НИКОЛАЙ КОСТОВ ПОЕ ТИМ ОТ КАЗАХСТАН

Добричлията Николай Костов е новият старши треньор на казахстанския Каспий. 58-годишният специалистът заменя Сърджан Благоевич, който отива в Астана, пишат медиите в страната. Добруджанецът има опит в бившата съветска република, където за последно води Шахтьор (Караганди).

Междувременно казахстанският клуб представи Николай Костов за свой нов старши треньор със съобщение в социалните мрежи. Ето какво написаха от Каспий за назначаването на добричлията: „Николай Костов стана новият старши треньор на Каспий. Досега треньорът на каспийския клуб Николай Костов тренира следните клубове: Добруджа (България), Анортозис (Кипър), Олимпиакос Никозия (Кипър), АЕК Ларнака (Кипър), Бананц (Армения), Металург (Украйна), Левски (България), Карпати (Украйна), Таврия (Украйна), Тосно (Русия), Ботев (Пловдив, България), Стийл (Украйна), Шахтьор (Казахстан). В своята футболна кариера г-н Николай Костов има спечелени три титли на България и две купи на България като играч. Той е печелил и Купата на Кипър като треньор. Добре дошъл на Николай Костов и успех през новия сезон.“

 

СТОЙКА КРЪСТЕВА: ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ДВЕ ПЪРВИ МЕСТА

Олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева бе видимо разочарована от второто си място в анкетата “Спортист на годината”, пише sportal.bg. “Питайте вашите колеги, журналистите, защо не съм първа, а втора. Според мен трябваше да има две първи места в анкетата тази година, както го направиха на “Спортните Икари”. Аз повече от олимпийски шампион не мога да стана. Гласуването не зависи от мен. За мен най-важна е оценката на моя екип и моето семейство”, заяви пред “Мач Телеграф” олимпийската и двукратна европейска шампионка, която има и две сребърни отличия от световни първенства.

Както е известно, Стойка се върна в спорта след известно прекъсване и спечели петата олимпийска титла за българския бокс след тези на Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996). Преди миналата олимпиада в Рио де Жанейро Стойка игра решителна битка със Станимира Петрова за това коя от двете ще ни представя в Бразилия, и победата бе дадена на Станимира, въпреки че според мнозина специалисти Стойка е заслужавала да спечели. Това разочарова доста Кръстева, която се оттегли от спорта, но после се върна, за да се превърне в легенда с олимпийското си злато.

ИВЕТ ГОРАНОВА Е СПОРТИСТ №1 НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2021 ГОДИНА

Олимпийската шампионка Ивет Горанова е Спортист №1 на България в класацията за 2021 г. Непосредствено след нея се нареди втората дама, дала огромен повод за национална гордост с олимпийската си титла – добричлийката Стойка Кръстева (бокс). Призовата тройка за 2021 г. допълва сребърната медалистка от игрите в Япония Антоанета Костадинова (спортна стрелба).

В 64-ото издание на анкета, организирана от Нове АД Холдинг, взеха участие 133-ма журналисти от 54 печатни и електронни медии. За да бъде осигурена максимална коректност на вота Нове АД Холдинг за поредна година организира анкетата в тясно партньорство с Българската асоциация на спортните журналисти.

Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2021-а:

Първо място – Ивет Горанова (карате) – 1 265 т.

Второ място – Стойка Кръстева (бокс) – 1 241 т.

Трето място – Антоанета Костадинова (спортна стрелба) – 995 т.

Четвърто място – Тайбе Юсеин (борба) – 745 т.

Пето място – Евелина Николова (борба) – 721 т.

Шесто място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 482 т.

Седмо място – Йосиф Миладинов (плуване) – 459 т.

Осмо място – Биляна Дудова (борба) – 415 т.

Девето място – Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 134 т.

Десето място – Христо Христов (вдигане на тежести) – 111 т.

