ЗЛАТО ЗА ЗЛАТИСЛАВА ЧУКАНОВА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР „БАЛКАН”

Състезателката на Добруджа Златислава Чуканова спечели златен медал в седмото издание на международния турнир по бокс за жени „Балкан”. Във финалния двубой в категория до 50 кг тя преодоля една от водещите боксьорки на Русия – Рината Безел. Възпитаничката на треньора Веселин Марков успя да наложи своя стил и след много силен мач стигна до заслужена победа с 3:2. Преди това, на полуфиналите, добричлийката се справи с коравата французойка Рим Бенама.

Отлично в турнира се представи световната и трикратна европейска шампионка Станимира Петрова. Тя спечели купа „Балкан“, след като грабна трофея в категория до 57 килограма. На финала родната звезда успя да преодолее съпротивата на силната боксьорка от Румъния Клаудия Мария Нечита. Петрова показа познатата си класа и съумя да пречупи силната си съперничка след 3:2 гласа. Така тя се поздрави както със златен медал в категорията, така и с трофея от турнира. Второто място е за французойката Мишел Давина (75 кг), а третото остана за румънката Нечита. В отборното класиране над всички е Италия.

В другите два финала с българско участие Севда Асенова (48 кг) отстъпи на рускинята Алена Артемова, а Габриела Димитрова (54 кг) загуби от италианката Сирине Чарааби. С бронзов медал се окичи Ана Мария Дялова (63 кг).

Така България приключи турнира с два златни, два сребърни и един бронзов медал. Участие в надпреварата взеха състезателки от 16 страни. Надпреварата в столицата бе определена от Европейската централа като „мини световно първенство“ заради сериозната конкуренция и високото ниво на участничките. sportal.bg

МИЛИЦА МИРЧЕВА ФИНИШИРА ВТОРА НА СОФИЙСКИЯ МАРАТОН

Отлично се представи добричлийката Милица Мирчева в 38-ото издание на Софийския маратон. Тя остана втора при дамите, като само 1 секунда я раздели от националния рекорд в дисциплината. Със златото в изключително интересна надпревара се окичи туркинята Ердал Тубай. Тя победи с резултат от 2:34:30 часа. Втора с време от 2:35:03 часа остана добруджанката. Състезателката на Атлет (Мездра) спечели националната титла в маратона за 2021 година. Мирчева водеше до 35-ия километър, като премина първата обиколка за 1:17.02 часа. Седем километра преди финала обаче най-добрата българска бегачка не успя да си вземе вода на подкрепителния пункт, което определи като основната причина да не успее да издържи на мощния финален спринт на Ердал Тубай в заключителните два километра. Тройката при дамите допълни кенийката Лилиан Желагат с 2:38:31 часа. Четвърта и пета останаха сънародничките й Агнес Кейно (2:40:58 часа) и Джебет Наом (2:41:04 часа), която е и големият победител във веригата от маратони в Стара Загора, Варна и София, след като спечели предишните два старта.

Подгласнички на Мирчева в националния шампионат при дамите станаха Маринела Нинева от Локомотив (Дряново) с 2:44:43 часа, която финишира седма при дамите, и Таня Димитрова с 2:58:39 часа, която е девета.

Кениецът Дънкан Коеч триумфира в маратона при мъжете, след като спечели дистанцията от 42 километра и 195 метра с време от 2:15:47 часа. Той и сънародникът му Чарлс Мъйна поведоха от самото начало и се движеха рамо до рамо до средата на дистанцията, когато Мъйна отпадна физически и не можеше да следва темпото на сънародника си. Втори с резултат от 2:16:42 часа приключи мароканецът Мохамед Шабут, а трети остана турчинът Ахмет Алканоглу с 2:19:47 часа. Мъйна завърши четвърти с 2:25:33 часа, а пети приключи Мирослав Спасов с време от 2:27:17 часа. Състезателят на Атлет (Мездра) стана и национален шампион за пръв път в кариерата си.

В маратона на София се включиха над 2 500 участници, като повече от 400 от тях стартираха в класическата дисциплина на 42,195 километра.

ЛИТВА НИ ПРИЗЕМИ С 3:1

България загуби с 1:3 гостуването си на Литва в мач от световните футболни квалификации. По този начин окончателно угаснаха надеждите ни за класиране на Мондиал 2022. Тимът на Ясен Петров е четвърти в групата с пет точки, на три от втория Швейцария, който обаче има два мача по-малко. Следващият ни мач е днес със Северна Ирландия в София.

