ДОБРУДЖА ДАДЕ САМО ГЕЙМ НА СЛАВИЯ В СОФИЯ

Волейболистите на Добруджа 07 постигнаха осма победа от началото на сезона в Efbet Супер Волей, след като дадоха само гейм и надиграха като гости Славия с 3:1 (25:19, 25:18, 21:25, 25:15) в мач от предпоследния 21-и кръг в редовния сезон, игран в зала “Панайот Пондалов” в столицата, информира sportal.bg. Така добричлии са на 9-о място във временното класиране с 26 точки след 8 победи и 13 загуби, с колкото е и 10-ият Дунав (Русе), но с 25 точки. Славия пък е твърдо на 12-а позиция с 6 победи, 15 загуби и 18 точки. В последния 22-и кръг Добруджа приема Ботев (Луковит), а “белите” са гости на Берое 2016 (Стара Загора). И двете срещи са в петък (18 март) от 18,00 часа.

Най-полезни за Добруджа станаха Златко Кьосев (3 блока, 58% ефективност в атака и 52% позитивно посрещане) и Георги Михалев (6 аса, 3 блока и 32% ефективност в атака) със 17 и 16 точки за победата. За тима на Славия Васил Николов бе над всички с 18 точки (2 блока, 2 аса, 74% ефективност в атака и 24% позитивно посрещане).

ОТЛОЖИХА КРЪГА НА СЕВЕРОИЗТОК

В събота и неделя трябваше да се проведат срещите от  16-ия кръг на Североизточната трета футболна лига. Зоналният съвет на БФС – Варна обаче взе експресно решение мачовете да не се играят. Причината – тежките зимни условия и заснежените терени. Единственото изключение бе градското дерби в Русе, в което Дунав разгроми Локомотив с 9:0. Треньорският тандем на „драконите“ Мартин Цирков – Ивайло Кирилов излезе за мача с футболисти, които досега по-рядко започваха като титуляри. Въпреки това надмощието на тима беше смазващо. Александър Кирилов откри резултата в 6-ата минута. Десетина по-късно Кристиян Маринов удвои. Кирилов се разписа за втори път в 24-ата минута. Пак десетина по-късно Маринов вкара втория си гол. При този резултат съперниците се оттеглиха на почивка. В 56-ата минута Кирилов оформи хеттрика си. Дани Братоев реализира шестото попадение в 63-ата минута. След това влезлият като резерва Джан Хасан заби хеттрик – в 73-а, 82-а и 90-а минута.

Олимпийската шампионка по бокс от Токио 2020 – добричлийката Стойка Кръстева награди в Плевен в пресклуба на БТА отличените участници в ученическия конкурс за есе “Спортът – възпитател на всички поколения”, организиран от фондация “Спортен Плевен” с директор Николай Иванчев. За участие бяха поканени ученици от осми до дванадесети клас от училищата в област Плевен. На първо място е класирана Ивана Георгиева от Спортно училище “Георги Бенковски” в Плевен, на второ – Касандра Радославова от Професионалната гимназия по мениджмънт и хранителни технологии, а на трето – Марин Костов от СУ “Иван Вазов”. Те получиха парични награди и грамоти.

Стойка Кръстева подчерта, че за нея е чест да бъде част от журито, оценявало есетата. И сподели, че творбата, която най-много я е грабнала, е класираната на второ място, тъй като авторката й е разбрала, че “всеки един спортист преди всичко трябва да бъде и човек”. Олимпийската шампионка посъветва класираните на второ и трето място ученици да не се демотивират, а да продължат напред и да опитват. “Спортът възпитава много качества. Моят апел е в тези трудни времена да бъдем по-добри и да си помагаме. Нека да се борим за това България да стане едно по-добро място за живеене както за спорта, така и във всички други сфери”, каза още Стойка Кръстева.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ЗАБИ 21 ТОЧКИ, ТРЕНТО С ПОБЕДА №17 В ИТИЛИЯ

Българският волейболист Матей Казийски и отборът на Итас Трентино (Тренто) постигнаха 17-а победа в италианската Суперлига. Воденият от Анджело Лоренцети тим надделя трудно у дома над Алианц (Милано) с 3:2 (28:30, 25:21, 25:20, 23:25, 15:9) в мач от 25-и кръг, изигран пред 1794 зрители в “BLM Group Арена”. Тренто победи Милано за трети път този сезон – в 12-ия кръг на първенството и в полуфиналите за Купата на Италия надиграха съперника с 3:0 гейма.

Тренто игра без италианския национал Даниеле Лавиа. Милано не можеше да разчита на Жан Патри. Матей Казийски игра силно и реализира 21 точки (3 аса, 55% ефективност в атака, 8% перфектно и 38% позитивно посрещане) и бе втори по резултатност, въпреки че игра само в първите 3 гейма, но феновете на Тренто го избраха за MVP. Най-резултатен стана Алесандро Микиелето – 27 точки (4 аса, 5 блока, 47% ефективност в атака, 4% перфектно и 41% позитивно посрещане). За Милано националът Юри Романо завърши с 25 точки, а японецът Юки Ишикава добави още 16 точки.