 

Безапелационно в категорията „Отбор на годината“ за №1 през 2021-а бяха избрани „Диамантените момичета на България“ – Националният ансамбъл по художествена гимнастика с 1 230 т. На игрите в Токио Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова записаха имената си в историята като първите олимпийски шампионки на България в художествената гимнастика. „Космическият“ български ансамбъл бе безапелационен и на Олимпийските игри, подарявайки на цяла България чувството за сплотеност и гордост.

Извелата ансамбъла до историческата олимпийска титла Весела Димитрова бе избрана за №1 от редакциите на 37 медии в 38-ото издание на ежегодната анкета „Треньор на годината“, организирана от в. „Труд“. Тя събра 168 точки и бе посочена на първо място в анкетите на 31 медии от общо гласували 37. Димитрова печели анкетата за трети път след 2017-а и 2019 г.

Християн Стоянов (лека атлетика) стана „Спортист с увреждания“ за 2021 година с 890 т. Той спечели сребърен медал на параолимпийските игри в Япония в бягането на 1 500 м Т46. В „младата“ категория „Награда на публиката“ българите избраха Ивет Горанова. Своя вот дадоха над 3 000 спортни фенове от цялата страна, като един от тях ще спечели и специална награда от Нове АД Холдинг – смартфон Apple iPhone.

Статуетките ще бъдат връчени на всеки един от победителите лично след Нова година при спазване на всички противоепидемични мерки. Заедно с призьорите от тази година своята статуетка ще получи и Спортист №1 за 2020 – Цветана Пиронкова. Предвид пандемичната ситуация през декември миналата година нямаше възможност най-добрата ни тенисистка да бъде наградена.

НОВАК ДЖОКОВИЧ ЗА СЕДМИ ПЪТ СТАНА “СПОРТИСТ НА БАЛКАНИТЕ”

Сръбският тенисист Новак Джокович беше определен за рекорден седми път за „Спортист на Балканите” в анкетата на Българската телеграфна агенция. В 48-то издание на традиционното допитване за 2021-а участваха националните агенции на страните от региона.

Джокович единствен беше посочен в анкетните карти на всичките десет участвали национални агенции. Той събра 83 точки и отново заслужи приза след петте си поредни победи от 2011 до 2015 година, както и в последното издание на анкетата през 2019 година. През миналата година допитването не се състоя, тъй като заради пандемията от КОВИД-19 състезателният сезон беше сериозно ограничен. Белградчанинът спечели титлите на турнирите от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия, на “Ролан Гарос” и на “Уимбълдън”, като игра и финал на Откритото първенство на САЩ. Той също така завърши годината като номер 1 в световната ранглиста на АТР за безпрецедентен седми път.

На второ място с 56 точки се класира баскетболистът Янис Адетокумбо от Гърция. Той беше лидер на Милуоки при спечелването на титлата в Националната баскетболна асоциация, като участва в Мача на звездите и беше избран за Най-полезен играч (МВП) във финалите на лигата.

Олимпийският шампион на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция) е трети с 48 точки. Тентоглу, който тренира под ръководството на българския специалист Георги Помашки, спечели и европейската титла в зала в коронната си дисциплина през 2021 година.

Олимпийската шампионка по джудо в категория до 48 килограма Дистрия Красничи от Косово се нареди на четвърто място с 32 точки. Тя триумфира и с европейската титла през този сезон. Пета с 30 точки е олимпийската, световна и европейска шампионка по карате в дисциплината кумите при 61-килограмовите Йована Прекович (Сърбия).

Златната медалистка от Игрите в Токио 2020 Ивет Горанова заслужи шестата позиция с 26 точки. Освен триумфа си на Олимпиадата в японската столица в дисциплината кумите в категория до 55 килограма, българката взе и бронз на Световното първенство. Седма с 23 точки беше класирана световната и европейска шампионка по борба при 59-килограмовите Биляна Дудова.

