувремето хубава атака на Левски с участието на Уелтон, Роналдо и Рикардиньо замалко да изведе последния на много чиста позиция за стрелба, но в последния момент бе блокиран. В края на полувремето гостите изравниха играта и имаха две чисти положения за гол. Първо Десподов бе изведен на добра позиция, но диагоналният му удар мина покрай гредата. Малко след това пък и Тиаго не намери рамката от непосредствена близост.

В началото на втората част Десподов направи нов пропуск, след като Тиаго го изведе на добра позиция на ръба на засада, но не успя да насочи топката във вратата. В следващите минути играта бе равностойна с много битка по терена. Темпото на игра продължи да бъде високо, но чисти положения пред двете врати липсваха. В последните минути на мача Лудогорец вдигна оборотите и взе инициативата, но не успя да стигне до чисто положение пред Пламен Андреев. В даденото от съдията продължение Левски можеше да измъкне успеха. Резервата Марин Петков не успя да протегне крак, за да засече във вратата топката при един рикошет.

Така или иначе двата тима поделиха точките, което може би бе най-логичното с оглед на показаното на терена. Така след равенството Левски събра 32 точки и заема седмо място в класирането – на три от първата шестица. Лудогорец от своя страна е на втора позиция с 50 точки. Лидерът ЦСКА – София е с 53.