• Първият ви приоритет да бъде да не се допусне въвличането на страната във военния конфликт, заяви президентът пред новите служебни министри

Четвъртото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, положи клетва и официално встъпи в длъжност.

Служебното правителство „Донев“ е четвъртото, откакто Радев е президент, и третото поред в рамките на около година.

“Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам в изпълнение на Конституцията”, каза в словото си по време на официалната церемония Радев.

“На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Поемате отговорност за управлението на България в труден момент за страната – обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС”, обърна се към новите служебни министри Румен Радев.

“Вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността”, обърна се президентът към новите служебни министри.

„Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да бъде да не се допусне въвличането на страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работата по модернизация на военните ни сили“, заяви президентът.

Радев посочи, че пряко следствие от войната е глобалната енергийна криза, която ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически кризи в идните месеци.

„Служебният кабинет и следващите правителства трябва да се водят от два важни приоритета – сигурност на доставките и цена на енергоносителите. В центъра на вашата дейност трябва да бъдат интересите на обикновения потребител и на българската икономика“, каза Радев.

“Друга пагубна последица от войната е продоволствената криза. Важен приоритет пред вас е да осигурите ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност на държавата и овладяване на цените”, посочи държавният глава.

Президентът обърна внимание, че обществото очаква да чуе и цялата истина за магистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни протести. Той очаква и действия за гарантиране на безопасното движение по пътищата.

Президентът акцентира, че служебните министри трябва да разработят и липсващите закони за Плана за възстановяване и устойчивост, както и да се направи последната решителна крачка за членството на България в Шенген. “Не можем да си позволим да рискуваме България да остане в периферията“, предупреди държавният глава.

“Основната задача е организирането на изборите”, допълни още президентът.

„Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво мнозинство, то ще решава стратегическите въпроси“, завърши словото си Радев.

Организиране на честни избори, изход от завещаните кризи и свалянето на политическото напрежение ще са сред приоритетите на новото служебно правителство.

„Отговорността към хората и доверието те пазят от загуба на равновесие”, каза новият служебен премиер Гълъб Донев на церемонията по приемането на властта.

“Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. Президентът е гарант за премиера и министрите, на които дава своя кредит на доверие“, каза Донев.

Той посочи, че служебното правителство не е „Б“ отбор в управлението на държавата.

Предстои встъпване в длъжност на 100-тното правителство на България, което няма да разполага със 100 дни толеранс, заяви Донев.

„Очаквам работа на 100% от колегите министри – организиране и провеждане на честни избори, възстановяване на доверието между институциите, намиране на изход от всички завещани кризи, сваляне на политическото напрежение, продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост”, заяви задачите пред министрите си Гълъб Донев.

Четвъртото служебно правителство на Румен Радев запазва структурата на редовния кабинет. В състава на служебния кабинет има 21 министри. Четирима вицепремиери застават до служебния министър-председател – Лазар Лазаров, който ще отговаря и за социалната политика; Христо Алексиев, който ще е вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията; Иван Демерджиев като заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи; и Атанас Пеканов, който се връща като вицепремиер по управление на европейските средства.

Голяма част от имената в новия кабинет са били част от предишните три служебни правителства назначени от Румен Радев. Гълъб Донев е бил част от всички тях, като негов ресор е социалната политика. Сред другите познати имена в кабинета са Крум Зарков, който поема правосъдното министерство, Весела Лечева, която се отказа от 47-ия парламент, както и проф. Велислав Минеков, който отново поема Министерството на културата.

В следобедните часове всеки от министрите ще предаде ведомството, което е управлявал на наследника си.

Президентът Румен Радев подписа указ за разпускане на 2 август 2022 г. на 47-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва избори за Народно събрание на 2 октомври 2022 г.

С друг свой указ Румен Радев назначава служебно правителство от 2 август 2022 г.

България се насочи към четвърти избори за по-малко от две години, след като последният опит за възстановяване на сваленото правителство се провали, задълбочавайки политическата криза, която рискува да попречи на приемането на еврото и помощта от Европейския съюз.

Политическите сътресения се случват на фона на перфектна буря от кризи – инфлацията е най-високата от 1998 г. насам, както и несигурност по отношение на доставките на газ преди зимата, тъй като ЕС се готви да спре част от вноса на руски суровини. Кризата също така ще забави усвояването на до 5,7 млрд. евро от фондовете на ЕС за възстановяване и може да попречи на приемането на еврото, планирано за 2024 г. Закупуването на нови изтребители, за които страната получи оферта от Lockheed Martin Corp. преди две седмици, също може да се забави.

Проучванията на общественото мнение показват, че партиите от коалицията на досегашния премиер Кирил Петков – хлабав съюз на сили от целия политически спектър – имат малък шанс да сформират ново мнозинство при следващи избори, а националистическите и проруските партии могат да удвоят подкрепата си.

https://www.investor.bg

Президентът Румен Радев насрочи парламентарни избори за 2 октомври и назначи служебно правителство с премиер Гълъб Донев