АТАНАС ИЛИЕВ ОТБЕЛЯЗА ПЪРВИЯ СИ ГОЛ ЗА АСКОЛИ

Добричлията Атанас Илиев се превърна в герой за Асколи при домакинското равенство 1:1 с Лече. Той се появи в игра в 71-ата минута и само три по-късно отбеляза първия си гол с екипа на “кълвачите”. Тогава Федерико Диониси преодоля двама съперникови играчи и подаде на добруджанеца, който, без да гледа към вратата, стреля с левия крак и прати топката по чудесен начин в далечния ъгъл за единственото попадение на своя отбор в срещата, докато голът на “джалоросите” беше дело на Габриел Стрефеца в седмата минута.

Отминалият осми кръг в италианската Серия „Б” се оказа успешен и за Андрей Гълъбинов, който се разписа за Реджина. Той за първи път през сезона изигра цял мач за своя отбор. Гълъбинов се отплати за доверието на треньора си, като отбеляза единственото попадение при победата на своя тим с 1:0 като гост на Виченца. Снажният футболист вкара своя гол в 31-ата минута след изпълнение на корнер, когато овладя топката на гърди и я прати в противниковата мрежа с воле. Това беше четвъртото му попадение от началото на кампанията, с което “амарантите” прекратиха серията си от три срещи без успех.

Така Реджина се изкачи на шестото място в класирането с актив от 13 точки, а на петата позиция е Асколи с 14.

ДОБРУДЖА С КЛАСИКА НАД ЛЕВСКИ (ЛОМ)

Футболистите на Добруджа записаха третата си победа от началото на сезона във Втора професионална лига. В среща от 13-ия кръг, поведена на стадион „Дружба” в Добрич,  те се наложиха над Левски (Лом) с 3:0. В герой на мача се превърна нападателят Андриан Димитров, който отбеляза първите две попадения и асистира за третото в двубоя.

„Жълто-зелените” започнаха силно и още в 9-ата минута откриха головата си сметка. Тогава Андриян Димитров навлезе в наказателното поле и от малък ъгъл прати топката в мрежата на гостите. Четири минути преди края на първата част той отново бе в прегръдките на съотборниците си, след като със силен шут за втори път направи стража на Левски безпомощен. При 2:0 за домакините дойде краят на първото полувреме.

Добричкият тим започна силно и след почивката, а усилията му бяха възнаградени в 53-ата минута. Андриан Димитров подаде топката по земя в наказателното поле към Рангел Абушев, който с техничен удар отбеляза третия гол в срещата и на практика сложи точка на спора.

След този успех Добруджа има вече 13 точки в актива си – след 3 победи, 4 равенства и 6 загуби, и заема 14-а позиция в класирането. Отборът на Левски (Лом) остава последен в подреждането с едва 4 точки.

ГРИГОР ДИМИТРОВ СТИГНА ДО ПОЛУФИНАЛИТЕ В ИНДИЪН УЕЛС

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се възстанови достатъчно бързо, за да изиграе пореден силен мач през последните седмици, и трябваше да приеме поражение с 2:6, 4:6 от новата първа ракета на Великобритания Камерън Нори.

Така мечтите за първи финал на “Мастърс”-а в Индиън Уелс не се сбъднаха, но за това обяснение може да се намери както в 28-те непредизвикани грешки от ракетата на българина, така и в очевидната липса на достатъчно добра физическа кондиция. В последните си два двубоя в “Рая на тениса” той постигна изключителни обрати срещу шампиона от US Open Даниил Медведев и шампиона от “Мастърс”-а в Маями Хуберт Хуркач, като силите му не стигнаха срещу иначе безгрешния Нори.

Британецът заслужава само овации за достигнатия шести финал на турнир от АТР през този сезон, като вече е само на една победа от класиране за Финалите на АТР в Торино. Той не блестеше с нищо, освен с невероятна устойчивост от основната линия и липса на фрапантни грешки. Първият сервис на българина също не му вършеше необходимата работа и не му осигури достатъчно лесни точки, които можеха да спестят нервни моменти.

Все пак Гришо отново напомни за себе си на най-голямата сцена и за седми път игра полуфинал на “Мастърс” турнир, както и за първи от Париж 2019-а. Във втора поредна надпревара след тази в Сан Диего той стига до предпоследната фаза и създава основания за оптимизъм за нови силни резултати до края на сезона.

