ДОБРУДЖА ДАДЕ САМО ГЕЙМ НА РАКОВСКИ В ЗАЛА “ДАН КОЛОВ”

Волейболистите на Добруджа 07 записаха втора поредна и общо 6-а победа в Efbet Супер Волей, след като надиграха като гости Раковски 1964 (Севлиево) с 3:1 (15:25, 25:18, 25:19, 25:21) в мач от междинния 14-и кръг на първенството, игран пред 200 зрители в зала „Дан Колов“, информира sportal.bg. Така добричлии остават на 9-о място във временното класиране с 6 победи, 8 загуби и 19 точки. Раковски пък остава на последната 16-а позиция в таблицата с едва 1 победа, 13 загуби и 4 точки. В следващия кръг Добруджа гостува на Марек Юнион Ивкони (Дупница), а севлиевци ще са гости на Ботев (Луковит).

Домакините от Раковски изненадаха Добруджа, като тръгнаха устремно в първия гейм и на свой терен сътвориха хубави неща, които им донесоха успеха с убедителното 25:15. В следващите две части обаче Добруджа си върна увереността, диктуваше играта и ги спечели лесно след 25:18 и 25:19. В четвъртия гейм волейболистите от Севлиево отново оказаха съпротива и бяха равностойни до 18:18. След това Добруджа се откъсна и поведе с 21:19, след което се поздрави и с крайната победа след 25:21 и 3:1.

Най-полезен за Добруджа бе Златко Кьосев с 20 точки (1 блок, 2 аса, 63% ефективност в атака и 67% позитивно посрещане), а Георги Михалев добави още 15 точки (1 блок, 2 аса и 40% ефективност в атака). За домакините от Раковски Атанас Цветанов реализира 18 точки (1 ас, 74% ефективност в атака и 72% позитивно посрещане), а руснакът Евгений Скляренко се отчете с 14 точки (1 блок, 1 ас, 48% ефективност в атака и 74% позитивно посрещане).

ВПЕЧАТЛЯВАЩ ДЕБЮТ ЗА ДИМИТРА ИВАНОВА В ИТАЛИЯ

Един от най-големите таланти в родния женски футбол – добруджанката Димитра Иванова, направи впечатляващ дебют за Арецо. Родената на 26 януари 2004 г. в Добрич българка премина миналата седмица в лидера в италианската Лега Про, а само два дни по-късно записа и първи минути за новия си тим. Нещо повече, Димитра се появи в игра четвърт час преди края при гостуването на Арно и след само десет минути игра реализира първото си попадение и осигури успеха с 2:0.

18-годишната българка започва футболната си кариера в родния си клуб Добруджа, където тренира с момчетата под ръководството на Павлин Тодоров. През 2015-а Димитра преминава в ЖФК „Варна“, в чиито редици работи с Елена Пеева. От 2019-а до трансфера си в Арецо Иванова защитава цветовете на женския отбор на НСА, с който става два пъти шампион на България. Силните ѝ изяви през годините не оставят незабелязани от треньорите в националния отбор.

Димитра е с основен принос за класирането на девойките до 19 г. за втория кръг на европейските квалификации, като в 12 мача реализира 5 гола и се отчита с 5 асистенции. В момента добруджанката има 7 мача за представителния отбор на страната, където отново работи с бившия си треньор в НСА Силвия Радойска.

РИЛЦИ ОБЪРНА СПОРТИСТ В ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

Футболистите на Спортист загубиха от Рилци (Добрич) с 2:4 в приятелска среща, играна в Генерал Тошево. Домакините започнаха по-добре. Капитанът Росен Николов ги изведе напред с попадение в средата на първата част. Виктор Христов удвои десетина минути преди почивката. След нея съперниците излязоха с променени състави. Селекцията на Валентин Пейчев заби четири гола за 20 минути. В 46-ата минута Дейвид Венциславов намали. 180 секунди по-късно Виолин Филипов изравни. Централният нападател Георги Георгиев пък направи обрата в резултата. Гюрсел Гюрсел фиксира окончателното 2:4 в 66-ата минута.

