Словения за първи път избра жена за президент

0
464

Адвокатката Наташа Пирц Мусар спечели втория тур на президентските избори в Словения в неделя и ще стане първата жена държавен глава на страната, сочат предварителните резултати.

54-годишната Пирц Мусар спечели 53,86% от гласовете на втория тур, докато съперникът й, десният политик и бивш външен министър Анже Логар, спечели 46,14%, според данните на избирателната комисия, базирани на 99% от преброените гласове.Избирателната активност е била 49,9 процента, сочат данните на избирателната комисия.

“Ще направя всичко възможно, за да бъда истински президент за всички, да работя за основните и конституционни човешки и демократични права и демокрацията”, заяви Пирц Мусар пред репортери, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че ролята му е предимно церемониална, президентът е главнокомандващ на въоръжените сили в Словения и също така назначава няколко висши служители, включително управителя на централната банка.

Повечето от номинациите трябва да бъдат потвърдени от парламента.

Новият президент на Словения, държава – членка на ЕС и НАТО, ще замени Борут Пахор, който е активен в политиката от 30 години. Бивш модел, който изкара два петгодишни мандата, Пахор често е наричан в публичното пространство “Инстаграм президент” заради честата употреба на социалната мрежа.

“Очаквам следващият президент да се грижи за нас, гражданите, да представя Словения по добър начин”, заяви Урош Пинтер, след като пусна бюлетината си в Любляна.

“Мисля, че е време за жена президент.”

Пирц Мусар, бивш телевизионен водещ, станал влиятелен адвокат, води кампания за правата на човека, върховенството на закона и въпросите на социалното благосъстояние.

Съперникът й Логар е член на дясната Словенска демократическа партия (СДС) на бившия министър-председател Янез Янша, която загуби парламентарните избори през април от екологичното Движение за свобода на Роберт Голуб.

Коментирайки резултата от президентските избори в неделя, Голуб заяви пред репортери: “Убеден съм, че ще работим добре заедно, за да се справим с общите предизвикателства на бъдещето”.

bg-voice.com