СПОРТНА ПАНОРАМА: „АЛЕКСИЯ” ЩЕ УЧАСТВА С 66 ДЕЦА В ДЪРЖАВНИЯ ШАМПИОНАТ ПО ГИМНАСТРАДА;СИЛВАНО ПРАНДИ: ЦЕЛ №1 Е ДА КЛАСИРАМ ОТБОРА ЗА ОЛИМПИАДАТА;БЪЛГАРИЯ ОТСТЪПИ НА СЪРБИЯ И ВЪВ ВТОРАТА КОНТРОЛА;БОГДАН ДИНУ ПОИСКА НОВ МАЧ С КОБРАТА В СОФИЯ;ШАРАПОВА ОТКАЗА УЧАСТИЕ НА „РОЛАН ГАРОС”;ШАМПИОНЪТ В РИМ СЪЩО ОТПАДНА РАНО;ЕКВАДОРЕЦ СПЕЧЕЛИ ЧЕТВЪРТИЯ ЕТАП В ИТАЛИЯ, РОГЛИЧ ЗАПАЗИ РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

0
1070

„АЛЕКСИЯ” ЩЕ УЧАСТВА С 66 ДЕЦА В ДЪРЖАВНИЯ ШАМПИОНАТ ПО ГИМНАСТРАДА

В събота и неделя в „Арена Шумен” ще се проведе държавният шампионат по масов спорт ГИМНАСТРАДА. В него участват всички клубове по художествена гимнастика от страната с масови прояви на групи от всички възрасти без ограничения, информира „Център спорт”. „Алексия” ще участва за трети път, като на предишните две първенства в София си спечели 6 първи места и много усмивки, доволни деца и родители. Българската федерация по художествена гимнастика прави винаги истински празник за всички участници и публика с перфектната си организация. Всички деца се прибират с подаръци всеки път. Тази година „Алексия” ще участва с 66 деца. Една малка група от 10 състезателки на възраст до 10 години с танца с уред “Котки в шапка” и две големи формации с танците „Кобри” и „Жар питци”. Танцът „Кобри” има солиден брой титли от Световното в Хърватия и от други шампионати в страната. Тази година спечели първо място при децата в категория „Акробатик денс”. Танцът „Жар птици” е възстановен след 10 години. Предишният състав, играл тази хореография, спечели Гранд При в Гърция. Децата са изключително добре подготвени и се очаква да представят отново Добрич и „Алексия” подобаващо.

СИЛВАНО ПРАНДИ: ЦЕЛ №1 Е ДА КЛАСИРАМ ОТБОРА ЗА ОЛИМПИАДАТА

Селекционерът на националния ни волейболен отбор Силвано Пранди иска “трикольорите” да покажат, че са силен отбор в предстоящите през лятото турнири, като цел №1 оставане класиране за Олимпиадата. “От днес официално започва моят втори период начело на българския национален отбор, защото пристигнах късно снощи и днес започваме тренировките в залата. Това е най-хубавото, защото да тренираме, е моето удоволствие в спорта. На практика веднага започваме да сглобяваме отбора, който след само две седмици трябва да започне участието си в Лигата на нациите. На всяка цена се надявам да работя добре от моя страна, защото от страна на момчетата нямам съмнение, че те ще се вложат и ще работят добре, познавам техния ентусиазъм. И съм сигурен, че ще направим едни силни и интересни мачове. Надявам се и на победи, разбира се. Преди всичко целта на тези турнири от Лигата на нациите на първо място е да запишем максимално много победи и да се представим добре, а след това ще ни послужат да дадем един облик на отбора в спортно-техническо и тактическо отношение за олимпийската квалификация. Заради това играчи, които са приключили наскоро или такива, които все още продължават да играят с клубните си отбори, ще имат период за почивка и възстановяване, за да подсилят отбора за последната фаза на Лигата. Другите състезатели вече започнаха да се готвят за първия турнир в Аржентина, тъй като вече получиха своята почивка. На базата на полученото мнение от моите помощници и асистенти ще преценя най-точно как да разпределим най-добре силите си в тези пет турнира и да се представим най-добре. В момента това е ситуацията. Някои от тези, които ще почиват повече, са Теди Салпаров, Виктор Йосифов, Тошко Алексиев и Цецо Соколов”, каза специалистът. „Първата ни цел е да покажем, че имаме силен отбор. Разбира се, цел №1 за сезона си остава класирането за Олимпиадата. На Евро 2019 също искаме да покажем, че сме силен тим”, завърши Пранди.

