СПОРТНА ПАНОРАМА: ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В КРАНЕВО; ПРЕСТИЖНО КЛАСИРАНЕ ЗА МИЛЕНА ТОДОРОВА В ХАНОВЕР; ЙОАНА КОНСТАНТИНОВА СПЕЧЕЛИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ТЕНИС В ДОБРИЧ; МАЕСТРО ФЕДЕРЕР ОТНОВО ТВОРИ НА КЛЕЙ; ГРИГОР ДИМИТРОВ ОБЯВИ, ЧЕ СЕ РАЗДЕЛЯ С ТРЕНЬОРА СИ; ВЕРОНА ПРИВЛИЧА РАДО СТОЙЧЕВ?; ЗЕНИТ СРАЗИ КУЗБАС ВЪВ ФИНАЛ №3 И ОСТАВА В БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА

0
1269

ЕВРОПЕЙСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛАЖЕН ТЕНИС ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В КРАНЕВО

За четвърти път България ще е домакин на Европейското първенство по плажен тенис, което ще се проведе през първата седмица на месец септември в комплекс Therma Village в Кранево. За първи път Европейското първенство по плажен тенис се разделя на две събития: формат за юноши и девойки в две възрастови групи – до 14 и до 18 г., който ще се проведе от 2 до 4 септември, и първенството за мъже и жени, което ще се състои от 5 до 8 септември.

В състезанието ще вземат участие актуалните световни и европейски шампиони, а феновете ще могат да се насладят на изпълнения от висока класа в този атрактивен плажен спорт.

Комплексът Therma Village ще се превърне в център на европейския плажен тенис и ще се затвърди като една от новите локации за практикуване на този спорт. Комплексът е разположен на площ от 4 хектара с два петзвездни хотела, с открити и закрити басейни с минерална вода, спа центрове с луга лечение, открит басейн с олимпийски размери, закрита ледена пързалка, предназначена както за професионални спортисти, така и за любители на кънките, осем луксозни двуетажни вили, специален корпус за настаняване на спортисти и техните треньори – Therma Camp&Pool, спортни площадки, оборудван плаж, ресторанти и паркова зона за отдих.

ПРЕСТИЖНО КЛАСИРАНЕ ЗА МИЛЕНА ТОДОРОВА В ХАНОВЕР

В Хановер се проведе международен турнир по спортна стрелба, в който участва параолимпийката от Добрич Милена Тодорова. Тя преодоля квалификациите на R4 и зае престижното пето място във финала, информира „Център Спорт”. “Щастието ми е двойно, защото днес на същия турнир се състезаваха и олимпийци и нашият олимпийски шампион от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес и отличен стрелец Кирил Киров. Той взе златен медал в дисциплина за младежи – пистолет 10 м”, сподели от немския град в своята фейсбук страница Милена Тодорова.

ЙОАНА КОНСТАНТИНОВА СПЕЧЕЛИ МЕЖДУНАРОДНИЯ ТУРНИР ПО ТЕНИС В ДОБРИЧ

Йоана Константинова (ТК “Плевен-ПСК”, гр. Плевен) спечели титлата на сингъл при момичетата на турнира „Изида къп 2019″ в Добрич. Надпреварата е за момчета и момичета до 12 г. от втора категория на Тенис Европа. Във финала Константинова разгроми с 6:2, 6:0 Ирис Збраница от Румъния. Така тя триумфира с титлата с шест поредни победи при нито един загубен сет.

На двойки при момчетата Робен Гавани (TK “Витоша”, гр.София) и Александър Василев (TK “15:40”, София) спечелиха второ място. Във финала българчетата отстъпиха драматично с 5:7, 6:4, 5-10 на румънците Адриан Неделчу и Тудор Тибелея. Галена Кръстенова (TK “Локо 98”, Пловдив) и Ивона Савекова (TK “Локо 98″, Пловдив) спечели сребърните медали в турнира на двойки при момичетата. Българките загубиха във финала с 3:6, 2:6 от румънките Андрада Комаров и Ирис Збраница.

