НЕФТОХИМИК НЕ ПОЖАЛИ ДОБРУДЖА В БУРГАС

Волейболистите на Нефтохимик 2010 (Бургас) победиха Добруджа 07 с 3:0 (25:17, 25:21, 25:15) в мач от 5-ия кръг на Efbet Супер Волей, който се игра в зала „Младост“ в Бургас. С това вицешампионите записаха 4-а победа в шампионата, като с една загуба и 11 точки се намират на 4-о място във временното класиране. Добруджа 07 допусна трета загуба, като с два успеха и 6 точки заема 10-а позиция, информира sportal.bg.

Вицешампионите от Нефтохимик 2010 поведоха бързо с 5:1 в началото на двубоя. Остра атака в центъра на Венцислав Рагин, който през миналия сезон бе част от отбора от Добрич, направи резултата 6:2. Отлична комбинация Александер Туш – Николай Колев и 8:4. Единична блокада на Калоян Балабанов срещу атака на Георги Михалев – 14:8. Георги Михалев атакува в аут и Нефтохимик поведе с 16:10. Бургазлии стигнаха до геймбол при 24:16 и спечелиха първата част с 25:17.

Домакините поведоха с 6:3 в началото на втората част след блокада на Калоян Балабанов. Ас на Николай Учиков и 7:3. Лазар Лазаров взе прекъсване за гостите от Добрич. Последваха 5 поредни точки за Добруджа след отлична игра на Георги Михалев и гостите поведоха с 8:7. Николай Желязков взе прекъсване за Нефтохимик. Бургазлии изравниха при 12:12. В следващите минути играта бе равностойна. Николай Колев игра умно с блокадата и Нефтохимик поведе с 18:17. Разминаване между Александер Туш и Николай Колев доведе до равенство – 18:18. Калоян Балабанов отново даде преднина на Нефтохимик при 19:18. Светослав Арнаудов хвана на блок атака на Николай Колев за 19:19. Венцислав Рагин спря с блокада атака на Явор Генов за 21:19. Блокаут на Николай Учиков изведе Нефтохимик напред с 23:20. Нова успешна атака на Николай Учиков и отборът от Бургас стигна до геймбол при 24:21. Ас на Юлиус Фиркал и Нефтохимик спечели втората част с 25:21.

Мощна атака на Николай Учиков даде аванс на Нефтохимик с 4:0 в началото на третата част. Страхотна блокада на Николай Колев срещу атака на Златко Кьосев и 10:4. Перфектна комбинация Александер Туш – Николай Колев – 11:5. Николай Учиков атакува мощно за 16:9. Вицешампионите спечелиха лесно и третата част с 25:15.

Юлиус Фиркал и Николай Учиков забиха по 15 точки за успеха на Нефтохимик. Николай Колев добави 11 точки, а Калоян Балабанов се отличи с 10 точки. Александър Кордев бе най-резултатен за Добруджа с 8 точки.

Съставът на Добруджа: Николай Манчев 2, Георги Михалев 7, Явор Генов 6, Златко Кьосев 5, Светослав Арнаудов 6, Александър Кордев 8 – Николай Тодоров-либеро (Калоян Канев, Христо Енков, Самуил Василев-либеро, Житодар Иванов, Георги Чалъков).

“ЛЪВЧЕТАТА” НИ ЗАГУБИХА ШАНСОВЕ ЗА ЕВРО 2022 СЛЕД НОВ НЕУСПЕХ В АЛБЕНА

Юношеският ни национален отбор по футбол до 19 години записа второ поражение в евроквалификациите в Албена. След като в първия си мач загуби с 0:2 от Босна и Херцеговина, тимът на Ангел Стойков отстъпи с 0:1 на Черна гора във втория си двубой на стадион “Албена 1”. Българите започнаха срещата офанзивно, но въпреки няколкото си опасни атаки, не достигнаха до попадение и първото полувреме завърши при нулево равенство.

През втората част от мача Черна гора пое инициативата и в 62-ата минута откри резултата от статично положение. Четвърт час преди края на срещата България остана с човек повече, след като футболист на Черна гора получи червен картон за грубо нарушение. Численото предимство мотивира допълнително българите, които до последния съдийски сигнал атакуваха противниковата врата, но усилилията им да променят резултата останаха без успех.

Срещата между другите два отбора в Група 6 – Република Ирландия и Босна и Херцеговина завърши при резултат 1:1.

Последните двубои от квалификациите ще се изиграят във вторинк, 16 ноември, отново от 14:30 ч., като България ще приеме Република Ирландия на стадион “Албена 1”, а Черна гора ще бъде домакин на Босна и Херцеговина на стадион “Дружба” в Добрич.