В следващия и последен кръг от редовния сезон Тренто среща Топ Волей Чистерна (Латина), на 20 март (неделя).

 

АНСАМБЪЛЪТ И БОРЯНА КАЛЕЙН ЩЕ ОТКРИЯТ НОВИЯ СЕЗОН С ГРАН ПРИ НА МАРБЕЯ В КРАЯ НА МАРТ

Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика и Боряна Калейн ще покажат за първи път пред публика новите си съчетания на турнира от сериите Гран При в Марбея (Испания), съобщават от БФХГ. Надпреварата ще се проведе на 26 и 27 март. За България са заявени за участие още Стилияна Николова и Ева Брезалиева. Боряна Калейн подготвя нови съчетания по новия правилник и до момента не е участвала в международни състезания.

Весела Димитрова, която изведе България до олимпийската титла при ансамблите в Токио 2020, работи с нови 10 момичета по нови две съчетания с пет обръча и три ленти/две топки. sportal.bg

 

МЕДВЕДЕВ ОТПАДНА В ИНДИЪН УЕЛС И ЗАГУБИ ПЪРВОТО МЯСТО В СВЕТОВНАТА РАНГЛИСТА

Поставеният под номер 1 в схемата Даниил Медведев отпадна в третия кръг на турнира по тенис на твърда настилка от сериите “Мастърс” в Индиън Уелс (САЩ) с награден фонд 8.58 милиона долара. 26-годишният руснак загуби от Гаел Монфис с 6:4, 3:6, 1:6 за 2:07 часа и ще отстъпи първото място в световната ранглиста на АТП.

Медведев спечели първия сет, след като направи пробив в деветия гейм. Във втората част Монфис взе подаването на съперника си два пъти и изравни резултата. В третия сет французинът беше категоричен, стигна до нови два пробива и след 6:1 затвори мача. В следващия кръг Монфис ще играе срещу 18-годишния испанец Карлос Алкарас, който постигна убедителен успех срещу сънародника си Роберто Баутиста-Агут с 6:2, 6:0.

В понеделник Медведев ще загуби първото си място в световната ранглиста на АТП, която оглави на 28 февруари. Той ще има 8410 точки, с 55 по-малко от сърбина Новак Джокович, който се завръща на върха с 8465 точки.

БЕНЗЕМА ПРАТИ В ИСТОРИЯТА РЕКОРДА НА ТИЕРИ АНРИ

Карим Бензема е в невероятна форма през целия сезон и беше в основата на победата на Реал (Мадрид) над Майорка с 3:0. 34-годишният нападател реализира две от попаденията и вече е голмайстор номер 1 в историята на френския футбол. Той има 413 гола в кариерата си, а след него остана Тиери Анри с 411.

С 22 точни изстрела Бензема води в листата на стрелците в Ла Лига. Той има и 11 асистенции. От старта на сезона французинът се е разписвал 32 пъти във всички турнири. Това е изравнено най-добро постижение за него с екипа на Реал (Мадрид). Той вкара 32 гола и през сезона 2011/12.

БЕЗУПРЕЧЕН ГРИГОР ДИМИТРОВ УКРОТИ МАШИНА ЗА СЕРВИСИ В ИНДИЪН УЕЛС

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров изигра безупречен двубой срещу много опасния бомардировач от сервис Александър Бублик и го неутрализира за само 71 минути с 6:3, 6:4. Така топ ракетата ни се класира за четвъртия кръг на “Мастърс” турнира в Индиън Уелс. Във втори пореден мач Гришо демонстрира висока класа и накара феновете си да забравят за неубедителните представяния в Делрей Бийч и Акапулко миналия месец. Освен солидния сервис, Димитров активира отново основното си оръжие – форхенда, и с него доминираше в разиграванията. Българинът напълно оправда статута си на втори поставен в основната схема и премина рутинно през опасния Бублик, макар тази позиция да му бе предоставена служебно след недопускането на американска почва на Новак Джокович.

В следващия кръг Гришо ще се изправи срещу Джон Иснър в битка за място на четвъртфиналите.

АТЛЕТИКО (МАДРИД) СМЪЛЧА “ОЛД ТРАФОРД” И НАМЕРИ ВЯРНАТА РЕЦЕПТА ЗА МЯСТО НА 1/4-ФИНАЛА

Атлетико (Мадрид) е поредният отбор, който намери място на 1/4-финалите в Шампионската лига. “Дюшекчиите” спечелиха с 1:0 реванша с Манчестър Юнайтед на “Олд Трафорд” и след равенството 1:1 в първия двубой се класираха напред в турнира. Диего Симеоне за пореден път доказа, че е изключителен тактик и избра правилната рецепта за елиминиране на “червените дяволи”. Той заложи на стабилна защита и светкавични контраатаки, като при една от тях в 41-ата минута Ренан Лоди отбеляза единствения гол в мача. Домакините имаха своите положения в срещата, но отново показаха старата си слабост със завършването на атаките и така и не успяха да пробият Ян Облак.