ЛЕВАНДОВСКИ ИСКА СМЯНА НА ОБСТАНОВКАТА

Нападателят на Байерн (Мюнхен) Робърт Левандовски може да напусне клуба, продължават да спекулират различни медии в Европа. 33-годишният поляк има желание да смени обстановката, за което се спекулираше още през изминалото лято. Лева бе трансферна цел на Реал (Мадрид) дълги години, но в момента “лос бланкос” са се насочили по-скоро към Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд като основни варианти за атаката през следващото лято.

Мениджърът на Левандовски преди дни заяви пред вестник “Билд”, че не изключва и вариант за негово преминаване в Манчестър Сити през следващото лято. През настоящия сезон той изигра 10 мача за Байерн (Мюнхен), в които вкара 13 гола. Порталът Transfermarkt оценява стойността на играча на 60 милиона евро.

ПЛАМЕН КОНСТАНТИНОВ И ЛОКО (НОВОСИБИРСК) УДАРИХА ШАМПИОНА ДИНАМО И ЦЕЦО СОКОЛОВ В ДЕРБИТО В РУСИЯ

Воденият от бившия национален селекционер Пламен Константинов Локомотив (Новосибирск) записа трета поредна победа в руската Суперлига. “Железничарите” удариха у дома шампиона Динамо (Москва), с национала Цветан Соколов в състава, с 3:0 (25:22, 25:21, 25:20) в дербито на 3-ия кръг на първенството. Така Локомотив е на второ място във временното класиране с 3 победи от 3 мача и 9 точки, с колкото е и грандът Зенит (Казан) начело, но с по-добри показатели. За Цецо Соколов и компания това беше първо поражение от началото на сезона, като имат 2 победи и 5 точки в актива си.

В следващия кръг момчетата на Пламен Константинов ще гостуват на Енисей (Красноярск) с национала Тодор Скримов в състава, докато шампионът Динамо приема слабака Газпром-Югра (Сургут). И двете срещи са следващата събота (23 октомври).

Най-резултатни за Локомотив станаха Джон Перин (1 блок, 1 ас, 47% ефективност в атака и 22% позитивно посрещане) и Дражен Лубурич (75% ефективност в атака) с по 9 точки за победата. Цецо Соколов стана най-резултатен за Динамо с 10 точки (1 ас и 35% ефективност в атака). Антон Семишев добави още 9 точки (1 блок, 2 аса, 35% ефективност в атака и 53% позитивно посрещане).

АНСАМБЪЛЪТ НИ СПЕЧЕЛИ В МАРБЕЯ С РЕКОРДНА ОЦЕНКА

Олимпийският шампион България спечели титлата в многобоя при ансамблите на турнира по художествена гимнастика Гран при в Марбея (Испания). Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс показаха усложнените си композиции, които изпълниха отлично и събраха сбор от 98.500 точки. Възпитаничките на Весела Димитрова и помощничката й Михаела Маевска играха много силно в съчетанието си с три обръча и два чифта бухалки и бяха оценени с 47.850 точки, от които 39.900 за трудност. В композицията си с пет топки българките бяха още по-безапелационни и получиха рекордната оценка от 50.650 точки.

За олимпийските шампионки от България това е последно състезание преди Световното първенство в Япония в края на месеца. Сребърните медали в многобоя спечели Беларус с 94.550 точки (45.550 на обръчи и бухалки и 49.000 на топки). На трето място останаха домакините от Испания с 83.100 точки (41.350 и 41.750). В турнира участваха само 4 ансамбъла. На четвърто място завърши САЩ със сбор от 75.050 точки.

ЛИВЪРПУЛ РАЗБИ УОТФОРД В ДЕБЮТА НА РАНИЕРИ

Ливърпул разби с 5:0 Уотфорд на „Викъридж Роуд“ в първи двубой от осмия кръг на Премиър лийг. Хеттрик на Роберто Фирмино и попадения на Садио Мане и Мохамед Салах донесоха изразителния успех на мърсисайдци, които са в серия от 20 поредни мача във всички турнири без поражение. Така Ливърпул си отмъсти за загубата с 0:3 от „стършелите“ в последното си гостуване на „Викъридж Роуд“ през февруари 2020-а. Новият мениджър на Уотфорд Клаудио Раниери пък няма да запомни с добро дебюта си за „стършелите“, тъй като неговият отбор по никакъв начин не успя да се противопостави на „червените“.

Ливърпул стана първият отбор от елита на Англия, който вкарва по три или повече гола в седем поредни гостувания във всички турнири.