В турнира участваха националните отбори до 12 г. от програмата „Новите шампиони”. Александър Василев (TK “15:40”, София), Робен Гавани (TK “Витоша”, София), Йоана Константинова (ТК “Плевен-ПСК”) и Биляна Милчева (TK “Левски”, София) с треньор Михаил Минчев са част от „А” националния отбор до 12 г. Иван Монов (TK “Плевен-ПСК”), Йоан Найденов (ТК “15:40”, София), Ева Николова (TK “Локомотив”, Пловдив) и Златина Ангелова (ТК “Супер Спорт”, Варна) с треньор на отбора Велиан Бакалов са част от „Б” националния отбор до 12 г.

МАЕСТРО ФЕДЕРЕР ОТНОВО ТВОРИ НА КЛЕЙ

Роджър Федерер се завърна с гръм и трясък на червените кортове. Маестрото записа безпроблемна победа в два сета 6:2, 6:3 над французина Ришар Гаске за по-малко от час. Двамата се изправиха един срещу друг на турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид на фаза 1/16-финал. Това бе първи двубой на клей за 37-годишния швейцарец от три години насам, но въпреки това той бе безупречен.

Федерер взе инициативата в мача още от самото начало с ранен пробив и набързо поведе с 3:0. Гаске успя да спечели две от подаванията си, но силите му в първия сeт не стигнаха за нищо повече. Французинът допусна нов пробив в осмия гейм, когато Маестрото направи две обезсърчаващи къси топки, за да затвори сета в своя полза при 6:2.

Във втория сет играта бе по-равностойна. Гаске дълго време успяваше да се задържи в мача и той вървеше гейм за гейм. Федерер обаче направи пробив в ключов момент в осмия гейм за 5:3, а след това затвори сета и мача на свой сервис, за да оформи крайното 6:3 в своя полза.

Така Федерер се класира за 1/8-финала на турнира в Мадрид, където ще срещне победителя от мача между Гаел Монфис и Мартон Фучович. Маестрото има три титли в този турнир през 2006, 2009 и 2012 година.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ОБЯВИ, ЧЕ СЕ РАЗДЕЛЯ С ТРЕНЬОРА СИ

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров обяви изключително важна новина за бъдещето си след ранното отпадане от “Мастърс”-а в Мадрид. Той оповести в социалните мрежи, че се разделя с дългогодишния си треньор Даниел Валверду. “След вчерашния ми мач седнахме с треньора ми от дълго време Дани Валверду. След три страхотни години пътищата ни ще се разделят. Имахме знакови моменти в кариерите си заедно и невероятни моменти на корта. Искам да благодаря на Дани за всичко, което направи за мен, и му желая единствено всичко най-хубаво в бъдещите му начинания”, написа Димитров.

Новината дойде по-малко от два часа след решението на Димитров да не участва във втория си двубой от турнира на двойки в Мадрид, където си партнира с Карен Хачанов и с когото елиминираха в първи кръг четвъртите поставени Себастиан Кабал и Роберт Фера с 6:2, 7:5. Причината бе възобновените болки в рамото, които тази година не спират да го тормозят, но всъщност имаха сериозно влияние и върху представянето му през 2018-а.

Както е известно, на сингъл Димитров отпадна от Тейлър Фриц с два тайбрека в двубой, в който направи доста непредизвикани грешки и в чести случаи демонстрираше неточен тайминг при изпълнението на ударите.

Григор и Дани Валверду започнаха съвместна работа през юли 2016 година и моментално се забеляза прогрес в изявите на българския тенисист, чиито решения на корта станаха по-практични и играта му бе по-опростена от венецуелския специалист. През 2017-а пък Григор в тандем с Валверду изживя най-силния си сезон, в който спечели титлите в Бризбън и София и стигна полуфиналите в Australian Open, където изигра епичен петсетов двубой с Рафаел Надал. Впоследствие Димитров за първи път в кариерата си спечели турнир от сериите “Мастърс” в Синсинати, а “черешката на тортата” бе триумфът във Финалите на АТР, както и изкачването до номер 3 в световната ранглиста.

