АЛБЕНА Е ДОМАКИН НА ДВА ТУРНИРА ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС

Черноморският курорт Албена ще бъде домакин на 18 и на 19 юни на два турнира по плажен тенис (двойки мъже и жени) от веригата ITF Beach Tennis World Tour. Това съобщи за БТА председателят на Beach Tennis Bulgaria Club Добромир Ганев. Състезанията от категория BT10 ще са валидни за класацията на Международната тенис федерация (ITF). Права за организирането и провеждането им получи Beach Tennis Bulgaria Club, уточни той.

На 17 юни ще бъде проведена и подгряваща надпревара за смесени двойки. Очакват се тенисисти както от клубовете в България, така и от Израел, Румъния, Полша, Русия, Украйна и други.

Турнирите ще се провеждат на 6 корта на плажа Neptun Beach пред хотел “Калиакра Маре”.

ПРЕСЛАВ ВЪЛЕВ И НИКОЛЕТА СТОЙКОВА ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИАДАТА ЗА ЮНОШИ И ДЕВОЙКИ

Балканският шампионат за юноши и девойки под 18 години ще бъде на 12 юни в Бар, Черна гора, а Българската федерация по лека атлетика обяви имената на атлетите ни, които ще участват там. Седем юноши и седем девойки ще мерят сили в това състезание, а сред родните ни атлети има двама представители на балчишкия клуб Черно море-2005. Това са Преслав Вълев и Николета Стойкова, които наскоро спечелиха златните медали в хвърлянето на чук на държавното първенство по лека атлетика, проведено в София.

Състезанието ще бъде и една от последните проверки преди европейското първенство за тази възраст, което ще се проведе в Йерусалим, Израел, от 4 до 7 юли.

ФУТБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАПОЧНАХА ПРЕДСЕЗОННАТА СИ ПОДГОТОВКА

Отборът на Добруджа, който запази мястото си във Втора професионална футболна лига, започна предсезонната си подготовка. Старши треньорът Атанас Атанасов събра вчера избраниците си за първо занимание, което се проведе на стадион „Дружба“ от 18.00 часа. Предвижда се до старта на новото първенство „жълто-зелените” да изиграят 6 или 7 контроли, като някои от тях вече са уговорени. Първата ще бъде на 18 юни с новака във втория ешелон Дунав в Русе. За 22 юни е потвърдено гостуване на Созопол, а на 2 юли добричлии ще премерят сили с елитния Черно море. На 9 юли ще е последната проверка преди началото на шампионата – с Лудогорец 2 в Разград. Договарят се проверки със Спартак (Варна) и Септември (Тервел), като предстои да бъдат уточнени датите за тези контроли.

Междувременно стана известно, че петима футболисти напускат стадион „Дружба”. Това са вратарят Христо Ковачев, Петър Петров, Денислав Станчев, сенегалеца Яя Соу и молдовеца Григоре Кошкодан.

ВИКТОРИЯ ТОМОВА ПОБЕДИ БИВША №5 В СВЕТА И ФИНАЛИСТКА НА “РОЛАН ГАРОС”

Първата ракета на България Виктория Томова стартира с победа над бившата номер 5 в световната ранглиста по тенис Сара Ерани (Италия) на турнира на клей от сериите УТА 125 във Валенсия (Испания) с награден фонд 115 хиляди долара. Томова елиминира финалистка на “Ролан Гарос” през 2012 година с 6:4, 6:3 за 103 минути. 35-годишната Ерани, която е 181-а в класацията на УТА в момента, повеждаше с пробив и в двата сета, но 27-годишната софиянка успяваше да реализира обрат. Италианката дръпна с 3:0 в първата част и с 2:0 във втората, но това не беше достатъчно. Така българката записа първи успех в третия си мач срещу съперничката, с което заработи 2000 долара и 15 точки за световната ранглиста, в която заема 131-ата позиция.

