ДУНАВ (РУСЕ) И СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) НЕ СЕ ПОБЕДИХА

Отборите на Дунав и Септември (Тервел) завършиха в Русе наравно 1:1 в дербито на 19-ия кръг на Североизточната трета лига. Стана изключително интензивен двубой, като и двата отбора заложиха на атаката, информира sportal.bg.  Домакините повече натискаха, но така и не стигнаха до попадение от игрова ситуация. Секунди след почивката Александър Кирилов беше фаулиран от тервелския капитан Младен Димитров и съдията отсъди дузпа, с реализирането на която Йордан Димитров откри резултата. Гостите имаха претенции, че русенската атака е започнала с нарушение срещу Димитър Василев. „Драконите“ продължиха да връхлитат от всички страни, но грешаха в завършващата фаза на атаката.

В 70-ата минута тервелци разиграха бърза атака. Тодор Вълканов подаде на Пламен Панайотов, а той прехвърли топката на дузпата, където настана суматоха и Димитър Михалев изравни. Секунди преди края влезлият като резерва за Септември Умут Руфи налъга съперници и шутира, русенският страж изби и падна на тревата. Той обаче не позволи топката да влезе в мрежата му и след добавката на Денис Кадир, избивайки с крак.

Съставът на Септември: Дениз Александров, Танер Юсню, Младен Димитров (капитан), Пламен Панайотов, Стелиян Цеков, Димитър Василев, Тодор Вълканов, Денис Кадир, Димитър Михалев, Кристиан Пешков, Мартин Кирилов.

 

SN 1

 

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XIX КРЪГ

Спартак 1918 II (Варна) – Черноморец (Балчик) 1:1

Рилци (Добрич) – Локомотив (Русе)     отложен

Лудогорец III (Разград) – Спортист 2011 (Г. Тошево) 9:0

Дунав (Русе) – Септември 98 (Тервел)        1:1

Волов (Шумен) – Светкавица (Търговище)  2:2

Устрем (Дончево) – Ботев (Нови пазар)      1:1

Черноломец 1919 (Попово) – Доростол (Силистра)   3:0

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Дунав 19 17    2      0      75:11       53
  2. Лудогорец III 18    14    1      3      48:8 43
  3. Черноломец 18    13    1      4      43:13       40
  4. Септември 18 11    5      2      31:10       38
  5. Черноморец 18    8      7      3      31:15       31
  6. Ботев (НП) 18 8      4      6      16:27       28
  7. Волов 18 6      6      6      22:25       24
  8. Светкавица 18    6      5      7      33:22       23
  9. Спартак II 17    6      3      8      24:25       21
  10. Спортист 18 4      4      10    18:51       16
  11. Устрем 18 4      3      11    16:36       15
  12. Рилци 17 3      1      13    13:47       10
  13. Доростол 18 2      2      14    14:44       8
  14. Локо (Рс) 17 0      2      15    7:57 2

 

ПРОГРАМА ЗА XX КРЪГ

9 април 2022 г., събота, 16:00 ч.

Ботев (Нови пазар) – Волов (Шумен)

Светкавица (Търговище) – Черноломец 1919 (Попово)

Доростол (Силистра) – Дунав (Русе)

Септември 98 (Тервел) – Лудогорец 1945 III (Разград)

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Спартак 1918 II (Варна)

Черноморец (Балчик) – Рилци (Добрич)

Локомотив (Русе) – Устрем (Дончево)