БЪЛГАРИЯ ОТСТЪПИ НА СЪРБИЯ И ВЪВ ВТОРАТА КОНТРОЛА

Волейболистките от националния отбор на България отстъпиха на световния шампион Сърбия и във втората контрола помежду им. Момичетата на селекционера Иван Петков и домакините завършиха 1:3 (23:25, 20:25, 25:16, 18:25) в среща, играна в зала “Импулс” в Белград. В първия мач “лъвиците” и световните шампионки завършиха при същия резултат.

Проверките са част от подготовката за предстоящия старт на второто издание на Волейболната лига на нациите. От 21 до 23 май Русе е домакин на турнир от първата седмица, а съперници на нашите са още САЩ, Белгия и Япония. Билетите за турнира могат да бъдат закупени онлайн на сайта ticketportal.bg. Пропуски също могат да бъдат закупени и на касите на “Арена Монбат”.

Сърбия пък стартира участието си в Лигата на нациите срещу Холандия, като домакин на срещите е зала “Александър Николич” в Белград. Останалите съперници на “репрезентацията” са Република Корея и Турция.

БОГДАН ДИНУ ПОИСКА НОВ МАЧ С КОБРАТА В СОФИЯ

Интересна оферта дойде от лагера на последния съперник на Кубрат Пулев на професионалния ринг – Богдан Дину. Промоутърите на румънеца предлагат на българина да организират нов мач между двамата в София, като ще осигурят и съперник на по-малкия брат Пулев – Тервел. Тази оферта идва само часове преди изслушването на двамата боксьори пред Атлетическата комисия на щата Калифорния. Пред нея Дину се оплака от непозволени удари от страна на Кобрата, които са довели до нокаута му, и поиска анулиране на двубоя. “Готови сме с оферта към Пулеви. Дори за по-малкия брат Тервел сме подготвили опонент. Това е Цезар Журатони. Той имаше слаб период, но тази година се върна по-силен отвсякога и искаме да го включим в битка за континентална или интерконтинентална титла. Ако не искат бой с него, можем да предложим и Даниел Буциуц, както и други класни състезатели. Готови сме да направим страхотна гала в София, в която съм убеден, че Дину ще е крайният победител над Пулев. Богдан може да го бие във всяка точка на земното кълбо”, заяви промоутърът на румънския боксьор Сорин Флоря. “Нямам търпение да си отмъстя на Пулев. Той с нищо не е по-добър от мен, с абсолютно нищо. Готов съм да го бия дори в дома му, за мен това не е проблем”, сподели с увереност и Богдан Дину пред медиите в родината си.

ШАРАПОВА ОТКАЗА УЧАСТИЕ НА „РОЛАН ГАРОС”

Двукратната шампионка Мария Шарапова отказа участие в Откритото първенство на Франция по тенис заради контузия на дясното рамо. 32-годишната рускиня получи травмата в края на януари и оттогава не е играла, заради което се свлече до 35-о място в световната ранглиста. Тя достигна до осминафиналите на Откритото първенство на Австралия, а след това се включи в турнира на родна земя в Санкт Петербург, но заради проблема прекрати участие преди срещата си от втория кръг, след което се подложи на лечение. “Решението ми да се оттегля от “Ролан Гарос”, не беше лесно, макар че е най-правилното за мен. Добрата новина е, че се завърнах на тренировъчния корт и бавно възвръщам силата на рамото ми”, коментира шампионката в Париж от 2012 и 2014 година.

Откритото първенство на Франция по тенис стартира на 26 май.

ЕКВАДОРЕЦ СПЕЧЕЛИ ЧЕТВЪРТИЯ ЕТАП В ИТАЛИЯ, РОГЛИЧ ЗАПАЗИ РОЗОВАТА ФЛАНЕЛКА

Еквадорецът Ричард Карапас спечели четвъртия етап на колоездачната обиколка на Италия, докато словенецът Примож Роглич остана начело на генералното класиране, след като избегна катастрофа в края на дистанцията. Карапас, който кара за Мовистар, започна рано финалния си спринт и остави зад себе си Кейлъб Юън и Диего Улиси в изкачването в края на 235-километровата отсечка от Орбетело до Фраскати.

Роглич беше единственият от големите фаворити, който се измъкна от катастрофата, разделила колоната на две в последните шест километра. Британецът Саймън Йейтс и представителят на домакините Винченцо Нибани, които бяха съответно втори и трети в класирането, завършиха с близо 20 секунди зад временния лидер. Колоездачът на Джъмбо-Висма носи розовата фланелка от победата в първото преследване по часовник в събота до момента. Петият етап ще бъде проведен в четвъртък по 140-километрово трасе между Фраскати и Терачина.