ДАНИЕЛА КАРАКАШЕВА ОТНОВО СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО ПО КАНАДСКА БОРБА

Десетокласничката от добричкото СУ „Свети Климент Охридски” Даниела Каракашева спечели златен медал на европейското първенство по канадска борба, което се провежда в Букурещ. Състезателката на клуб „Хищник“ триумфира с титлата в надпреварата на дясна ръка при девойките до 18 години в категория над 70 кг. На финала в румънската столица тя се наложи над представителката на Сърбия Йована Арнаутович. В събота Даниела Каракашева ще се включи и в първенството на жените. Припомняме, че миналата година добруджанката се окичи със злато от първенството на Стария континент при девойките и с бронзов медал от световното първенство при жените.

На Евро 2022 в Букурещ за отличията се борят още трима представители на добричкия клуб – треньорът Захари Стоянов, който участва при състезателите с увреждания, Димитър Димитров – при ветераните, и Джем Ибрям –  при юношите.

Във втория ден на 31-ото Европейско първенство по канадска борба България спечели още три медала. Освен Даниела Каракашева шампион стана и Симон Шарабански при юношите в категория до 80 кг. С бронзови медали се окичиха Росен Наков при младежи до 70 кг и Илиян Стойков при юноши до 70 кг. sportal.bg

 

УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) И СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) НЕ ИЗЛЪЧИХА ПОБЕДИТЕЛ

Отборите на Устрем (Дончево) и Септември (Тервел) завършиха наравно 2:2 в двубой от 23-ия кръг на Североизточната трета лига, като три от попаденията паднаха от дузпи, информира sportal.bg.

Топката навести първо мрежата на гостите. Това се случи в 25-ата минута, когато Васко Боев центрира и Виктор Христов с глава откри резултата. Четвърт час по-късно нападателят на Септември Мартин Кирилов беше спрян с нарушение и Кристиан Пешков изравни след прецизно изпълнена дузпа. Съотборниците му създадоха още няколко ситуация през това първо полувреме.

В 75-ата минута състезател на домакините докосна топката с ръка и реферът отсъди втора дузпа за тервелци, която Танер Юсню реализира. След това двама от съотборниците му в защита сгрешиха, Владислав Мирчев им взе топката, а те го фаулираха. Потърпевшият изпълни дузпата за окончателното 2:2. Преди това той пропусна да вкара от воле. Пред другата врата пък с попадение се размина Димитър Василев.

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXIII КРЪГ

Черноморец (Балчик) – Ботев (Нови пазар)        3:0

Локомотив (Русе) – Спортист 2011 (Генерал Тошево)      0:3 сл.

Рилци (Добрич) – Доростол (Силистра)      6:4

Спартак 1918 II (Варна) – Светкавица (Търговище)   0:1

Лудогорец 1945 III (Разград) – Волов (Шумен)   4:0

Устрем (Дончево) – Септември 98 (Тервел)       2:2

Дунав (Русе) – Черноломец 1919 (Попово) 1:0

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Дунав 23 21    2      0      81:12       65
  2. Лудогорец III 23    16    4      3      60:10       52
  3. Черноломец 22    16    1      5      50:15       49
  4. Септември 23 12    9      2      37:13       45
  5. Черноморец 22    11    8      3      41:16       41
  6. Ботев 23 9      5      9      22:36       32
  7. Спартак II 22    8      5      9      33:29       29
  8. Светкавица 23    7      7      9      36:29       28
  9. Волов 23 7      7      9      28:35       28
  10. Устрем 22 5      5      12    23:43       20
  11. Рилци 22 6      2      14    26:55       20
  12. Спортист 22 5      4      13    23:62       19
  13. Доростол 23 3      3      17    24:61       12
  14. Локо (Рс) 23 0      2      21    7:75 2

 

ПРОГРАМА ЗА XXIV КРЪГ

14 май 2022 г., събота, 17:00 ч.

Ботев (Нови пазар) – Дунав (Русе)

Светкавица (Търговище) – Рилци (Добрич)

Септември 98 (Тервел) – Локомотив (Русе) – сл.

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Черноморец (Балчик)

15 май 2022 г., неделя, 13:00 ч.

