ЗЛАТО ЗА ТОДОР ПЕТРОВ ОТ БАЛКАНСКИЯ ШАМПИОН В БЕЛГРАД

Състезателят на СКЛА “Добрич” Тодор Петров спечели единствения златен медал за България от Балканското първенство по лека атлетика в зала за юноши и девойки под 20 години, което се проведе в Белград, Сърбия. 17-годишният възпитаник на треньора Галин Костадинов триумфира с титлата в тласкането на гюле с резултат 17.85 метра. На второ място със 17.23 м се нареди Александър Мазур от Молдова, а трети остана Хамза Мухаремович от Босна и Херцеговина. Четвърто място зае Кирил Кънчев с 16.46 м.

В първенството участваха 29 българи, като с медали се окичихи още двама от тях. Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова останаха само на 2 сантиметра от златните медали на скок дължина. Саръбоюков доведе личния си рекорд до 7.42 и отстъпи само на Николаос Стаматониколос (Гърция) – 7.44. Драматично се разви борбата в скока на дължина при девойките, където Миткова и Рамона Верман (Румъния) бяха с еднакъв резултат – 6.22 м, преди шестия опит, но в полза на българката (6.17 срещу 6.09 втори по сила опит). Тогава Миткова направи страхотен скок, но далеч от дъската за отскачане и записа 6.14. Верман направи още един личен рекорд с 6.24 и заслужи титлата.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА УДАРИХА ДУНАВ В ДОБРИЧ

Волейболният отбор на Добруджа 07 (Добрич) постигна 5-ата си победа от началото на сезона в Efbet Супер Волей. Момчетата на Лазар Лазаров надиграха у дома Дунав (Русе) с 3:1 (25:22, 25:22, 22:25, 25:23) в среща от 13-ия кръг на шампионата, игран пред около 500 зрители в зала “Добротица”, информира sportal.bg. По този начин двата тима запазиха местата си във временното класиране. Дунав е 8-и с 6 победи, 7 загуби и 19 точки, а добричлии са на 9-а позиция с 5 победи, 8 загуби и 16 точки. В следващия кръг Добруджа гостува на Раковски 1964 (Севлиево), докато русенци са домакини на ЦСКА. И двата мача са във вторник (15 февруари) от 17,30 и 18,00 часа.

Домакините от Добруджа диктуваха положението през по-голямата част от първия гейм, но след 20:16 постепенно бяха настигнати от русенци. В крайна сметка добричлии взеха своето и поведоха след 25:22. Възходящата им линия продължи и във втората част, като момчетата на Лазар Лазаров тръгнаха ударно с 3:0. Впоследствие не изпуснаха инициативата и въпреки че Дунав на няколко пъти се доближи, Добруджа увеличи аванса си след ново 25:22.

Съвсем различно стартира третият гейм, като русенци диктуваха играта през цялото време и поддържаха темпото. Воденият от Пламен Христов тим направи по-малко грешки от домакините и намали пасива си след 25:22. Двата отбора бяха равностойни до 7-ата точка на четвъртия гейм, след което домакините от Добруджа взеха преднина. Русенци наваксаха изоставането си, но не успяха да направят нищо повече. Ситуацията се повтори още няколко пъти, но добруджанци наложиха волята си и се поздравиха с победата след 25:23 и 3:1.

Най-полезни за Добруджа бяха Георги Михалев (2 блока и 42% ефективност в атака) и Явор Генов (60% ефективност в атака и 83% позитивно посрещане) с 16 и 15 точки за победата. За Дунав Стефан Иванов се отчете с 16 точки (1 блок, 47% ефективност в атака и 50% позитивно посрещане).

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев 1, Георги Михалев 16, Явор Генов 15, Златко Кьосев 12, Александър Кордев 14, Светослав Арнаудов 8 – Николай Тодоров-либеро (Калоян Канев, Георги Чалъков 4, Димитър Василев, Христо Енков).

„ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИТЕ” ЗАГУБИХА С 6:0 ОТ ЧЕРНО МОРЕ В ПОСЛЕДНАТА СИ КОНТРОЛА

В последната си контрола от зимната подготовка футболистите на добруджа, които се стягат за втория дял от първенството на Втора професионална лига, загубиха от елитния Черно море с 6:0.

“Моряците” откриха резултата на стадион „Тича” в 13-ата минута. Пабло Гарсия с прецизен пас изведе Матиас Курьор зад гърба на защитата на Добруджа и нападателят на варненци с обръщането си прати топката в далечния ъгъл за 1:0. В 35-ата минута Матиас Курьор центрира от фаул в наказателното поле, а Живко Атанасов с глава вкара за 2:0. В 40-ата минута Велислав Василев отправи изстрел от около точката на дузпата след разбъркване, но вратарят на Добруджа успя да избие в корнер. Веднага след това Курьор с глава можеше да вкара трети гол, но прати топката встрани от вратата. В 44-ата минута Живко Атанасов с глава направи резултата класически след центриране на Велислав Василев, като преди да влезе в мрежата, топката се отби в страничната греда. В 55-ата минута Сула стреля отблизо, топката срещна тялото на бранител и попадна във Вилела, който отправи удар, но отново кълбото се отби в бранител. В 60-ата минута Сула покачи на 4:0 с удар от около 25 метра.

