ДОБРУДЖА ЗАГУБИ ОТ ЦСКА В ДЕРБИТО НА EFBET СУПЕР ВОЛЕЙ

Волейболният отбор на Добружа 07 записа загуба на старта на новото първенство. Момчетата на Лазар Лазаров отстъпиха на ЦСКА с 3:0 (25:17, 25:20, 25:20) в дербито на 1-ия кръг в Група Б на Efbet Супер Волей, играно в зала “Добротица”.

Срещата премина при надмощието на „армейците”. В първия гейм те успяха рано да направят разлика и да я поддържат, за да поведат с 25:17. Втората част премина значително по-равностойно, като домакините от Добруджа стояха в непосредствена близост до “червените”. Това продължи до 18-ата точка, когато ЦСКА успя да пробие посрещането на добричлии и след хубава серия да затвори гейма при 25:20.

В началото на третата част настана известно объркване. При 7:6 за ЦСКА на сервис за домакините застана Явор Генов. Негова серия доведе до обрат за 9:7, но в този момент треньорът на гостите Сашо Попов алармира, че ротацията на Добруджа е сбъркана и на начален удар е трябвало да бъде друг волейболист – Христо Енков. Така резултатът бе върнат за 8:6 за ЦСКА, след което “червените” взеха контрол върху събитията на полето и затвориха мача с 3:0 след ново 25:20.

Във втория кръг “червените” ще гостуват на Левски, а Добруджа ще бъде гост на Дунав (Русе). И двата мача са в петък (29 октомври).

Съставът на Добруджа 07: Николай Манчев, Георги Михалев, Явор Генов, Златко Кьосев, Светослав Арнаудов, Александър Кордев – Николай Тодоров-либеро (Христо Енков, Калоян Канев, Георги Чалъков).

ДУБЪЛЪТ НА ЛУДОГОРЕЦ ВКАРА ПЕТ ГОЛА НА ДОБРУДЖА В РАЗГРАД

Футболистите на Добруджа дапуснаха тежка загуба с 5:0 от дублиращия тим на Лудогорец в мач от 14-ия кръг от Втора професионална лига. “Орлите” и за миг не оставиха съмнения кой е по-добрият отбор в срещата, проведена на базата на отбора – “Гнездо на орли”. След този двубой Лудогорец II е седми в класирането с 24 точки, докато добричлии са 16-и с 13 точки.

Дубълът на Лудогорец установи траен контрол върху срещата и започна атакуващо още от първите минути. В 11-ата вратарят на Добруджа Димитър Илиев направи спасяване срещу Александър Ганчев, но шест по-късно Тихимор Димитров с глава порази вратата на гостите.

Второто полувреме започна отново добре за хората на Тодор Живондов, които вкараха втори гол чрез Ихинио Марин, който завърши подаване на Илкер Будинов в 56-ата минута. Девет след това пък Владислав Найденов реализира трето попадение за Лудогорец 2. В 71-ата нападателят Димитър Митков опита късмета си със силен удар, но той бе неточен. Десет преди края Хюсеин Кельовлуев се разписа за четвърти път във вратата на госите, а в добавеното време на срещата Найденов вкара втория си гол, оформяйки крайното 5:0 за Лудогорец II.

ДИМИТРА ИВАНОВА С ГОЛ ЗА БЪЛГАРИЯ В КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРО 2022

Женският тим на България до 19 г. продължава с доброто си представяне в европейските квалификации. Момичетата на селекционера Станислава Цекова победиха Казахстан с 3:0 и са с пълен актив от 6 точки преди последния двубой от групата срещу Гърция.

Българският тим не остави съмнение в превъзходството си и още през първата част ликвидира интригата на стадиона в Албена. Кристияна Димитрова откри резултата още в 4-ата минута, а в средата на полувремето централната нападателка – добричлийката Димитра Иванова, увеличи на 2:0. След почивката Надежда Иванова реализира трето попадение, с което окончателно реши всичко в мача.

Днес, 26 октомври, от 14:30 ч. в Албена България WU19 ще се изправи срещу Гърция в директен сблъсък за първото място в групата, което дава право на участие в следващата фаза от квалификациите.

