СПОРТНА ПАНОРАМА

0
525

 

ПРЕСИЯН КОЕВ ЩЕ ВОДИ ЮНОШИТЕ И ДЕВОЙКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В АВСТРАЛИЯ

Петима български тенис таланти заминаха за участие в първия за 2023 година турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия. Страната ни ще бъде представена от рекорден брой юноши и девойки. Заедно с тенис талантите ни като треньор от страна на Българската федерация по тенис замина добричлията Пресиян Коев, който в последните години доказа, че е сред най-добрите треньори у нас.

При юношите ще бъдем представени от шампионите от “Ориндж Боул” – Илиян Радулов и Адрияно Дженев. Илиян Радулов ще бъде поставен под номер 2, а Адрияно Дженев също ще започне от основната схема. При девойките Йоана Константинова се класира за основната схема, а Росица Денчева и Елизара Янева ще стартират от квалификациите.

Откритото първенство на Австралия започва на 21 януари. От 13 януари родните таланти пък ще участват на турнир в Тралалгон.

 

 

ДОБРУДЖА 07 СПЕЧЕЛИ КОНТРОЛА С ШЕСТКРАТЕН ШАМПИОН НА РУМЪНИЯ

 

Волейболистите на Добруджа 07 записаха победа в първата си контрола за 2023 година. В добричката зала „Добротица” момчетата на Дани Милушев надиграха шесткратния румънски шампион Констанца с 3:1 (25:21, 25:19, 25:21, 18:25). Проверката бе част от подготовката на добруджанци за втория полусезон на efbet Супер Волей. Добричлии завършиха първия полусезон на 11-а позиция с 6 точки (1 победа, 10 загуби).

Домакините играха силно и спечелиха първите три гейма. Но тъй като преди срещата треньорите се бяха уговорили отборите да играят четири гейма, контролата продължи, а в допълнителната четвърта част гостите се наложиха с 25:18.

Първият официален мач на Добруджа 07 ще е на 28 януари с ЦСКА. Тази седмица тимът ни ще има две проверки с варненския Черно море.

АТАНАС ИЛИЕВ НАПУСКА АСКОЛИ

Българският нападател Атанас Илиев до дни се очаква да се завърне в България, съобщава Tuttomercatoweb. Според информацията съвсем скоро трябва да приключат преговорите за завръщането на добричлията в българския футболен елит. Tuttomercatoweb не разкрива името на отбора, с който се водят преговори. 28-годишният футболист не влиза в сметките на старши треньора на Асколи Кристиан Буки.

Асколи искаше да се раздели с Илиев още през лятото, като интерес към тарана имаше от гръцкия Пас Янина, но тогава той отказа да напусне италианския отбор. Добруджанецът има 30 мача за Асколи, от които 11 като титуляр, в които вкара два гола (срещу Лече и Козенца).

Интерес към Илиев има от страна на Черно море, където се търси нападател след раздялата с Евгений Сердюк и Матиас Курьор, информира sportal.bg. Клубът от Варна обаче не може да плати трансферна сума за нападателя и вариантът е той да се откаже от няколко заплати, за да се върне в България като свободен агент.

 

РЕАЛ (МАДРИД) СИ ТРЪГНА ПОБЕДЕН

Шампионът на Ла Лига Реал (Мадрид) загуби с 1:2 при визитата си на Виляреал в среща от 16-ия кръг. Йереми Пино вкара за домакините в 47-ата минута, а в 60-ата Карим Бензема изравни от наказателен удар. Само три минути по-късно Жерард Морено възстанови преднината на Виляреал – също от дузпа. Това е второ поражение за “лос бланкос” от началото на кампанията в елита и общо трето.

Тази седмица Реал ще се опита да защити трофея си за Суперкупата на Испания. Столичани ги очаква полуфинал срещу Валенсия в сряда, а в другия мач съперници са Бетис и Барселона. Победителите от тези срещи ще играят финал в неделя, като всички двубои са в Саудитска Арабия.