Малко след като измина час игра, Илиан Илиев направи осем смени. В 66-ата минута Евгений Сердюк бе фаулиран в наказателното поле и самият той реализира отсъдената дузпа за 5:0. В 85-ата минута Павел Георгиев центрира в наказателното поле, където Сердюк с глава направи резултата 6:0. В 88-ата минута изстрел на Васил Панайотов срещна напречната греда.

Това бе втора контрола между двата отбора тази зима, като на старта на подготовката те завършиха наравно – 3:3, в Албена.

АЛБЕРТ ПОПОВ С НАЙ-ДОБРО ЛИЧНО ПОСТИЖЕНИЕ НА ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ

Най-добрият български скиор алпиец Алберт Попов регистрира най-доброто си класиране на Олимпийски игри, след като завърши на 17-а позиция в гигантския слалом на Игрите в Пекин. Предишното топ постижение на Аби бе 28-о място в същата дисциплина от олимпийския му дебют в Пьончан преди четири години. Българинът бе 27-ми след първото спускане и направи страхотен втори манш, в който даде седмо време. Така той започна по отличен начин участието си на втората си Олимпиада, в която тепърва предстои коронната му дисциплина слалом. В него той ще гони българския рекорд в алпийските ски на Олимпийски игри, който е шестото място на Петър Попангелов от слаломите в Лейк Плесид 1980 и Сараево 1984.

Златото в гигантския слалом бе за доминатора в гигантския слалом през този сезон в Световната купа Марко Одермат от Швейцария, който триумфира с общо време от 2:09.35 минути. Втори на 0.19 зад него се нареди словенецът Жан Кранец, който бе най-бърз във второто спускане и си спечели шест позиции спрямо първия. Бронзът остана за действащия световен шампион Матьо Февр, който завърши на 1.34 зад Одермат.

В сряда от 4:15 и 7:45 ч. ще се проведат двата манша на мъжкия слалом, в който освен Аби участие ще вземе и вторият българин в дисциплината на Игрите в Пекин Камен Златков.

ДИМИТРА ИВАНОВА ЩЕ ИГРАЕ В ИТАЛИЯ

Още една българска футболистка ще продължи кариерата си в Италия. Добричлийката Димитра Иванова ще играе в лидера в Серия С – AКФ Aрецо. От клуба официално съобщиха, че нападателката е привлечена в отбора, информира Gong.bg. В Италия играят още две българки – Евдокия Попадинова е в Наполи, а Лора Петрова – в Специя.

Димитра, която тази година ще навърши 18 години, у нас е играла за Варна и НСА. Има мачове за националните ни отбори за девойки до 17 и до 19 години, както и за женския национален тим. “Чувствам се добре в Aрецо, Всички ми помагат, защото знаят колко ми е трудно. Нова държава, нов отбор. Целта ми с Арецо е да спечелим шампионата и да се класираме в Серия Б”, коментира Димитра, която бе на разположение на треньора Емилиано Тестини за  мача на 14 февруари.

ЧЕЛСИ СТЪПИ НА СВЕТОВНИЯ ВРЪХ

Челси се изкачи на световния футболен връх, след като спечели драматично финала на Световното клубно първенство срещу Палмейрас с 2:1 след продължения и две дузпи за всеки един от двата отбора. Лондончани препотвърдиха и тоталната доминация на европейските тимове, които не са допускали тим от друг континент да се изкачи на това най-високо стъпало от 2012-а година насам. Попаденията в полза на европейския шампион бяха дело на Ромелу Лукаку (55’) и Кай Хаверц, който донесе победата на своя тим от дузпа в 117-ата минута, а за шампионите на Южна Америка точен бе Рафаел Вейга отново от дузпа в 64-ата минута. По този начин Челси се добра и до останалия единствен сред големите трофеи, който клубът не бе завоювал след идването на Роман Абрамович на “Стамфорд бридж”.

Първото интересно положение в двубоя дойде още във втората минута, когато центриране отляво на Хъдсън-Одой намери играч в синьо, но от създалата се суматоха не последва нищо запомнящо се. С изтичането на първия половин час игра от двубоя дойде и лоша новина за лондончани, след като Мейсън Маунт получи контузия и бе заменен от Пулишич. Малко след това Кай Хаверц да стреля силно, но топката мина покрай вратата, а в ответната атака голмайсторът на Палмейрас – Дуду, също опита да затрудни Едуард Менди. В 37-ата минута германското острие на шампионите на Европа стреля опасно от фал, но топката премина над вратата. Футболистите на Томас Тухел създадоха нова възможност в добавеното време на първата част, когато първо Тиаго Силва стреля много опасно от около 25 метра, а центрирането от последвалия корнер бе засечено от Рюдигер, но над вратата.