Доростол (Силистра) – Устрем Д (Дончево)

15 май 2022 г., неделя, 17:00 ч.

Черноломец 1919 (Попово) – Лудогорец III (Разград)

Волов (Шумен) – Спартак 1918 II (Варна)

ГРИГОР ДИМИТРОВ СЕ СПРАВИ С КОРАВ АМЕРИКАНЕЦ НА СТАРТА В РИМ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров трябваше да се потруди почти два часа, за да елиминира първия си съперник на сингъл на “Мастърс”-а в Рим. За 114 минути игра топ тенисистът ни надви с 6:3, 6:4 Брендън Накашима и се класира за втория кръг.

Гришо ще има възможността да потърси реванш от шампиона в Монте Карло и световен номер 5 Стефанос Циципас, който е следващият му противник във Вечния град. Както е известно, българинът отстъпи на гърка в Барселона и Мадрид в предишните седмици.

Срещу Накашима Димитров започна с непостоянство в изявите си на корта и особено в средата на първия сет двамата провеждаха маратонски геймове. Въпреки тях той започна да намира оптималния си ритъм и осъществи три поредни пробива, като направи серия от шест последователни гейма. Тя приключи с допуснат брейк в началото на втория гейм, но независимо от него успя да затвори мача на посрещане и да се избави от допълнително усложняване на двубоя.

В Рим Гришо има участие на полуфинал през 2014-а, когато отстъпи на Рафаел Надал, както и четвъртфинал през 2020-а, когато пък бе спрян от Денис Шаповалов. С изключение на рейда преди две години, той нямаше победа във Вечния град в предишните си шест кампании. Димитров съответно вече подобри класирането си от миналия сезон в Рим, когато загуби на старта от Алехандро Давидович Фокина. На двойки в тандем с Хуберт Хуркач той също преодоля първата фаза на турнира с успех над Иван Додиг и Остин Крайчек.

ДАНАИЛ МИЛУШЕВ ЗАСТАВА НАЧЕЛО НА ДОБРУДЖА 07

Мъжкият тим на волейболен клуб Добруджа 07 има нов старши треньор. Това е Данаил Милушев, който наследява на поста досегашния наставник Лазар Лазаров. 38-годишният специалист идва от шампиона Хебър (Пазарджик), в който бе помощник на Камило Плачи. В състезателната си кариера е носил екипите на отбори от Италия, Франция, Турция, Южна Корея. Носител е на Купата на Франция със състава на Кан през 2007 година. В продължение на няколко години бе част от мъжкия национален тим на България, като през 2008-а бе на първо място в класацията за най-добър нападател в Световната лига.

АЛБЕНА Е ДОМАКИН НА СЪСТЕЗАНИЯТА

ПО МОДЕРЕН ПЕТОБОЙ ЗА СВЕТОВНАТА

 

В Албена започна Световната купа по модерен петобой с участието на 142 състезатели от 23 държави. България ще бъде представена с 11 състезатели – 7 мъже и 4 жени. Младият ни отбор със старши треньор Владимир Кузманов дойде от София, където бе на подготвителен лагер. Участниците ще мерят сили в дисциплините плуване, фехтовка, конна езда, бягане и стрелба.

Тодор Михалев, Денис Колев, Радослав Стойчев, Любомир Германов, Емил Грозданов, Александър Върбанов, Радослав Христов, Димана Стефанова, Кристина Денина, Теодора Маринова и Никол Иванова попаднаха в състава на България за участие при мъжете и жените.

Огромна специална шатра с размери 45/25 метра е монтирана за бонус рунда по фехтовка и комбинираната дисциплина, като освен нея от българската федерация по модерен петобой осигуриха и над 30 индивидуални професионални палатки за състезателите, които са в непосредствена близост до терена. Екип от 60 души в продължение на една седмица изграждаше всичко необходимо за Световната купа в Албена. Гостите от чуждите делегации засипаха с похвали организационния комитет за перфектната работа, свършена дотук. Безспорно, предстоящите състезания от програмата на турнира при мъжете и жените ще бъдат проведени в идеални условия за всички атлети и гости. Полуфиналите са на 12 и 13 май, а финалите на 14 май. На 15-и (неделя) е микс щафетата.