За място на четвъртфиналите тя ще играе срещу победителката от двубоя между поставената под номер 2 Варвара Грачова (Русия) и Рената Сарасуа (Мексико). sportal.bg

СЕСТРИ СТОЕВИ ИЗНЕНАДВАЩО ОТПАДНАХА ОЩЕ НА СТАРТА НА “ИНДОНЕЗИЯ МАСТЪРС”

Трикратните европейски шампионки Габриела Стоева и Стефани Стоева допуснаха загуба в първия кръг на двойки жени на силния турнир по бадминтон “Индонезия Мастърс” с награден фонд 360 хиляди долара в Джакарта. Поставените под номер 5 в схемата българки отстъпиха пред представителките на домакините Рибка Суджарто и Феби Валенсия Двиджаянти Гани с 21:18, 12:21, 14:21 за 56 минути. Сестрите спечелиха първата част, но загубиха следващите две, а с това и срещата.

От 14 до 19 юни Габриела Стоева и Стефани Стоева ще участват на друг турнир в Джакарта, който е от сериите “World Tour Super 1000” с награден фонд 1.2 милиона долара. Българките са поставени под номер 8 и в първия кръг ще срещнат Рин Иванага и Кие Наканиши от Япония.

МИСТЕРИЯ ОКОЛО БЪДЕЩЕТО НА ЛЕГЕНДАТА ИВАН ИВАНОВ В ЩАНГИТЕ

Легендарният ни щангист и треньор на националите Иван Иванов, който върна славата на българското вдигане на тежести с фурора на европейското в Москва и световното в Ташкент миналата година, както и на току-що завършилия шампионат на Стария континент в Тирана, все още не знае дали ще продължи да води отбора. Олимпийският, четири пъти световен и пет пъти европейски шампион заяви за „Мач Телеграф“, че няма договор с федерацията и от началото на годината работи без пари. Той е бил и на собствени разноски на шампионата в Албания, където направи нещо историческо и изведе нашите до пет титли и общо 8 медала, както и до първите места в класирането по медали и по точки. „Аз и помощниците ми в националния Никола Колев и Алан Цагаев, както и членът на УС доц. Димитър Димитров, сме без подписани договори за 2022 година и съответно не сме получавали заплати пет месеца. Президентът Неделчо Колев управлява еднолично и е скрил нашите договори. Само той има достъп до банковите сметки. От министерството всичко като финансови договорености към централата вече е изпълнено, но не така стоят нещата между нас четиримата и федерацията. Трябва да има яснота с договорите ни, защото колкото и да работим без пари и да печелим отличия и слава, все пак синът ми не яде медали, нали?“, заяви Иванов.”С това, което постигнахме в Тирана, е очевидно, че сме от страните с традиции в този спорт. И се надявам да продължи да е така. Щангистите разбраха за какво иде реч с безпаричието четири месеца… Аз и всички колеги сме им помагали финансово и морално само и само да не се откажат. Разбраха ни и резултатите са налице”, заяви Иванов.

Отдавна вървят слухове из щангите, че Неделчо Колев иска да махне Иван Иванов, с когото отдавна не са в добри отношения, и да сложи на негово място Пламен Аспарухов. Щангистите ни обаче ясно заявиха на прибиране от Албания, че искат да работят с Иванов и с никого другиго. sportal.bg

БЪЛГАРИЯ ПОВЕДЕ НА СЪРБИЯ, НО НЕ СТИГНА ДО ПОБЕДАТА В ПЪРВИЯ МАЧ ОТ ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистите от националния отбор на България поведоха с 1:0 гейма, но допуснаха пълен обрат и загубиха от Сърбия с 1:3 (25:19, 19:25, 21:25, 20:25) в първата среща от турнира на Лигата на нациите за 2022 година, която се игра в Отава (Канада). Волейболистите на Николай Желязков, който дебютира начело на България в официален мач, изиграха страхотен първия гейм и забиха 8 блокади (4 блока на Алекс Грозданов) и го спечелиха с лекота. След това българските волейболисти отстъпиха инициативата и Сърбия стигна до пълен обрат. Българите забиха 15 блокади в мача, но допуснаха да им бъдат отбелязани 8 директни точки от начален удар и допуснаха 31 непредизвикани грешки, което реши изхода от двубоя.

