Много от изтребителите МиГ-29, предадени на Украйна, се оказали негодни за употреба и се използват за резервни части, пише британското сп. “Икономист”.

Изданието припомня, че Полша и Словакия са доставили на Киев осем бойни самолета МиГ-29. “Полша и Словакия са доставили около осем изтребителя МиГ-29 през последните седмици, но много от тях са негодни за полети и се използват като резервни части”, посочва списанието.

По негови данни от началото на руската инвазия украинските военновъздушни сили са загубили 60 изтребителя, което представлява 40% от предвоенния въздушен флот. В момента украинските ВВС разполагали с около 80 изтребителя.

“Икономист” допълва, че шведските изтребители подхождат идеално за нуждите на въоръжените сили на Киев, тъй като са разработени специално за защита на шведското въздушно пространство от руски самолети. Стокхолм обаче разполагал с по-малко от 100 такива изтребителя, като страната е продала или отдала на лизинг около 66 бойни самолета на други държави.

А след като кандидатурата є за членство в НАТО беше блокирана (от Турция), Швеция няма да посмее да отслаби отбранителните си способности, коментира списанието. И допълва, че украинските военни искат да получат американски Ф-16.

https://trud.bg/