Двубоят бе исторически за Реал (Мадрид), защото за първи път в почти 121-годишната си история “белите” излязоха без нито един испанец в стартовите 11. Това бе първи сблъсък между Виляреал и Реал за сезона. Любопитното е, че двата отбора се паднаха един срещу друг и за 1/8-финалите в турнира Купата на Краля на Испания, като този мач пак ще е в дома на “жълтата подводница” след десетина дни. sportal.bg

 

БОЖИДАР САРЪБОЮКОВ ОГЛАВИ СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТА В СКОКА НА ДЪЛЖИНА ПРИ ЮНОШИТЕ

 

Сребърният медалист в скока на височина от Световното първенство за юноши под 20 години от Кали 2022 Божидар Саръбоюков започна по впечатляващ начин зимния сезон. 18-годишният възпитаник на Димитър Карамфилов спечели скока на дължина на 52-рия международен турнир “Академик” в София с нов национален рекорд за юноши под 20 години от 7.96 метра. Той постигна този резултат в своя втори опит, след като и в първия беше над предишния национален рекорд със 7.83 м. В останалите си успешни опити Саръбоюков записа 7.87 м, 7.70 м и 7.60 м. Предишният национален рекорд в скока на дължина за юноши под 20 години в зала беше 7.71 метра на световния шампион за юноши на открито Петър Дачев и беше постигнат през 1998 г.

Втори в сектора за скок дължина завърши Никола Караманолов (ЛК Радио 999) с 6.94 метра, а трети – Мартин Точев (Славия-София) с 6.91 м.

 

ДЖОКОВИЧ СПАСИ МАЧБОЛ И ВДИГНА ТИТЛАТА В АДЕЛАИДА

 

Водачът в схемата Новак Джокович спечели титлата на турнира на твърди кортове в Аделаида (Австралия) с награден фонд 642 735 долара. Сърбинът спаси мачбол при победата си на финала над Себастиан Корда (САЩ) с 6:7(8), 7:6(3), 6:4 за 3:11 часа.

Ден след като победи Даниил Медведев на полуфинала, въпреки че получи контузия на бедрото, Джокович се движеше свободно на корта, но беше притиснат силно от Корда в първите два сета на двубоя. Американецът направи пробив за 5:4 в първия сет и имаше аванс от 40:0 на свой сервис, преди Джокович да отвърне на удара, за да изравни резултата при 5:5. В крайна сметка се стигна до тайбрек, който обаче беше спечелен от американеца.

Раздразненият Джокович изкрещя и изгони двама членове от щаба си от местата им край корта преди втория сет, в който той позволи на Корда да доминира в разиграванията. Но Джокович повиши нивото в играта си, спаси мачбол в 12-ия гейм, преди да спечели тайбрека със 7:3 и да изравни резултата. Сърбинът водеше с 5:4 във финалния сет и затвори двубоя с пробив.

Джокович ще се бори за 10-а титла на Откритото първенство на Австралия от 16 до 29 януари, за да се изравни с големия си съперник Рафаел Надал с 22 трофея от Големия шлем.

 

САЩ  Е ПЪРВИЯТ ШАМПИОН НА UNITED CUP

 

Тейлър Фриц осигури решаващата победа за САЩ на финала на турнира по тенис Юнайтед Къп срещу Италия, след като в третия сингъл се наложи над Матео Беретини със 7:4 (4), 7:6 (7:6). Преди него Джесика Пегула и Франсис Тиафо буквално подсигуриха успеха с победи в своите сингъл-двубои.

Номер 3 в ранглистата на WTA Пегула се наложи с 6:4, 6:2 над Мартина Тревизан, а Тиафо победи с 6:2 Лоренцо Музети в първия сет, след което италианецът се отказа заради контузия. Пегула имаше колебания в играта на полуфинала срещу Полша, когато падна в двубоя с Ига Швьонтек, но сега показа далеч по-сигурно представяне.

