Ще сменят директора на болницата в Добрич, анонсира здравният министър

0
521

Ангел Кунчев: Ситуацията с коронавируса в Добрич не е добра

Костадин Ангелов

Снимка: Канал 3
Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през август 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”. Това заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в Добрич.
Той отправи критики към болницата в града и работата й със заразените с COVID-19. По думите му болницата „подпомага за разпространението на вируса”.
Тенденцията не е добра, но може да се обърне в рамките на 2-3 седмици”, каза д-р Кунчев. Към края на годината, когато ще има и сезонен грип, нещата може да станат неуправляеми, смята още държавният здравен инспектор.
„Видях в болницата някои неща, които не ми харесаха”, каза от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.
Едното е смесването на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната. Всички пациенти се обслужват от един и същ персонал. Здравният министър видял и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата.
Ще инициираме събрание за избор на нов директор и промени в съвета на директорите”, заяви Костадин Ангелов.
Здравният министър отново обясни, че разпространението на коронавируса се дължи най-вече заради неспазването на противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.
Костадин Ангелов съобщи още, че предвид наближаващата присъствена учебна година, съвместно с МОН е създадена работна група, която от страна на здравното министерство включва ресорен земестник-министър, главния държавен здравен инспектор доц. Кунчев и специалисти по здравен контрол. От думите му стана ясно, че ако се наложи да се правят PCR тестове на ученици и учители – те ще бъдат безплатни. Министърът уточни още, че работната групата вече е провела няколко срещи. „В нея участват родителски организации, учители и синдикати. До края на август те ще дадат отговори на всички въпроси, свързани със започването на новата учебна година”, посочи още той.
https://kanal3.bg/