АРЖЕНТИНА ОТДАЛЕЧИ УРУГВАЙ ОТ СВЕТОВНОТО

Отборът на Аржентина нанесе звучен шамар по амбициите на Уругвай да се приближи до класиране на Мондиал 2022, след като спечели като гост с 1:0 в двубой от 13-ия кръг на квалификациите в зона Южна Америка. С успеха “гаучосите” събраха 28 точки и вървят втори след Бразилия (34). Уругвай е шести с 16, но толкова имат също Чили и Колумбия, които са съответно четвърти и пети.

В следващия си мач Уругвай гостува на Боливия на 16 ноември и може да се върне в местата, даващи право на директно участие. Уругвайците влязоха в мача с амбицията да прекъснат серията си от три поредни мача без победа в квалификациите. Звездата на гостите Лионел Меси започна като резерва и влезе в игра в 76-ата.

Още в петата минута вратарят на Аржентина Емилиано Мартинес беше принуден да се намесва решително. Последва възможност пред гостите чрез Анхел Ди Мария, който се възползва от подаване на Пауло Дибала и откри в седмата минута с техничен удар от границата на наказателното поле. Резултатът се запази до почивката, като най-добрата възможност за Уругвай се откри пред Луис Суарес, но топката срещна гредата. В края пък Мартинес направи ново блестящо спасяване и така вече в 14 поредни мача Аржентина не допусна гол през първото полувреме.

След паузата гостите заиграха по-предпазливо, но имаха своята възможност да удвоят чрез Хоакин Кореа, но Фернандо Муслера спаси. В крайна сметка резултатът се запази и така Аржентина вече не познава загубата в квалификациите в 16 мача, докато Уругвай остана без успех над “албиселесте” вече цели осем години.

ФРАНЦИЯ СЕ КЛАСИРА С ГРЪМ И ТРЯСЪК, МБАПЕ ЗАБИ 4 ГОЛА

Световният шампион Франция се класира по повече от убедителен начин за първенството на планетата в Катар догодина. В мач от квалификационна Група “D” “петлите” пометоха с 8:0 като домакини Казахстан. По този начин воденият от Дидие Дешан отбор зае първо място в класирането в групата с 15 точки. Вторият Финландия е с 11 и няма как да измести Франция. В последните два мача в групата Франция гостува тъкмо на Финландия, а Босна и Херцеговина на Ивайло Петев приема Украйна. Финландия и Украйна все още са в битка за второто място, даващо право на участие в баражите за класиране на Мондиал 2022. Украинците са трети към момента, все още без поражение, но с цели 6 равенства и общо 9 точки. Казахстан пък е на последното пето място с 3 точки. Героите за Франция на “Парк де Пренс” бяха Килиан Мбапе и Карим Бензема. Първият се отличи с четири гола (‘6,’12,’32,’87), а Бензема реализира две попадения (’55,’59). Адриен Рабио в 76-ата минута и Антоан Гризман в 84-ата от дузпа допринесоха за разгромната победа на французите. Мбапе стана първият играч, реализирал хеттрик за Франция в официален мач от 36 години. За последно това прави Доминик Рощо на 30 октомври 1985 година срещу Люксембург (6:0).

Още в 6-ата минута световните шампиони излязоха напред в резултата. Тео Ернандес намери с пас отляво Килиан Мбапе в наказателното поле на Казахстан и суперзвездата на Пари Сен Жермен с хубав удар от въздуха без никакво забавяне насочи топката във вратата, като тя се отклони леко и от страничния стълб. Второто попадение за “петлите” не закъсня. В 12-ата минута атака на Франция започна от вратаря Юго Лорис. Последва дълго подаване към Кингсли Коман, който изпревари излезлия неразчетено напред страж на Казахстан Стас Покатилов. Коман центрира отдясно и Мбапе, на практика оставен на празна врата, с лекота направи резултата 2:0. В 32-ата минута Коман записа втората си асистенция в мача, а Мбапе оформи своя хеттрик. Коман отново центрира отдясно, а Мбапе този път порази целта с техничен удар с глава.

