СПОРТНА ПАНОРАМА: ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ПРИЕМАТ ВАРНЕНСКИТЕ „ЖЕЛЕЗНИЧАРИ” В МАЧ ЗА ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ; ЖУЛИЕН ГЕОРГИЕВ СЕ ЗАВРЪЩА В ДОБРУДЖА 07; ПЕРУДЖА НЕ ОСТАВИ ШАНС НА ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ ВЪВ ФИНАЛ №3; КУЗБАС ДЕТРОНИРА ЗЕНИТ И СПЕЧЕЛИ ИСТОРИЧЕСКА ТИТЛА НА РУСИЯ; МНОГО ПРИТЕСНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУБРАТ ПУЛЕВ; НАДАЛ СЕ КЛАСИРА ЗА ТРЕТИЯ КРЪГ В МАДРИД

0
1207

 

 

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ПРИЕМАТ ВАРНЕНСКИТЕ „ЖЕЛЕЗНИЧАРИ” В МАЧ ЗА ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ

В неделя ще се проведе вторият мач от финалната серия в мъжката „А” хандбална група между отборите на Добруджа и Локомотив (Варна). Двубоят е в добричката зала „Русалка” от 15.00 часа. От Българската федерация по хандбал информираха, че срещата ще бъде ръководена от  Ст. Стойков и В. Делийчев, а делагат ще бъде Иван Башев. Припомняме, че в първия финален плейоф, игран в морската столица, отборът на Добруджа загуби от Локомотив с 28:25. Двата състава изиграха оспорван двубой, с множество обрати в резултата, като почивката дойде при 12:12. „Жълто-зелените” успяха на два пъти да поведат с 2 гола през второто полувреме, но в крайна сметка „железничарите”, които нямат загуба в България от месец юни 2016 година, стигнаха до крайния успех.

В серията за златните медали се играе до 2 победи от 3 мача. Ако се стигне до решителен трети мач, той ще бъде във Варна.

ЖУЛИЕН ГЕОРГИЕВ СЕ ЗАВРЪЩА В ДОБРУДЖА 07

ВК Добруджа 07 (Добрич), който  завърши на четвърто място през изминалия сезон 2018/2019 в Суперлигата, официално откри трансферния си период, като първите попълнения вече са факт. След като изкара един сезон в Соргун (Турция), волейболистът на добричлии Жулиен Георгиев отново ще бъде част от отбора за Суперлигата на България. Диагоналът вече е подписал договор с клуба за следващия сезон, информира dobrudjabg.com.

След края на първенството добруджанци  се разделиха с чужденците Александър Мжелский, Игор Антонюк, Давиде Ковач и централния блокировач Денис Чавдаров, който след четири години в Добрич  реши да смени клубната си принадлежност. Другите сигурни имена в отбора на Добруджа 07 са: Алекс Николов, Светослав Арнаудов, Теодор Йорданов и Николай Тодоров.

Пред подписване с Добруджа 07 е  Александър Кордев, който направи силен сезон в Добрич. Водят се разговори с втория разпределител – Виктор Костадинов, който също добре се вписва в състава. Основно клубното ръководство търси разпределител. Около него ще се окомплектова и  бъдещият тим на Добруджа 07.

ПЕРУДЖА НЕ ОСТАВИ ШАНС НА ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ ВЪВ ФИНАЛ №3

Волейболният ни национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) отново нямаха никакъв шанс в третия мач от финалната серия в италианската Суперлига. Цецо Соколов и компания паднаха като гости от действащия шампион Сър Сейфти Конад (Перуджа) с категоричното 0:3 (17:25, 20:25, 18:25) във финал №3 от серията, игран в пълната с над 4000 зрители зала “Пала Бартон”. По този начин Перуджа води във финалния плейоф с 2-1 победи. Играе се до 3 успеха от 5 мача. Четвъртата и може би решаваща среща между двата тима е в събота (11 май) от 19,00 часа българско време в залата на Лубе “Еуросуоле Форум”.

В началото на първия гейм домакините от Перуджа поведоха с 3:0 след мощна блокада на Вилфредо Леон. Грешки на Йоанди Леал и Османи Хуанторена доведоха до изоставане от цели 5 точки за Лубе, но Цецо Соколов съкрати изоставането след два поредни аса. Леон отговори на предизвикателството с директна точка от начален удар, с което успокои “червените дяволи”, които комфортно затвориха гейма с 25:17.

Във втората част ас на Драган Станкович даде надежда за гостите от Лубе, но шампионите изравниха още при 5:5. Успешна атака от трудна позиция на сръбския ас Александър Атанасийевич, комбинирано и с феноменален начален удар, дадоха предимство от 11:8 за Перуджа. Ас с внушителна скорост на Вилфредо Леон порази посрещането на гостите. Грешка на Цецо Соколов увеличи напрежението върху играчите на Фефе Де Джорджи, а поредният добър начален удар, този път от Никола Хоуг, донесе аванс от 2:0 гейма за Перуджа след 25:20.

В третия гейм Лубе игра равностойно през първата половина, но след 11-а точка грешките зачестиха в тима, от което се възползва Перуджа, затваряйки гейма и мача след 25:18 и 3:0.

Цецо Соколов беше единственият играч на Лубе, който се представи подобаващо и завърши с 14 точки (2 блока, 2 аса и 42% ефективност в атака). За домакините от Перуджа кубинската звезда Вилфредо Леон се представи страхотно, заби 20 точки и беше определен за най-полезен играч на мача. Сръбският ас Александър Атанасийевич добави още 14 точки.