Фриц буквално донесе трофея в първото издание на новия турнир за смесени отбори Юнайтед Къп, след като първия мач-пойнт беше отразен от Беретини, но при втория нямаше шанс. Шампионът от Мастърса в Индиан Уелс не успя да реализира нито една от деветте открили се пред него точки за пробив, но не позволи пък нито една да се открие за противника му. Оказа се човекът с по-стабилни нерви в двата тайбрека и това беше ключът към победата. “Страхотно е! Удивително е отборът да спечели това състезание. Честно да си призная, пристигнахме с големи надежди. Или поне аз дойдох с такива и се радвам, че ги оправдахме”, заяви Фриц от корта след края на срещата.

Веднага след като той вкара победната точка, целият отбор на САЩ нахлу на корта, за да празнуват успеха. “Емоциите, когато побеждаваш и всички тичат към тебе – ето това е невероятно!”, заяви още Фриц.

След това се изигра още една среща, която нямаше отношение към крайния резултат, но отново американците триумфираха. В женския сингъл-мач Мадисън Кийс се справи с Лучия Брондзети с 6:3, 6:2, а планираната среща на двойки беше отменена. Така САЩ спечели финалната среща с 4:0 победи.

АЛБЕРТ ПОПОВ ЗАВЪРШИ 15-И В АДЕЛБОДЕН

 

Най-добрият български ски алпиец завърши на 15-а позиция в четвъртия слалом за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, който се проведе в Аделбоден (Швейцария). Българинът бе 11-и след първото спускане, след което даде 22-ро време във второто, което обаче му коства четири места в крайното класиране. За него това е четвърто влизането в точките в четири старта от началото на сезона. Попов раздели 15-а позиция с двамата италианци Томасо Сала и Стефано Грос, като и тримата останаха на 2.16 секунди от победителя Лукас Бротен.

Норвежецът бе начело след първото спускане, след което даде 16-и резултат във второто, за да спечели с общо време от 1:49.31 минути. Втори на 0.71 зад Бротен завърши неговият сънародник Атле Лий Макграт, който в рамките на втория манш се изкачи с три места напред, за да завоюва своя първи подиум за сезона. Подиумът на „Кьонигсбергли“ допълни германецът Линус Щрасер, който завърши на 0.92 от победителя Бротен.

За Бротен тази победа е общо трета за сезона и втора в дисциплината слалом след неговия триумф във Вал д’Изер (Франция) в средата на декември. С този си успех той си върна първата позиция в класирането в слалома, в което с актив от 250 точки води с 9 на австриеца Мануел Фелер. Тройката в подреждането затваря Хенрик Кристоферсен (Норвегия). Алберт Попов е 15-и в класирането в слалома със 76 пункта.

ШИФРИН ИЗРАВНИ РЕКОРДА НА ВОН

 

Микаела Шифрин изравни рекорда на своята сънародничка Линдзи Вон за най-много победи в Световната купа по скиалпийски дисциплни при дамите със своята 82 победа в кариерата. Пред двете американки във вечната ранглиста е единствено легендарният швед Ингемар Стенмарк, който завърши своята кариера с 86 успеха.

Шифрин стигна до своята 82-ра победа по време на втория гигантски слалом в Кранска гора (Словения). Американката бе над всички и в двете спускания по „Подкорен 3“, като на финала спечели с аванс от 0.77 секунди пред италианката Федерика Бриньоне, която бе втора и след първия манш. Тройката в шестия за сезона гигантски слалом затвори световната шампионка в дисциплината от Кортина д’Ампецо 2021 Лара Гут-Бехрами (Швейцария), която финишира на 0.97 зад Шифрин.

За Шифрин тази победа е под номер осем за сезона, като с нея тя увеличи своя актив на върха в генералното класиране на 1115 точки. В спора за големия кристален глобус американката води с 419 пункта на Влъхова, а трета с пасив от 596 точки е Уенди Холденър (Швейцария).

В подреждането в гигантския слалом начело с 425 пункта остава Басино, която води с 25 на Шифрин.