Второто полувреме се оказа още по-кошмарно за казахстанския тим. В 55-ата минута Карим Бензема направи резултата 4:0. Тео Ернандес се пребори за топката на левия фланг и почти от аутлинията подаде на намиращия се пред противниковата врата Бензема, а нападателят на Реал (Мадрид) с технично отиграване отклони кълбото в мрежата. Четири минути по-късно Бензема и Мбапе “матираха” казахстанската отбрана с блестящо двойно подаване. То позволи на Мбапе да подаде на отлично пласирания Бензема, който не сгреши на празна врата – 5:0. За Бензема това бе попадение №35 за националния тим на Франция и така той излезе еднолично на пето място в ранглистата на топреализаторите на “петлите”, изпреварвайки Давид Трезеге. Рекордьор е Тиери Анри с 51, следван от Оливие Жиру (46) и Антоан Гризман (вече 41), който пък се изравни с Мишел Платини. Домакините имаха и още възможности за гол в следващите минути, като в една ситуация топката с милиметри не премина голлинията на вратата на гостите. Шестият гол стана факт в 76-ата минута, когато Адриен Рабио заби топката във вратата на Покатилов с глава. И това не бе всичко, тъй като в 84-ата минута бе ред и на Антоан Гризман да запише името си сред голмайсторите. Нападателят на Атлетико (Мадрид) бе точен с безпощадно изпълнение от дузпа, която бе отсъдена след разглеждане на ситуацията от ВАР за нарушение на футболист в жълто именно срещу Гризман. Три минути преди края дойде време и за последния гол в мача, а негов автор бе Мбапе. 22-годишният нападател получи извеждащ пас от Муса Диаби и с хладнокръвен удар по земя изпрати за четвърти път топката в противниковата врата. Секунди след това Мбапе бе сменен и аплодиран от публиката във френската столица.

КАРЛОС АЛКАРАС СПЕЧЕЛИ ТУРНИРА “СЛЕДВАЩО ПОКОЛЕНИЕ”

Карлос Алкарас се превърна в първия испанец, който печели турнира по тенис “Следващо поколение” на ATP в Милано с награден фонд 1,3 милиона долара, след като се наложи във финала над американеца Себастиан Корда с 4:3 (5), 4:2, 4:2. Така 18-годишният Алкарас завърши сезона по възможно най-добрия начин.

Алкарас се нуждаеше от 82 минути, за да спечели втората си титла през сезона. Той спаси всичките 6 възможности за пробив на Корда, сам успя да направи 2 пробива и завърши с 15 уинъра. Испанецът стана и най-младият тенисист, който завършва на 32-о място в световната ранглиста след украинеца Андрей Медведев, който постигна това също на 18-годишна възраст през 1992 година. “Чувствам се страхотно. Прекрасно е да завършиш годината по възможно най-добрия начин, да спечеля тази титла, да играя отлични мачове срещу велики тенисисти”, каза Алкарас след мача. “Треньорът ми Хуан Карлос Фереро ми казва, че в трудните моменти трябва да се играе агресивно, да се търси успеха и аз го направих. Работя за това да съм спокоен в трудните моменти. Това е ключът за печелене на трудните точки”, смята той.

Турнирът за играчи до 21 години има различни правила, сред които и присъствието на треньорите, което Алкарас смята, че трябва да се въведе и в турнирите от ATP. Но испанецът не е привърженик на кратката загрявка, която е сведена само до минута. “Нямаш време за загрявка. Не можеш настроиш всеки удар – воле, сервис, бекхенд, форхенд. Бих казал, че всеки има нужда от поне 4 минути, за да започне мача по най-добрия начин”, завърши Карлос Алкарас. sportal.bg

ЦЕЦО СОКОЛОВ С 15 ТОЧКИ, ДИНАМО С 4-А ПОРЕДНА ПОБЕДА В РУСИЯ

Волейболният ни национал Цветан Соколов и шампионът на Русия Динамо (Москва) постигнаха 4-а поредна и общо 6-а победа от началото на сезона в местната Суперлига. Соколов и компания се наложиха у дома над Факел (Новий Уренгой) с 3:0 (29:27, 25:17, 25:15) в един от най-интересните мачове от 7-ия кръг на шампионата. По този начин Динамо остана на 3-о място във временното класиране с 6 победи, 1 загуба и 16 точки. В следващия 8-и кръг шампионите са гости на закъсалият тим на Урал (Уфа). Срещата е в петък (19 ноември).

Цецо Соколов изигра поредния си отличен мач за Динамо и стана най-полезен с 15 точки (1 блок, 1 ас и 72% ефективност в атака) за победата. А Вадим Лихошерстов добави още 13 точки (5 блока!, 2 аса и 67% ефективност в атака). За гостите от Факел Владислав Бабкевич беше единственият с двуцифров актив – 12 точки (2 блока, 1 ас и 39% ефективност в атака).