Във втория си мач от Лигата на нациите българските волейболисти ще се изправят срещу Германия. Двубоят е на 10 юни от 23:30 часа българско време.

Съставът на България: Георги Сеганов 2, Радослав Парапунов 14, Мартин Атанасов 6, Александър Николов 13, Светослав Гоцев 12, Алекс Грозданов 10 – Мартин Иванов-либеро (Светослав Иванов, Аспарух Аспарухов 7, Добромир Димитров, Денис Карягин 3, Николай Колев 1).

ЛУКАКУ ОТЧАЯНО ИСКА ДА СЕ ЗАВЪРНЕ В ИНТЕР

Нападателят на Челси Ромелу Лукаку отчаяно желае да се завърне в Интер само година, след като напусна тима, за да премине на „Стамфорд Бридж“. От „Гадзета дело спорт“ пишат, че белгийският национал очаква развитието на предстоящата среща между мениджъра на лондончани Томас Тухел и новия собственик на клуба Тод Боели, на която ще бъдат обсъдени трансферните планове на отбора. След нея Лукаку очаква да получи незабавно разрешение да разговаря с клуба, при което ще вземе чартър до Лондон. Намерението му е да разговаря лично с Боели и сам да го убеди да го пусне в Интер. Желанието на нападателя е да се присъедини към „нерадзурите“, като той не приема други варианти за нов отбор.

Междувременно, според Джанлука Ди Марцио, Челси би пуснал Лукаку обратно на „Джузепе Меаца“ само с постоянен трансфер, като опцията за наем не е на дневен ред. Както е известно, миналото лято „сините“ платиха за 29-годишния играч 115 млн. евро, но в последвалия сезон той не успя да оправдае тази огромна сума.

 

ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ НЕ СЕ ПОБЕДИХА В ШОУ

Отборите на Германия и Англия направиха страхотно футболно шоу, но завършиха 1:1 в двубой от група 3 на Лига “А” пред препълнените трибуни на “Алианц Арена” в Мюнхен. Гола за домакините отбеляза Йонас Хофман в 50-ата минута. Хари Кейн обаче изравни от дузпа в 88-ата минута, отсъдена за нарушение срещу него. Любопитен момент около срещата е, че бундестимът излезе с фланелки на женския национален отбор на Германия, като жестът е в подкрепа преди европейското за жени, което стартира на 6 юли.

Двата тима предложиха много динамична игра през първото полувреме. Първата опасност не закъсня и тя беше пред вратата на Англия. Антонио Рюдигер насочи топката към далечната греда след центриране от ъглов удар, но Кайл Уокър с глава изчисти. Малко по-късно и англичаните имаха своя шанс след нахлуване на Рахийм Стърлинг в наказателното поле, но не успя да комбинира. В 24-ата минута Йонас Хофман беше изведен очи в очи с Джордан Пикфорд и вкара топката в мрежата, но попадението беше отменено поради засада. В 28-ата германците извадиха късмет след непремерено излизане на Мануел Нойер, Хари Кейн стигна до топката и стреля, но над гредата. В добавеното време Букайо Сака отправи удар от дистанция, като принуди Нойер да се разтегне максимално, но топката мина встрани.

Второто полувреме започна на по-ниски обороти, като германците владееха повече топката и обсадиха вратата на гостите. Така се стигна до 50-ата минута, когато Йошуа Кимих “разсече” отбраната на Англия с прострелно подаване, топката попадна у Йонас Хофман, който с мощен удар я прати в мрежата след неубедителна намеса на Пикфорд. В 88-ата минута Англия получи право да изпълни дузпа, след като Нико Шлотербек фаулира Хари Кейн. Ситуацията беше прегледана с ВАР поради съмнения за засада на англичанина, но такава нямаше. С изпълнението се зае лично Кейн, който с безкомпромисно изпълнение изравни. Резултатът се запази до края и така двата тима не излъчиха победител.