Осми с 22 точки са братята Мартин и Валент Синкович. Хърватите станаха олимпийски и европейски шампиони по гребане на двойки без рулеви. Олимпийският първенец по стрелба с лък Мете Газоз (Турция) завърши на деветата позиция с 21 точки. Той помогна на родината си да спечели и бронз в смесената отборна надпревара на Световното първенство. Призовата десетка допълниха румънките Николета-Анкуца Боднар и Симона Радиш (Румъния) с 20 точки. Те станаха олимпийски и европейски шампионки по гребане на двойки скул.

Още един български спортист получи гласове в допитването. Олимпийската шампионка по бокс в категория до 51 килограма Стойка Кръстева се нареди 14-а с 12 точки.

РЕАЛ ЗАПОЧНА ГОДИНАТА С ПЪРВА ЗАГУБА ОТ ТРИ МЕСЕЦА

Борещият се за оцеляване в Ла Лига Хетафе повали лидера в класирането Реал (Мадрид). Отборът на Кике Санчес Флорес спечели с 1:0 на “Колисеум Алфонсо Перес” в първия мач от испанското първенство за 2022 година. Единственото попадение падна още в деветата минута и бе дело на Енес Юнал, който се възползва от груба грешка на Едер Милитао.

Този резултат прекъсна серията на Реал от 15 поредни мача без загуба във всички турнири. “Белите” записаха едва второ поражение в Ла Лига, но продължават да имат сериозна преднина на върха. Те имат аванс от осем точки пред втория Севиля, който е изиграл два мача по-малко. Хетафе пък продължи отличната си серия, като в шести пореден мач от първенството няма загуба, а в пет от тях не е допускал гол. Тази поредица позволи на тима да се отдалечи леко от зоната на изпадащите.

Двубоят започна при прекрасно слънчево време в Мадрид. Настроението на феновете на домакините стана още по-приповдигнато още в деветата минута на срещата, когато Хетафе поведе. Причина за гола бе груба грешка на Едер Милитао. След добра намеса на Кроос топката се озова в бразилския бранител, който реши да пази топката в наказателното поле, но тя му бе отнета много лесно от Енес Юнал, който се озова сам срещу Куртоа и нямаше проблем да го преодолее. Защитниците на Реал бяха близо до това да пуснат още едно попадение в 14-ата минута. Неразбирателство в позиционирането на бранителите създаде паника, Алаба върна лошо към Куртоа, но вратарят успя да стигне до топката преди Юнал. Кълбото се озова в Максимович, който стреля, но много слабо и не затрудни вратаря.

Отборът на Анчелоти се активизира и бързо можеше да отговори. Лука Модрич отправи много хубав удар. Топката докосна пръстите на Сория и мина покрай вратата. Последва още една отлична комбинация на “белите”, минала през Родриго и Бензема и завършена с мощен удар на Модрич, след който топката разтресе гредата. Гостите определено взеха инициативата и следващата ситуация се откри пред Тони Кроос, който получи топката от Лукас Васкес. Германецът бе на отлична позиция и стреля от въздуха, но покрай вратата. Секунди преди почивката домакините можеха да стигнат до втори гол. Прекрасна комбинация завърши с удар на Аленя, а Милитао отклони топката, преди тя да стигне до Куртоа. Анчелоти изхаби доста нерви през първата част и видимо бе недоволен от представянето на играчите си. Малко преди почивката той получи жълт картон за протести.

В опит да промени нещо италианецът пусна за началото на второто полувреме Еден Азар и Марсело, които замениха Асенсио и Менди. Реал владееше топката в големи периоди, но в играта на тима нямаше идеи как да бъде преодолян отлично организираният отбор на Хетафе. С наближаването на края на срещата Реал натисна и започна по-често да отправя изстрели към вратата на домакините. В 76-ата минута много хубав удар на Каземиро от дистанция бе спасен от Сория. До края домакините използваха бавене на играта и лежане по терена, но тимът на Анчелоти не успя да създаде нито една нова опасност и разочароващото му представяне доведе до загуба.

ГРИГОР ДИМИТРОВ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ 2022-РА СРЕЩУ АНДИ МЪРИ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров ще се изправи срещу трикратния шампион от “Големия шлем” и бивш световен номер 1 Анди Мъри в първия си мач за 2022 година, стига преди това шотландецът да елиминира Факундо Банис в откриващата фаза на турнира от сериите АТР 250 в Мелбърн.

Надпреварата ще се проведе между 4 и 9 януари, а като трети поставен в основната схема Димитров пропуска първия кръг. Всички фенове на тениса се надяват той да се изправи за 12-и път в кариерата си срещу Мъри, срещу когото има три победи – на “Мастърс”-а в Синсинати през 2016-а, в Акапулко през 2014-а и на четвъртфиналите на “Уимбълдън” 2014. Изненадващо или не, двамата не са се срещали от финала в Пекин през 2016-а, когато двукратният олимпийски шампион побеждава с 6:4, 7:6(2).

Водач на схемата в Мелбърн е Рафаел Надал, но Димитров е в другата половина, оглавявана от Райли Опелка, когото евентуално може да срещне на полуфиналите. Ако победи Мъри или 76-ия в света аржентинец Банис, то Димитров ще играе на четвъртфинал срещу някого измежду Ботик ван де Зандсхулп, Адриан Манарино, Макендзи Макдоналд и Петер Гойовчик.

Григор отново ще си партнира на двойки в Мелбърн с Давид Гофен, а първият им сблъсък е с тандема Ботик ван де Зандсхулп и Матве Миделкооп.

ЛИОНЕЛ МЕСИ Е С КОРОНАВИРУС

Голямата звезда на Пари Сен Жермен Лионел Меси е дал положителен резултат на последните тестове за коронавирус. Новината бе потвърдена официално от френския клуб, откъдето разкриват, че общо четирима играчи и един човек от щаба са с положителни резултати и вече са под карантина. Останалите футболисти са Хуан Бернат, Серхио Рико и Натан Битумазала.

По време на паузата Меси и семейството му бяха в Аржентина. В социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как бившият ас на Барселона се забавлява на концерт заедно със своята съпруга Антонела.

Друга от големите звезди на парижани – Неймар, ще остане в Бразилия до 9 януари. Очакванията са той да поднови тренировки след около три седмици.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ЗАБИ 20 ТОЧКИ, ТРЕНТО СПРЯ ЛИДЕРА ПЕРУДЖА

Матей Казийски и тимът на Итас Трентино (Тренто) откриха новата 2022 година по подобаващ начин. Воденият от Анджело Лоренцети отбор надделя у дома над Сър Сейфти (Перуджа) с 3:2 (25:21, 21:25, 26:24, 22:25, 15:11) в мач от 18-и кръг, изигран в “BLM Group Арена” пред 1862 зрители.

Матей Казийски изигра поредния си силен мач, като отбеляза 20 точки (2 аса, 3 блока, 45% ефективност в атака, 13% перфектно и 19% позитивно посрещане) и бе най-резултатен. Алесандро Микиелето добави още 17 точки (2 аса, 48% ефективност в атака, 6% перфектно и 32% позитивно посрещане). Даниеле Лавия се отличи с 16 (5 блока, 37% ефективност в атака, 25% перфектно и 50% позитивно посрещане). Сречко Лисинац записа 13 точки (2 блока, 85% ефективност в атака) и бе избран за MVP.

За лидера в Суперлигата на Италия звездата Вилфредо Леон бе над всички с 28 точки (5 аса, 2 блока, 49% ефективност в атака, 23% перфектно и 46% позитивно посрещане). Диагоналът от Люксембург Камил Рихлицки добави още 22 точки (1 ас, 3 блока, 58% ефективност в атака), а Себастиан Соле се отличи с 13 точки (1 ас, 4 блока, 50% ефективност в атака).

Тренто е трети във временното класиране с актив от 31 точки (10 победи, 4 загуби), Перуджа продължава да е лидер с 41 точки (13 победи, 2 загуби).

В следващия си мач Тренто среща Киоене (Падуа) на 9 януари (неделя), а Перуджа излиза срещу новака Таранто ден по-рано.