СПОРТНА ПАНОРАМА: ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ИЗЛИЗАТ ЗА ПОБЕДА СРЕЩУ ПИРИН (РАЗЛОГ); ХАНДБАЛИСТИТЕ ГОСТУВАТ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ; МОМЧИЛ НИКОЛОВ Е ВИЦЕШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ПО КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ; МАТЕЙ КАЗИЙСКИ MVP В ИТАЛИЯ ЗА ФЕВРУАРИ…

0
1258
??????????????????????????????????????????????????????????

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА ИЗЛИЗАТ ЗА ПОБЕДА СРЕЩУ ПИРИН (РАЗЛОГ)

Утре ще се проведат срещите от предпоследния 21-и кръг от редовния сезон в родната Суперлига. Волейболистите на Добруджа 07 ще гостуват на амбициозния тим на Пирин (Разлог). Срещата в зала “Септември” е от 18,30 часа и ще бъде ръководена от съдиите Игнат Митев от Плевен и Илиян Георгиев от София. Целта на добруджанци е да спечелят мача и да останат в първата четворка, за да имат предимство в 1/4-финалните плейофи. Във временното класиране добричкият тим е четвърти  с 13 победи и 7 загуби, а домакините от Разлог, треньор на които е бившият наставник на Добруджа Мирослав Живков, заемат 7-о място с 11 победи и 9 загуби. За да завършат на тази позиция, момчетата на Пламен Христов трябва да спечелят мачовете си до края на редовния сезон – днес срещу Пирин и на 15 март в зала „Добротица” срещу Черно море (Варна).

Нашите волейболисти тръгнаха за Разлог с повишено настроение след отличния мач, който направиха миналата седмица. Както е известно, те се наложиха в изключително драматичен двубой с 3:2 гейма над лидера в групата Хебър (Пазарджик). Момчетата Пламен Христов измъкнаха победата с 3:2 (26:24, 23:25, 25:17, 18:25, 19:17).

ХАНДБАЛИСТИТЕ ГОСТУВАТ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Мачовете от редовния сезон в мъжката „А” РХГ са към края си. Миналата седмица хандбалистите на Добруджа изиграха поредния си силен мач и победиха състава на Осъм (Ловеч) с 35:31, като срещата се проведе в спортната зала на Първа езикова гимназия във Варна, тъй като в Добрич няма отоплена подходяща зала. С успеха си в морската столица момчетата на Георги Андреев направиха важна крачка към първата си цел в първенството – второто място в крайното класиране преди старта на плейофите. За да завършат на желаното второ място, добруджанци ще излязат за победа и в неделя, когато ще гостуват в Гоце Делчев на местния Пирин.

Другите мачове от кръга са: Левски (Левски) – Чардафон (Габрово), Ловеч (Ловеч) – Спартак (Варна), Фрегата (Бургас) – Локомотив (Варна), Локомотив (Горна Оряховица) – НСА (София).

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Локо (Вн) 16 16     0       0       574:347     32 точки
  2. Добруджа 16 12     0       4       500:452     24
  3. Чардафон 16 10     2       4       476:412     22
  4. Спартак (Вн) 16 10     1       5       471:464     21
  5. Пирин 16 9       2       5       441:422     20
  6. Локо ГО 16 7       1       8       471:449     15
  7. Осъм 15 7       0       8       434:435     14
  8. Левски 15 3       0       12     414:504     6
  9. НСА 16 2       0       14     403:553     4
  10. Фрегата 16 0 0       16     337:483     0

МОМЧИЛ НИКОЛОВ Е ВИЦЕШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ПО КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ

Гросмайстор Александър Делчев спечели за четвърти път титлата на България по класически шахмат, след като надделя по допълнителни показатели в 83-ото държавно индивидуално първенство, което се проведе в Козлодуй. Делчев, който представя пловдивския клуб “Чесбомб”, завърши с 6,5 точки. На второ място се нареди добричлията Момчил Николов, а на трето – Радослав Димитров от “Чесбомб”. Тримата имаха равни точки и равен първи допълнителен показател, тъй като срещите помежду им завършиха с ремита, което доведе до това вторият допълнителен показател да бъде решаващ.

