СМЕНЯТ ДИРЕКТОРА НА БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ

0
800

Изпълнителният директор на МБАЛ Добрич д-р Светозар Байчев ще бъде сменен, обяви на пресконференция новият здравен министър проф. Костадин Ангелов. Той и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев бяха на посещение в здравното заведение заради големия брой заразени с корона вирус, кризата с медицински кадри и множество получени сигнали.

Свикване на спешно Общо събрание за избор на нов изпълнителен директор на МБАЛ Добрич и промяна в Съвета на директорите ще инициира здравният министър, обяви той пред журналисти.

„Две неща видях, които не ми харесаха. Първото е смесване на потоците: пациенти без корона вирус, които ние наричаме неизвестни, с пациенти с положителни проби. Това нещо го видях на петия етаж в болницата – в единия край на коридора са чистите пациенти, в другия край –така наречените мръсни пациенти. И всички се обслужват от един и същ персонал, което е излагане на необясним риск. Второто нещо, което не ми хареса е, че в болницата влизат цивилни хора без предпазни средства“, каза министърът.

Според него, причината за кризисното състояние на здравното заведение и големият брой заразени пациенти, се дължи на липса на организация от изпълнителния директор д-р Светозар Байчев и мнението му се подкрепяло от всички институции в града: Областна управа, РЗИ, РЗОК, Лекарски съюз. Няма да чакате 30 дни за избор на нов изпълнителен директор, увери министър Ангелов.

Ситуацията в болницата в Добрич не е добра, заяви и доц. д-р Ангел Кунчев. „През май имахте нула болни, през юни – 7, юли – 301, а през август  550“, подчерта той. С изключение само на едно предприятие, в което имаше много заразени – 51 работници, всички останали са заразени дифузно и са засегнати различни социални групи. И вместо да се вземат интензивни ограничителни мерки и да се осигурява адекватна медицинска помощ, се стигна дотам, че заради болни медици два пъти се затваря неврологичното отделение, затвори се Спешното, отделението по хемодиализа.

„За мен това е лоша организация. Един и същ персонал работи и с едните, и с другите. Не може да затвориш инфекциозното отделение, при условие, че то обслужва 1/3 от Черноморието. Разбрах, че са му намерили и кадри – двама инфекционисти, но той не сключил с тях договор и лекарите сега работят в Разград. Болницата в Добрич не само че не спира разпространението на вируса, но подпомага разпространението му“, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Той остава в Добрич и утре, за да контролира изпълнението на предписанията в болницата. НДТ