ДАНИЕЛА КАРАКАШЕВА СПЕЧЕЛИ БРОНЗОВ МЕДАЛ НА СВЕТОВНОТО ПО КАНАДСКА БОРБА

Даниела Каракашева от добричкия клуб „Хищник“ постигна изключителен успех на световното първенство по канадска борба, което се проведе в Букурещ. 16-годишната ученичка от СУ „Свети Климент Охридски” завоюва ценното отличие в надпреварата при жените в категория до 90 кг на дясна ръка. В румънската столица възпитаничката на Захари Стоянов участва и в първенството за девойки до 16 години, в което се нареди на четвърто място.

Само преди три седмици Даниела Каракашева се окичи със златен и сребърен медал на европейското първенство по канадска борба. В литовската столица Вилнюс тя стана първа на дясна ръка при девойките до 16 години, а на лява ръка зае второ място.

ДОБРУДЖА 07 С ЧИСТА ПОБЕДА НАД СЛИВНИШКИ ГЕРОЙ

Волейболистите на Добруджа 07 записаха втора поредна и общо 4-а победа в Efbet Супер Волей. Воденият от Лазар Лазаров тим надигра като гост Сливнишки герой (Сливница) с 3:0 (25:20, 25:15, 28:26) в среща от 9-ия кръг на шампионата, играна в зала “Арена Сливница”, информира sportal.bg. Така добричлии са на 9-о място във временното класиране с 4 победи, 5 загуби и 12 точки. Сливнишки герой пък е 13-и с едва 1 победа, 6 загуби и 4 точки, но и два мача по-малко. В предпоследния 10-и кръг от първия полусезон Добруджа е домакин на Левски, докато играчите на Мартин Стоев са гости на Монтана. Срещите са съответно в събота (11 декември) и петък (10 декември) от 18,00 часа.

Гостите от Добруджа доминираха изцяло в първите две части от срещата и закономерно поведоха в резултата след 25:20 и 25:15. Възходящата линия на момчетата на Лазар Лазаров продължи и в третия гейм, като дръпнаха с 12:9. Впоследствие домакините от Сливнишки герой наваксаха и изравниха. Играта продължи точка за точка. Сливничани успяха да стигнат първи до геймбол, но не успяха да го оползотворят. От своя страна добричлии на три пъти бяха близо до затваряне на мача, но това се случи едва след 28:26 за крайното 3:0.

Най-полезен за Добруджа бе Явор Генов със 17 точки (1 ас, 62% ефективност в атака и 44% позитивно посрещане) за победата. Георги Михалев добави още 14 точки (61% ефективност в атака). За домакините от Сливнишки герой Мариян Наков бе единственият с двуцифрен актив – 10 точки (2 аса и 38% ефективност в атака).

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев 4, Георги Михалев 14, Явор Генов 17, Златко Кьосев 10, Светослав Арнаудов 7, Александър Кордев 8 – Николай Тодоров-либеро (Христо Енков, Самуил Василев-либеро).

СЕСТРИ СТОЕВИ ПРИКЛЮЧИХА УЧАСТИЕТО СИ НА ФИНАЛИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ СЕРИИ ПО БАДМИНТОН В БАЛИ

Стефани Стоева и Габриела Стоева приключиха участието си на финалите на Световните серии по бадминтон в Бали (Индонезия) с награден фонд 1.5 милиона долара. Българките, които са двукратни европейски шампионки, не излязоха за двубоя си от полуфиналите срещу номер 4 в света Со-йон Ким и Хи-йонг Кон (Република Корея) заради контузия на Габриела Стоева. “Нямаме добри новини. Не искахме да приключваме финалите така. За съжаление, трябваше да се оттеглим от полуфинала заради контузия в гърба на Габриела. Тя го усети вчера преди мача, след което се влошаваше. Нищо не можем да направим в тази ситуация, когато сме сами без човек, който може да носи отговорност за възстановяването и лечението ни по време на всеки тежък мач и тренировки. Разговаряйки с нашия треньор и с доктора на турнира, това беше най-добрият избор и се надяваме да сме готови за световното първенство. Благодарим на всички за подкрепата и съжаляваме, че това се случи”, написа Стефани Стоева в Инстаграм. “Много съм разочарована, че трябва да се оттеглим от полуфиналите тук. Вчера преди мача срещу японките почувствах някаква болка в гърба, но излязох на корта, за да завършим последния ни мач в групата. След това чувствах голяма болка през целия ден, не бях в състояние да се движа или да се изправя от леглото. Мислех, че днес ще бъда по-добре, но все още чувствам силна болка. Говорих със сестра ми, с треньора, с лекарите тук и решихме да не играем днес. Много съм разочарована и тъжна, че ми се случи, но съм много благодарна, че имам толкова голяма подкрепа от сестра ми. Надявам се, че ще бъда по-добре на световното първенство в Испания”, заяви Габриела Стоева също в Инстаграм.