В друга контрола от зимната подготовка Устрем (Дончево) победи Септември в Тервел с 1:0. Владислав Мирчев реализира единствено попадение в 83-ата минута. Стана изключително интересен двубой с доста голови положения пред двете врати. Домакините повече владееха топката. Съперникът им пък тресна два пъти гредите. sportal.bg

ФАНТАСТИЧЕН АЛБЕРТ ПОПОВ СЕ КЛАСИРА В ТОП 10 НА СЛАЛОМА В ПЕКИН

Най-добрият български скиор-алпиец Алберт Попов записа най-големия успех в своята кариера, след като се класира на девета позиция в мъжкия слалом на Олимпийските игри в Пекин. Така Аби записа най-доброто класиране за България до момента на Игрите в Пекин, подобрявайки 15-ото място на Радо Янков от паралелния гигантски слалом в сноуборда.

Алберт бе девети след първото спускане по „Айс Ривър“, след което допусна няколко дребни неточности във второто, в което записа осмо време. Така с общ резултат от 1:45.15 той завърши на девето място, с пасив от 1.06 спрямо шампиона Клеман Ноел.

Младият французин бе над всички във второто спускане, което му позволи да се изкачи от шестата до първата позиция, печелейки златния медал. Втори на 0.61 зад него остана шампионът от комбинацията Йоханес Щролц, който бе лидер след първия манш. Със среброто си австриецът дублира постижението на своя баща Хуберт Щролц от Игрите в Калгари 1988, когато той печели златото в комбинацията и среброто в слалома. Бронзът сега остана за световния шампион в дисциплината от Кортина д’Ампецо 2021 Себастиан Фос-Солевог от Норвегия. В подножието на медалите се нареди Принца на викингите Хенрик Кристоферсен, който не успя да повтори постижението си от Сочи 2014, тъй като бе с 0.09 по-бавен от своя сънародник в спор за последното място на подиума.

С деветото си място Алберт Попов не успя да подобри рекорда на Петър Попангелов, който има две шести места на слаломите на Зимните олимпийски игри в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984. Разликата между Аби и шестия Даниел Юл от Швейцария бе 0.20 секунди. Петото място също стана притежание на швейцарец – Лойк Меяр, който бе с 0.26 по-бърз от Алберт Попов.

Вторият българин, който се класира за втория манш, Камен Златков не успя да финишира, след съвсем лека грешка в средата на трасето, която обаче се оказа фатална. Преди това той правеше добро спускане, но кол между ските сложи край на неговото участие в Пекин.

АЛЕКСАНДРА ФЕЙГИН СЕ КЛАСИРА ЗА ФИНАЛИТЕ

Многократната шампионка на България Александра Фейгин се класира за волната програма при жените на турнира по фигурно пързаляне на Игрите в Пекин. 19-годишната Фейгин беше оценена с 59.16 точки (32.36 точки за технически елементи и 26.80 точки за компоненти на програмата), което е нейно най-добро постижение за сезона.

Тя изпълни чисто всичките си скокове – двоен аксел, комбинация троен тулуп – троен тулуп, както и троен ритбергер. Така Фейгин ще бъде сред финалистките във волната програма в четвъртък. “Съвсем спокойна излязох, не се притеснявах, което беше доста странно. Вероятно заради атмосферата, която предразполага. Показах това, за което тренирах. Просто си казах, че най-сложното мина и сега трябва да покажа най-доброто от себе си, не заради някой друг, а заради мен. Исках най-после през този сезон да изиграя без грешка кратката програма. Надявам се да мога да се настроя отново за четвъртък, там вече е по-тежко, защото е волната програма, но се радвам, че успях да се класирам”, каза Фейгин минути след изпълнението си. gong.bg

ИТАЛИАНЕЦ Е НОВИЯТ ТРЕНЬОР НА ЖЕНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР

Управителният съвет на БФ Волейбол утвърди кандидатурата на Лоренцо Мичели за нов треньор на женския национален тим. В последните два сезона 51-годишният италианец води френския Волеро льо Канe. Там играе националката Ева Янева. Преди работата на френската Ривиера специалистът води полския Виска Скай Рес.

Треньорската кариера на Мичели стартира в Робур Тибони Улбино в италианската Серия В1, където остава три сезона. През 2000 г. се заема с Марке в Серия А-2. В продължение на десетилетие Мичели прави сериозно име в Серия А-1, където е бил треньор на грандовете Падова, Бергамо и Модена.