Домакинте създадоха първата голова опасност в мача още в 3-ата минута, когато Еланга получи центриране в наказателното поле и успя да изпревари Ян Облак и да стреля с глава, но над вратата. В 13-ата минута Еланга пропусна дори още по-добра възможност. Бруно Фернандеш напредна отдясно и пусна успоредно на голлинията, нападателят засече отблизо, но нацели главата на Ян Облак. В 16-ата минута и Де Хеа трябваше да прави първото си важно спасяване в мача. Родриго де Паул отправи далечен изстрел и испанският страж се разтегна, за да избие топката, която летеше към горния ляв ъгъл на вратата му. Домакините имаха нова добра възможност в 25-ата минута, когато след продължително разиграване пред наказателното поле Диого Далот шутира от дистанция, но право в ръцете на Облак. В 41-ата минута гостите поведоха. Антоан Гризман с меко центриране намери Ренан Лоди непокрит в наказателното поле, а той отблизо с глава не остави шанс на Де Хеа и вкара за 0:1.

Домакините започнаха страхотно второто полувреме. Еланга получи пас с пета и на скорост нахлу в наказателното поле, след което стреля по земя, но топката мина на сантиметри до гредата. В 52-ата минута агресивната преса на Атлетико принуди Де Хеа да сбърка подаването си и да прати кълбото в краката на Йоренте, който веднага отправи далечен удар, но вратарят се реваншира и спаси. В 59-ата минута домакините имаха нова добра възможност. Санчо получи центриране в близост до вратата и реши да шутира от воле, но прати топката над напречната греда. В заключителните минуси Юнайтед опита нещо като натиск, но той бе доста хаотичен и не доведе до някакви сериозни опасности пред вартата на съперника. Така Атлетико удържа крехката си преднина и се поздрави с победата, която го класира на 1/4-финала в Шампионската лига.

БЕНФИКА ИЗДЕБНА ТОЧНИЯ МИГ И НОКАУТИРА АЯКС

Бенфика поднесе една от изненадите на осминафиналите в Шампионската лига. Португалският гранд победи с 1:0 като гост Аякс след гол на Дарвин Нунес и намери място сред последните осем в турнира. Уругвайският нападател се разписа с глава в 77-ата минута след центриране на Алехандро Грималдо и прати тима си в следващата фаза.

Аякс беше фаворит не само заради равенството 2:2 в Лисабон, но и заради доста по-добрата си моментна форма. Тимът на Ерик тен Хаг доминираше в големи периоди от двубоя, но създаде сравнително малко чисти положения. Бенфика се защитаваше добре и дочака шанса си. Андре Онана не се намеси адекватно след центрирането на Грималдо и Нунес се превърна в герой за португалците.

Началните минути показаха, че Аякс ще се опита да стигне до ранен гол, който да вдъхне допълнителна увереност на отбора. Първата голова възможност се откри пред Антони след центриране от левия фланг на Тадич, но бразилецът прати топката в аут. Гостите не се затвориха и също търсеха начин да вземат аванс. Аякс определено държеше инициативата в средата на терена, а постоянното движение на нападателите създаваше много проблеми на защитниците на Бенфика. В 30-ата минута поредното центриране на Тадич стигна до Тимбер, който не можа да насочи топката по най-добрия начин. Пресата на домакините ставаше все по-яростна. Антони опита далечен удар, който не затрудни Влаходимос. Гръцкият вратар имаше много работа за разлика от колегата си Онана, но полувремето приключи без голове.

Втората част започна със смяна за Бенфика. Верисимо пусна в игра Суалихо Мейте, който зае мястото на неубедителния Таарабт. Идеята беше да се вкара повече енергия в средата на терена, където португалците видимо отстъпваха. В 57-ата минута Бенфика пропусна най-чистото си положение. Отаменди продължи топката с глава към далечната греда, където сантиметри не стигнаха на Вертонген да открие резултата. В 77-ата минута Бенфика изненадващо поведе. Алехандро Грималдо центрира от статично положение, а Дарвин Нунес изпревари Онана и отклони топката в мрежата. След гола Аякс се втурна във финален щурм. Нидерландците обсадиха наказателното поле на Бенфика, но еднообразните им центрирания не доведоха до нищо опасно за Влаходимос. Съдията Карлос Дел Серо Гранде даде 7 добавени минути, в които домакините не направиха нищо, а Яремчук пропусна да вкара второ попадение за Бенфика.