В последния девети кръг Делчев се наложи над Емил Младенов, Радослав Димитров победи Кирил Бадев, а Момчил Николов, който водеше в класирането след първите осем кръга, направи реми с тийнейджъра Цветан Стоянов, което го лиши от титлата. За 47-годишния Делчев титлата на България е първа след 2001 година, когато триумфира на шампионата в Царево. Другите си две шампионски титли софиянецът завоюва през 1994 и 1996 година.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ MVP В ИТАЛИЯ ЗА ФЕВРУАРИ

Българската волейболна звезда Матей Казийски беше определен за най-полезен играч (MVP) в италианската Суперлига за февруари от генералния спонсор на Скудетото Credem Banca. 34-годишният посрещач бе в основата на двете поредни победи на неговия Калцедония (Верона) – над Консар (Равена) и над бившия му тим Итас (Тренто), като и в двата случая бе обявен за MVP на мача. Освен това Казийски се представи отлично и в останалите срещи на Верона, като общо е отбелязал 47 точки за месец февруари. Матей Казийски ще получи наградата си преди началото на мача с Тонно Калипо Калабрия (Вибо Валентия) от 24-ия кръг на първенството в неделя (10 март) от 19,00 часа българско време.

Междувременно стана известно, че Матей Казийски е изправен пред сериозна дилема къде ще играе през следващата година. Въпреки че настоящият сезон все още не е свършил, 34-годишният посрещач, който преди три месеца подсили италианския Калцедония (Верона), има 3 основни опции къде да продължи кариерата си, пишат медиите на Апенините. Първият вариант пред Казийски е да подпише нов договор с Верона, където се представя много силно до момента. Освен това още един италиански клуб ще се бори за подписа на опитния българин. Все още не е обявено кой е точно отборът, но най-вероятно става въпрос за гранда Итас (Тренто), с който Матей Казийски спечели повечето си трофеи. Последната възможност за Матей Казийски за следващата година идва от Япония. Бившият му отбор в Страната на изгряващото слънце – ДжейТЕКТ Стингс (Кария), където изкара 3 години, иска да си го върне. През този сезон в състава на “жилата” пък игра българският национал Валентин Братоев.

КУБРАТ ПУЛЕВ С ШАНС ЗА РЕВАНШ СРЕЩУ КЛИЧКО

Кубрат Пулев може да получи уникална възможност за реванш срещу Владимир Кличко. Легендарният украинец нанесе единствената до момента загуба на Кобрата на професионалния ринг. Бившият световен шампион нокаутира българина в 5-ия рунд на битката им през 2014-а в Германия. Пет години по-късно пред Кубрат се отваря страхотен шанс да си върне на Стоманения чук, пише “Тема Спорт”. Според медиите в Украйна Кличко почти сигурно ще се завърне на ринга, след като обяви оттеглянето си през 2017-а. На 25 март Владимир ще навърши 43 години, но от известно време дава индикации, че е готов отново да сложи ръкавиците в професионални битки.

Последните данни гласят, че легендата е получил предложение да изиграе три двубоя в рамките на година, за което да получи колосалните гарантирани 40 милиона долара. Първият трябва да е през месец май в Германия срещу представител на Топ 10 на световната ранглиста. Именно такава възможност се очертава да е Кобрата, който в момента е под №7 в класацията Вохrес.

Българинът ще боксира на 23 март в Калифорния срещу Богдан Дину и при успех, както и завръщане на Кличко, изглежда няма да е толкова сложно да се организира подобен сблъсък в края на май. При успех на украинеца следващите му две срещи трябва да са на стадион “Уембли”. Едната е предвидена да бъде с Антъни Джошуа, а другата – с Тайсън Фюри. Владимир загуби и от двамата, преди да сложи край на боксовата си кариера.

Отделно от гарантираните 40 милиона долара Кличко ще получи и солиден процент от приходите от всеки от тези двубои. Според последната информация легендата ще бъде освободен от договора при загуба в една от тези битки и няма да е задължен да участва в останалите.

БОСТЪН НАНЕСЕ ТЕЖКА ЗАГУБА НА ГОЛДЪН СТЕЙТ

Шампионът Голдън Стейт претърпя тежка загуба у дома от Бостън с 95:128 в мач от редовния сезон в Националната баскетболна асоциация. Бостън влезе в мача след пет загуби в последните си шест мача, но изигра много силни първи две части, в които поведе убедително и до края затвори мача с 33 точки разлика. Гордън Хейуорд наниза 30 точки, а Кайри Ървинг добави 19 точки и 11 асистенции за успеха на Селтикс. Стеф Къри се отличи с 23 точки за Голдън Стейт, а Кевин Дюрант добави 18 точки за домакините.

Лидерът в Югозападната дивизия Хюстън победи Торонто като гост със 107:95. Джеймс Хардън бе над всички с 35 точки, а Джералд Грийн добави 18, от които 11 в последната четвърт. Хардън, който е водещ реализатор в асоциацията, вкарва минимум 28 точки в 39-и пореден мач, което е втората най-дълга серия в НБА след Уилт Чембърлейн (71 мача). За Торонто се отличи Коуи Леонард с 26 точки.

Мемфис победи Портланд със 120:111 в друга среща от кръга. Майк Конли вкара рекордните в кариерата си 40 точки, от които 19 в последната четвърт за успеха на Гризлис. Делон Райт изравни личния си рекорд с 25 точки за победата. Си Джей Маккълъм бе най-резултатен за Портланд с 27 точки. Карл Антъни Таунс записа дабъл-дабъл с 41 точки и 14 борби за победата на Минесота над Оклахома Сити със 131:120. Таунс е вкарал 182 точки в последните си пет мача за тима. Дерик Роуз добави 19 точки, а Андрю Уигинс – 18 за Минесота. За Оклахома най-резултатен бе Ръсел Уестбрук с 38 точки.

СЕСТРИ СТОЕВИ С ПОБЕДА В БИРМИНГАМ

Европейските шампионки Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за втория кръг на двойки жени на силния турнир по бадминтон от Световните Суперсерии 1000 в Бирмингам (Англия) с награден фонд 1 милион долара. В първия си мач българките, които са номер 8 в схемата и номер 8 в световната ранглиста на двойки, победиха без проблеми Юе Ду и Инхуей Ли (Китай) с 21:14, 21:13 за 42 минути. Сестрите водеха през целия двубой, а в края на втория гейм направиха серия от 6:0 за 20:12. Надпреварата в Бирмингам е една от най-силните в календара на Световните Суперсерии по бадминтон.

ОЛИМПИЙСКАТА ШАМПИОНКА МАРИЯ ГРОЗДЕВА СЕ ВЪРНА В УЧИЛИЩЕ

Най-успешната българска състезателка от олимпийски игри – носителката на две титли и три бронзови медала от форум под петте преплетени кръга в спортната стрелба Мария Гроздева се върна в училище. Но не да учи, а да се срещне с ученици от Държавното спортно училище “Генерал Владимир Стойчев” в столицата, където самата тя е завършила средното си образование преди години. Срещата беше по повод 45-годишнината на училището, като това беше и първата от многото с най-успешните възпитаници на школото. Тържественият концерт ще се състои на 28 март във Военния клуб.

В пълната актова зала на учебното заведение Гроздева сподели с младите спортисти част от спомените си от училище и как са протичали тренировките й за големите форуми, когато печелеше медали на олимпийско ниво. “Последният път, когато излязох оттук, беше 1989 година. Страшно много се вълнувам, защото нещата не са се променили. Разликата от едно време е, че тогава ходехме с униформи и имаше желязна дисциплина. Не знам как са при вас нещата в момента, но след като е спортно, се надявам, че осъзнавате колко е важна дисциплината за нас, спортистите”, с тези думи се обърна олимпийската шампионка към учениците.

На срещата присъства и първият треньор на Гроздева – Валентин Андреев, за когото тя сподели: “С него постигнах страшно много успехи и много го обичам. След мен продължи да прави още добри състезатели – европейски шампиони.” Олимпийската шампионка посъветва тийнейджърите да не губят времето си и да знаят какво точно искат да постигнат в живота: “Не губете нито едно минута, нито една секунда от времето си. Винаги трябва да сте наясно какво искате да постигнете. Да знаете за какво живеете, каква е вашата цел – просто да не си пропилявате времето, защото вчерашният ден си е вчерашен ден и времето никога няма да се върне. Моят съвет е да живеете сега.”

За финал Гроздева предложи на директора на училището Васил Вутев, когато няма достатъчно финансови средства за спортни лагери, да се организира Ден на труда, в който учениците да помогнат с освежаването на двора, класните стаи или нещо друго. Предложението се прие с много усмивки и предизвика вълнение сред младите спортисти.

 

СН 8