СПОРТНА ПАНОРАМА: ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА С ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА НАД МОНТАНА В ПЛЕЙОФИТЕ; НЕФТОХИМИК ТРЪГНА С 3:0 НАД ЛЕВСКИ; КУБРАТ ПУЛЕВ: БЪЛГАРИН НЕ Е ПРАВИЛ ТАКОВА СЪБИТИЕ В САЩ; ГОЛЯМ УСПЕХ! АЛЕКСАНДРА ФЕЙГИН СЕ КЛАСИРА ЗА ВОЛНАТА ПРОГРАМА НА СВЕТОВНОТО; ТРЕНТО ОТНЕСЕ ГАЛАТАСАРАЙ В ПЪРВИЯ ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА CEV; ЕЛИЦА КОСТОВА ПРЕОДОЛЯ ПЪРВИ КРЪГ В КУРИТИБА; ЛИНДА ЗЕЧИРИ СТАРТИРА С ПОБЕДА ВЪВ ФРАНЦИЯ; ЛАСИЦКЕНЕ Е №1 СРЕД АТЛЕТИТЕ ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

0
1291

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА С ДРАМАТИЧНА ПОБЕДА НАД МОНТАНА В ПЛЕЙОФИТЕ

Волейболистите на Добруджа 07 започнаха с драматична победа 1/4-финалната си серия в Суперлигата на България. Възпитаниците на Пламен Христов се наложиха много трудно като домакини над Монтана с 3:2 (29:31, 25:21, 19:25, 25:20, 15:11) в мач, игран в пълната зала “Добротица”. Така добричлии поведоха с 1-0 победи в плейофната серия. Вторият мач между двата тима е в събота от 18,30 часа в Монтана.

Двата отбора тръгнаха равностойно в първия гейм, след което домакините от Добруджа успяха да вземат преднина. Последваха обрати, а после монтанчани поеха инициативата и поведоха. Интригата се запази и в крайна сметка след 7 геймбола Монтана измъкна частта с 31:29. Във втория гейм ситуацията бе идентична до средата. Ролите се сменяха до 17:16, след това обаче момчетата на Пламен Христов направиха стабилна преднина. Монтана се доближаваше на няколко пъти, но след 25:21 добричлии изравниха геймовете – 1:1.

В третата част гостите от Монтана хванаха верния ритъм и доминираха от началото. Интрига нямаше, като част от дистанцията бе скъсена едва при 22:16. До края играчите на Даниел Пеев нямаха проблеми и отново поведоха след убедително 25:19. Четвъртият гейм премина под диктовката на Добруджа. Волейболистите на Монтана се доближаваха в резултата, но след 16:14 добруджанци се откъснаха. Домакините не срещнаха особени трудности и мачът влезе в тайбрек след 25:20.

В началото на петия решителен гейм битката бе за всяка топка и точка. Равенството се запази до 7:7, след което последва силна серия на Добруджа. В тази част Вили Чернокожев бе неотразим и реализира 9 точки. В крайна сметка домакините стигнаха до победата след 15:11 и 3:2.

Най-резултатен бе Велизар Чернокожев, който завърши мача с  27 точки. Игор Антонюк отбеляза 16 точки, а  Денис Чавдаров се отчете с 14.

НЕФТОХИМИК ТРЪГНА С 3:0 НАД ЛЕВСКИ

Настоящият волейболен шампион на България Нефтохимик 2010 (Бургас) тръгна с чиста победа в плейофите на Суперлигата. Момчетата на треньора Николай Желязков се наложиха категорично у дома над Левски с 3:0 (26:24, 25:20, 25:21) в мач №1 от 1/4-финалите, игран в пълната зала “Младост” в Бургас. Така бургазлии поведоха с 1-0 победи в плейофната серия. Играе се до 2 победи от 3 мача. Втората среща между двата тима е в събота в зала “Христо Ботев” в София.

Първият гейм на срещата започна малко по-добре за играчите на Левски, които поведоха с 3:1 след блокада на Иван Петров. Домакините от Нефтохимик веднага изравниха при 3:3 след блок на добричлията Илия Петков. Равностойната игра продължи до 8:8, след което шампионите дръпнаха с 10:8. Разликата леко нарасна до 16:13, което накара треньора на “сините” Владимир Николов да поиска прекъсване. Това даде резултат и Левски изравни при 17:17 след блок на шотландския център Марк МакГивърн. Играта продължи да бъде много равностойна и оспорвана, резултатът се движеше точка за точка, като се стигна до 24:24. В крайна сметка Нефтохимик измъкна гейма с 26:24 след силна атака по правата на Николай Учиков и успешен двоен блок.

Втората част също стартира отлично за Левски, които дръпнаха с 3:0 и 5:2 благодарение на Теодор Богданов и Гордън Люцканов. Последва равенство при 6:6 след ас на Николай Къртев и грешка на Люцканов при мрежата. Равенството се запази до 13:13, след което бургазлии поведоха с 15:13 след нов двоен блок срещу Смилен Мляков. “Сините” стигнаха до 17:17, но Нефтохимик почти веднага възстанови предимството си – 22:19. Шампионите без проблеми затвориха гейма при 25:20 след грешка от сервис на Мляков и поведоха с 2:0.

В третия гейм отпорът на Левски бе до 11:11, след което Нефтохимик отново наложи играта си и поведе с 14:11. До края домакините не изпуснаха инициативата и спечелиха с 25:21 и 3:0.

Нов страхотен мач за Нефтохимик изигра Николай Учиков, който беше над всички с 22 точки. За “сините” Гордън Люцканов и Смилен Мляков завършиха съответно с 12 и 11 точки.

КУБРАТ ПУЛЕВ: БЪЛГАРИН НЕ Е ПРАВИЛ ТАКОВА СЪБИТИЕ В САЩ

Кубрат Пулев коментира организацията, подготовката и очакванията си за предстоящия сблъсък с Богдан Дину на галавечерта в Коста Меса, Калифорния. Битката е сутринта след 03:00 часа българско време на 24 март. „Чувствам се перфектно, зареден, силен, здрав и с боен дух. Разбира се, че срещата с българската общност тук ме зареди. Винаги ме зареждат, защото приемат много лично моите победи и загуби“, коментира Пулев. „Кени Адамс е по-скоро треньор на брат ми. Аз съм тук и с Ули Вегнер. Тренираме заедно в залата на „Топ Ранк“, с които подписах. Тренираме здраво. Трябва да победим“, добави той. “По друг начин правим нещата, защото концепцията е различна. Противникът ми предполагам, че вече е тук. Нямам представа и не мога да кажа съвсем точно. На този етап не съм влизал в залата. Чувствам се добре. Целият тим на „Топ Ранк“ са много мили и учтиви. Работата е много добра комплектована. Има добра дисциплина. Няма вече почти никакви билети. Ще бъде зверско шоу. Аз съм близо месец вече тук и се аклиматизирах. Първите пет, шест, седем дни бяха по-трудни“, продължи Кубрат. „Не съм имал възможност да стигна до плажовете. Програмата е разчетена и нямам такова свободно време. Евентуално след мача. Сега съм се концентрирал върху мача. Всеки един бой за мен е като мач за световна титла. Не трябва да губим. Трябва само да побеждавам. Подобен тип събития от българин не е правено тук. Чувствам се много добре. Това ми дава още по-голяма мотивация да побеждаваме. Хъсът ми да победя, е още по-голям. Смятам, че българите, които ще напълнят залата, ще се изкефят много. Аз съм се концентрирал върху мача. За мен не е проблем да се изправя срещу всеки. Казал съм, че съм готов да изляза срещу всеки. Всеки един от тях мога да победя. Знам какво мога. Когато съм подготвен добре, което е най-важното, мога да победя всеки“, каза още Кубрат Пулев, след което коментира съперника на брат си Тервел – Едуин Родригес. „Този съперник е много корав и силен за Тервел Пулев. На брат ми няма да му е никак лесно. Ще бъде много интересен и завързан мач. Трябва да победи“, каза Кубрат Пулев в интервю за „Спортно шоу Гонг“ по „Дарик радио“.

ГОЛЯМ УСПЕХ! АЛЕКСАНДРА ФЕЙГИН СЕ КЛАСИРА ЗА ВОЛНАТА ПРОГРАМА НА СВЕТОВНОТО

Много голям успех записа Александра Фейгин на световното първенство по фигурно пързаляне в Сайтама (Япония). Надеждата на родните кънки се класира за волната програма при дебюта си на толкова голямо състезание. Възпитаничката на Андрей и Ина Лутай направи много силно изиграване на програмата си върху „Списъка на Шиндлер“ и получи 56.69 точки. Това й отреди 20-о място в кратката програма и класиране за волната. Съдиите дадоха на 16-годишната ни националка ниво 4 за трите пируета и стъпките, а трите й скока – комбинация троен-троен тулуп, троен флип и двоен аксел бяха с положително оценяване.

Това ще бъде най-доброто класиране на българка на Световно за последните 25 години. За последно Виктория Димитрова завърши 17-а и 20-а, съответно през 1992 и 1993 година, а след нея най-добрият ни резултат е 28-о място на София Пенкова през 1996 година.

През януари Фейгин зае историческото 11-о място на европейското първенство в Минск (Беларус).

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 Алина Загитова (Русия) поведе убедително след кратката програма. Тя представи страхотно съчетание и получи оценка от 82.08 точки. Загитова, която миналата година на шампионата на планетата остана едва пета, има аванс от повече от 5 точки пред втората Каори Сакамото (Япония). Трета е Елизабет Турсинбаева от Казахстан със 75.96 точки, следвана от двукратната световна и двукратна европейска шампионка Евгения Медведева от Русия със 74.23 точки. Японката Рика Кихира се провали при изпълнението си на троен аксел и остана седма със 70.90 точки.

Общо 40 фигуристки участваха в кратката програма, а първите 24 от тях продължават във волната на 22 март.

ТРЕНТО ОТНЕСЕ ГАЛАТАСАРАЙ В ПЪРВИЯ ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА CEV

Италианският волейболен гранд Итас (Тренто) е много близо до това да спечели единствения трофей, който му липсва в клубната витрина – Купата на CEV. Воденият от Анджело Лоренцети тим надигра категорично у дома турския Галатасарай (Истанбул) с 3:0 (25:15, 25:15, 25:20) в първия финал на турнира, игран пред над 3000 зрители в зала “БиЕлЕм Груп Арена”. Срещата беше изгледана на живо и от бившия селекционер на България и треньор на трентинци Радостин Стойчев.

Реваншът между двата тима е във вторник (26 март) от 19,00 часа българско време в Истанбул. Трентинци се нуждаят само от два гейма, за да спечелят Купата на CEV за първи път в историята си. Това е трети финал в турнира за тях за последните пет години, като предните два пъти загубиха – през 2015 година след “златен” гейм от Динамо (Москва) и през 2017-а от френския Тур също след решителен “златен” гейм. Галатасарай трябва да направи всичко възможно да спечели с 3:0 или 3:1, за да стигне до “златен” гейм.

Най-полезни за Тренто бяха Лука Ветори и сръбският национал Урош Ковачевич с по 12 точки за победата. Трябва да се отбележи и страхотната игра на разпределителя Симоне Джианели, който добави 9 точки (3 блока и 3 аса) за успеха. За тима на Галатасарай естонският диагонал Оливер Венно реализира 14 точки.

ЕЛИЦА КОСТОВА ПРЕОДОЛЯ ПЪРВИ КРЪГ В КУРИТИБА

Българката Елица Костова се класира за втория кръг на турнира по тенис на червени кортове в бразилския град Куритиба с награден фонд 25 хиляди долара. Костова победи участващата с “уайлд кард” представителка на домакините Натали Курата с 6:4, 6:1 за 80 минути. Българката поведе с 4:1 по пътя си към успеха в първия сет, а във втория тя взе първите пет гейма, за да триумфира. С успеха тя заработи 5 точки и 408 долара. В турнира на двойки Костова и Кимбърли Цимерман от Белгия направиха обрат и победиха с 3:6, 6:3, 10-3 испанките Алиона Задоинов и Де Реалес.

ЛИНДА ЗЕЧИРИ СТАРТИРА С ПОБЕДА ВЪВ ФРАНЦИЯ

Линда Зечири се класира за втория кръг на сингъл жени на международния турнир по бадминтон от Суперсериите 100 в Орлеан (Франция) с награден фонд 75 хиляди долара. Поставената под номер 7 в схемата българка победи на старта Мартина Репишка (Словакия) с 14:21, 21:18, 21:17 за 48 минути. Следващата съперничка на Зечири е Кристин Куба от Естония.

Другата българка – Мария Мицова, отпадна в първия кръг след поражение от осмата поставена Сюефей Ци (Франция) в оспорван мач с 21:19, 12:21, 11:21 за 49 минути. Даниел Николов, който преодоля квалификациите, победи в първия кръг Сирил Верма (Индия) с 20:22, 21:14, 14:3 и отказ на Верма. След това обаче българинът отстъпи пред седмия в схемата французин с български корени Тома Джуниър Попов с 18:21, 15:21 за 35 минути.

На смесени двойки играят Мария Мицова и Алекс Влаар, а на двойки мъже – Иван Русев и Даниел Николов.

ЛАСИЦКЕНЕ Е №1 СРЕД АТЛЕТИТЕ ЗА ЗИМНИЯ СЕЗОН

Мария Ласицкене е №1 сред атлетите за зимния сезон. Това обяви в своята традиционна класация известното специализирано американско списание за лека атлетика Track and Field. Рускинята стана европейска шампионка в зала в скока на височина на първенството в Глазгоу. Преди това тя цяла зима доминираше в сектора, като само веднъж допусна загуба от Анна Чичерова, а резултатите й почти винаги бяха над 2 метра.

Това е второ поредно признание за рускинята, която беше атлетка и на зимния сезон през 2018-а. Тогава тя спечели световната титла в зала. Любопитно е, че Мария Ласицкене изпревари в класацията британката Лаура Мюър, която в Глазгоу спечели два златни медала – на 3000 м и 1500 м.

SN 8