ИСПАНИЯ СЪЩО ОТИВА В КАТАР! МОРАТА ПРЕЧУПИ ШВЕДИТЕ

Отборът на Испания се класира за 12-ото си поредно и общо 17-о световно първенство, след като спечели надпреварата в група “B”. В решителна битка с Швеция първенецът на планетата от 2010-а година спечели с 1:0 на “Ла Картуха” в Севиля след попадение на резервата Алваро Мората в 86-ата минута. И равенство устройваше домакините в тази среща, но те търсеха победата с всички сили. Шведите завършват втори в класирането и ще се борят за място в Катар през плейофите. През целия мач домакините натискаха, но шведите имаха по-опасните положения – основно чрез Емил Форшберг. Голямата звезда на “тре крунур” Златан Ибрахимович не беше титуляр и се появи чак за последните около 20 минути, като за това време с нищо не застраши съперника.

Домакините започнаха силно и набързо създадоха няколко опасни атаки. В 8-ата Пабло Сарабия шутира опасно с левия крак, но в аут. В 16-ата обаче шведите пропуснаха да открият при първата си възможност. Тогава Емил Форшберг проби в центъра и стреля с левия крак, но също в аут. “Ла Роха” продължи да доминира, но скандинавците успяваха да опазят наказателното си поле. Гостите пак намериха начин да притеснят испанците, след като в 39-ата отново Форшберг шутира и за малко да открие резултата.

Втората част стартира с две възможности пред Швеция, като особено чист беше шансът пред Исак в 48-ата, но той стреля над гредата. Испанците отговориха със засичане на Де Томас в 52-ата след корнер, но и този път не се стигна до попадение. Форшберг обаче пак напомни за себе си, след като секунди по-късно се измъкна зад “червената” отбрана, но не съумя да уцели топката от въздуха. Точно след час игра Луис Енрике замени Де Томас и Сарабия с Мората и Родриго. Испания продължи да води играта, а гостите предимно да се защитават. И тъй като шведите се нуждаеха от успех, в 73-ата в игра за тях влезе Златан Ибрахимович. Алваро Мората не нанесе точен удар в 78-ата, когато беше оставен сам след центриране пред вратата на скандинавците. Нападателят на Ювентус получи нов шанс в 84-ата, но пак не беше убедителен и Робин Олсен спаси с лекота. И все пак Мората свърши работата, за която се появи на игрището. В 86-ата Дани Олмо изненада Олсен с далечен удар, като вратарят успя само да отклони кълбото към напречната си греда. Топката се върна право при Мората, който я довкара за 1:0. В последвалия натиск на гостите се стигна до няколко центрирания, а при позиционирането за едно от тях Златан Ибрахимович удари грубо Аспиликуета с рамо, но не получи картон.

Швеция отива към плейофната фаза. За там се класират всичките 10 тима, завършили на второ място в групите си. Към тях се прибавят два отбора от Лигата на нациите, като тези 12 състава ще бъдат разделени в три потока от по 4 тима, където ще се играят полуфинали и финали. Крайните трима победители от тези потоци ще се класират за Световното първенство.

СЪРБИЯ ШОКИРА ПОРТУГАЛИЯ В ЛИСАБОН И ЩЕ ИГРАЕ НА СВЕТОВНОТО

Сърбия шокира Португалия с 2:1 в решаващ пряк сблъсък за първото място в Група “А” от квалификациите за Световното първенство в Катар догодина. Двубоят бе на стадион “Луш” в Лисабон, а сърбите получиха гол “от съблекалнята”, но въпреки това намериха сили за пълен обрат. Ренато Санчес даде преднина на Португалия във втората минута. В 33-ата минута груба грешка на стража Руи Патрисио след удар на Душан Тадич позволи на Сърбия да изравни резултата. В последната 90-а минута резервата Александър Митрович се превърна в големия герой за Сърбия с победен гол.

Така воденият от сръбската легенда Драган “Пикси” Стойкович отбор спечели Група “А” с 20 точки, като единствен не допусна поражение и директно се класира за Мондиал 2022. Кристиано Роналдо и компания пък останаха на второ място в крайното подреждане и ще трябва да търсят класиране за шампионата в Катар чрез баражите. Иберийците завършиха със 17 точки, като в последния си мач претърпяха първото си поражение в квалификациите, но то се оказва фатално за тях до момента. Ирландия и Люксембург заеха съответно трето и четвърто място с по 9 точки, а на последната пета позиция финишира Азербайджан с едва една точка. Сърбите се нуждаеха от задължителна победа днес, за да заемат първото място, а португалците ги устройваше и равенство, но в самия край то им избяга.