БЪЛГАРИЯ ЗАЛАГА НА МЛАДИТЕ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

България ще заложи на доста млади волейболисти в предстоящото издание на волейболната лига на нациите през 2022 година. Сред тях е добричлията Илия Петков, който прави много силен сезон с екипа на Сен Куентин (Франция). Новият селекционер на националния отбор Николай Желязков обяви в студиото на Sportal TV част от волейболистите, на които ще разчита. “Имаме достатъчно добри състезатели на поста разпределител. Ще разчитам, разбира се, на Георги Сеганов и Владимир Станков. Стабилна игра през сезона показва Добромир Димитров в ЦСКА. Следя отблизо изявите на Светослав Станков, който играе в Полша. Освен това голямо израстване през този сезон направи Любослав Телкийски, който не е титуляр във водения от мен Нефтохимик, но когато влиза в игра, се справя добре. Следя и изявите на Симеон Николов от Левски (София)”, заяви Николай Желязков специално във волейболното предаване Block Out на Sportal TV и Sportal.bg. “Мартин Атанасов и Аспарух Аспарухов играят силно. Александър Николов и Денис Карягин също показват отлични качества. Младият Светослав Иванов също играе добре. Кого от тях да не повикам, за да използвам по-опитните Николай Пенчев и Розалин Пенчев?”, добави Николай Желязков в Block Out.

Проучване на Sportal.bg установи и кои ще са другите волейболисти, на които ще се разчита в Лигата на нациите. Както стана ясно по-рано, Николай Желязков няма да може да разчита в Лигата на нациите на двамата най-добри български волейболисти в момента Цветан Соколов и Тодор Скримов. В тима обаче ще бъдат включени двама пълни дебютанти – Венислав Антов от Левски и Георги Татаров от ЦСКА.

Вероятен състав на България за участие във Волейболната лига на нациите през 2022 година:

Разпределители: Георги Сеганов – Джизре (Турция), Владимир Станков – Левски (София), Добромир Димитров – ЦСКА, Светослав Станков – Бенджин (Полша).

Диагонали: Радослав Парапунов – Войводина (Сърбия), Димитър Димитров – Равена (Италия), Венислав Антов – Левски (София).

Посрещачи: Мартин Атанасов – Зираатбанк (Турция), Аспарух Аспарухов – Верона (Италия), Александър Николов – Лонг Бийч (САЩ), Денис Карягин – Монца (Италия), Георги Татаров – ЦСКА, Светослав Иванов – Джизре (Турция).

Централни блокировачи: Алекс Грозданов – Монца (Италия), Светослав Гоцев – Левски (София), Николай Колев – Нефтохимик, Николай Къртев – Хебър, Илия Петков – Сен Куентин (Франция), Стефан Чавдаров – Монтана, Венцислав Рагин – Нефтохимик.

Либеро: Владислав Иванов – Левски (София), Мартин Иванов – Нефтохимик, Петър Каракашев – Хебър.

ГРИГОР С КРАЧКА НАГОРЕ, ФЕДЕРЕР СЕ СРИНА С 18 МЕСТА

Въпреки че отпадна още във втория кръг на “мастърс” турнира в Маями, Григор Димитров отбелязва прогрес в световната ранглиста. Най-добрият български тенисист е с позиция нагоре в обновената класация на АТР и е под №28 с актив от 1458 точки. Причината е, че Роджър Федерер трябваше да се раздели с цели 500 точки от своя актив и се срина с 18 места, до №44.

Седмицата обаче не започна добре за втората ни ракета Димитър Кузманов, който загуби 17 позиции и изпадна от топ 200. 28-годишният пловдивчанин заема 208-ото място с актив от 266 точки. Адриан Андреев скочи с 12 места до №403, а Александър Лазаров запазва 411-ата си позиции с 96 точки. Скок с цели 80 места направи Александър Донски, който благодарение на спечелената титла в Монастир (Тунис) през март се изкачи до №527, негово рекордно класиране до момента.

Сърбинът Новак Джокович остава на върха в световната ранглиста с 8420 точки, а само на 10 зад него втори е Даниил Медведев. Александър Зверев се изкачи от 4-та на 3-та позиция, като с актива си от 7195 точки измести Рафаел Надал (7115). Стефанос Циципас и Матео Беретини запазват позициите си, съответно пети с 5980 и шести с 4945 точки. Норвежецът Каспер Рууд, който игра на финала в Маями, се изкачи на 7-о място с 4380 точки, записвайки рекордно класиране в кариерата си. На 8-о се смъкна Андреа Рубльов с 4375 точки, а девети остава Феликс Оже-Алиасим с 3625 точки. За пръв път в топ 10 влезе Камерън Нори с 3440 точки, а шампионът от “Мастърс”-а в Маями Карлос Алкарас е само на крачка от това да влезе в елитния клуб. 18-годишният испанец се изкачва с пет места и вече е 11-и с актив от 3411 точки.

