СПОРТНА ПАНОРАМА: ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ПЪРВИЯ МАЧ ЗА ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ; ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ ОТНОВО НАД ОПИТ №1 В СВЕТА; РАННО ОТПАДАНЕ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ В МАДРИД; СВЕТОВНИЯТ ВИЦЕШАМПИОН В БИАТЛОНА ВЛАДИМИР ИЛИЕВ ШЕСТИ НА ПОЛУМАРАТОН; ГЕОРГИ ПЕТРОВ ИЗВЕДЕ ЛОКОМОТИВ ДО ДУБЪЛ В РУСИЯ; ИВЕТ ЛАЛОВА ОТКРИВА СЕЗОНА НА 19 МАЙ В ОСАКА; ТРАВМА СПРЯ ЗЕЧИРИ ЗА ТИТЛАТА В БРАЗИЛИЯ

0
1279

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ЗАГУБИХА ПЪРВИЯ МАЧ ЗА ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИ

Отборът на Добруджа загуби от варненския Локомотив с 28:25 в първия мач от финалната серия в мъжката „А” хандбална група. Двата отбора изиграха оспорван двубой, с множество обрати в резултата, като почивката дойде при 12:12. „Жълто-зелените” успяха на два пъти да поведат с 2 гола през второто полувреме, но в крайна сметка „железничарите”, които нямат загуба в България от месец юни 2016 година, стигнаха до крайния успех.

Вторият мач от финалния плейоф ще е на 12 май в зала „Русалка“ в Добрич. В серията за златните медали се играе до 2 победи от 3 мача. Ако се стигне до решителен трети мач, той ще бъде във Варна.

ВАЛЕНТИН АНДРЕЕВ ОТНОВО НАД ОПИТ №1 В СВЕТА

Валентин Андреев коригира собственото си най-добро постижение в световната ранглиста за сезона на чук за юноши под 18 г., информира bgathletic.com. Той направи силно състезание по време на седмото издание на турнира “Дионисополис“ в родния си Балчик. Андреев изпрати 5-килограмовия уред над 80 м три пъти – 80.18 м, 82.72 и 80.80 м. Резултатът от втория му опит бе само на 37 сантиметра от националния му рекорд 83.09 от 2018 година и втория му най-добър опит в кариерата. Така талантът от Балчик отново е на върха на световната ранглиста за тази възраст. Досега той пак оглавяваше класацията със 77.81.

В останалите дисциплини отново имаше добри резултати в тази дисциплина. Никола Михов постигна 66.37 за победата си при мъжете (7.26 кг). Резултатът е покрит международен норматив за еврошампионата за младежи и девойки под 23 г., но Михов трябва да достигне и изискването на БФЛА от 68.56.

Състезателят на СКЛА Добрич Никола Михов също се представи отлично и заслужи правото да участва на Европейското първенство по лека атлетика за младежи до 23 години. Той покри норматива на хвърляне на чук, след като спечели първото място при мъжете с резултат 66.34 метра, което е негов личен рекорд. Нормативът за класиране на европейското е 65 метра. Шампионатът на континента ще се проведе в средата на юли в Швеция. Освен златния медал, за втора поредна година Никола Михов получи Купа „Дионисополис“, която се връчва на шампиона на чук при мъжете. Втори в дисциплината се класира неговият съотборник Даниел Джахани.

РАННО ОТПАДАНЕ ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ В МАДРИД

Григор Димитров отпадна още на старта на турнира от сериите „Мастърс” в Мадрид. Българинът загуби след два тайбрека с 6:7(8), 6:7(4) от 21-годишния американец Тейлър Фриц в първия кръг на надпреварата. За първи път от началото на сезона Григор напуска турнир след първия си мач. Той трябваше да спасява възможност за пробив още в първия гейм на мача. Българинът се справи след отличен сервис и успя да приключи гейма. Фриц взе далеч по-лесно подаването си и продължи да затруднява съперника си, но Димитров успяваше да се справя. 27-годишният българин изигра отличен шести гейм и при първата си възможност за пробив се възползва, повеждайки с 4:2. Той обаче много бързо пропиля аванса си и американецът малко по-късно изравни резултата. Григор играеше стабилно и опита да натисне в края на сета, но се стигна до тайбрек. В него най-добрият ни тенисист поведе с 3:0, но постепенно съперникът му навакса и изравни за 5:5. Двамата не отстъпваха, но в крайна сметка Фриц взе тайбрека с 10:8.

