СТОЙКА КРЪСТЕВА Е “СПОРТИСТ НА ГОДИНАТА” НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО БОКС

Добричлийката Стойка Кръстева е “Спортист на годината” на Българската федерация по бокс, информира sportal.bg. Това обяви президентът на централата Красимир Инински на пресконференция в столицата. През август Кръстева спечели олимпийската титла по бокс в категория до 51 килограма, като стана първата българка с медал от олимпийски боксов турнир. С оглед на постижението ù наградата, която ще ù бъде връчена от БФБокс, е напълно очаквана. “Вътрешно се чувствам много щастлив. Обикновено на пресконференции говорим за състезания и за очаквания, има напрежение, но сега съм много спокоен и щастлив. През изминалата година спечелихме не само олимпийската титла, но и общо над 100 медала от световни и европейски първенства във всички възрастови групи. Това няма как да не ме радва, както и фактът, че имаме 1500 регистрирани боксьори в цялата страна”, каза Инински.

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева заяви, че резултатите ù са плод на много труд. Това е труд цял живот. Не може да почнеш да тренираш днес и утре да искаш да бъдеш шампион. Но зад моите успехи се крие трудът на страшно много хора. Без усилията им, това нямаше да се случи. Тук искам да похваля и г-н Инински за помощта, която ни оказва. Преди да дойде той, ми се е случвало да отида във федерацията и да се моля да ме изпратят на световно първенство, на което ми бе отговорено, че първенството е започнало вчера. Сега ситуацията е друга и може да се мисли само за тренировките. Този медал, който спечелих, е за цяла България”, коментира Кръстева. Тя добави, че се надява, че ще бъде избрана и за “Спортист на годината” на България. “Иска ми се да стана “Спортист на годината”, но знам, че в тази пандемична обстановка може и да няма церемония. Надявам се обаче, че тя ще се проведе и ще мога да получа тази награда. Бих искала да завърша състезателния си път по този начин, защото всеки спортист мечтае за тази награда”, добави още 36-годишната Кръстева, която обяви края на кариерата си след спечелването на олимпийската титла.

ЛЕВСКИ С ЧИСТА ПОБЕДА НАД ДОБРУДЖА В ЗАЛА „ДОБРОТИЦА”

Волейболният отбор на Левски записа 6-а поредна и общо 7-а победа от началото на сезона в Efbet Супер Волей. Момчетата на Андрей Жеков надиграха чисто като гости Добруджа 07 (Добрич) с 3:0 (25:19, 25:19, 25:22) в последния мач от 10-ия кръг на шампионата, игран в зала “Добротица”, информира sportal.bg. Така “сините” са на 6-о място във временното класиране със 7 победи, 3 загуби и 23 точки. Добруджа пък остава на 9-а позиция с 4 победи, 6 загуби и 12 точки. В последния 11-и кръг от първия полусезон Левски ще приеме вицешампиона Нефтохимик 2010 (Бургас) в дербито на кръга, а добричлии ще гостуват на ЦСКА. И двете срещи са в петък (17 декември), съответно от 18,30 и 18,00 часа.

В първия гейм домакините от Добруджа поведоха за кратко, но “сините” бързо обърнаха резултата. Играта продължи точка за точка, но след 15:15 гостите от Левски се мобилизираха и излязоха напред в резултата след 25:19. Втората част започна под диктовката на играчите на Андрей Жеков, които бяха повече от категорични и увеличиха аванса си на 2:0 след ново 25:19. Третата част тръгна силно за добричлии, но не съумяха да удържат темпото и оставиха Левски да контролира играта. До края двата тима продължиха на амплитуди, но в края Левски наложи волята си и се поздрави с чиста победа след 25:22 и 3:0.

Над всички за Левски беше младият Венислав Антов с 18 точки (1 ас и 50% ефективност в атака) за победата. За домакините от Добруджа Златко Кьосев (1 блок, 2 аса, 56% ефективност в атака и 56% позитивно посрещане) и Георги Михалев (39% ефективност в атака) реализираха съответно 12 и 10 точки.

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев 1, Георги Михалев 10, Златко Кьосев 12, Явор Генов 7, Светослав Арнаудов 3, Александър Кордев 4 – Николай Тодоров-либеро (Калоян Канев 2, Христо Енков, Георги Чалъков, Самуил Василев-либеро).

МОК ИЗВАДИ ЩАНГИТЕ, БОКСА И ПЕТОБОЯ ОТ ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ В ЛОС АНДЖЕЛИС 2028

Международният олимпийски комитет взе решение да извади три от основните спортове от Игрите през 2028 година, които ще се проведат в Лос Анджелис. Това обяви президентът на централата Томас Бах. Аут от Олимпиадата са вдигането на щанги, боксът и модерният петобой. На тяхно място пък влизат скейтборд, сърф и спортно катерене.

Решението за изваждането на три от основните спортове на Олимпийските игри бе взето след виртуално заседание на МОК. „Решението за вкарването на тези три спорта, които са насочени към младежта, бе взето след сериозния им успех в Токио 2020, ангажираността към иновациите, изразена от организаторите на Лос Анджелис 2028, както и сериозният интерес и дълбоки корени, които те имат в Калифорния“, обясни Бах.

Вдигането на тежести е част от олимпийското движение още от 1896-а, докато боксът и модерният петобой влизат в програмата на Игрите през 1912 година. И трите отпаднали спорта ще могат да се борят за участие на събитието, но ще трябва да преодолеят конкуренцията на други спортове като бейзбол, софтбол, карате, скуош, лакрос, крикет и поло, които могат да бъдат еднократни допълнения към Игрите.

БОКА ХУНИОРС СЛОМИ БАРСА С ДУЗПИ ЗА “МАРАДОНА КЪП”

Тимът на Бока Хуниорс надви Барселона с 5:3 след дузпи в двубоя в памет на Диего Марадона, който се игра в Рияд (Саудитска Арабия). Отборите си размениха по един гол в редовното време, а при изпълнението на удари от бялата точка каталунците пропуснаха на два пъти, докато аржентинците бяха точни в първите си четири изстрела.

Каталунците оставиха част от основните си футболисти в Испания, а в стартовите 11 бе Даниел Алвеш, който все още няма право да играе в официални срещи. За бразилеца това бе повторен дебют за клуба, като той действа като десен бек. Ерик Гарсия, Сержиньо Дест, Клеман Лангле (с капитанската лента) и Филипе Коутиньо също бяха титуляри.

Чави построи футболистите си по нетипичен за тима начин. Пред вратаря Нето действаше защитна четворка в лицето на Алвеш, Гарсия, Лангле и Балде. Пред тях в ролята на опорен халф започна Санц, а пред него в линия бяха подредени останалите петима футболисти, като нямаше изявен централен нападател. Фран Жутгла зае позиция на дясното крило, Дест на необичайното за себе си ляво, а Коутиньо, Пуч и Демир се позиционираха в центъра.

Бока пък вече приключи надпреварата в Аржентина, а преди дни спечели Купата на страната. В тима бе бившият защитник на Манчестър Юнайтед Маркос Рохо.

През своята велика кариера починалият преди година Марадона игра и за двата клуба.

Рики Пуч пропусна първата възможност пред някоя от двете врати, като в 6-ата минута стреля над гредата. Отново той отправи изстрел в 13-ата, който беше спасен с лекота от вратаря. Малко по-късно и Алвеш шутира, като този път Роси беше доста по-неубедителен, но все пак съумя да отрази. Бока Хуниорс обаче организира първата чиста опасност. Това се случи в 29-ата минута, когато колумбиецът Себастиан Вийя надбяга Ерик Гарсия и излезе сам срещу вратаря под ъгъл, но шутира в аут. Каталунците отговориха с опасни удари на Дест и Коутиньо, които обаче също не попаднаха в целта.

Барса поведе в 51-ата минута, когато след центриране на Алвеш в наказателното поле се стигна до ситуация, при която топката срещна дясната ръка и Коутиньо и отиде право у Жутгла, който се обърна и опъна мрежата на Бока за 1:0. Аржентинците резонно протестираха, но реферът или не видя нарушението, или прецени, че такова не е имало, а и ВАР не се използваше в този мач. Южноамериканците пропуснаха да изравнят в 57-ата, когато Васкес излезе сам срещу Нето, но стражът успя да спаси. Двата тима направиха множество промени и в 77-ата минута Бока все пак стигна до 1:1. Тогава се разписа 19-годишният талант на клуба Екзекиел Себайос.

СЕСТРИ СТОЕВИ С ЛЕТЯЩ СТАРТ НА СВЕТОВНОТО В ИСПАНИЯ

Стефани Стоева и Габриела Стоева стартираха с победа на Световното първенство по бадминтон в испанския град Уелва. Двукратните европейски шампионки на двойки жени, които са осми поставени в схемата, спечелиха срещу представителките на Турция Бенгису Ерчетин и Наслъджан Инчи с 21:12, 21:14 за 34 минути. Сестрите нямаха проблеми, след като взеха ранен аванс и в двата гейма на двубоя.

В следващия кръг българките ще играят срещу номер 9 в схемата Клоуи Бърч и Лорън Смит (Англия), които за последно победиха преди две седмици в груповата фаза на финалите на Световните серии по бадминтон в Бали (Индонезия).