На турнира в Бали участват осемте най-добри двойки в света за сезона, които са разделени в две групи по четири. До края на годината на сестрите предстои да стартират на Световното първенство по бадминтон за мъже и жени в испанския град Уелва. sportal.bg

ЛЕВАНДОВСКИ СПЕЧЕЛИ ДУЕЛА С ХОЛАНД

Байерн (Мюнхен) отново спечели голямото дерби на Германия. Баварците победиха Борусия (Дортмунд) с 3:2 в драматичен двубой на “Сигнал Идуна Парк”. За тях това е седма поредна победа в “Дер Класикер”, като те за трети пореден път вкарват 3 гола на този стадион. Така битката на върха на Бундеслигата завърши с успех за тима на Юлиан Нагелсман и той вече има аванс от 4 точки пред Борусия.

Юлиан Брант откри резултата в петата минута, но четири по-късно Роберт Левандовски изравни. Кингсли Коман изведе гостите напред малко преди почивката, а Ерлинг Холанд направи 2:2 в началото на второто полувреме. Левандовски донесе победата на Байерн от дузпа в 77-ата минута. Основна вина за загубата на Дортмунд имаше бившият играч на Байерн Матс Хумелс, който сбърка при изравнителния гол за 1:1, а след това игра с ръка в наказателното поле, което доведе до дузпата, която донесе трите точки на баварците.

МАНЧЕСТЪР СИТИ СЕ ЗАВЪРНА НА ВЪРХА В ПРЕМИЪР ЛИЙГ

Манчестър Сити излезе на върха във временното класиране на Премиър лийг за първи път през този сезон, след като победи без никакъв проблем Уотфорд с 3:1 като гост. “Гражданите” бяха много по-добрият отбор на “Викъридж Роуд” и трите попадения бяха минимумът, с който можеха да материализират превъзходството си. Рахийм Стърлинг (4′) откри резултата, а Бернардо Силва (31′, 61′) доказа за пореден път, че се намира в страхотна форма, вкарвайки два гола. Хуан Ернандес реализира почетното попадение за “стършелите” в 74-ата минута. Така Манчестър Сити изпревари Ливърпул с една точка, а Челси, който преди този кръг бе лидер, вече е на трета позиция с два пункта по-малко от “гражданите”.

Джосеп Гуардиола смени почти половината си състав. Испанецът направи пет промени в сравнение с мача с Астън Вила през седмицата. Кайл Уокър, Илкай Гюндоган, Джак Грийлиш и Фил Фоудън се завърнаха след контузии. Аймерик Лапорт също започна, след като изтърпя наказание. Дани Роуз стартира вместо контузения Адам Масина в състава на Уотфорд.

“Гражданите” имаха огромно предимство през първата част. Още в четвъртата минута Стърлинг откри резултата, след като засече с глава центриране на Фоудън. Роуз остави английският национал непокрит и той не сгреши. Грийлиш и Стърлинг пропуснаха още няколко добри ситуации, като и Бахман често трябваше да прави спасявания. В 31-ата минута стражът на Уотфорд изби поредния точен удар, отправен този път от Гюндоган, но след това топката стигна до Бернардо Силва, който от малък ъгъл удвои аванса на гостите. До почивката Фоудън пропусна още една чиста възможност и така отборът на Уотфорд се отърва възможно най-леко предвид огромната разлика в класата.

Съотношението на силите не се промени в началото на второто полувреме. Бахман спаси удар на Стърлинг, а малко по-късно стражът на Уотфорд се намеси и след изстрел на Фоудън, след което топката срещна гредата. В 63-ата минута Бернардо Силва се разписа за втори път, след като получи от Кайл Уокър и с много техничен удар с левия крак прати топката в горния ляв ъгъл на вратата на Бахман. В 74-ата минута Кучо Ернандес намали, след като нанесе много хубав удар към далечния ъгъл, след който топката рикошира в гредата. Колумбиецът обаче успя сам да направи добавка за 1:3. Този гол възвърна част от увереността на Уотфорд и четири минути по-късно Джошуа Кинг пропусна златна възможност да отбележи втори гол. Ударът на норвежеца премина на сантиметри встрани от целта.

Този резултат се запази до края и така шампионите излязоха на върха в Премиър лийг за първи път през този сезон.

ЛЕВСКИ ПОДЧИНИ БОТЕВ (ПЛОВДИВ) И ВЛЕЗЕ В ТОП 6

Отборът на Левски спечели дербито от 18-ия кръг на efbet Лига срещу Ботев (Пловдив) с 2:0. Дебютният гол на Гьоко Зайков в 6-ата минута даде аванс на “сините”, а Борислав Цонев удвои в 79-ата минута, но поради натрупани картони ще пропусне гостуването на Берое от последния кръг за 2021 година. Успехът е втори поред за столичани в рамките на няколко дни, а играчите на Мъри Стоилов в пети пореден двубой не допуснаха гол в шампионата.

