СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ПОБЕДИ ДУБЪЛА НА СПАРТАК (ВАРНА)

Септември спечели с 2:0 в Тервел срещу втория отбор на Спартак (Варна) в двубой от осмия кръг на Североизточната трета лига. Домакините изковаха успеха до средата на първото полувреме. Те започнаха вихрено и още в началните секунди Баръш Николаев се размина с топката на голлинията. Той обаче се реабилитира в 7-ата минута, когато елиминира двама бранители и откри резултата. Десетина минути по-късно Мартин Кирилов тресна гредата. После Симеон Митев стреля опасно с глава. В 28-ата минута вратарят на варненци просто подари топката на Мартин Кирилов и той реализира второто попадение в срещата. Последваха пропуски на Кристиан Пешков и Денис Кадир.

След почивката футболистите на Септември намалиха темпото. От това се възползваха гостите, които на моменти дори владееха инициативата. Създадоха и няколко ситуации пред вратата на съперника, но резултатът остана непроменен. Така футболистите на Тервел постигнаха четвъртата си победа в първенството и с актив от 13 точки заемат шесто място във временното класиране.

В друг мач от кръга Черноморец (Балчик) се наложи с 1:0 над гостуващия му Устрем (Дончево). Джорджио Димитров донесе победата за домакините. В 17-ата минута вратарят на съперника Бора Алиев изби топката, изстреляна от Ангел Ангелов, но при добавката на Димитров нямаше какво да направи.

  • СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – VIII КРЪГ

Ботев (Нови пазар) – Локомотив (Русе)      2:1

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Рилци (Добрич)     1:1

Септември 98 (Тервел) – Спартак 1918 II (Варна)     2:0

Доростол (Силистра) – Лудогорец III (Разград)  2:3

Светкавица (Търговище) – Дунав (Русе)     1:2

Волов (Шумен) – Черноломец 1919 (Попово)     0:1

Черноморец (Балчик) – Устрем (Дончево)  1:0

 ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ    

  1. Дунав 8 8      0      0      34:6 24
  2. Лудогорец III 7      7      0      0      21:3 21
  3. Черноломец 8      6      1      1      19:3 19
  4. Ботев (НП) 8 6      1      1      11:4 19
  5. Черноморец 8      4      2      2      15:7 14
  6. Септември 98 7      4      1      2      18:6 13
  7. Волов (Шн) 8      3      1      4      9:13 10
  8. Спартак II 8      3      1      4      8:16 10
  9. Спортист 8      2      2      4      8:13 8
  10. Светкавица 8 2      2      4      5:11 8
  11. Устрем 8 2      0      6      8:17 6
  12. Рилци 8 1      1      6      6:26 4
  13. Доростол 8 0      1      7      5:23 1
  14. Локо (Рс) 8 0      1      7      4:23 1

 

ПРОГРАМА ЗА IX КРЪГ

16 октомври 2021 г., събота, 16:00 ч.

Дунав (Русе) – Волов (Шумен)

Лудогорец 1945 III (Рз) – Светкавица (Търговище)

Спартак 1918 II (Варна) – Доростол (Силистра)

Рилци (Добрич) – Септември 98 (Тервел)

Локомотив (Русе) – Черноморец (Балчик)

17 октомври 2021 г., неделя, 16:00 ч.

Черноломец 1919 (Попово) – Ботев (Нови пазар)

Устрем (Дончево) – Спортист 2011 (Г. Тошево)

БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ОСТАВА ПРЕЗИДЕНТ НА БФС

Борислав Михайлов е новият стар президент на БФС. Това стана ясно, след като бяха обявени резултатите от гласуването на делегатите на извънредния конгрес. Михайлов спечели битката със само 11 гласа повече от тези на Димитър Бербатов. За победителя са гласували 241 делегати, за Бербатов – 230, а за Христо Порточанов – 8.

Бюлетината на един от 480-те гласували делегати е невалидна, а трима от присъствалите в залата не са гласували.

Така Михайлов печели над 50% от гласовете още на първия тур, което автоматично го прави президент на съюза. Ако бе събрал един глас по-малко, щеше да се стигне до втори тур и балотаж между него и Бербатов.