През 2018-а Григор и Валверду решиха да се възползват от подема, за да тестват и използват различна ракета, която повече приляга на стила на българина и повече щади изтощеното му дясно рамо. Болките в него му попречиха да защити титлата си в София, а впоследствие той трябваше да се нагажда към новото си “оръжие” и това неминуемо доведе до спад в резултатите. През 2019-а Григор също е непрестанно тормозен от болките в дясното рамо и отказа редица турнири, а пък липсата на състезателен ритъм и някои поражения доведоха до спад до дъното на топ 50 в световната ранглиста.

В кариерата си Валверду е бил наставник още на други двама топ тенисисти – Анди Мъри и Томаш Бердих. Както е известно, от няколко месеца в щаба на Григор се включи легендарният Андре Агаси, но не е ясно дали той ще поеме изцяло треньорските функции след раздялата с венецуелеца.

ВЕРОНА ПРИВЛИЧА РАДО СТОЙЧЕВ?

Отборът на Калцедония (Верона) прави всичко възможно, за да привлече Радостин Стойчев, твърди Джан Лука Пазини в своя блог в “Гадзета дело Спорт”. Президентът на Верона Магрини работел сериозно, но все още неофициално, за привличането на българския специалист. Радо Стойчев, който спечели с Тренто всичко възможно в клубния волейбол, вече мисли за селекцията на отбора за новия сезон. Тя включва оставане в тима на Матей Казийски и френския диагонал Стефан Бойер. Официално все още наставник на Калцедония е сръбската легенда Никола Гърбич.

ЗЕНИТ СРАЗИ КУЗБАС ВЪВ ФИНАЛ №3 И ОСТАВА В БИТКАТА ЗА ТИТЛАТА

Грандът Зенит (Казан) остана в битката за титлата на Русия, след като успя да спечели категорично финал №3 като гост срещу Кузбас в Кемерово с 3:0 (25:20, 25:21, 25:19). Така възпитаниците на Владимир Алекно намалиха резултата в серията до 1-2 победи.

В първата част волейболистите на Зенит посрещаха по-добре и това позволи на Александър Бутко да играе по-често в центъра с Артьом Волвич. Руският национал заби 5 точки от 7 атаки и направи и една блокада, с което стана най-резултатният волейболист в първия гейм. Ас на Максим Михайлов даде преднина на Зенит от 12:7. Ас на Ървен Нгапет направи резултата 21:16 за тима от Казан. Кузбас атакуваше повече чрез Антон Карпухов и Ярослав Подлесних, но двамата забиха само 5 точки от 15 възможности. Така Зенит спечели първата част с 25:20.

Във втория гейм Зенит съхрани високата 60% ефективност на атаката, а Кузбас имаше проблеми със завършващите атаки. Лидерът на тима от Кузбас Виктор Полетаев заби едва 4 от 11 вдигнати топки. В края на втората част Кузбас намали до 20:21, но Вадим Лихошерстов направи блокада на атака на Ярослав Подлесних (23:20), а малко по-късно и срещу нападение на Виктор Полетаев и Занит спечели с 25:21.

Двата тима играха напълно равностойно до средата на третата част. Огромното количество грешки на сервис и в атака от страна на волейболистите на Кузбас предопредели изхода на гейма – 25:19, а и на мача – 3:0 гейма. “Сибиряците” забиха само 8 от 25 атаки, а играчите на Зенит бяха неудържими – Максим Михайлов (4/4) и Артьом Волвич (5/6). Матю Андерсън заби победната точка в мача за Зенит – 25:19. Максим Михайлов атбеляза 15 точки, а Артьом Волвич добави още 14 точки. Ървин Нгапет се отличи с 12 точки. Най-резултатен за Кузбас стана Виктор Полетаев с 14 точки.