СИФАН ХАСАН И КАРСТЕН ВАРХОЛМ СА АТЛЕТКА И АТЛЕТ №1 НА ЕВРОПА ЗА 2021 ГОДИНА

Състезаващата се за Нидерландия етиопка Сифан Хасан беше избрана за Атлетка №1 в Европа за 2021 година. Тя победи в гласуването Мария Ласицкене и Анита Влодарчик, които бяха другите две номинирани. Общото между трите е, че спечелиха олимпийски титли в Токио на игрите през това лято. Хасан спечели три олимпийски медала в японската столица – златни на 5000 и 10 000 метра, както и бронзов на 1500 метра.

При мъжете наградата грабна норвежецът Карстен Вархолм, който спечели в Токио титлата на 400 метра с препятствия.

Европейската рекордьорка на 400 метра с препятствия и бронзова медалистка от Олимпийските игри в Токио Фемке Бол (Нидерландия) и световният рекордьор на 110 метра с препятствия за юноши под 20 години, както и световен шампион за възрастта, Саша Зоя (Франция) бяха избрани за “Изгряващи звезди” на Европейската атлетика за 2021 година. Бол направи впечатляващо участие в зала и на открито, след като спечели всичките си състезания на 400 метра под покрив, а освен това стана европейска шампионка на 400 метра и с щафетата на Нидерландия на 4 по 400 метра. На открито Бол записа победи в 11 от своите 12 старта, като единствената й загуба беше на олимпийския финал на 400 м/пр в Токио, където тя завърши трета с нов европейски рекорд от 52.03 секунди.

Саша Зоя пък беше непобедим над препятствията. Французинът постави два световни рекорда на 110 метра с препятствия за юноши под 20 години на планетарния шампионат за възрастта в Найроби (Кения) – 12.93 и 12.72 секунди. 19-годишният талант спечели и европейското злато за юноши под 20 години в Талин с 12.98 секунди по-рано през сезона.

Полякинята Мария Андрейчик получи специалната награда на Европейското атлетическо общество за своя докосващ сърцата жест, който направи след Игрите в Токио, където спечели сребърен медал в хвърлянето на копие. Тя продаде своето отличие на аукцион, за да даде парите за сърдечна операция на малко момче.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ХЕБЪР ТРИУМФИРАХА СЪС СУПЕРКУПАТА НА БЪЛГАРИЯ

Хебър (Пазарджик) е новият носител на Суперкупата на България. Шампионите победиха Нефтохимик 2010 (Бургас) с 3:1 (16:25, 25:21, 25:21, 25:18) в старозагорската зала „Иван Вазов“.  Трофеят от надпреварата е втори за клуба, след като „тигрите“ го спечелиха и през 2019 година.

В трети пореден двубой волейболистите на Хебър бяха водени от Мартин Коста Бланко, тъй като старши треньорът Камило Плачи все още се лекува. Нефтохимик бе воден от Николай Желязков.

Хебър не успя да влезе добре в мача. Шампионите изпитваха трудности в посрещане и нямаха нужната ефективност в атака. От другата страна на мрежата съставът на Нефтохимик тръгна много нахъсано и демонстрира добра спойка между играчите си. След известна равностойност, диагоналът на бургазлии Николай Учиков бе с основен принос за аванса на Нефтохимик. Тежкият му сервис помогна на съотборниците му, които бяха непоколебими в атака и поведоха с 19:11. Треньорът на Хебър Мартин Бланко потърси промяна чрез смени, като на полето се появиха разпределителят Гьорги Гьоргиев и посрещачът Пламен Шекерджиев. Разликата обаче бе твърде голяма, бургазлии запазиха стабилност и спечелиха първия гейм с голяма разлика.

Нефтохимик продължи да бъде по-добрият тим до средата на втората част, като имаше три точки преднина 14:11. В този момент опитът на Хебър си каза думата. „Тигрите“ промениха играта си, особено на блок-защита, засилиха и сервиса. След начален удар на Якопо Масари те направиха серия от седем поредни точки и поведоха с 21:16. Бургазлии не можаха да излязат от ситуацията, а Хебър спечели гейма, като изравни 1:1.

Третата част започна равностойно. След поредното равенство – 17:17, Хебър се откъсна с три точки и поведе с 20:17. Разликата дойде след отлични изяви на блокада, като пазарджиклии реализираха 9 точки на този елемент. Моментът бе преломен и „тигрите“ наложиха волята си, а с това поведоха с 2:1.

Това им даде още по-голяма увереност, като показаха още по-агресивна игра в четвъртата част. Нефтохимик се опита да поддържа равностойност, но това се отдаде само до десетата точка. След това пазарджиклии отново се откъснаха, парираха всякакви опити на бургазлии за противодействие и спечелиха крайната победа с 3:1.

Хебър спечели и чек за 10 000 лева. Италианският посрещач Якопо Масари пък бе избран за MVP.

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА