УСТРЕМ (ДОНЧЕВО) ЗАГУБИ ОТ ДУНАВ В ТУРНИРА ЗА КУПАТА НА АМАТЬОРСКАТА ЛИГА

Дунав разби Устрем (Дончево) със 7:0 и се класира за следващия кръг на турнира за Купата на Аматьорската футболна лига. Още голове можеше да вкара селекцията на треньорския тандем Мартин Цирков – Ивайло Кирилов. Наказателната й акция започна с попадението на Джан Хасан с глава след центриране отляво на Димитър Тодоров. До почивката се разписа и Мирослав Георгиев с удар отдалеч. После дойдоха минутите на Преслав Петков. След удар топката се отби в гредата и голмайсторът направи резултата класически. При друга атака пък реализира на празна врата. Василен Марков беше точен с глава след центриране от корнер в 69-ата минута. Малко след това вратарят на гостите изби топката след удар отдалеч, но Йордан Димитров я насочи в мрежата му. Секунди преди края Станислав Вълчев вкара от фаул, изпълнен от 35 метра – 7:0.

МЕСИ С РЕКОРДНА СЕДМА “ЗЛАТНА ТОПКА”

Великият Лионел Меси грабна “Златната топка” и за тази година, с което вече има рекордните седем такива. В организираната от “Франс Футбол” анкета 34-годишният аржентинец събра 613 точки и изпревари Роберт Левандовски (580 т.) и Жоржиньо (460 т.), който изненадващо измести Карим Бензема от топ 3.

През лятото Меси спечели Копа Америка с Аржентина, стана и реализатор №1 на испанското първенство за сезон 2020/21 с 30 гола, след което облече фланелката на Пари Сен Жермен. Лео заслужи и предишната “Златна топка” – през 2019 година, а останалите му са от 2009, 2010, 2011, 2012 и 2015 г. Най-близо до него с пет такива отличия се нарежда Кристиано Роналдо, който този път е шести.

Както е известно, през миналата година наградата не беше връчвана, тъй като организаторите прецениха, че не всички футболисти са били равнопоставени, след като заради пандемията някои първенства и турнири или бяха прекратени по-рано, или претърпяха промяна във формата. Фаворит за спечелването й беше Роберт Левандовски.

При избора тази година участваха 170 журналисти – всеки от различна държава. Всеки от тях посочва по петима футболисти от списък с 30 имена, като ги подрежда по позиции от първа до пета. За първо място се дават 6 точки, за второ – 4, за трето – 3, за четвърто – 2 и за пето – 1.

Ето и пълното класиране за „Златната топка“ по точки:

  1. Меси – 613
  2. Левандовски – 580
  3. Жоржиньо – 460
  4. Бензема – 239
  5. Канте – 186
  6. Роналдо – 178
  7. Салах – 121
  8. Де Бройне – 73
  9. Мбапе – 58
  10. Донарума – 36
  11. Холанд – 33
  12. Лукаку – 26
  13. Киелини – 26
  14. Бонучи – 18
  15. Стърлинг – 10
  16. Неймар – 9
  17. Суарес – 8
  18. Кяер – 8
  19. Маунт – 7
  20. Марез – 7
  21. Бруно Фернандеш / Лаутаро Мартинес – 6
  22. Кейн – 4
  23. Педри – 3
  24. Фодън – 2
  25. Барела / Рубен Диаш / Жерард Морено – 1
  26. Аспиликуета / Модрич – 0

ХЪРВАТИЯ ПОБЕДИ ИТАЛИЯ И СЕ КЛАСИРА НА ПОЛУФИНАЛ ЗА КУПА “ДЕЙВИС”

Хърватия стана първият полуфиналист в отборния турнир по тенис за мъже за Купа “Дейвис”, след като елиминира Италия с 2:1 победи. След като двата мача на сингъл бяха с разменени победи, намиращите се на върха в ранглистата на двойки Мате Павич и Никола Мектич нямаха никаква трудност срещу Фабио Фонини и Яник Зинер и ги отнесоха с 6:3, 6:4.

Зинер смени Симоне Болели в италианския отбор в предварителната заявка. И Зинер показа, че има огромно бъдеще, след като за близо три часа победи ветерана Марин Чилич в три сета с 3:6, 7:6 (4), 6:3 и изравни синглите. Притиснати след изоставане с 0:1 в общия резултат, италианците подкрепяха повече от шумно понякога Зинер срещу бившия шампион от US Open Чилич. Но на двойки заедно с Фонини така и не успяха да вземат дори и една от отворилите им се точки за пробив и паднаха за час и 20 минути. Павич и Мектич са шампиони от “Уимбълдън” на двойки, както и от Олимпийските игри в Токио.

В другия сингъл Борна Годжо даде изненадваща преднина на хърватите, след като удари Лоренцо Сонего със 7:6 (2), 2:6, 6:2. Годжо, който е 252 места след намиращия се на 27-о място Сонего, изоставаше с 1:4 в първия сет, но намери сили да изпрати частта в тайбрек и там спечели. Италианецът бързо се възстанови във втория сет и го спечели комфортно, но в третия имаше доста проблеми и направи сериозен брой непредизвикани грешки, в това число и три пропуснати точки за пробив в седмия гейм.

На полуфинала хърватите чакат победителя от двубоя между Сърбия и Казахстан.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ПРЕД НОВ РЕКОРД С ТРЕНТО

Българската волейболна звезда Матей Казийски е пред нов рекорд с италианския гранд Итас (Тренто). Казийски ще стане играчът с най-много мачове с “жълто-синята” фланелка. Българската легенда дебютира за Тренто на 30 септември 2007 година и в момента играе своя девети сезон в отбора. Това ще стане факт днес (2 декември) при гостуването на Перуджа в италианското дерби от първия кръг в Група Е на Шампионската лига. Българинът ще запише своя 346-и мач с екипа на трентинци и ще изпревари Емануеле Бирарели и Масимо Колачи, които имат по 345 срещи.

37-годишният Матей Казийски вече държи няколко клубни рекорда – за най-много реализирани точки за Тренто – 5111, както и за най-много срещи като капитан – с 216. Той дели първото място с Емануеле Бирарели и по спечелени трофеи с екипа на тима от Тренто с по 16. Българинът има по четири титли от Скудетото и Световното клубно първенство, по три трофея в Шампионската лига и в турнира за Купата на Италия, както и две Суперкупи на страната.

КОБРАТА: ГОТОВ СЪМ ЗА НОВ МАЧ СЛЕД 2-3 МЕСЕЦА

Кубрат Пулев е готов да се бие отново след 2-3 месеца. Това обяви самият боксьор в ексклузивно интервю за youtube канала “Спортната джунгла”. „Няма да излизам от форма. Контузия нямам. Това е най-важното. Здрав съм. Да благодарим на Господ и на природата. Имах контузия на рамото, с която играх срещу Джошуа за световната титла. С тази травма нямаше как да пускам друг удар освен десен прав. Дори и с него не бях сигурен. Сега вече контузията я няма“, добави Пулев.

Той все още не е решил дали ще прави защита на новоспечелената титла от веригата “Траяд комбат”, или ще се завърне към професионалния бокс. sportal.bg

ЧЕТВЪРТО РЕМИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНАТА ТИТЛА ПО ШАХМАТ

Четвъртата партия от мача за световната титла по шахмат между шампиона Магнус Карлсен и претендента Ян Непомнящи отново не излъчи победител. Подобно на предишните три и тази партия, в която норвежецът бе с белите фигури, приключи с реми, което бе фиксирано с трикратно повторение на 33-тия ход.

След като във втората партия от мача 30-годишният Карлсен изненада Непомнящи с нетрадиционния за него откриващ ход d4, сега норвежецът се върна към обичайното е4. Двамата гросмайстори разиграха руска партия, което бе по вкуса на играещия с черните Непомнящи. Руснакът успя да размени дамите с противника си още на 16-ия ход и след него бе ясно, че Карлсен трудно ще може да продължи да търси победата.

Мачът за световната титла се провежда в 14 партии по класически шахмат, като при равенство в тях ще се изиграе тайбрек на съкратена контрола. Наградният фонд е 2 милиона евро, като победителят ще вземе между 60 и 55 процента от сумата в зависимост от това дали спечели още в редовните 14 партии, или се стигне до тайбрек. sportal.bg

ПЕДРИ ЗАСЛУЖИ И ТРОФЕЯ “КОПА”

Испанският национал Педри беше отличен за най-добър млад футболист до 21 години и в анкетата на “Франс Футбол”. Призът е известен като “Копа” на името на Реймон Копа. Наскоро халфът на Барселона получи аналогичен приз – “Златното момче”, даван от “Тутоспорт”.

Младокът изигра феноменален сезон, в който записа невероятните 73 двубоя за Барса и националния тим на Испания, включително на Евро 2020 и Олимпиадата. Едва преди няколко дни той навърши 19 години, a в класацията за “Златната топка” заема 24-о място.

Другите номинирани за приза “Копа” в анкетата на “Франс Футбол” бяха Мейсън Грийнууд (Манчестър Юнайтед, Англия), Джуд Белингам (Дортмунд, Англия), Джамал Мусиала (Байерн, Германия) и Нуно Мендеш (ПСЖ, Португалия).

ХЕБЪР С ТЕЖКА ЗАГУБА НА СТАРТА НА ГРУПОВАТА ФАЗА НА ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Волейболният шампион на България Хебър (Пазарджик) допусна тежка загуба в първия си двубой от Група „А” на Шампионската лига. Българските волейболисти паднаха при гостуването си на полския шампион Ястрежебски Венгел в Ястжембие-Здруй с 0:3 (11:25, 16:25, 14:25) в зала “Хала Видовисково”.

Тежката програма и контузиите в състава на Хебър, както и отсъствието на бившия капитан на националния отбор Виктор Йосифов, допринесоха за негативната ситуацията и за трудното начало в Група „А” на Шампионската лига. Домакините имаха пълно превъзходство във всички елементи на играта (9:1 аса, 12:1 блока), докато отборът от Пазарджик допусна множество грешки.

В следващия си мач от турнира Хебър ще играе срещу германския Фридрихсхафен на 16 декември в Пазарджик.

Брадли Гънтър стана най-резултатен за Хебър с едва 7 точки (39% ефективност в атака). Тодор Алексиев добави още 6 точки (43% ефективност в атака, 4% перфектно и 42% позитивно посрещане). Якопо Масари записа само 5 точки (17% ефективност в атака, 20% перфектно и 47% позитивно посрещане). Ян Хадрава стана най-резултатен за Ястрежебски Венгел с 14 точки (3 аса, 1 блок, 56% ефективност в атака), а Юрий Гладир добави 13 точки (4 аса, 2 блока, 88% ефективност в атака).