Още в първата си атака националите ни успяха да застрашат вратата на домакините от Литва. Неделев центрира в наказателното поле, топката стигна до Васил Божиков, който от много малък ъгъл  опита удар, но не намери целта. Литовците отговориха моментално. Опасен изстрел на Каролис Лаукжемис профуча покрай левия страничен стълб на вратата на Мартин Луков. В 14-ата минута националите ни пропуснаха златен шанс да поведат в резултата. Димитър Илиев не успя да вкара дузпа, която беше отсъдена за нарушение на Вайткунас срещу Пекто Христов в наказателното поле на домакините. Илиев стреля слабо от бялата точка и вратарят хвана топката. В 18-ата националите ни бяха наказани.  Новиковас се възползва от грешка на Тодор Неделев, напредна по фланга и подаде в наказателното поле към Ласицкас, който вкара за 1:0.

В 26-ата минута Тодор Неделев опита нещо много красиво, но вратарят на Литва се справи с техничнния му диагонален удар. Кирил Десподов можеше да изравни в 38-ата минута. Той се озова на отлична позиция, но ударът му от малък ъгъл беше отразен от Шеткус.

България все пак успя да изравни в 64-ата минута. Попадението вкара Кирил Десподов, който изпълни перфектно пряк свободен удар. Нападателят прати топката в десния ъгъл на вратата за 1:1. В 80-ата минута гредата попречи на литовците да поведат отново в мача. Това обаче се случи в 82-ата, когато Федор Черних разстреля Мартин Луков. Скоро след това интригата в мача окончателно угасна, след като Вербицскас центрира в наказателното поле, а Черних вкара с глава второто си попадение в двубоя – 3:1.

Така “лъвовете” нямат победа в 16 поредни мача далеч от България. Последната бе през септември 2018 година, когато Божидар Краев се разписа два пъти за успеха с 2:1 над Словения в Любляна.

СЕНЗАЦИЯТА НА US OPEN ЕМА РАДУКАНУ ЗАГУБИ ОЩЕ НА СТАРТА НА ИНДИЪН УЕЛС

Сензационната шампионка от Откритото първенство на САЩ по тенис Ема Радукану загуби още в първия кръг на силния турнир на твърда настилка в Индиън Уелс с награден фонд от 8,15 милиона долара от беларуската състезателка Алиаксандра Саснович с 2-6, 4-6. Британката водеше във втория сет с 4-2, но въпреки това не успя да се задържи в мача и записа чиста загуба. Тя се оправда с липсата на опит. “Тя е в Тура отдавна, имала е стотици ситуации, в които е водила с 4-2. Това за мен бе трети турнир от WТА за годината. Идва тъкмо на време. Не трябва да прибързвам, а да изчистя главата си”, каза Радукану след поражението. “Ще има разочарования след моите загуби. Но не искам да си създавам допълнително напрежение, аз съм толкова неопитна”, призна тя. Радукану планира да участва и на турнира WТА 250 в Линц, Австрия, следващия месец, както и на финалния турнир за годината в Гуадалахара, Мексико. sportal.bg

МЕСИ ПОСОЧИ ФАВОРИТИТЕ СИ ЗА “ЗЛАТНАТА ТОПКА”

Лионел Меси сподели мнението си за това кои са основните претенденти за спечелването на “Златната топка”. Аржентинската звезда на Пари Сен Жермен и тази година е сред номинираните за най-престижната индивидуална награда във футбола.

“Без съмнение, в моя отбор има футболисти, за които бих гласувал. Това са Неймар и Килиан Мбапе. От друга страна, още няколко играчи с отлични качества направиха прекрасен сезон – например Роберт Левандовски и Карим Бензема”, заяви Меси пред “Франс Футбол”. “Да заслужиш “Златната топка”, не е никак лесно. Трябва да си постигнал много през годината в индивидуален план, но спечелването на турнири като Шампионската лига, Копа Америка и Европейското първенство също има голяма тежест”, добави Меси.

“Франс Футбол” обяви 30-те футболисти, номинирани за ценното отличие. Победителят ще бъде обявен на 29 ноември в Париж.

БЕНЗЕМА Е №1 В ЛА ЛИГА ЗА СЕПТЕМВРИ

Нападателят на Реал (Мадрид) Карим Бензема беше избран за най-добър футболист в Ла Лига за месец септември. В този период французинът изигра 4 мача в първенството, в които отбеляза 6 гола и направи 4 асистенции. От началото на сезона 33-годишният стрелец има общо 9 попадения и 7 завършващи подавания в Ли Лига, а освен това се разписа веднъж в Шампионската лига.

Бензема помогна и за класирането на Франция на финала в Лигата на нациите с гола си срещу Белгия за победата с 3:2. Французинът е сред 30-те номинирани футболисти за “Златната топка”.

ГРИГОР ДИМИТРОВ СТАРТИРА С ПОБЕДА В ИНДИЪН УЕЛС

Григор Димитров се класира за третия кръг на Мастърс турнира в Индиън Уелс след 6:4, 6:2 срещу намиращия се на 114-о място в ранглистата Даниел Алтмайер. Играта беше равностойна до края на първия сет, но българинът бе много по-хладнокръвен в решаващите мигове, а във втората част надигра категорично германеца. Следващият опонент на Димитров е първата ракета на САЩ Райли Опелка.

В началните минути на двубоя германецът успяваше да остане равностоен. Българинът постави под значително напрежение опонента си в шестия гейм, когато Алтмайер бе принуден да спасява два рейкбола. 23-годишният тенисист обаче не допусна те да бъдат материализирани, и благодарение на офанзивната си игра спечели 4 последователни точки и се пребори за спечелване на сервис гейма си – 3:3. Световният номер 114 задържа високото си ниво и бе близо до това да реализира късен пробив, след като първият сервис на родния ни представител не функционираше по най-добрия начин, и след няколко пропуска от ракетата на хасковлията пред Алмайер се откриха 2 поредни възможности за брейк. Те обаче отидоха в историята, тъй като Димитров побърза да се мобилизира и успя да излезе невредим от затрудненото положение – 5:4. След почивката Алтмайер поведе с 40:15 и наглед това щеше да бъде още едно безпроблемно спечелено подаване за младока. Точно тогава обаче той се поддаде на напрежението и допусна двойна грешка, поставила началото на обрата в гейма. Последваха няколко страхотни отигравания от страна на Григор, който в най-важния момент показа класата си и измъкна този толкова равностоен и висококачествен първи сет.

Втората част стартира с изявено преимущество на родения в Хасково състезател, чиято игра се намираше в подем и той трудно можеше да бъде удържан от неопитния си опонент. Сънародникът ни успя да притисне Алтмайер още в самото начало на сета и играейки изключително стабилно от всяка точка на корта, набързо се сдоби с преднина от 4:1. При 5:2 ръката на младока трепна и той допусна серия от непредизвикани неточности, които помогнаха на Гришо да подпечата победата си още тук след безупречен смач в близост до мрежата.

ФЮРИ НОКАУТИРА УАЙЛДЪР

Тайсън Фюри нокаутира в 11-ия рунд Дионтей Уайлдър и защити пояса си в свръхтежката категория на професионалния бокс във версия WBC. Така двамата боксьори сложиха край на трилогията помежду си. Те вече се бяха срещнали два пъти, като първият мач завърши с безпрецедентно равенство, а във втория Циганският крал нокаутира съперника си, пише Gong.bg. Така поясът остана притежание на британеца, който е непобеден на професионалния ринг. От 31 мача той има 30 победи и вече споменатото равенство с Уайлдър през 2018 година. 21 от успехите му са с нокаут.

Сблъсъкът в “Т-Мобайл Арена” в Лас Вегас се забави доста от определеното време. Двамата боксьори се забавиха с излизането си на ринга, а причината остана неизвестна.

Първи на ринга се качи Уайлдър с доста по-олекотена за неговите стандарти униформа. Фюри пък се появи като римски легионер.

Англичанинът започна силно мача и към края на третия рунд свали съперника на пода и само гонга спаси противника от ранен нокаут. Уайлдър отвърна в четвъртия рунд и на два пъти прати Фюри в нокдаун, но това беше един от малкото проблясъци на американеца в срещата. След критичния момент Фюри отново пое контрола върху срещата. В десетия рунд той пак прати Уайлдър в нокдаун, а в следващия рунд довърши разклатения си съперник след серия от ъперкът, ляво и дясно кроше.

Американецът допусна втора загуба в 45 мача като професионалист, като има и едно равенство в първия мач от трилогията срещу Фюри на 1 декември 2018 година.

SN 8