ОСЕМ СЪСТЕЗАТЕЛИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БАДМИНТОН

България ще участва с осем състезатели на Европейското първенство по бадминтон за мъже и жени, което ще се проведе от 25 до 30 април в испанската столица Мадрид. На двойки жени Габриела Стоева и Стефани Стоева ще се борят за трета европейска титла в кариерата си. На сингъл жени ще стартират Линда Зечири и Мария Мицова, а при мъжете ще играе Даниел Николов. Иван Русев и Илиян Стойнов са заявени на двойки мъже, а на смесени двойки страната ще бъде представена от Илиян Стойнов и Христомира Поповска. Отборът ще бъде воден от старши треньора на националния отбор Петя Неделчева.

На 8 април ще бъдат обявени поставените, а на 12 април е жребият за петте категории. Сестри Стоеви пътуват за Мадрид на 23 април, а останалите състезатели ден по-късно. sportal.bg

ЛИВЪРПУЛ СЕ РАЗПРАВИ С БЕНФИКА В ЛИСАБОН И Е С ЕДИНИЯ КРАК НА ПОЛУФИНАЛИТЕ

Ливърпул направи голяма крачка към полуфиналите на Шампионската лига, след като победи с 3:1 Бенфика на “Луж” в първия 1/4-финален сблъсък между двата отбора. Така задачата на Бенфика за реванша на “Анфийлд” след седмица става изключително трудна. Ливърпул пък трябва много бързо да се фокусира върху следващия голям тест, тъй като в края на седмицата “червените” гостуват на шампиона на Англия Манчестър Сити в голямото дерби на върха в Премиър лийг.

Първата добра възможност се откри пред Салах в деветата минута, когато египтянинът бе изведен с много добър пас с пета от Мане, но точно в момента, в който голмайсторът на мърсисайдци стреля от малък ъгъл, бранител на Бенфика се хвърли на шпагат и отклони в корнер. Ливърпул продължи да доминира и да атакува своя съперник. В 12-ата минута Салах се освободи много добре, след което намери Кейта в наказателното поле. Влаходимос обаче изби удара на халфа. Натискът на Ливърпул даде резултат в 17-ата минута, когато отбраната на Бенфика изпусна Ибрахима Конате в наказателното пое и французинът засече с глава центриране на Робърсън от корнер. Бенфика пропусна първия си голям шанс в 34-ата минута. Отаменди изпревари Конате и засече с глава центриране от корнер, но ударът му премина встрани от далечната греда. Веднага след това Ливърпул удвои аванса си. Александър-Арнолд отправи изключителен пас от дълбочина към Диас, който с глава поднесе топката на Мане. Сенегалецът нямаше как да пропусне отблизо, вкарвайки 15-ия си гол за Ливърпул през сезона.

Бенфика се върна в двубоя четири минути след началото на второто полувреме, когато Ибрахима Конате направи огромна грешка. Французинът трябваше да се справи с лекота след едно центриране на Рафа Силва отдясно, но някак пропусна топката, която мина под крака му и стигна до Нунес, който бе зад него. Уругваецът се възползва и веднага стреля в ъгъла. Този гол вдъхна увереност на домакините, които започнаха да атакуват доста по-активно. В 61-ата минута Евертон имаше добра възможност да изравни, но Алисон спаси негов удар от 15-ина метра. Ливърпул укроти импулса на домакините след 70-ата минута и отново пое контрола. В 82-ата минута Диас пропусна добра възможност за трети гол. Колумбиецът обаче не сгреши в 88-ата минута, когато без изведен от Кейта, премина покрай излезлия напред страж на домакините и прати топката в опразнената му врата за крайното 1:3.