Международнатна кариера на специалиста започва през 2011 година. За три сезона Мичели е начело на турския Екзешибаши. В този период италианецът печели две титли, две купи и две суперкупи на страната. След успешния престой край Босфора треньорът сменя тима с полския Атом Трефл Сопот, където е от 2014 до 2016 година. И там Мичели печели титлата и купата. За една година се завръща в родината, за да поеме Пиаченца. В следващите сезони треньорът води Висла Скай Рес (Полша). Мичели има опит и като национален треньор. През 2019 година води Естония, а е помощник на женския тим на Италия в периода 2002-2010 г.

РЕКОРДЕН ИНТЕРЕС КЪМ 73-ОТО ИЗДАНИЕ НА КУПА “СТРАНДЖА”

73-ото издание на Купа „Странджа“ се очертава да се превърне и в най-многобройното и вълнуващо през годините. Рекорден интерес, с над 450 боксьори от 36 страни от цял свят, е заявен към момента към БФ Бокс. Най-старият международен турнир по бокс в Европа ще се проведе от 20 до 27 февруари в зала „София“ в Борисовата градина.

Купа “Странджа” ще бъде записана в историята като първия турнир от златните боксови серии към Диамантената лига на ИБА. Най-престижният турнир в Европа ще бъде единственият за континента и един от 3-те за целия свят златен турнир в новия формат. „Странджа“ ще бъде и първият турнир за България, в който ще вземат участие боксьори в новите 13 мъжки и 12 женски категории. Всички 100 медалисти ще отнесат вкъщи и значителен награден фонд.

Домакините от БФ Бокс обещават два уникални дни със спиращи дъха финални срещи, светлинно шоу и много адреналин. В българския отбор ще вземат участие някои от най-големите имена на бокса у нас, начело с Даниел Асенов, Станимира Петрова, Радослав Панталеев, Кристиян Николов, добричлийката Светлана Каменова, както и млади надежди – Радослав Росенов, Уилиам Чолов и Ясен Радев. Домакин и организатор на събитието е Българска федерация по бокс.

Димитър Бербатов – Футбол – Конгрес на БФС – Избиране на нов президент на българският футболен съюз – Football – BFU Congress – Election of a new president of the Bulgarian Football Union – 12.10.2021
© Copyright: Yulian Todorov /
/ LAP.bg / imageslap@gmail.com / +359879111120

БЕРБАТОВ: КОНГРЕСЪТ ЩЕ БЪДЕ ИЗБОРЕН, СРОКОВЕТЕ ЗА ПРОМЯНА НА ДНЕВНИЯ РЕД СА ИЗТЕКЛИ

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов говори пред медиите след срещата си с клубовете в Русе. Според бившия нападател на ЦСКА, Тотнъм и Манчестър Юнайтед предстоящият конгрес на футболната централа трябва ще бъде изборен. “Конгресът е насрочен за 18 март. Разбрах за прокрадващото се мнение, че няма да бъде изборен, но той е записан като такъв. Сроковете, в които можеше да се промени дневният ред са изтекли. Законово основание да го направят неизборен, няма. Ако тръгнат да го правят, ще бъде по незаконен начин. Очакваме всичко и нищо по-различно от миналия път. Преди малко пуснах едно клипче в социалните мрежи, за да обявя, че тръгваме на обиколка и че вчера пак имаше Изпълком, който беше мистериозен и потаен. Нищо не стана ясно. Имаше една точка от дневния ред, най-важната, а именно – организацията на Конгреса. Тя не е била гледана и не са взети никакви решения, а има само месец до провеждането му. Няма комисия, която да организира Конгреса, правилата не са ясни. Времето си тече. Все неща, които будят съмнение, че в БФС се готвят да няма изборен Конгрес. Но вече няма законово основание това да се случи. Ние все пак трябва да сме готови за абсолютно всичко. Когато правиш всичко по правилния начин, няма какво да криеш, споделяш плановете и идеите си, тогава се получава. Някой от нещата, които ще кажем на клубовете са същите, които им казахме и преди, тъй като са част от нашата програма. Други пък сме надградили. И идваме най-вече да покажем уважение към тях. Когато си кандидат за президент и не представиш идеите си…някак си не ми се връзват нещата. Длъжен си да го направиш… Трудно е да кажа, кое би било първото нещо, което ще направя, ако спечеля изборите. Живот и здраве, да влезем във федерацията, да се запознаем с моментното състояние, да видим бюджетът какъв ще бъде. Да структурираме така нещата, че да знаем кое е изрядно и кое не. Да знаем какви договори са подписвани, кои от тях трябва да се прекратят и т.н. Все неща, които са от компетенцията на моя екип, защото аз не мога да кажа, че знам абсолютно всичко. Има хора, на които се доверявам и следвам. Все пак приоритет си остава и винаги е бил детско-юношеският футбол. Всеки, който си върши съвестно работата, е добре дошъл да остане”, каза Димитър Бербатов относно това дали би поканил Ясен Петров и Георги Иванов – Гонзо да останат на постовете си, след като и двамата обявиха, че ако Борислав Михайлов изгуби изборите, ще напуснат.