Футболистите на Челси продължиха да доминират над своя противник от самото начало на второто полувреме и в в крайна сметка това даде своите плодове в 55-ата минута, когато пореден пробив на Хъдсън-Одой отляво намери по перфектен начин Ромелу Лукаку на границата на малкото наказателно поле и той с глава откри резултата – 1:0. Само три минути по-късно Пулишич също стреля опасно покрай вратата на бразилския тим. В ответната атака Дуду отново бе изведен на добра позиция, но лошо първо докосване даде възможност на Менди да пресече. Бразилският тим получи възможност да изпълни дузпа в 61-ата минута, когато едно на пръв поглед неособено опасно центриране намери ръката на Тиаго Силва и след намеса на ВАР бе посочена бялата точка. Зад топката застана Рафаел Вейга и не пропусна да направи 1:1.

Играчите на Челси изглеждаха далеч по-опасни през първото продължение на срещата, когато пробивите на Тимо Вернер и Кристиан Пулишич създаваха доста главоболия на отбраната в бяло. Във второто продължение футболистите на Томас Тухел получиха почти идентична дузпа за игра с ръка на Луан в наказателното поле. Кай Хаверц, който донесе и титлата на “сините” във финала на Шампионската лига срещу Манчестър Сити през миналата година, не сгреши от бялата точка и по този начин донесе титлата на своя тим.

ЙОАНА КОНСТАНТИНОВА ТРЕТА НА ТУРНИР В АКАДЕМИЯТА НА РАФАЕЛ НАДАЛ

Йоана Константинова завърши на трето място на сингъл на силния турнир за юноши и девойки от трета категория на ITF в академията на Рафаел Надал в Испания. На полуфиналите българката отстъпи с 4-6, 1-6 от Алина Корнеева от Русия.

Преди този мач Константинова записа три победи, без да загуби сет. В турнира по двойки Константинова и Росица Денчева също се класираха на трето място.

МИЛЕНА ТОДОРОВА ЗАВЪРШИ 17-А В СПРИНТА В ПЕКИН

Най-добрата българска биатлонистка Милена Тодорова направи една от малкото си перфектни стрелби от положение прав, което ѝ помогна да завърши на 17-о място в женския спринт на 7.5 километра на Олимпийските игри в Пекин. Българката все пак се размина с перфектната стрелба, тъй като завъртя една наказателна обиколка на легнал. На финала нейното изоставане спрямо първото място бе 1:31.4 минути.

Победата грабна Марте Олсбу Рьозеланд, която буквално „прегази“ своите конкурентки с перфектната си стрелба и много бързото ски-бягане. Норвежката завърши на 30.9 секунди преди шведката Елвира Йоберг, която също повали всичките си десет мишени. Бронзът бе за италианката Доротея Вирер, която завърши на 37.2 зад победителката, въпреки че също бе безгрешна на рубежа. Завършилите на четвърто и пето място Лиза Тереза Хаузер (Австрия) и Ингрид Ландмарк Тандреволд (Норвегия) също не допуснаха грешки, но финишираха на съответно 47.3 и 1:00.2 зад Рьозеланд.

ОТ ДЕВЕТИЯ ПЪТ ОЖЕ-АЛИАСИМ НАЙ-НАКРАЯ СПЕЧЕЛИ ПЪРВАТА СИ ТИТЛА

Феликс Оже-Алиасим спечели турнира по тенис в Ротердам, след като на финала се наложи с 6:2, 6:2 над номер 1 в схемата на турнира Стефанос Циципас. Гъркът беше сочен за фаворит и се беше устремил към осмата си титла в кариерата.

21-годишният канадец прекъсна черна серия, след като до момента имаше осем поражения на финали от 2019 година насам. Поставен под номер 3 в схемата, Оже-Алиасим вкара три аса, спечели 93 процентна от първи сервис, доста по-добра статистика от тази на Циципас в цялата среща. Той печели трета победа в осем мача срещу гръцкия съперник, а също така при доминиращото си представяне не позволи нито един брейк-пойнт. Отделно от това, Оже-Алиасим направи три пробива в мача.

Гръцкият състезател, който обикновено разчита на силен начален удар, този път тотално не успя да намери ритъма. Той направи четири двойни грешки в мача, а също така спечели 31 точки от 55 при свое подаване. Но освен това зле беше и вторият му сервис, който му осигури едва 33 процента от точките.