КУЗБАС ДЕТРОНИРА ЗЕНИТ И СПЕЧЕЛИ ИСТОРИЧЕСКА ТИТЛА НА РУСИЯ

Волейболният отбор на Кузбас (Кемерово) детронира гранда Зенит (Казан) и спечели историческа първа титла в руската Суперлига. Играчите на новия национален селекционер на “Сборная” Туомас Самелвуо се наложиха над казанци с 3:1 (21:25, 25:19, 25:22, 25:23) във финал №4 помежду им, игран пред близо 2000 зрители в Кемерово.

Така Кузбас направи истинско чудо и спечели титлата за първи път в историята си, след като стигна до трофея след 3-1 победи във финалната серия. Най-доброто класиране на тима до момента беше 5-ото място през сезон 2016/2017 година.

От друга страна, Зенит, който има 5 поредни и общо 10 титли на Русия, за първи път губи финален сблъсък и остава със сребърните медали. А единственият бронз на казанци е от 2013 година, когато шампион на Русия е Белогорие (Белгород).

Бронзовите отличия тази година бяха завоювани от водения от Камило Плачи отбор на Факел (Новий Уренгой), който спечели серията срещу сребърния медалист от миналата година Зенит (Санкт Петербург) след 2-0 победи.

Над всички за Кузбас бе Виктор Полетаев със страхотните 28 точки (2 блока, 3 аса и 49% ефективност в атака) за историческата победа. За тима на Зенит Максим Михайлов приключи с 19 точки. Американският национал Матю Андерсън добави 14 точки, но и това не беше достатъчно за успех.

МНОГО ПРИТЕСНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУБРАТ ПУЛЕВ

Промоутърът на румънския боксьор Богдан Дину – Богдан Мушат от King Promotion, разкри нещо доста обезпокоително преди изслушването на Кубрат Пулев пред Атлетическата комисия на щата Калифорния на 14 май. По думите му шефът на въпросната комисия е изразил мнение, че българинът е използвал много непозволени удари срещу Дину и е трябвало да бъде дисквалифициран. “След боя с Кубрат Пулев разговарях с шефа на Калифорнийската атлетическа комисия. Той бе изненадан от факта, че Богдан се е изправил след първия нокдаун. След толкова неправомерни удари от съперника. Каза ми, че ако е бил останал на пода, то съдията е трябвало да го обяви за победител след дисквалификация”, заяви Мушан пред prosport.ro. “И според него, в най-лошия за нас случай тогава, изходът на мача е щял да бъде определен от резултата в картите на съдиите до момента. А две от тях показваха абсолютно равенство. Двама от съдиите даваха 76:76, а един 77:75 за Кубрат. Мачът си беше равен отвсякъде”, добави Мушат.

Той със задоволство споделя, че компанията му е наела куп скъпи адвокати и е сигурен в положителния изход на битката извън ринга. “Такива дела не се започват, ако не си сигурен, че ще ги спечелиш. Нашите американски адвокати са приготвили дебели папки с доказателства и сме спокойни и уверени в успеха си”, каза още Мушат.

На 14 май именно калифорнийската комисия ще гледа жалбата на Дину, с която се иска анулиране на мача. Тогава ще бъде гледана и жалбата на Джени Суши за сексуално насилие заради целувката след двубоя.

НАДАЛ СЕ КЛАСИРА ЗА ТРЕТИЯ КРЪГ В МАДРИД

Петкратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира за третия кръг на турнира по тенис на червени кортове от сериите “Мастърс” в испанската столица Мадрид с награден фонд 6.5 милиона евро. Поставеният под номер 2 в схемата Надал победи участващия с “уайлд кард” Феликс Оже-Алиасим (Канада) с 6:3, 6:3 за 97 минути. Испанецът загуби само четири точки при свой сервис в първия сет и направи три пробива във втория, за да стигне до крайния успех. Надал загуби два поредни полуфинала – на турнирите в Монте Карло и Барселона, не успя да спечели титла и записа най-слабия си старт на клей за последните четири години. В третия кръг той ще играе срещу американеца Франсис Тиафо, който елиминира Филип Колшрайбер (Германия) с 6:4, 3:6, 6:3 за 1:51 часа. Рафаел Надал имаше вирусно заболяване преди началото на турнира в Мадрид и проведе по-малко тренировки от обичайното.

Швейцарецът Стан Вавринка също се класира за третия кръг след успех над Гуидо Пея (Аржентина) с 6:3, 6:4, а номер 6 Кей Нишикори (Япония) спечели срещу квалификанта Уго Делиен (Боливия) със 7:5, 7:5. Трима от поставените също продължават напред. Номер 8 Стефанос Циципас (Гърция) надделя над Адриан Манарино (Франция) с 6:2, 7:5, номер 10 Фабио Фонини (Италия) отстрани Джон Милман (Австралия) с 6:2, 6:2, а номер 15 Гаел Монфис (Франция) победи Мартон Фучович (Унгария) с 1:6, 6:4, 6:2. Французинът Жереми Шарди постигна успех над Диего Шварцман (Аржентина) с 6:1, 6:2, а сърбинът Ласло Джере елиминира седмия поставен Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина) с 6:3, 2:6, 7:5 за 2:22 часа.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST