Случаите на COVID-19 в България вече са 1437. През последните 24 часа са доказани още 50 нови случая.

0
515

Случаите на COVID-19 в България  са 1437. 50 нови случая доказаните през последните 24 часа. 9 са активните области в страната.

Това заяви на брифинг генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния щаб за борба с коронавируса.

Общият брой на заразените лица в България са 1437. Активни са 1134.

В София са установени 13 случая, 2 в Пирогов, 2 във ВМА, 1 в Александровска, амбулаторните са 8. В Пловдив има 11 новозаразени. Установен е клъстър от две фамилии в с. Брестовица. Заразяването им се свързва с пристигане на хора от Германия. Във Видин има нови 10 случая, настанети в МБАЛ. В Плевен с COVID-19 има заразени 8, 6 от завода “Мизия”. Сливен – 3, Враца -2, Благоевград – 1, Хасково – 1, Ямбол – 1

Шест са новите случаи на заразени деца. Нито едно от тях не е в болница.

За денонощието има нови трима починали и така общата бройка става 61. Те са имали придружаващи заболявания. Те са: 60-годишна жена от ВМА – Сливен с хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето; жена на 58 години, настанена в “Пирогов” с артериална хипертония и 70-годишен мъж със сърдечна недостатъчност в Пловив, който е от Брестовица.

Пет са новите случая на заразени хора от медицинския персонал. Те вече стават 155.

Излекувани са вече общо 243 лица – 21 повече за денонощието. От ВМА – София са 2 пациенти. В Сливен – 6, Видин – 2. По данни на РЗИ са излекувани 11, чиято карантина е изтекла.

Изследваните проби за последното денонощие са 859. До вчера са били 44 349, сега са 45 208, което е 6 458 изследвани лица на милион население, ако сметнем, че населението на България е 7 милиона.

Относно връщането на децата в клас, ген. Мутафчийски разкри, че към момента общото мнение е, че към края на май месец ще се положат изпитите след 7 и 12 клас. “Няма да има масово връщане на ученици в клас”, разкри той.

На въпрос дали ще има промяна в начина на оповестяване на информацията, свързана с коронавирус инфекцията, ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че от три седмици се иска промяна. “Факт е, че информирането е много добро, защото хората се запознават, но информацията носи и стрес”, обясни той и добави: “Не ни е позволено да манипулираме данните. Цял живот сме поднасяли недобри неща на нашите пациенти. Дори и когато поднасяме добри новини, ние сме заливани от емоции. И това обаче ни носи стрес. Напълно осъзнаваме, че омръзнахме на нашите съграждани, а и носителите на лоши вести ги убиват. Ще ни убият! Аз се извинявам, че вестите не са оптимистични. Знам твърденията – малка е заболеваемостта, пресилени са мерките заради ниската бройка, но всичко е в следствие на усилията на медиците. И това е фактът. Едно нещо със сигурност може да се твърди – в България се наблюдава ниска смъртност. Факт е, че починалите са с други заболявания, но те нямаше да умрат утре или след година“, каза той.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри също така, че се обсъждат най-различни мерки и то с хоризонт – септември, октомври, ноември. Коментират се дори и нещата около сектори, които напълно са замряли, сподели той. Шефът на щаба разкри, че няма причина към момента около 1 май да се премахнат КПП – та на областните градове.