Стефани Стоева и Габриела Стоева дадоха допълнителни антигенни тестове на световния шампионат, които бяха отрицателни, след като техният треньор Михаил Попов е с КОВИД-19 и в момента е под карантина.

БАЙЕРН РАЗБИ ЩУТГАРТ, ИСТОРИЧЕСКИ ГОЛОВЕ ЗА ЛЕВАНДОВСКИ

Байерн победи с убедителното 5:0 Щутгарт като гост и се откъсна на цели 9 точки от втория Борусия (Дортмунд) кръг преди края на есенния дял в Бундеслигата. С три гола се отличи Серж Гнабри (40’, 53’, 74’), а две попадения бяха на Робърт Левандовски (69’,74’). Това бяха попадения под номер 41 и 42 за поляка от началото на календарната година, с което той изравни рекорда на Герд Мюлер и е само на гол от това да го остави в историята.

Първото по-опасно положение дойде в 17-ата минута, когато Серж Гнабри бе добре изведен зад линията на отбраната, но се засуети, а и бе добре блокиран от Флориан Мюлер, след което стреля в аут. “Швабите” отговориха в 25-ата минута, когато Танги Кулибали изведе много добре Омар Мануш в отлична позиция, но нападателят разочарова с опита си за удар. В средата на първата част Юлиан Нагелсман получи още една неприятна новина, а именно контузията на Кингли Коман, който бе заменен от Льорой Сане. В следващите минути баварците отправиха още няколко удара по посока на вратата, но те не бяха на нужното ниво, за да се стигне до попадение. В 40-ата минута обаче резервата Льорой Сане напредна добре от центъра на терена, срещу него се оказа Константинос Мавропанос, който се подхлъзна, топката се озова в Серж Гнабри и той с хубав изстрел в далечния ъгъл откри резултата за 1:0.

Футболистите на Щутфарт започнаха активно втората част и отличен пробив на Хироки Ито завърши с добър пас в наказателното поле, но там Мануш не успя да поеме топката и тя отиде в бранител на баварците. Шампионите отговориха в 53-ата минута, когато Марк Рока отне една топка в средата на терена, подаде към Томас Мюлер, а германският национал пусна елегантно по-напред към Гнабри, крилото преодоля бранителя пред себе си и прати топката в мрежата с левия си крак за 2:0. Няколко минути по-късно Левандовски също стреля опасно след лошо изнасяне на домакините, но Флориан Мюлер спаси. Именно полякът покачи на 3:0 в 69-ата минута след отличен пас на Гнабри, който записа и асистенция след двете си попадения. Това бе негов 41-и гол в Бундеслигата и 17-и от началото на кампанията. Само няколко минути по-късно отново Рока отне топката, прати отличен пас вдясно към Гнабри, а той с успореден пас намери отново вездесъщия поляк, който се разписа за 4:0. Почти същата комбинация протече само две минути по-късно, но този път отдясно с топката в крака се оказа Мюлер, за да я прати в наказателното поле, където този път Гнабри бе на добра позиция и завърши своя хеттрик за 5:0.

Така кръг преди зимната пауза в Германия Щутгарт е на 15-о място, но и с мач повече от Аугсбург. Байерн пък вече има солидна преднина от 9 точки и ще домакинства на Волфсбург през уикенда.

РАДО АРСОВ И ТОНИ ЗЕТОВА СЪС СЪВМЕСТНА КАНДИДАТУРА ДА ПОЕМАТ ЖЕНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР

Две известни имена в българския волейбол  – Радослав Арсов и Антонина Зетова, са подали обща кандидатура за женския национален отбор по волейбол на България, съобщава volleycomment.bg. В заявката за бъдещата съвместна работа се предвижда Радо Арсов да е на поста старши треньор, а Тони Зетова – негов помощник.

Както е известно, след оттеглянето на Иван Петков БФВолейбол обяви конкурс за селекционер на “лъвиците”. Президентът на федерацията Любо Ганев анонсира, че има 4-5 кандидатури на чуждестранни специалисти. Наред с тях вече има и българска кандидатура за щаб в лицето на Арсов и Зетова, които са сред най-подготвените специалисти. Радослав Арсов работи във Франция, като е селекционер на женския първодивизионен Нанси Вандьовр. Под негово ръководство в последните години клубът извървя пътя от аматьорски статут до елита, като се превърна във фактор във френското първенство. Антонина Зетова изведе националния отбор на България за жени под 23 години до бронзови отличия на световното първенство през 2017 година в Словения, също така бе и в щаба на женския национален отбор. В момента е помощник-треньор в женския тим на ЦСКА.