В АЛБЕНА ЗАПОЧНА ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ТУРНИРА „ДОБРУДЖА КЪП“

С участието на над 70 отбора от цялата страна вчера в Албена започна  петото издание на детско-юношеския футболен турнир „Добруджа къп“. Надпреварата се води в осем възрастови групи, като мачовете ще се играят на терените в курорта и в Оброчище, а финалните двубои ще са в събота.

Турнирът се организира от добричкия футболен клуб „Приказките” със съдействието на Българския футболен съюз. Припомняме, че в четвъртото му издание, проведено през април, участваха над 1000 деца от 64 отбора.

ВИКТОРИЯ ТОМОВА ПОКАЗА ВОЛЯ И ПРЕСКОЧИ ПЪРВИЯ КРЪГ НА “УИМБЪЛДЪН”

Виктория Томова постави страхотно начало на участието си на тазгодишното издание на “Уимбълдън”. Първата ракета на България при жените записа втора победа в турнирите от “Големия шлем” в кариерата си, след като елиминира бившата световна №20 Даря Савил със 7:5, 3:6, 7:5 в изключително драматичен двубой от първия кръг на Откритото първенство на Великобритания, който протече 2 часа и 40 минути.

Досега българката имаше само един успех в надпреварите от “Шлема”, като той бе постигнат преди четири години, отново на “Уимбълдън”. Тогава Томова отстрани чехкинята Тереза Смиткова в първия кръг, преди да бъде елиминирана от легендата Серина Уилямс.

По този начин Виктория Томова си осигури сблъсък с петата в световната ранглиста гъркиня Мария Сакари. Представителката на южната ни съседка не се затрудни особено с преминалата през квалификациите австралийка Зоуи Хайвс, отстранявайки я с 6:1, 6:4 за 75 минути. Томова и Сакари са се срещали само веднъж досега, като eдинственият мач между двете досега е на финал на турнир на веригата ITF в Унгария през 2016-а. Тогава българката печели титлата след обрат с 4:6, 6:0, 6:4 над своята съперничка.

НЕЛЕПА КОНТУЗИЯ СПРЯ ГРИГОР ДИМИТРОВ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров продължи с тоталната липса на късмет по отношение на физическото си състояние в турнирите от “Големия шлем” през последните две години. Тъкмо когато беше материализирал по-голямата си класа и доминация на корта срещу Стив Джонсън, печелейки с 6:4 за 37 минути първия сет от първия кръг на “Уимбълдън”, внезапно топ ракетата ни разтегна аддуктора на левия си крак и нямаше как да продължи участието си. Това се случи при изпълнение на сервис в началото на втория сет, а дори медицинският таймаут не можа да облекчи болките на Гришо. Той в типичния си инатлив стил се опита да довърши двубоя, но беше видно, че нито може да се затича за топка, която не е директно в тялото му, нито може да изпълни сервис с над 140 км/ч, нито да се наведе за елементарен форхенд от основната линия. Димитров по изумителен начин дори успя да осъществи връщане на пробива във втория сет, но при 3:5 реши да прекрати мъките си и да се отнесе отговорно към физическото си състояние.

През 2021 година на Australian Open Гришо бе възпрепятстван от контузия да довърши Аслан Карацев на четвъртфиналите и трябваше да приеме обрат, а точно болките в кръста го лишиха от успех на “Ролан Гарос” и US Open. Сега “каръкът” продължи на “Уимбълдън”, въпреки че отново до фаталния момент на корта нашият топ тенисист очевидно имаше преимущество. През 2009 година при дебюта си на “свещената трева” в Лондон Григор отпада по подобен начин от руснака Угор Куницин с 6:3, 0:6, 0:3 и отказване поради контузия.

Независимо от печалното приключване на кампанията на Димитров на “Уимбълдън”, той ще се завърне в топ 20 и ще заеме 19-а позиция след края на турнира заради решението на организаторите да не присъждат ранкинг точки

СЕСТРИ СТОЕВИ ПОБЕДИХА УКРАИНКИ НА СТАРТА В КУАЛА ЛУМПУР

Трикратните европейски шампионки Габриела Стоева и Стефани Стоева стартираха с победа на силния турнир по бадминтон “WORLD TOUR SUPER 750” в Куала Лумпур (Малайзия) с награден фонд 675 хиляди долара. Българките, които са поставени под номер 8 в схемата, спечелиха срещу Мария Столяренко и Елисавета Жарка от Украйна с 21:14, 21:18 за 35 минути. Сестрите водеха през целия първи гейм, а във втората част след 16:16 направиха успешна серия и затвориха мача.

Габриела Стоева и Стефани Стоева ще срещнат във втория кръг победителките от срещата между Харита Харинараянан/Ашна Рой (Индия) и На Юн Джон/Джон Ким (Република Корея). sportal.bg

ТОМАС МЮЛЕР СТАНА ИГРАЧ НА СЕЗОНА В БАЙЕРН

Нападателят на Байерн (Мюнхен) Томас Мюлер беше обявен за играч на сезона на отбора за сезон 2021/2022. Според резултатите от гласуването на феновете второто място в класацията за най-добрите играчи на Байерн през миналия сезон зае халфът Джамал Мусиала, а нападателят Роберт Левандовски затвори челната тройка. Полякът беше избиран за най-добрия играч на Байерн за предишните две години.

През сезон 2021/2022 Томас Мюлер изигра 45 мача за Байерн във всички турнири, като отбеляза 13 гола и направи 25 асистенции. През миналия месец Байерн продължи договора на Томас Мюлер до 2024 година.

ДЕМБЕЛЕ ИСКА ПО-ДОБРА ОФЕРТА, ЗА ДА ПРЕПОДПИШЕ С БАРСЕЛОНА

Последната среща между представителите на Барселона и нападателя Усман Дембеле не даде резултат, пише в Twitter журналистът Фабрицио Романо. Страните не са се договорили за условията на поредното предложение. Окончателното решение за бъдещето на 25-годишния французин ще бъде взето тази седмица. Агентите на нападателя изключват възможността за продължаване на договора, ако Барселона не направи по-добра оферта. Каталунският клуб се нуждае от време, за да види дали може да изкуши Дембеле с повече пари, без да нарушава правилата за финансов феърплей.

Дембеле отбеляза 2 гола и даде 13 асистенции в 32 мача за каталунците през миналия сезон. Споразумението на нападателя с клуба изтича след няколко дни. Има информация, че Челси и Байерн предлагат на французина по-изгодни условия

ЛЕВСКИ ОБЯВИ ДЪЛГО ЧАКАНАТА НОВИНА

Филип Кръстев ще играе в Левски поне още година. Това стана факт, след като “сините” и Ломел са се споразумели по всички точки. “Договорът за преотстъпване на полузащитника Филип Кръстев на ПФК Левски бе удължен от белгийския Ломел с още една година. Кръстев се присъедини към Левски в началото на 2022 година. Със синята фланелка има 16 мача, в които е отбелязал 3 гола. ПФК Левски пожелава на Филип много победи и щастливи мигове с любимия клуб”, пише Левски на своя официален сайт.

БЪЛГАРКА СТАНА ШАМПИОНКА ПО ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА НА САЩ

Българката Марта Вълков стана шампионка по художествена гимнастика на САЩ, ниво 10 за девойки. Това съобщава на Фейсбук страницата си Генералното консулство на България в Лос Анджелис. Марта живее и тренира в Лос Анджелис. „Пожелаваме ти още много отличия и постижения, Марта, както и щастливо лято“, допълват от консулството.  sportal.bg

ЕДМОНД НАЗАРЯН ОТНОВО №1 В ЕВРОПА

Едмонд Назарян ликува с европейската титла на първенството за юноши по борба класически стил в Рим. На финала при 63-килограмовите 20-годишният талант победи Арсланбек Салимов (Полша) с 11:2, а превъзходството си нашето момче демонстрира още в първата част, в която поведе с 8:2. Титлата е втора за Назарян от Рим. Преди две години именно в италианската столица той грабна злато в дебюта си при мъжете на европейско първенство, но в категория до 55 кг. В колекцията си от отличия синът на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян вече има 4 златни медала от европейски първенства в различни възрасти – две от първенства за кадети и по една при юношите и мъжете.

БЪЛГАРИЯ С ТРЕТА ПОБЕДА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Българският национален отбор постигна победа в първата си среща от Лигата на нациите по волейбол за жени в София. Българките, водени от Лоренцо Мичели, се наложиха над Доминиканската република с категоричното 3:0 (25:15, 25:13, 25:21) в „Арена Армеец“. Лора Китипова, Мирослава Паскова, Радостина Маринова, Мария Йорданова, Нася Димитрова, Мира Тодорова и либерото Жана Тодорова не оставиха никакви шансове за противника.

Мария Йорданова стана най-резултатна за България с 22 точки. Нася Димитрова и Мирослава Паскова добавиха по още 10 точки. За Доминиканската република с 10 точки завърши Хаила Гонсалес.

Следващата среща на България е в петък срещу Бразилия. Българките заемат 12-о място в класирането до момента с три победи и шест поражения.