СПОРТНА ПАНОРАМА: ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ИЗЛИЗАТ ЗА ПОБЕДА СРЕЩУ ЧЕРНО МОРЕ; СРЕБРО ЗА ВЛАДО ИЛИЕВ НА СВЕТОВНОТО ПО БИАТЛОН; ВТОРО ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ПО ЩАНГИ В ЛАС ВЕГАС; ВТОРО ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ПО ЩАНГИ В ЛАС ВЕГАС; МАТЕЙ КАЗИЙСКИ: КОГАТО ПРАНДИ РЕШИ ДА ГОВОРИ, ЩЕ ОБЯВИ ДАЛИ СЕ ЗАВРЪЩАМ, ИЛИ НЕ; И ДАНИЕЛ АСЕНОВ СИ ГАРАНТИРА ЕВРОПЕЙСКИ МЕДАЛ; ВЛАДИМИР КЛИЧКО ЗАПОЧНА ТРЕНИРОВКИ;

0
1304

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА 07 ИЗЛИЗАТ ЗА ПОБЕДА СРЕЩУ ЧЕРНО МОРЕ

Утре волейболистите на Добруджа 07 ще изиграят последния си мач от редовния сезон в Суперлигата срещу варненския Черно море. Срещата в зала „Добротица” е от 18.30 часа и е от особено важно значение за добричкия тим. При успех момчетата на Пламен Христов ще запазят мястото си в първата четворка, а това ще им  даде предимство в предстоящите 1/4-финални плейофи. Освен Добруджа, отборите на Монтана и Левски също са с по 14 победи и 7 загуби, но добруджанци имат  45 точки в актива си, а Монтана е с 41, а Левски – с 38 точки. Другите мачове от кръга са  Миньор-Монтана, Марек – Левски,  Нефтохимик – Пирин, Хебър – ЦСКА  и Дунав – Дея.

Миналия кръг воденият от Пламен Христов тим се наложи като гост над Пирин (Разлог) с 3:1 (25:19, 25:22, 19:25, 25:21) и за пореден път доказа, че е сред най-добрите отбори у нас.

СРЕБРО ЗА ВЛАДО ИЛИЕВ НА СВЕТОВНОТО ПО БИАТЛОН

Исторически успех за българския биатлон постигна Владимир Илиев, след като спечели сребърен медал в индивидуалния старт на 20 км на Световното първенство в Йостерсунд (Швеция). Стартиралият с №42 Илиев порази 19 от общо 20 мишени и успя да се пребори за първия в историята на родния биатлон при мъжете медал от шампионат на планетата. Илиев остана на 1:08.7 минута от победителя Арнд Пайфер. Германецът бе безгрешен в стрелбата и даде време 52:42.4 минути. Единствения си пропуск Илиев допусна във втората стрелба (от положение “прав”). Само на 4 десети от секундата след българина остана норвежецът Тарей Бьо (1 грешка в стрелбата), който се нареди трети в крайното подреждане.

Още двама българи се класираха в Топ 30. Димитър Герджиков е 21-и. Той направи само една грешка (във втората стрелба) и даде време с 3:42.3 минути по-слабо от това на шампиона. Европейският първенец в същата дисциплина от Минск миналия месец Красимир Анев пък зае 27-а позиция, с изоставане от 4:13.3 минути. Анев допусна общо 2 грешки – по една във всяка от първите две стрелби. След това порази последните 10 мишени и това му позволи да намери място сред първите 30. Четвъртият ни представител – Антон Синапов, допусна по 2 грешки във всяка от първите три стрелби и не завърши състезанието.

В надпреварата бяха записани за участие общо 103-ма биатлонисти. Илиев потегли по трасето непосредствено преди френската суперзвезда Мартен Фуркад, който завърши едва 39-и с 4 пропуска (2 от тях в последната четвърта стрелба), с изоставане от 5:46.0 минути.

За Владо Илиев, който на 17 март навършва 32 години, това е най-големият успех в кариерата му. Роденият в Троян състезател има и европейска титла в спринта на 10 км от Дужники Здрой (Полша) през 2017 година. Той има и още две бронзови отличия от европейски първенства, както и сребро от Световните военни игри в Сочи през 2017 година.

За 31-годишния Пайфер това е общо 14-и медал от световни първенства (5-и златен). Германецът е и олимпийски шампион в спринта от Игрите в Пьончан през 2018 година. 30-годишният Тарей Бьо пък спечели 17-ия си медал от шампионати на планетата (8 от тях са златни). Той има и 2 олимпийски медала (златен и сребърен) със щафетата на Норвегия.

ВТОРО ЗЛАТО ЗА БЪЛГАРИЯ НА СВЕТОВНОТО ПО ЩАНГИ В ЛАС ВЕГАС

България спечели втора титла в двубоя на продължаващото в Лас Вегас Световно първенство по вдигане на тежести за 17-годишни щангисти. В категория до 102 кг Стефчо Христов грабна златото с общ резултат 315 кг. В изхвърлянето Христов не успя на старта със 140 кг, но във втория опит се поправи и с третия си осигури победа в движението със 145 кг. В изтласкването българинът записа три шампионски излизания на подиума: 160 кг, 165 кг и 170 кг, което означаваше злато и български химн за втори път в залата на Световното първенство в Лас Вегас.

Стефчо Христов е представител на варненската школа с треньор Живко Николов, състезател на НСК Титан. Той е по-малкият брат на младежкия олимпийски вицешампион от Буенос Айрес 2018 Христо Христов.

Това е второ злато за България на първенството в Щатите, след като преди два дни Карлос Насар грабна титлата в категория до 73 кг с двубой 291 кг. Третият ни представител Георги Йочев се класира на пето място в категория до 89 кг.

МАТЕЙ КАЗИЙСКИ: КОГАТО ПРАНДИ РЕШИ ДА ГОВОРИ, ЩЕ ОБЯВИ ДАЛИ СЕ ЗАВРЪЩАМ, ИЛИ НЕ

Българската волейболна звезда Матей Казийски даде обширно и екслузивно интервю за японската версия на гиганта Yahoo – Yahoo Japan, информира „Спортал”. В него Казийски говори за 3-годишния си престой в ДжейТЕКТ Стингс (Кария) и живота в Япония, за евентуалното си завръщане в националния отбор на България и за евентуален нов трансфер в Страната на изгряващото слънце. “Българските журналисти разпространиха слуховете за моето завръщане в националния отбор. Вече говорих с треньора на България за завръщането ми. Така че мисля, че когато той реши да говори, ще го обяви”, сподели Матей Казийски в интервюто за Yahoo Japan. “Има отбор, който иска да ме върне в Япония. Гледам положително на тази възможност. Япония е хубава страна и бих искал да се върна”, каза още българската звезда.

И ДАНИЕЛ АСЕНОВ СИ ГАРАНТИРА ЕВРОПЕЙСКИ МЕДАЛ

Даниел Асенов-Тайсъна продължава похода си към шеста титла от европейско първенство. Във Владикавказ боецът ни в категория до 52 килограма победи убедително румънеца Мариан Шиопу, за да се класира на полуфиналите, с което си гарантира минимум бронз. Тайсъна бе очевидно по-бързият и техничен боксьор. Той ловко избягваше опитите на Шиопу да му нанесе удар, като в същото време в главата на румънеца влизаха убийствени крошета. Това бе достатъчно на съдиите да присъдят победа с 5-0 за българския боксьор. В спор за място на финала Даниел ще срещне Ростислав Билостотски (Украйна).

Братът на Даниел – Боян Асенов, си гарантира бронзов медал в категория до 56 килограма, след като победи арменеца Жоржик Марутян.

Така до момента медалите за боксьорите ни от това европейско са три, след като за полуфиналите в категория до 48 килограма при жените се класира Еми-Мари Тодорова.

ВЛАДИМИР КЛИЧКО ЗАПОЧНА ТРЕНИРОВКИ

Според информация на Sport Arena бившият двукратен световен шампион в тежка категория Владимир Кличко е започнал тренировки. В момента той се намира в Киев, където провежда подготовката си. Наскоро украинската легенда получи много изгодна оферта от DAZN – 40 милиона долара за три боя в рамките на година. Първият двубой е планиран да бъде организиран в Германия през май срещу съперник, който е в топ 10 на ранглистата. Вторият и третият – в Лондон на стадион “Уембли” срещу британците Антъни Джошуа и Тайсън Фюри.

42-годишният Владимир Кличко има 64 победи на профиринга (53 с нокаут) и само 5 загуби. В последния си мач той бе нокаутиран от Антъни Джошуа на 29 април 2017 година.

Слуховете за завръщането на Владимир Кличко започнаха в началото на годината, когато се заговори за негов двубой с Дилиън Уайт през април. Но Кличко отрече информацията, определяйки я като „фалшиви новини“.