Иначе общо шестима кандидати заявиха претенциите си за президентското кресло. Преди гласуването Ивайло Дражев, Христо Христов и Георги Захариев си направиха самоотвод.

По-късно Димитър Бербатов обяви, че ще сезира съда за преизбирането на Борислав Михайлов тъй като, според него, е трябвало да се проведе балотаж между двамата. Причината е, че за новия стар президент на Съюза са гласували 241 делегати. Според Бербатов те не правят над 50% от делегатите, защото по-рано през деня се били регистрирали 483-ма. Т.е. на Михайлов му е трябвало още един глас за победа на първия тур. Бербатов допълни, че претенциите му са на база на Устава на БФС, който не бил спазен, и дава конгреса на съд.

БЪЛГАРИЯ ОБЪРНА СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ С ДВА МОЩНИ ШУТА НА ТОДОР НЕДЕЛЕВ

България победи с 2:1 Северна Ирландия в мач от Група “С” на квалификациите за Мондиал 2022. “Лъвовете” стигнаха до обрат, след като на почивката губеха с 0:1, но с два гола на Тодор Неделев нашите се поздравиха с успеха.

Ясен Петров започна с две двойки близнаци сред титулярите. На вратата застана Иван Караджов, в защита пред него бяха Иван Турицов, братята Петко и Андреа Христови и Димитър Велковски. В халфовата линия – Ивайло Чочев, Тодор Неделев и другата двойка близнаци – Радослав и Борислав Цоневи. В атака пък действаха Кирил Десподов и добричлията Атанас Илиев.

Минути преди началото на срещата на трибуните пристигна президентът Румен Радев заедно със сина си. Държавният глава не седна в ложите на стадион “Васил Левски”, а седна сред хората в сектор “А”.

Първата по-сериозна ситуация бе пред българската врата. В седмата минута Джордан Томсън стреля от дистанция, като първоначално Иван Караджов не се намеси добре, но в крайна сметка успя да прибере топката. В 17-ата минута гостите отново бяха много близо до гола – центриране отляво към Пади Макнеър, който бе оставен непокрит, и само късметът и рефлексът на Караджов спасиха нашите от гол. При последвалия корнер Конър Уошингтън се оказа на стрелкова позиция от близка дистанция, но отново Караджов спаси. В 26-ата минута дойде първото по-опасно влизане на България в половината на съперника. Десподов получи топката на скорост отдясно, но си затвори ъгъла и опитът му за удар бе блокиран. Десетина минути по-късно гостите откриха резултата. След центриране и удар с глава на Джош Магенис Караджов отново спаси, но Конър Уошингтън се оказа най-близо до топката и я довкара във вратата. До края на първата част България наложи натиск, но атаките бяха беззъби и не застрашиха с нищо вратата на северноирландците.

В 53-ата минута България изравни. Влезлият като резерва Илиан Илиев потърси Неделев в наказателното поле и след рикошет топката стигна до халфа на Ботев, който без да се бави, с левия крак прониза Бейли Пийкок-Фаръл. Десетина минути по-късно Неделев донесе пълния обрат за “лъвовете”. Чочев подаде, а играчът на Ботев от границата на наказателното поле с отличен шут направи 2:1.

Въпреки победата България официално се сбогува с шансовете си за Мондиал 2022. Швейцария победи Литва с 4:0 и така “лъвовете” изгубиха възможност да стигнат до една от първите две позиции. Италия и Швейцария са лидери с по 14 точки, докато България остава на трета позиция с осем точки и един мач до края – гостуване на “кръстоносците”. Северна Ирландия е с пет точки, но и един мач по-малко от България.

ЛЮБО ПЕНЕВ ИЗВЕДЕ ЦАРСКО СЕЛО В КОНТРОЛАТА СРЕЩУ ДУБЪЛА НА ЦСКА 1948

За пореден път се потвърдиха информациите, че Любослав Пенев ще бъде новият треньор на Царско село. Той води елитния тим в контролата с дублиращия отбор на ЦСКА 1948. Двубоят се игра на стадиона на хотелския комплекс и завърши с победа 3:0 в полза на “царете”.