Втората част започна неприятно за българина – той допусна ранен пробив и резултатът бързо стана 3:0. Тейлър контролираше събитията на корта, но шампионът от Финалите на ATP 2017 не се беше предал. Григор успя да върне пробива в седмия гейм и успя да изравни за 4:4. Той заигра по-силно и изглеждаше, че има някакво предимство, но съперникът му взимаше подаванията си и се стигна до втори тайбрек. В решителния дълъг гейм Фриц имаше предимство. Съперникът му имаше шанс при 3:2, но направи неразумна къса топка, която се озова в мрежата. След това американецът успя да запази аванса си и да стигне до крайния успех. Той ще се изправи срещу световния номер 1 Новак Джокович в среща от втория кръг.

СВЕТОВНИЯТ ВИЦЕШАМПИОН В БИАТЛОНА ВЛАДИМИР ИЛИЕВ ШЕСТИ НА ПОЛУМАРАТОН

Донеслият първи медал за България от световно първенство по биатлон Владимир Илиев записа престижно класиране в полумаратона на Пловдив. 32-годишният троянец финишира 6-и на дистанцията от 21 км в конкуренцията на 465 участници, повечето от които лекоатлети. Той финишира за 1:08:25 ч., само 2:09 мин. след победителя Иво Балабанов, национал в дългите бягания, чийто резултат (1:06:16) е най-силният в 4-те издания на надпреварата. Втори се нареди Йоло Николов, а трети – мароканецът Абида Езамзами.

През март Илиев влезе в историята със сребърния си медал в индивидуалната дисциплина на 20 км от световното по биатлон в Йостерзунд. Преди това от такъв форум България имаше медали само при жените.

При дамите полумаратонът в Пловдив бе спечелен от Моника Филипова. В класическата дистанция от 42,195 км при мъжете триумфира кениецът Евънс Кипгетиш Тануи, който избяга разстоянието за 2.24:27 ч., следван от Юсеф Сбаай (Мароко) и Юзейир Сьоймелез (Турция). От българите най-напред е Пламен Андонов, който с време 2.52:08 часа се нареди пети. Шести е Димитър Маринов (2.53:07), а веднага след него финишира кенийката Хелън Кимутай (2.54:19), която е №1 при жените с постижение от 2.54:19 часа. Топ 3 при дамите допълниха Емили Черуйот (Кения, 3:12:24) и Таня Димитрова (3.17:21). На класическата дистанция участваха 219 мъже и 52 жени.

ГЕОРГИ ПЕТРОВ ИЗВЕДЕ ЛОКОМОТИВ ДО ДУБЪЛ В РУСИЯ

Българският специалист Георги Петров постигна уникален успех, след като изведе младежкия тим на Локомотив-ЦИВС (Новосибирск) до дубъл в Русия. Възпитаниците на Петров преди месец стигнаха до шампионската титла на Русия, а сега триумфираха с Купата на Младежката лига.

В последния си решителен финален мач Локомотив победи Факел 2 (Новий Уренгой) с 3:2 (25:20, 25:19, 22:25, 18:25, 15:9). Максим Сапожников заби 23 точки (3 аса, 1 блок, 58% ефективност в атака). Разпределителят Слави Костадинов, който има българско и руско гражданство, бе резерва, но влизаше в игра през втората, четвъртата и петата част.

За MVP на турнира бе избран диагоналът на Локомотив-ЦИВС Максим Сапожков, а съотборниците му Иля Казаченков и Дмитрий Лизик бяха избрани за най-добър нападател и най-добър блокировач.

ИВЕТ ЛАЛОВА ОТКРИВА СЕЗОНА НА 19 МАЙ В ОСАКА

Водещата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио ще открие сезона в Осака на 19 май. Тя ще стартира на 200 м в турнира Seiko Golden Gran Prix (IAAF World Challenge). На 21 май Ивет ще бяга отново 200 м в Нанджин от IAAF World Challenge. На 25-26 май спринтьорката ще стартира на 100/200 м и 4 х 100 м на клубната купа на Европа в Кастелон.

На 30 май е стартът на Ивет на 200 м в Диамантената лига в Стокхолм. На 13 юни отново има старт на 200 м от Диамантената лига в Осло.

ТРАВМА СПРЯ ЗЕЧИРИ ЗА ТИТЛАТА В БРАЗИЛИЯ

Българката Линда Зечири загуби на финала на международния турнир по бадминтон от сериите “International Challenge” в бразилския град Кампиняс с награден фонд 25 хиляди долара. Тя получи травма и се отказа в решителния трети гейм на мача за титлата срещу вицешампионката от Европейските игри в Баку 2015 Лиан Тан (Белгия) при резултат 21:17, 12:21, 4:13.

С турнира в Кампиняс беше дадено началото на олимпийските квалификации по бадминтон за Токио 2020, които приключват в края на април следващата година.