АСИСТЕНЦИЯ НА АТАНАС ИЛИЕВ НЕ ПОМОГНА НА АСКОЛИ ДА ИЗБЕГНЕ ЗАГУБАТА

Добричлията Атанас Илиев направи второ поредно силно включване като резерва за Асколи. Нападателят се появи в игра в 56-ата минута и асистира за единственото попадение за своя тим при загубата с 1:2 като гост на Фрозиноне в двубой от деветия кръг на италианската Серия Б. В 32-ата минута домакините поведоха в резултата, когато Федерико Гати засече с глава центриране от фал на Матео Ричи. В 48-ата именно халфът удвои преднината на тима, въпреки че противниковите играчи протестираха за нарушение в атака. В 65-ата Илиев преодоля Франческо Дзампано и намери с чудесен пас Суфиан Бидауи, който от удобна позиция вкара почетния гол за “кълвачите”. Това е техният четвърти пореден двубой без победа.

Междувременно Валентин Антов записа пореден мач на пейката при победата на Монца с 1:0 над гостуващия Читадела. Единственото попадение в срещата беше отбелязано от резервата Марко Д’Алесандро в добавеното време.

Така Асколи е осми в класирането с актив от 14 пункта, докато Монца е 11-и с точка по-малко. sportal.bg

АШЛИ БАРТИ НЯМА ДА УЧАСТВА НА ФИНАЛИТЕ НА WTA

Водачката в световната ранглиста Ашли Барти (Австралия) обяви, че слага край на сезона и няма да участва на финалите на WTA през ноември. “Бих искала да информирам всички, че няма да участвам в останалите състезания през 2021 година, включително финалите на WTA в Мексико. Това беше трудно решение, но приоритет са тялото и възстановяването ми след този сезон”, каза Барти за АП. По-рано тя отказа участия на турнира в Индиън Уелс и на отборната надпревара “Били Джийн къп”.

25-годишната Барти е водачка в световната ранглиста, има 13 титли в кариерата си, от които две от Големия шлем – на “Ролан Гарос” през 2019-а и на “Уимбълдън” през 2021 година.

Финалите на WTA ще се проведат в Гуадалахара от 10 до 17 ноември. Барти спечели надпреварата през 2019 година, а през 2020-а тя не се състоя заради пандемията от коронавирус.

РЕАЛ СРАЗИ БАРСЕЛОНА ЗА ЧЕТВЪРТИ ПОРЕДЕН ПЪТ

Реал (Мадрид) пак пребори Барселона в Ел Класико и се завърна на върха в Ла Лига. Столичани надвиха големия си съперник с 2:1 пред повече от 86 000 зрители на “Камп Ноу” в среща от 10-ия кръг, като това е четвърти пореден успех за “белите” в дербито. Това беше първи дуел между двата гранда след ерата на Лионел Меси в Барса.

Отборите започнаха надъхано, но чак в 13-ата минута дойде и първата опасност. Тогава Винисиус се измъкна зад гърба на Мингеса и нахлу в наказателното поле на Барса, но подаването му беше изчистено. Барселона пропусна да поведе в 25-ата, когато Сержиньо Дест се оказа непокрит в наказателното поле и пред него беше само Тибо Куртоа, но американският национал стреля силно над гредата. Реал поведе в 32-ата минута чрез гол на Алаба. Тогава защитникът отне топката пред своето наказателно поле, след което последва бърза контраатака в бяло. Родриго намери включилия се в атака австриец, който след това не даде шанс на Тер Стеген с бомбен шут по диагонала. Това е първи гол за бившия играч на Байерн за новия му клуб. Каталунците имаха нов отличен шанс за попадение минута преди паузата, но Алаба спря удар на Ансу Фати в наказателното поле.

Още за началото на второто полувреме в игра за Барса се появи Коутиньо. Той замени Мингеса, което върна Дест в отбрана. Играчите на Куман натиснаха и в 49-ата Фати засече остро подаване по земя, но Куртоа отрази. В 58-ата минута Кроос игра с ръка в своето наказателно поле след борба за висока топка с Френки де Йонг, но съдията отсъди нарушение на нидерландеца в атака. Пике обаче настояваше за наказателен удар и след протест получи първия жълт картон в дербито. В 62-ата обаче нямаше защитник в синьо-червено, който да спре Бензема, но от 5-6 метра французинът направи изключителен пропуск, шутирайки в тялото на вратаря на Барса.

