СПОРТНА ПАНОРАМА: МАРИЯ ГРОЗДЕВА СПЕЧЕЛИ СВЕТОВНАТА КУПА НА 25 МЕТРА СПОРТЕН ПИСТОЛЕТ; ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА И ЛОКОМОТИВ (ВАРНА) ЗАПОЧВАТ ФИНАЛНИЯ ПЛЕЙОФ; ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА И ЛОКОМОТИВ (ВАРНА) ЗАПОЧВАТ ФИНАЛНИЯ ПЛЕЙОФ; ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩНИ ПЪРВЕНСТВА ПО ШАХМАТ СЕ ПРОВЕЖДАТ В ДОБРИЧ;ПЕРУДЖА РАЗБИ ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ ВЪВ ФИНАЛ №1; ГЕОРГИ ПЕТРОВ ИЗВЕДЕ ЛОКОМОТИВ ДО ДУБЪЛ В РУСИЯ; ШИНИКОВА ОТСТЪПИ НА САКАРИ В РАБАТ; ИВЕТ ЛАЛОВА ОТКРИВА СЕЗОНА НА 19 МАЙ В ОСАКА; СПОРТНИЯТ СЪД ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА СЕМЕНЯ

0
1202

МАРИЯ ГРОЗДЕВА СПЕЧЕЛИ СВЕТОВНАТА КУПА НА 25 МЕТРА СПОРТЕН ПИСТОЛЕТ

Изключителната ни състезателка по спортна стрелба и президент на Българския стрелкови съюз Мария Гроздева постигна още един голям успех в богатата си спортна кариера. Тя завоюва световната купа в дисциплината 25 метра спортен пистолет в Пекин, Китай. Състезанието бе изключително силно с участието на всички звезди на световната спортна стрелба. Мария влезе с 6-и резултат на финала (587 т.), а първа бе германката Моника Карш с резултат 593 т. – една точка под световния рекорд на друга българка – Диана Йоргова. На финала обаче Гроздева бе безапелационна и победи с резултат от 36 т. На второ място остана унгарката Вероника Майор с 35 т., а трета е гъркинята Анна Коракаки с 30 т. С тази победа Мария Гроздева си осигури 7-о участие на Олимпийски игри, от които вече има 2 златни и три бронзови медала. “Единственото, което ме доведе до победа, беше това, че не погледнах нито веднъж къде се намирам в класацията, водя ли, не водя ли. Просто внимавах и се концентрирах във всеки изстрел”, разказа Гроздева вече на родна земя. “Явно и адреналинът ми се беше покачил, защото не усетих изстрелите. Толкова бързо минаваха, че докато се осъзная, и финалът свърши. Имах такъв резултат на тренировки, но беше трудно, защото тук почваме късно да тренираме малокалибреното поради студеното време. Там беше много студено. В двата дни, в които стреляхме, беше 9-10 градуса, беше зверски студ. Някои от колегите се разболяха”, добави още тя.

ХАНДБАЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА И ЛОКОМОТИВ (ВАРНА) ЗАПОЧВАТ ФИНАЛНИЯ ПЛЕЙОФ

В събота започва финалният плейоф в мъжката „А” хандбална група. За девети път в последните 13 години отборът на Георги Андреев ще играе за златните медали в първенството. „Жълто-зелените” стигнаха до финалния сблъсък, след като спечелиха с 2:1 победи полуфиналния плейоф срещу Чардафон (Габрово). Решителният трети мач от серията се игра пред около 350 зрители в зала „Русалка“ в Добрич и бе спечелен от домакините с 30:26. Преди това двата тима си бяха разменили по една победа.

Съперник на Добруджа в плейофа за златните медали отново ще бъде Локомотив (Варна), който безпроблемно спечели полуфиналната си серия с 2:0 победи срещу другия тим от морската столица – Спартак.

Първият сблъсък с „железничарите” е в събота от 18.00 часа във Варна, а вторият двубой ще е на 11 май в зала „Добротица” в Добрич. Суперфиналът отново е във „формат 2 от 3”. Ако се стигне до трети мач, домакин ще бъде Локомотив.

ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩНИ ПЪРВЕНСТВА ПО ШАХМАТ СЕ ПРОВЕЖДАТ В ДОБРИЧ

В Добрич започнаха държавните индивидуални училищни първенства по шахмат. Домакин е шахматен клуб „Енергия 21“, а срещите се провеждат във Висшето училище по мениджмънт. Състезанието ще продължи до 6 май, когато ще бъдат излъчени шампионите в 7 възрастови групи – до 7, 9, 11, 13, 15 и 17 години. А залогът е голям, тъй като победителите се класират за Европейското първенство в Румъния. В надпреварата участват над 100 момчета и момичета от цялата страна, като шахматен клуб „Енергия 21“ се представя с 20 деца. Сред тях е 14-годишният Момчил Петков, който има най-висок ЕЛО коефицент от всички участници и се състезава с най-големите – до 17 години. При момичетата ШК „Енергия 21“ разчита на Ивелина Христова, която през миналата година стана шампион на Европейския съюз при 10-годишните.

ПЕРУДЖА РАЗБИ ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ ВЪВ ФИНАЛ №1

Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) нямаха никакъв шанс в първия мач от финалната серия в италианската Суперлига. Цецо Соколов и компания бяха отнесени като гости от действащия шампион Сър Сейфти Конад (Перуджа) с разгромното 0:3 (13:25, 18:25, 18:25) във финал №1 от серията, игран в пълната с близо 4000 зрители зала “Пала Бартон”. Финалът е повторение на битката за Скудетото през миналата година, която Перуджа спечели с 3-2 победи.

По този начин “червените дяволи” поведоха във финалния плейоф с 1-0 победи. Играе се отново до 3 успеха от 5 мача. Втората среща между двата тима е в неделя (5 май) от 19,00 часа българско време в залата на Лубе “Еуросуоле Форум”.

В началото на първия гейм домакините от Перуджа се възползваха от грешки на Цецо Соколов и бързо поведоха със 7:4. Преднината на шампионите нарасна до 13:6 след две мощни блокади на сръбския център Марко Подрасчанин и атака на Вилфредо Леон. Разликата придоби стряскащи размери, след като влезлият като резерва канадски национал Никола Хоуг записа ас, а Йоанди Леал прати топката в аут. В крайна сметка Перуджа взе гейма с разгромното 25:13.

Във втората част Лубе стартира по-добре, повеждайки с 6:3 след силни изяви на Османи Хуанторена. Перуджа веднага изравни при 6:6 благодарение на Марко Подрасчанин, а след това дори поведе с 10:7 след мощна атака на Филипо Ланца и ас на Лучано Де Чеко. Разликата продължи да се увеличава до 7 точки, след което Хоуг отново записа директна точка от начален удар за домакините, а Вилфредо Леон с лекота направи блокаут за крайното 25:18.

Третия гейм отново премина изцяло под диктовката на Перуджа. Играчите на Лоренцо Бернарди взеха рано-рано предимство от 10:7, което с течение на времето увеличиха до 6 точки след грешки на Иржи Ковар и успешно отиграване на Филипо Ланца. Така “дяволската блокада” спечели без проблеми гейма с 25:18 след грешка от сервис на Драган Станкович, а с това и мача с 3:0.

Цецо Соколов игра цял мач за Лубе, но не беше на познатото си ниво и завърши с едва 5 точки. Османи Хуанторена беше най-резултатен за гостите със скромните 9 точки. За домакините от Перуджа кубинската звезда Вилфредо Леон заби 12 точки. Въпреки това за най-полезен играч на мача беше определен аржентинският разпределител Лучано Де Чеко, който имаше основна заслуга за успеха на “дяволската блокада” с отличните си отигравания.

ГЕОРГИ ПЕТРОВ ИЗВЕДЕ ЛОКОМОТИВ ДО ДУБЪЛ В РУСИЯ

Българският специалист Георги Петров постигна уникален успех, след като изведе младежкия тим на Локомотив-ЦИВС (Новосибирск) до дубъл в Русия. Възпитаниците на Петров преди месец стигнаха до шампионската титла на Русия, а сега триумфираха с Купата на Младежката лига.

