ДОБРУДЖА 07 ЗАГУБИ ОТ ЦСКА В ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ ЗА ГОДИНАТА

Волейболният отбор на ЦСКА завърши годината с чиста победа в Efbet Супер Волей. Момчетата на Александър Попов биха категорично вкъщи срещу Добруджа 07 с 3:0 (25:20, 25:19, 25:17) в мач от последния 11-и кръг на първия полусезон, игран в зала “Васил Симов” в столицата, информира sportal.bg. По този начин “червените” са на 5-о място в класирането с 8 победи, 3 загуби и 24 точки. Добруджа пък е на 10-а позиция с 4 победи, 7 загуби и 12 точки, с колкото е и 9-ият Марек, но с по-добри показатели.

Двата отбора тръгнаха равностойно в първия гейм до 6:6, след което “червените” поеха инициативата. Играчите на Сашо Попов поведоха в мача след 25:20. Втората част протече идентично и авансът на „армейците” се увеличи след 25:19. В третия гейм добричлии поведоха с 3:1 и 5:3, но домакините от ЦСКА набраха инерция и взеха нещата в свои ръце. Така “червените” спечелиха чисто срещата след 25:17 и 3:0.

Страхотен мач за ЦСКА изигра египетският диагонал Реда Хайкал, който заби 24 точки (1 блок, 2 аса и 84% ефективност в атака). Георги Татаров добави още 13 точки (2 блока, 2 аса, 60% ефективност в атака и 50% позитивно посрещане) за успеха. За тима на Добруджа Георги Михалев приключи с 12 точки (1 блок, 1 ас и 53% ефективност в атака).

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев, Георги Михалев 12, Явор Генов 9, Златко Кьосев 7, Светослав Арнаудов 1, Александър Кордев 2 – Николай Тодоров-либеро (Живодар Иванов, Георги Чалъков 2, Христо Енков 1, Димитър Василев, Самуил Василев-либеро).

УЧИЛИЩЕТО ЗА ШАМПИОНИ НАГРАДИ НАЙ-ДОБРИТЕ СИ СПОРТИСТИ ЗА 2021 ГОДИНА

На специално тържество, проведено в края на миналата седмица, добричкото Спортно училище „Георги Стойков Раковски” награди най-добрите си състезатели за 2021 година. Сред официалните гости бяха областният управител Васил Карапанчев и заместник-кметът на Община Добрич д-р Емилия Баева. Отличените спортисти бяха наградени от директора на училището Николай Дяков.

Победител в традиционната анкета за определяне на десетте най-добри спортисти на училището с 211 точки стана борецът Пресиян Димитров, който е възпитаник на треньорите Петър Петров и Драгомир Стойчев. На второ място със 174 точки се нареди лекоатлетката Александра Бекярова, а на трето – боксьорът Стелиан Страхилов.

Ето как изглежда десетката на спортното училище за 2021 година:

  1. Пресиян Димитров – борба
  2. Александра Бекярова – лека атлетика
  3. Стелиан Страхилов – бокс
  4. Йордан Николов и Борислав Божков – хандбал
  5. Ашкън Али – лека атлетика
  6. Петър Цонев и Ефе Зекерия – борба
  7. Ангел Диков – бокс
  8. Синан Савов – вдигане на тежести
  9. Калоян Бадев и Георги Стайков – хандбал
  10. Моника Георгиева и Деница Донева – художествена гимнастика

Отборно класиране:

  1. Хандбален клуб „Добруджа“ с треньори Николай Минчев и Николай Костадинов.
  2. СК по борба „Добруджански юнак” с треньори Петър Петров и Драгомир Стойчев.
  3. СК по художествена гимнастика „МИК Гергана 90” с треньор Йовка Няголова.

Поощрителна награда за най-млад медалист от държавно първенство получи Неделчо Радинов (вдигане на тежести), а за „най-перспективни млади спортисти” бяха отличени Александър Катранджиев (футбол) и Никол Георгиева (художествена гимнастика).

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 25 ТОЧКИ, ДИНАМО С ИЗМЪЧЕНА ПОБЕДА В РУСИЯ

Волейболният национал Цветан Соколов и шампионът на Русия Динамо (Москва) постигнаха осма победа в местната Суперлига. Соколов и компания успяха да направят труден пълен обрат от 0:2 до крайното 3:2 (20:25, 24:26, 25:20, 25:17, 18:16) като гости на Югра-Самотлор (Нижневартовск) в мач от 10-ия кръг на шампионата.

Така Динамо остава на трето място във временното класиране с 8 победи, 2 загуби и 20 точки. В следващия кръг от първенството шампионите са домакини на Енисей (Красноярск) и национала Тодор Скримов. Срещата е на 3 януари (понеделник). Следващия уикенд пък Динамо ще играе на финалната четворка на турнира за Купата на Русия, където на полуфинала ще излезе срещу домакините от Зенит (Санкт Петербург). Тази среща е в събота (25 декември) от 18,00 часа българско време.

Цецо Соколов изигра поредния си страхотен мач за Динамо и бе над всички с 25 точки (6 аса! и 54% ефективност в атака) за победата. Иля Власов добави още 16 точки (2 блока, 3 аса и 79% ефективност в атака). За домакините от Югра-Самотлор игралите в българския Монтана Максим Сапожков (4 блока, 1 ас и 43% ефективност в атака) и Максим Крескин (2 блока) се отчетоха съответно с 18 и 2 точки. sportal.bg

СТОЙКА КРЪСТЕВА И ИВЕТ ГОРАНОВА БЯХА НАГРАДЕНИ СЪС “СПОРТЕН ИКАР” ЗА 2021 ГОДИНА

Олимпийските шампионки Стойка Кръстева и Ивет Горанова получиха “Спортен Икар” за 2021 година на Фондация “Български спорт”. Кръстева спечели титлата по бокс в категория до 51 килограма на Игрите в Токио 2020, а Горанова взе златото в дисциплината кумите на каратето при 55-килограмовите. Церемонията се проведе в Грандхотел “София” и на нея присъства президентът на БОК Стефка Костадинова. Министърът на спорта Радостин Василев изпрати подздравителен адрес.

Освен “Икар” Кръстева и Горанова и техните лични треньори – Ангел Ленков и Борислав Георгиев, получиха медали от БОК “Спортът за един мирен свят”. “Всяка една награда за мен е уникална сама по себе си. Щастлива съм, защото това е оценка за положения труд. Всяка награда има специално място в моя дом. Надявам се искрено боксът да остане в олимпийската програма, защото има големи традиции в България”, заяви добричлийката Стойка Кръстева.

В категорията “Отбор на годината” наградата беше присъдена на националния ансамбъл по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова за олимпийския триумф в японската столица през август.

За “впечатляващо представяне” бяха отличени останалите български медалистки от Токио 2020 Антоанета Костадинова (спортна стрелба, сребро) и състезателките по борба Тайбе Юсеин и Ивелина Николова, които се окичиха с бронзови отличия.

В категория “Достойно представяне” бе отличен Карлос Насар, който взе световната титла по вдигане на тежести в категория до 81 килограма. С награда за “Висок спортен дух” са наградени вицешампионите от Параолимпиадата в Токио 2020 Християн Стоянов (бягане на 1500 метра T46) и Ружди Ружди (тласкане на гюле F55). Приза за “Шампионско дълголетие” получи 40-годишният футболист Мартин Камбуров, който през тази година подобри рекорда на Петър Жеков за най-резултатен играч в българския футболен елит.

РУБЛЬОВ СПЕЧЕЛИ ДЕМОНСТРАТИВНИЯ ТУРНИР В АБУ ДАБИ

Руският тенисист Андрей Рубльов спечели демонстративния турнир в Абу Даби, като във финала се наложи над бившия №1 в света Анди Мъри с 6:4, 7:6 (2), който в момента е под №134 в ранглистата на АТP. 24-годишният Рубльов изпрати най-силния си сезон, като на Олимпийските игри в Токио спечели златен медал в смесените двойки в тандем с Анастасия Павлюченкова.

В мача за третото място канадецът Денис Шаповалов победи с 6:7 (4), 6:3, 10:6 Рафа Надал. Това бе втора поредна загуба за испанския тенисист, който се върна на корта след 133 дни отсъствие.