МАНЧЕСТЪР СИТИ ИЗКОВА КРЕХЪК АВАНС СРЕЩУ АТЛЕТИКО, ДЕ БРОЙНЕ ГЕРОЙ ЗА “ГРАЖДАНИТЕ”

Отборът на Манчестър Сити взе заслужен аванс от 1:0 над Атлетико (Мадрид)  в първи двубой от 1/4-финалите на Шампионската лига на “Етихад”. След безрезултатни първи 45 минути, крайният резултат беше оформен от Кевин Де Бройне в 70-ата минута. Това бе един от най-интересните сблъсъци от този етап на надпреварата. Един срещу друг застанаха шампионите на Англия и Испания и всеки от тях искаше да защити честта си по най-добрия възможен начин и да продължи напред. Двубоят бе любопитен и заради срещата между двама от считаните за най-добри тактици в съвременния футбол – Джосеп Гуардиола и Диего Симеоне.

Срещата започна с позиционна игра, като “гражданите” владееха повече топката в началните минути, докато гостите приеха играта в своята половина. Първият удар беше отправен в осмата минута, когато Кансело стреля, но топката беше спряна в наказателното поле. В 12-ата минута Де Бройне успя да отправи удари, но Шиме Върсалко го отрази. Минута по-късно и пред Лапорт се откри възможност, но топката мина встрани от вратата. В 14-ата минута манчестърци претендираха за дузпа след падане на Рахийм Стърлинг на границата на наказателното поле, но това щеше да е пресилено. Домакините продължаваха да владеят инициативата, но не успяваха да затруднят особено вратаря Ян Облак. Мадридчани организираха първата си сериозна атака в 38-ата минута. Върсалко потъси Йоренте с далечно подаване, но играчите на Сити успяха да създадат изкуствена засада и опасността премина. Така първото полувреме завърши без отбелязан гол. Манчестър Сити доминираше, но не стигна до голово положение и всичко остана за второто полувреме.

След паузата Атлетико създаде първата ситуация, след като Маркос Йоренте изскочи един на един срещу Едерсон, но ударът му беше много лош, а и имаше сигнал за засада. В 51-ата минута “дюшекчиите” отново затрудниха Манчестър Сити. Три миниту по-късно се стигна до изпълнение на две поредни статични положения пред вратата на Атлетико. При второто Де Бройне успя да прехвърли стената и топката полетя към долния ляв ъгъл, но Облак спаси, а след това с крак изчисти топката и попречи на Кансело да направи добавка. Натискът на Сити се засили и така се стигна до 70-ата минута. Фил Фоудън намери чудесно Де Бройне в наказателното поле, белгиецът напредна и с удар с десния крак откри резултата. След гола Атлетико заложи на висока преса, но “гражданите” не се подддадоха на напрежението и в 80-ата минута можеха да удвоят в своя полза. Фоудън получи топката от Бернардо Силва и подаде на Де Бройне, чийто удар беше париран от Савич. В края на мача нервите взеха връх, но напрежението беше потушено с жълти картони за Анхел Кореа и Габриел Жезус. Така резултатът се запази до края на мача, а интригата за реванша остава голяма.

ЮВЕНТУС СЕ ВКЛЮЧВА В БИТКАТА ЗА МЕМФИС ДЕПАЙ

Италианският гранд Ювентус ще се включи в битката за подписа на нидерландския нападател на Барселона Мемфис Депай, съобщава Супердепорте. Торинци търсят заместник на Пауло Дибала, който най-вероятно ще напусне през лятото като свободен агент след седем години на “Алианц Стейдиъм”.

Самият Депай също гледа към изхода на “Камп Ноу”. Той смята, че не може да се впише в стратегията на треньора Чави и разглежда варианти за продължаване на кариерата далеч от Барселона. Според италианските медии той е обект на интерес и от страна на миланските колоси Интер и Милан. При всички положения за него ще трябва да бъде платена трансферна сума, тъй като има договор до лятото на 2023 година.