В последния си решителен финален мач Локомотив победи Факел 2 (Новий Уренгой) с 3:2 (25:20, 25:19, 22:25, 18:25, 15:9). Максим Сапожников заби 23 точки (3 аса, 1 блок, 58% ефективност в атака). Разпределителят Слави Костадинов, който има българско и руско гражданство, бе резерва, но влизаше в игра през втората, четвъртата и петата част.

За MVP на турнира бе избран диагоналът на Локомотив-ЦИВС Максим Сапожков, а съотборниците му Иля Казаченков и Дмитрий Лизик бяха избрани за най-добър нападател и най-добър блокировач.

ШИНИКОВА ОТСТЪПИ НА САКАРИ В РАБАТ

Националката на България за “Фед Къп” Изабелла Шиникова отпадна във втория кръг на турнира по тенис на червени кортове от сериите “Интернешънъл” в Рабат (Мароко) с награден фонд 250 хиляди долара. 27-годишната Шиникова, която участва с “уайлд кард” в надпреварата, загуби от поставената под номер 6 Мария Сакари (Гърция) с 4:6, 4:6 за 82 минути.

51-ата в световната ранглиста Сакари взе първия сет с единствен брейк в петия гейм, а при 5:4 българката стигна до 40:15 при подаването на съперничката си, но пропусна два поредни шанса за пробив и изравняване на резултата. Във втората част Шиникова поведе с 3:0, но със серия от пет поредни гейма 23-годишната Сакари пое контрола върху мача и стигна до крайния успех.

Софиянката си осигури 30 точки за световната ранглиста, в която заема 215-ото място в момента, но се очаква да се завърне в топ 200 през следващата седмица.

Шиникова продължава в надпреварата на двойки. Тя и Ана Богдан от Румъния ще играят на четвъртфиналите срещу Олга Данилович (Сърбия) и Тамара Зиданшек (Словения).

ИВЕТ ЛАЛОВА ОТКРИВА СЕЗОНА НА 19 МАЙ В ОСАКА

Водещата българска спринтьорка Ивет Лалова-Колио ще открие сезона в Осака на 19 май. Тя ще стартира на 200 м в турнира Seiko Golden Gran Prix (IAAF World Challenge). На 21 май Ивет ще бяга отново 200 м в Нанджин от IAAF World Challenge. На 25-26 май спринтьорката ще стартира на 100/200 м и 4 х 100 м на клубната купа на Европа в Кастелон.

На 30 май е стартът на Ивет на 200 м в Диамантената лига в Стокхолм. На 13 юни отново има старт на 200 м от Диамантената лига в Осло.

СПОРТНИЯТ СЪД ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА СЕМЕНЯ

Кастер Семеня загуби обжалването срещу Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), което означава, че остава в сила решението на световната централа да не допуска до състезания в дисциплините от 400 метра до една миля атлетки с естествено по-високо ниво на тестостерон в организма.

Международният спортен арбитражен съд (CAS) отхвърли жалбата на южноафриканката срещу новите правила на IAAF. От CAS обаче обявиха, че има “сериозни опасения относно бъдещото практическо приложение” на новите правила. 28-годишната Семеня заяви преди време, чe новите правила са “нечестни” и иска да “бяга естествено, по начина, по който е родена”.

Новите правила на IAAF влизат в сила от 8 май. Това означава, че всяка атлетка, която иска да се състезава при жените на Световното първенство в Доха, ще трябва да започне медикаментозно лечение, чрез което да понижи нивото на тестостерон в организма.

От CAS признаха, че тази регулация на IAAF е дискриминационна, но в решението се посочва, че на база събраните доказателства подобна дискриминация е необходима и логична с цел да се съхрани феърплеят в бягането на дълги дистанции при дамите.

Олимпийската и световна шампионка на 800 метра Кастер Семеня ще трябва да се състезава при мъжете или да смени дисциплината, освен ако не се подложи на терапия за понижаване нивата на тестостерона.

SN 8