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов и екипът му проведоха вчера, 16 февруари, среща в Добрич с футболните клубове от региона. Преди изборния конгрес на БФС на 18 март те ще обиколят страната, за да покажат уважение към хората, които изграждат българския футбол и да обсъдят отново най-големите проблеми и предизвикателства за футболните клубове.

МЕСИ ПРОПУСНА ДУЗПА, НО МБАПЕ НАКАЗА РЕАЛ В ПОСЛЕДНИТЕ СЕКУНДИ

Пари Сен Жермен надделя над Реал (Мадрид) с 1:0 във френската столица в първа осминафинална среща от един от най-вълнуващите сблъсъци в директните елиминации на Шампионската лига този сезон. Големият герой за парижани бе Килиан Мбапе, за когото се говори, че може да облече фланелката на гранда от Мадрид през лятото. Мбапе порази вратата на направилия много силен мач за гостите Тибо Куртоа в четвъртата минута на добавеното време и дари тима си с победа, която бе напълно заслужена на фона на показаното от двата отбора. Преди това аржентинската суперзвезда Лионел Меси пропусна дузпа в 62-ата минута за ПСЖ, а воденият от Маурисио Почетино тим бе много по-добрият на терена и се пребори за победата, макар и в последния възможен момент. Реал определено разочарова с представянето си, което бе твърде дефанзивно. В атака “белите” не сътвориха почти нищо запомнящо се, но въпреки това бяха много близо до добър за тях резултат. Сега обаче Карим Бензема и компания ще трябва да търсят задължителна победа в реванша и ще трябва да изглеждат по доста по-различен начин на терена, ако искат да продължат в следващата фаза.

МАНЧЕСТЪР СИТИ РЕШИ ВСИЧКО ОЩЕ В ПЪРВИЯ МАЧ

Манчестър Сити изигра перфектния мач и се наложи с гръмкото 5:0 при гостуването си на Спортинг (Лисабон) в първа среща от 1/8-финалите в Шампионската лига, с което на практика е сигурен за следващия кръг.

Напълно според очакванията Сити взе инициативата и първата възможност в двубоя дойде в 7-ата минута. Тогава Марез завърши атака на гостите с удар в мрежата, но съдиите маркираха засада. Последва преразглеждане от ВАР, откъдето прецениха, че в действителност засада не е имало и това е гол – 1:0 за тима от Манчестър. Много скоро след това – в 11-ата минута, първенецът на Премиър лийг пропусна да удвои, след като Джон Стоунс нанесе удар с глава, който излезе в аут. Тимът на Гуардиола обаче все пак стигна до второ попадение, и то не след дълго. В 17-ата Бернардо Силва вкара един от най-атрактивните голове през сезона, след като с мощен шут заби кълбото в горната греда и оттам в мрежата – 2:0 за Сити. Играчите на Спортинг отговориха с поредица от атаки, но те така и не застрашаваха Едерсон. Ман Сити нанесе третия си удар в 32-ата минута, когато Фоудън покачи на 3:0. Тогава Марез центрира отдясно и топката мина през двама футболисти на “зелено-белите”, след което за английският национал беше лесно да реализира. Ентусиазмът сред футболистите на домакините се изпари и те започнаха да нервничат. Положението им стана безнадеждно в 44-ата минута, когато Бернардо Силва отблизо покачи на 4:0.

Четири минути след подновяването на играта Бернардо Силва отново намери целта, но този път ВАР засече засада на футболиста на Сити. Петото попадение обаче също не закъсня. В 58-ата Рахийм Стърлинг се разписа с диагонален шут с десния крак.

Протоколният реванш на “Етихад” е на 9 март.

 

SN 10

 

—–