За първи път през този сезон 26-кратните шампиони влязоха в топ 6 на класирането. Столичани събраха актив от 25 точки, а головата им разлика вече не е негативна, както беше през последните месеци. “Сините” са отбелязали 21 гола, колкото и са допуснали през тази кампания в първите си 18 двубоя.

Ботев остана с 29 точки на четвърто място, като прекъсна серията си от две поредни победи над столичния гранд. Поражението е едва второ за “жълто-черните” в последните седем срещи срещу Левски.

Още от първата минута играчите на домакините демонстрираха, че ще играят агресивно и ще търсят успеха. В 6-ата минута Левски поведе с първия гол на Гьоко Зайков за клуба. Националът на Северна Македония бе точен с глава, след като засече центриране на Ради Цонев от фал. Бранителят надскочи Мертенс и прати топката в далечния ъгъл на Аргилашки. Голът даде увереност на столичани, които пропуснаха още няколко положения в следващите минути. Марин Петков на два пъти, Боби Цонев, Димитров и Бари не успяха да удвоят. Страхотен удар на Тодор Неделев от около 30 метра не изненада Михайлов, който плонжира и изби топката, преди да влезе в долния ляв ъгъл на стража.

През втората част гостите излязоха преобразени, като правеха висока преса и затрудняваха “сините”. В 49-ата минута Янсон изведе Па Конате сам срещу Михайлов, но левият халф-бек стреля покрай гредата. Последва нов удар на Рабей, но Михайлов пак спаси. Между двете положения за пловдивчани Борислав Цонев пробва късмета си от пряк свободен удар, но коженото кълбо падна малко над горната греда. В 62-ата минута след добра контраатака Краев намери Димитров, който стеля силно с левия крак, но Аргилашки изби топката, която отиваше под горната греда. Зайков можеше да удвои в 66-ата минута след нов изстрел с глава, но този път той беше слаб и не затрудни вратаря на “жълто-черните”. В 79-ата минута домакините вкараха и втори гол. Петков отне топката от Мертенс в центъра на терена и при последвалата светкавична контраатака Димитров изведе Боби Цонев, който с бомбен шут вкара своя пети гол в първенството и стана голмайстор №1 на тима в шампионата. Той не се бе разписвал в efbet Лига от два месеца, когато вкара две попадения на Лудогорец при загубата с 2:4.

Следващия уикенд “сините” гостуват на Берое, а Ботев завършва година срещу Царско село в Коматево.

БЪЛГАРИЯ ПОСРЕЩА ПАРАГВАЙ ЗА “КУПА ДЕЙВИС”

България ще бъде домакин на Парагвай в Световна група-2 за купа “Дейвис”. Срещите ще се играят на 4 и 5 март следващата година. При успех България ще играе през месец септември за влизане в Световна група-1. „Трябва да дадем най-доброто от себе си, за да победим“, коментира Теодор Бачев – капитан на България за „Купа Дейвис”. „Надявам се да имаме време за подготовка и всички наши състезатели да са здрави и в добра форма. По принцип домакинството е нож с две остриета. Когато си домакин, имаш може би малко повече напрежение, но пък имаш подкрепата на публиката. Да се надяваме, че през месец март обстановката ще позволява да има зрители на срещите. Тепърва ще се запознаваме със тенисистите от Парагвай“, допълни Теодор Бачев.

ДРАМА ОТ СТАРТА ДО ФИНАЛА И ХАМИЛТЪН ИЗРАВНИ ВЕРСТАПЕН СЛЕД ИСТОРИЧЕСКА ПОБЕДА В ДЖЕДА

Първото състезание в историята на Формула 1 за Гран При на Саудитска Арабия бе спечелено от седемкратния световен шампион Люис Хамилтън от отбора на Мерцедес. В Джеда Люис завоюва една от най-трудните си победи, след като драмата присъстваше във всяка обиколка от старта до финала. Втори остана лидерът в шампионата Макс Верстапен от Ред Бул, чиято преднина бе занулена от победата на Люис, но нидерландецът води в шампионата заради по-големия брой спечелени победи от началото на шампионата.

Звездата на Мерцедес Люис Хамилтън спечели квалификацията за първата в историята на Формула 1 Гран При на Саудитска Арабия по изключително драматичен начин. Това се случи, след като лидерът в класирането при пилотите Макс Верстапен от отбора на Ред Бул допусна нетипична грешка и разби болида си в предпазните стени един завой преди края на квалификацията.