Достъпът на публика е свободен и всеки, който пожелае, може да наблюдава безплатно състезанията в курортния комплекс до неделя включително. sportal.bg

 

ГОЛЯМО ПРИЗНАНИЕ ЗА АЛЕКСАНДЪР ВЕЗЕНКОВ

Българският национал Александър Везенков получи ново признание от специалистите на Стария континент. Лидерът на Олимпиaкос бе определен за най-прогресиращия играч в редовния сезон на Евролигата по баскетбол в класацията на авторитетното уеб издание Eurohoops.net.

Българинът спечели вота на журналистите с 52.4%, като остави на сериозна разлика зад себе си Крис Джоунс от АСВЕЛ, съотборникът му Тайлър Дорси и Анте Жижич от Макаби, които получиха по 9.5% от гласовете. Йоргос Папаянис (Панатинайкос), Алфа Диало (Монако), Маодо Ло (АЛБА Берлин) и Виктор Уембаняма (АСВЕЛ) допълниха топ 8 в подреждането.

Александър Везенков записа средни показатели от 13.8 точки, 5.6 борби, 1.5 асистенции и 1.1 откраднати топки със среден коефициент на полезно действие от 17.8 в основната фаза от сезона. Освен признанието от Eurohoops, българинът е сред основните кандидати за наградата за “Най-полезен играч” на Евролигата, а освен това по всяка вероятност ще попадне в Идеалния отбор на сезона в най-силния европейски клубен турнир.

ХОЛАНД СТАВА ИГРАЧ НА МАНЧЕСТЪР СИТИ НА 1 ЮЛИ

Шампионът на Англия Манчестър Сити обяви официално на клубния си сайт, че е постигнал споразумение с Борусия (Дортмунд) за трансфера на Ерлинг Холанд. “Гражданите” съобщават, че норвежецът ще стане техен играч на 1 юли 2022 година, като остава единствено да бъдат финализирани разговорите за личните условия на футболиста с бъдещия му клуб.

Интерес към Холанд имаше от страна на доста големи клубове в Европа, но ето че тъкмо Манчестър Сити печели битката за подписа му. В медиите вече се появи информация, че младата голова машина на “жълто-черните” от Дортмунд вече е преминал медицинските прегледи преди окончателния трансфер в новия си отбор. От Сити ще платят освобождаващата клауза, записана в договора на играча с Борусия, която е на стойност 75 милиона евро (63 милиона паунда). Сайтът Transfermarkt оценява норвежката звезда в момента на 150 милиона евро.

Договорът на Холанд с Борусия изтичаше на 30 юни 2024 година. Този сезон 21-годишният норвежец пропусна мачове заради контузии, но все пак заби 21 гола в Бундеслигата и 28 във всички турнири в общо 29 срещи. Той има и 8 асистенции в германското първенство.

Холанд облече фланелката на дортмундци през януари 2020 година, когато Борусия го купи от РБ Залцбург за 20 милиона евро. С екипа на германския гранд Холанд има общо 85 гола в 88 мача. В професионалната си кариера е играл още за норвежките клубове Брайне и Молде.

БАРШИМ СРЕЩУ ТАМБЕРИ ОЩЕ НА ПЪРВИЯ ТУРНИР ОТ ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА В ДОХА

Олимпийските шампиони от Токио в скока на височина Джанмарко Тамбери и Мутаз Есса Баршим ще подновят своето съперничество още на първия турнир от Диамантената лига в Доха на 13 май. “Не мога да отида никъде, без някой да ме спре и да ми каже как се е чувствал и каква е била реакцията му. Някои казват, че са плакали, други – че са счупили своите телевизори. Щастлив съм, че можем да вдъхновяваме толкова много хора”, коментира Баршим преди турнира. “Празнувах най-добрия момент в живота си до момента с Мутаз в Токио, но е важно да продължа напред и да се фокусирам върху новите цели, които съм си поставил за Световното първенство в Юджийн и за Европейското в Мюнхен”, добави Тамбери.

Двамата ще премерят сили и на Диамантената лига в Рим на 9 юни.

 

SN 8

 

 

—-