РОХАС ЩЕ ГОНИ И СВЕТОВЕН РЕКОРД НА СКОК ДЪЛЖИНА

Олимпийската шампионка и световна рекордьорка в тройния скок Юлимар Рохас иска и световния рекорд в скока на дължина. Венецуелката подобри световния рекорд в тройния скок по време на Олимпийските игри в Токио 2020 това лято, като постигна 15.67 м. Амбициите й обаче далеч не стигат дотук. Тя иска да пробва силите си и в скока на дължина. Така на Световното първенство в Юджийн, Орегон, през лятото догодина Рохас смята да участва и в двете дисциплини: троен скок и скок дължина. Атлетката е сигурна, че е по силите й да скочи повече от 7.52 м – колкото е сегашният световен рекорд, постигнат от рускинята Галина Чистякова през далечната вече 1988 година. atletikabg.com

БАРСА СЕ СПАСИ ОТ НОВ ПРОВАЛ

Барселона бе близо до поредния си провал, но гол на Нико Гонсалес пет минути преди края донесе победата на каталунците с 3:2 над Елче на “Камп Ноу”. Отборът на Чави се представи силно в атака, но проблемите в защита станаха причина за това двубоят да се превърне в драматичен. Дебютиращият като титуляр Феран Жутгла откри резултата в 16-ата минута, а три минути по-късно Гави отбеляза първия си гол за Барселона.

В рамките на една минута през второто полувреме Елче изравни. Резервите Тете Моренте (62′) и Пере Мия (63′) се разписаха и шокираха “Камп Ноу”. Барса все пак намери сили отново да тръгне в атака и в 85-ата минута Гонсалес, който също влезе като резерва, успя да реализира победния гол за домакините.

Каталунците взеха глътка въздух, но са седми в класирането и изостават на цели 15 точки от лидера Реал (Мадрид). Елче, който отбеляза първи голове срещу Барселона от 43 години, пък е на две точки над зоната на изпадащите.

СЕСТРИ СТОЕВИ ОТПАДНАХА НА 1/4-ФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНОТО

Стефани Стоева и Габриела Стоева отпаднаха на четвъртфиналите на Световното първенство по бадминтон в испанския град Уелва. Двукратните европейски шампионки на двойки жени, които бяха осми поставени в схемата, загубиха от номер 4 Маю Мацумото и Вакана Нагахара с 15:21, 17:21 за 41 минути.

В първия гейм японките водеха в резултата, но във втория играта беше доста оспорвана. Българките бяха близо в резултата и дори се доближиха на точка от съперничките си в края при 17:18, но японките спечелиха три поредни разигравания и затвориха мача.

Това беше последното състезание за сестрите за този сезон. “Днес приключи нашият сезон. Беше доста тежък, с много позитивни и нетолкова позитивни неща, но сме щастливи, че успяхме да играем на такова ниво и да направим някои доста добри резултати. Благодарим за цялата подкрепа! Дойде и времето, в което да се приберем вкъщи при семейството си”, написа Габриела Стоева в Инстаграм.

ДЖОКОВИЧ И БАРТИ БЯХА ОБЯВЕНИ ЗА СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ ЗА 2021 ГОДИНА

Сърбинът Новак Джокович и австралийката Ашли Барти бяха обявени за световни шампиони на Международната федерация по тенис (ITF) за 2021 година. Званието по традиция се дава на играчите, завършили сезона като номер 1 в световните ранглисти. Джокович печели приза за рекорден седми път, докато Барти получава признанието за втора година.

Джокович спечели три титли от Големия шлем – от Откритото първенство на Австралия, “Ролан Гарос” в Париж и “Уимбълдън” в Лондон, но не успя да направи рядък “Златен шлем”, след като загуби на полуфиналите на Олимпиадата в Токио, а след това и на финала на Откритото първенство на САЩ. С националния тим на Сърбия пък той достигна до полуфиналите на Купа “Дейвис”. “След година с толкова много успехи за мен, екипа, семейството и феновете ми, е страхотна чест да бъда определен за световен шампион на ITF за седми път. Благодарен съм и съм горд от резултатите, които постигнах. Щастлив съм също така, че имах възможност и да играя за националния отбор на Сърбия”, коментира Джокович.

Белградчанинът през 2021 година се изравни с Роджър Федерер (Швейцария) и Рафаел Надал (Испания) на върха в класацията с 20 титли от Големия шлем и през януари може да стане едноличен лидер, ако триумфира на Откритото първенство на Австралия, което вече е печелил рекордните девет пъти.

Никола Мектич и Пате Павич станаха първите хървати, които са избрани за световни шампиони на ITF при мъжките двойки, след като заедно те спечелиха девет титли, в това число на “Уимбълдън” и на Олимпиадата в Токио.

При женските дуети бяха отличени чехкините Барбора Крейчикова и Катержина Синиакова. Те заслужиха приза за втори път след 2018 година, след като през завършилия сезон триумфираха на “Ролан Гарос” и на Олимпийските игри.