Дойде време на смените, като Куман заложи на Кун Агуеро и Сержи Роберто, докато Анчелоти първо избра да вкара Федерико Валверде. За последните десетина минути за домакините се появи и снажният Люк де Йонг, с което тимът заигра с двама централни нападатели. После към тях се присъедини и Пике, което още повече наруши баланса в играта. Арбитърът определи 7 минути добавено време. В третата от тях Пике поиска дузпа, но съдията замълча. При последвалата атака Реал вкара втория си гол чрез Васкес.  Това обаче не беше всичко, защото остана време Агуеро да намали на 1:2 в 97-ата. После обаче домакините не получиха шанс да организират още една атака, защото реферът наду свирката веднага след изтичането на тази седма добавена минута, независимо че в продължението паднаха два гола.

САЛАХ ПОВЕДЕ ЛИВЪРПУЛ КЪМ НЕЗАБРАВИМ ПОГРОМ НАД ЮНАЙТЕД НАСРЕД “ОЛД ТРАФОРД”

Ливърпул постигна знаменит успех в 208-ото дерби между най-големите съперници в английския футбол, след като разгроми с 5:0 Манчестър Юнайтед насред „Олд Трафорд“. Това бе мач №22 поред без поражение за мърсисайдци във всички турнири. В основата на гръмкия успех на Ливърпул бе Мохамед Салах, който стана първият играч, отбелязвал хеттрик в „Театъра на мечтите“ след Феномена Роналдо (бразилецът вкара три гола на Реал (Мадрид) на „Олд Трафорд“ през април 2003 година). Наби Кейта и Диого Жота реализираха другите попадения, а Манчестър Юнайтед завърши двубоя с човек по-малко след червен картон на Пол Погба в 60-ата минута. След този двубой разликата между Ливърпул и Манчестър Юнайтед вече е седем точки. За отбелязване е и фактът, че в девето поредно гостуване тимът на Юрген Клоп отбелязва три или повече попадения.

Мърсисайди са отбелязали пет гола срещу Манчестър Юнайтед за последно през 1936 година. Същевременно това е най-тежкото домакинско поражение на “червените дяволи” от Ливърпул в цялата история на съперничеството им.

ЗИНЕР ГРАБНА ТИТЛАТА В АНТВЕРП

Водачът в схемата Яник Зинер (Италия) спечели титлата на турнира по тенис на твърди кортове в зала в Антверп (Белгия) с награден фонд 584 125 евро. Номер 1 Зинер победи на финала втория поставен Диего Шварцман (Аржентина) с 6:2, 6:2 за 76 минути. Той нямаше никакви проблеми в двубоя, в който направи четири пробива. Италианецът завърши без загубен сет в надпреварата и завоюва четвърта титла за годината.

20-годишният Зинер е най-младият тенисист с общо пет трофея от АТР след Новак Джокович, който стигна до това на 19 години в Ещорил през 2007 година. 29-годишният Шварцман пък загуби трети финал в Антверп след 2016 и 2017 година.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ ВДИГНА СУПЕРКУПАТА НА ИТАЛИЯ

Българската волейболна звезда Матей Казийски и неговият Итас (Тренто) спечелиха Суперкупата на Италия. Момчетата на треньора Анджело Лоренцети се наложиха над Веро Волей (Монца), с националите Алекс Грозданов и Денис Карягин в състава, с 3:1 (25:11, 25:21, 31:33, 25:14) в големия финал на финалната четворка, игран в зала “Еуросуоле Форум” в Чивитанова Марке. Така Тренто грабна Суперкупата на Италия за трети път в историята си след 2011 и 2013 година.

Матей Казийски изигра страхотен мач за Тренто и стана най-резултатен с 21 точки (3 блока, 1 ас, 50% ефективност в атака и 41% позитивно посрещане). Закономерно българската звезда бе избран и за най-полезен играч на мача. Алесандро Микиелето добави още 18 точки (2 блока, 2 аса, 58% ефективност в атака и 27% позитивно посрещане), а Даниеле Лавиа и Сречко Лисинац се отчетоха с по 16 точки за успеха.

От друга страна, Алекс Грозданов игра цял мач за Монца и завърши с 6 точки (2 блока, 1 ас и 33% ефективност в атака), а Денис Карягин влезе за малко като резерва в първия и третия гейм. Георг Гроцер стана най-резултатен с 22 точки (5 аса! и 49% ефективност в атака), а Доновън Джаворонок приключи с 13 точки.