Пенев все още не е обявен официално като треньор на Царско село, но не е тайна, че именно той ще наследи уволнения Антони Здравков. Освен това от клуба признаха, че преговарят с легендарния нападател. Очаква се завръщането на Любослав Пенев да бъде обявено официално, когато той оформи окончателно документите по раздялата си с ЦСКА – София. Както е известно, Ел Голеадор беше уволнен от “червените” на 25 юли. sportal.bg

ГРИГОР ДИМИТРОВ СТИГНА 1/8-ФИНАЛИТЕ В ИНДИЪН УЕЛС ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров продължи възходящото си представяне с успех 6:3, 6:4 над 211-сантиметровата първа ракета на САЩ Райли Опелка, който е и 20-и в световната ранглиста. Така Гришо за първи път в кариерата си постигна две поредни победи в Индиън Уелс и се класира на осминафиналите в “Мастърс”-а, провеждащ се в прословутия комплекс, известен като “Рая на тениса”.

Димитров ще се изправи срещу водача в схемата Даниил Медведев, но каквото и да се случи оттук нататък в надпреварата, то програмата “минимум” бе изпълнена по изключително убедителен начин.

В Сан Диего Григор напомни за най-добрите си години и сега продължи възхода срещу доста коварен съперник и при неудобни условия заради силния вятър, който често променяше траекторията на топката. Бавният корт също не се понрави на Опелка, но Димитров беше много по-прецизен на свой сервис и изобщо не позволи на съперника си да се добере дори до шанс за пробив.

С рекордното си класиране в Индиън Уелс Гришо почти сигурно си осигури и изкачване с още една позиция в световната ранглиста до 27-мата. Според статистиката, освен очевидното предимство при сервис, срещу Опелка той е направил 18 уинъра и само 4 непредизвикани грешки.

ЧОВЕКЪТ, ДОВЕЛ АТАНАС ИЛИЕВ В АСКОЛИ, НАПУСНА КЛУБА

От Асколи официално обявиха раздялата си със спортния директор Фабио Лупо. Втородивизионният клуб не разкри причините за нея, но пожела успех на досегашния си ръководител в бъдещите му начинания.

Според Джанлука Ди Марцио причината за оставката на Лупо са различия относно клубната политика. Любопитното е, че директорът напусна “кълвачите” навръх 57-ия си рожден ден. Той се задържа в клуба по-малко от четири месеца. През този период Асколи привлече българския национал именно по инициатива на Лупо, който е ръководил редица италиански клубове, сред които Торино, Палермо и Венеция.

ЩАСТЛИВА ГУБЕЩА ЕЛИМИНИРА ПОСТАВЕНАТА ПОД НОМЕР 1

Бразилката Хадад Мая поднесе сензацията на женския турнир по тенис в Индиън Уелс, след като отстрани с 6-3, 7-5 поставената под номер 1 в турнира чехкиня Каролина Плишкова. До тази изненада се стигна, след като бразилката влезе в ролята на щастливо губеща. Хадад Мая, която е номер 115 в световната ранглиста на WTA, загуби в последния кръг на квалификациите от Надя Подоровска. Последната обаче получи контузия на бедрото, което отвори широко пътя на бразилката. Така тя победи Маир Шериф, а след това се наложи и над Плишкова и се класира за първи път на осминафиналите на силния турнир на твърди кортове. Хадад Мая успя да пробие Плишкова 8 пъти в мача, което й гарантира успеха, а това е едва втората й победа над тенисистка от Топ 5.

Поставената под номер 21 испанка Паула Бадоса победи с 6-2, 6-2 американката Коко Гoф в мач, който бе прекъснат за кратко заради дъжд. Друга от фаворитките – германката Анжелик Кербер, победи с 6-2, 1-6, 6-4 рускинята Дария Касаткина. Шампионката от 2019 година Бианка Андрееску отпадна от борбата, след като загуби с 6-7 (5), 3-6 от поставената под номер 18 Анет Контавейт от Естония. Тунизийката Онс Жабьор победи убедително с 6-1, 6-3 американката Даниел Колинс, като това беше нейна 46-а победа за сезона. sportal.bg